Verrassende ontknoping: Roglic klopt Evenepoel in openingsrit Ronde van Catalonië

maandag 20 maart 2023 om 16:55
Verrassende ontknoping: Roglic klopt Evenepoel in openingsrit Ronde van Catalonië

foto: Cor Vos

Primož Roglič versus Remco Evenepoel: 1-0. De Sloveen van Jumbo-Visma heeft vandaag de eerste etappe van de Ronde van Catalonië, met aankomst in Sant Feliu de Guíxols, op zijn naam geschreven. Roglič bleek in een oplopende sprint over de sterkste benen te beschikken, al kwam Evenepoel in de laatste meters nog sterk opzetten. Ide Schelling eindigde knap als derde.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Het voorjaar is aanbeland in een ontzettend drukke wielerweek. Er staan deze week klassiekers gepland, maar ook meerdere rittenkoersen: zo begon vandaag de 102e editie van de Ronde van Catalonië. Om 12.55 uur klonk het startschot voor de lastige openingsrit van de Catalaanse rittenkoers, met onder meer Remco Evenepoel en Primož Roglič aan het vertrek, van bijna 165 kilometer rondom Sant Feliu de Guíxols. Onderweg lagen vier gecategoriseerde heuvels en ook de finale was niet van de poes.

Bol en Herregodts mee in vroege vlucht
Vijf renners lieten zich niet afschrikken door het parcours en trokken al vroeg in de aanval. Met Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) en Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) waren er twee echte hardrijders vertegenwoordigd en ook de beloftevolle klimmer Oscar Onley (Team DSM), Pau Miquel (Equipo Kern Pharma) en Nederlander Jetse Bol (Burgos-BH) waren van de partij. Deze vijf renners wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van ruim vier minuten.

Jetse Bol in de aanval – foto: Cor Vos

Herregodts kwam als eerste boven op de eerste beklimming van de dag, de Alt de Santa Pellaia (5,9 km aan 4%), terwijl Bol dan weer de volle buit wist te pakken op de top van de Alt dels Angels (5 km aan 7%). Veel meer dan wat bergpunten leek er niet in te zitten voor de vluchters, aangezien de voorsprong met rasse schreden naar beneden ging. Met nog goed zestig kilometer te gaan kwam het peloton binnen de minuut van koplopers Bol, De Marchi, Onley, Miquel en Herregodts.

Op naar de finale 
Op de flanken van de derde klim, de Alt de la Ganga (3,5 km aan 4,1%), werd de bergsprint gewonnen door Miquel. In het peloton zagen we intussen een aanval van twee renners van Euskaltel-Euskadi. Txomin Juaristi en Ibai Azurmendi kregen van de ploegleiding de opdracht om de sprong naar voren te maken, richting de koplopers. Het bleek echter al snel een kansloze missie en dus werden de twee renners al snel weer ingerekend door het peloton.

De vroege vluchters hielden daarentegen nog wel erg goed stand, en wisten de voorsprong toch weer wat uit te diepen naar de anderhalve minuut. Toch bleek dit niet genoeg om uit de greep te blijven van de ploegen met sprintambities. Voor Bol stond er met de eerste bergtrui echter nog wel veel op het spel. Op de Alt de Romanyà (5,8 km aan 4,5%), de laatste klim van de dag, moest de beslissing vallen in de strijd om het bergklassement. Het tempo ging gevoelig de hoogte in en dit bleek de sportieve doodsteek voor Miquel.

Remco Evenepoel in zijn regenboogtrui – foto: Cor Vos

Bol is de eerste bergkoning 
Bol liet zich niet verrassen en wist zich op de top van de Alt de Romanyà te verzekeren van de eerste bergtrui. In het peloton werd er ondertussen ook flink doorgetrokken, en wel door de mannen van Jumbo-Visma. Door het kopwerk van Steven Kruijswijk dunde de groep steeds verder uit en moesten de mindere goden onherroepelijk overboord. Zo ging het te snel voor onder meer sprinter Hugo Hofstetter en de heroptredende Robert Gesink. Die laatste wist echter wel weer terug te keren in de afdaling.

Bol, Herregodts, Onley en De Marchi waren inmiddels bezig aan hun zwanenzang. De overgebleven koplopers lieten zich niet zomaar inrekenen, maar met nog zes kilometer te gaan was er dan toch echt sprake van een hergroepering. Het was inmiddels alle hens aan dek in het peloton en dit resulteerde helaas in een flinke valpartij, met als grootste slachtoffers Dario Cataldo en Michael Storer. De klassementstoppers kwamen met de schrik vrij en probeerden zich zo goed mogelijk te positioneren voor die zo verraderlijke slotkilometers.

Roglič deelt eerste ’tik’ uit
Tobias Foss, de regerende wereldkampioen in het tijdrijden, trok het peloton in de voorlaatste kilometer op een lang lint. De Noor deed dit in functie van kopman Primož Roglič. Die laatste begon zo in een ideale positie aan de sprint, ging als eerste aan en boekte alweer zijn vijfde zege van het seizoen. Remco Evenepoel kwam nog wel sterk opzetten, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Schelling eindigde achter de twee kleppers als derde, voor Maxim Van Gils en Giulio Ciccone.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

100 Reacties

Gebruikersnaam 20 maart 2023 om 17:11

Dat Evenepoel nog zo dicht kan komen, ligt ook wel aan Roglic zelf. Die kwam veel te vroeg op kop, houdt dan slim nog even in, waardoor iedereen vooraan even verward is en ook wat inhoudt, waarna Evenepoel met zijn veel hogere snelheid van achteruit nog bijna iedereen kan overvleugelen.

8
S.t.B 20 maart 2023 om 18:05

Klopt. Roglic had de klim/sprint eigenlijk totaal verkeerd ingeschat en dat was meer dankzij dan ondanks de leadout.
Dat Eurosport de JV leadout zo aan het ophemelen was vond ik nogal merkwaardig. Roglic is helemaal geen leadout afmaker. Kiest in 9 vd 10 sprints bergop voor aanvallen (en meestal winnen) vanuit de hinderlaag.

4
Jean Berben 20 maart 2023 om 18:35

Je kan het ook omdraaien….als Evenepoel inderdaad wat vroeger komt heeft ie (meer) kans….hij zet iedereen (behalve Roglic) toch p^een paar lengtes…”kennie spurten , of is niet explosief kan ook stilaan de vuilbak in.

-2
tramontana 20 maart 2023 om 19:22

…het is de eeuwige discussie over wie de sterkste sprint reed. Uiteindelijk is dat de man die eerst aan de streep is. Hoewel ik Remco de overwinning gegund had, was Primoz vandaag de snelste. Het mag elke dag zo’n ontknoping worden.

2
Yskonijn 20 maart 2023 om 17:14

Sterk gecontroleerde sprint van Primoz, geen trap te veel en ving de opkomende Evenepoel gewoon op. Rijd als een koude kikker op kop met de houding “wie komt er nog overheen?”

8
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 17:16

Lol, Yskonijn.

-9
evanderwel 20 maart 2023 om 16:59

Mooi om Schelling in dit veld op plaats 3 te zien. Lijkt na een klote jaar weer op niveau te komen.

7
Groetjesaandevoetjes 20 maart 2023 om 17:25

Mooi interview ook na de tijd dat hij geen idee had dat hij achter Roglic en Evenepoel aan het sprinten was, maar achteraf blij dat hij met hun het podium op mag. En hij kijkt uit naar etappe 4, 6 en de etappe in Barcelona, dus rijdt rond met vertrouwen.

2
Geit in mijn Kelderman 20 maart 2023 om 17:31

Ide is een pareltje in interviews. Heerlijk Haags recht voor z’n raap, leuke gozah.

1
Viktrodriguez 20 maart 2023 om 17:49

Dat is voor mij misschien wel het belangrijkste, ja. Hopelijk dat ie terug is na een moeilijk jaar.

0
KopOverKop 20 maart 2023 om 17:02

Gewoon weer sterk. Lange sprint omhoog en alsnog winnen. Rogla staat er en REV ook.

En weer een gaperd die plots in peleton vooraan opzij beweegt en op voorwiel andere renner zichzelf elimineert en vele anderen.. Diskwalificatie klinkt nogal zwaar maar dergelijke valpartijen met die oorzaak gebeuren steeds vaker.

7
Groetjesaandevoetjes 20 maart 2023 om 17:19

Het blijft bizar hoe ogenschijnlijk makkelijk Roglic wint. Komt op 200 meter te vroeg op kop. Trekt toch maar door, maar lijkt een mislukte missie. Maar niemand komt er meer overheen. Evenepoel qua pure snelheid wel beter, maar was te ver naar achter gepositioneerd. Daarna even zijn standaard riedeltje met de pers (team did a great job, race is still long, many people can win, we will see tomorrow) en weer door. Zou mooi zijn als hij Catalonie op zijn palmares kan toevoegen.

6
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 17:21

Inderdaad, een grote persoonlijkheid is het niet. Wel een grote renner.

-17
Lalsacien 20 maart 2023 om 17:39

@Krist Roglic heeft veel kenmerken van een grote persoonlijkheid.

7
Lars Maden 20 maart 2023 om 17:42

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

2
S.t.B 20 maart 2023 om 17:46

Roglic kwam inderdaad ook te vroeg op kop en had z’n timing om aan de sprint te beginnen niet op orde. Wist met het betere schakelwerk ternauwernood te winnen.
Toch weer fenomenaal hoe Primoz het flikt alhoewel Remco van het hele pak renners deze klim/sprint misschien wel het beste had ingeschat.

2
horsm 20 maart 2023 om 18:16

Haha.. smaken verschillen – maar ik vind Roglic een enorm grote persoonlijkheid.

7
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 18:19

Kenmerken van een grote persoonlijkheid? Dat hij na iedere zin ‘eh’ zegt (net als die andere ‘grote’persoonlijkheid Sagan)? Of dat hij uitblinkt in nietszeggende platitudes…?

-8
Mooie Sjors 20 maart 2023 om 18:26

Ach het zijn wielrenners he, geen showbizz-figuren.

1
De Zeboe van de Zoncolan 20 maart 2023 om 18:32

Dus om een grote persoonlijkheid te hebben moet je goed kunnen babbelen in een vreemde taal?

Ik zie het verband eerlijk gezegd niet.

7
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 19:40

Tja, ik schrijf het toch… Een groot renner.

-2
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 19:42

Jullie baseren zich waarschijnlijk op zijn Sloveense interviews om hem een grote persoonlijkheid te noemen, right?

-3
Lalsacien 21 maart 2023 om 14:35

@Krist baseer jij je op zijn interviews om te bepalen of hij een grote persoonlijkheid is?

0
Limal 20 maart 2023 om 17:39

Roglic en Evenepoel die het in een sprintduel uitvechten tot op de meet, de perfecte start van hopelijk een spannend weekje koersen! Ook mooi om bij het uitbollen het momentje van gedeelde appreciatie tussen beide toppers te zien.

Voor de rest heel veelbelovend dat Schelling (met zijn sappige interviews) en Van Gils op zo’n finish dichte ereplaatsen kunnen wegkapen op WT-niveau. Een ritwinstje vanuit een vlucht later in de week kan zeker.

6
jv88 20 maart 2023 om 22:18

Idd mooi dat respect. Nu de supporters nog!

0
poeskescherens 20 maart 2023 om 17:13

Bijna het laatste puzzelstukje dat ontbrak, een venijnige sprint na een heuveletappe….
Misschien alleen nog het absulute hooggebergte dat overblijft wat Remco (voorlopig) niet kan.

3
thenewGOAT 20 maart 2023 om 17:37

Dat hij hier bijna de absolute grootmeester in dit soort sprints klopt is gewoon onwaarschijnlijk sterk. Je moet rekenen dat die jongen nog altijd nog maar net 23 geworden is. Als hij op deze manier progressie blijft maken, is vanaf volgend jaar hierin onklopbaar en kan hij nog jaaaaren gaan doen wat Roglic ook al jaren doet. Bovendien is het een beetje kort door de bocht om te stellen dat hij het hooggebergte voorlopig nog niet aankan. Hij is nog geen heerser in het hooggebergte, dat klopt, maar hij komt toch al kortbij in dat onderdeel ook. Kijk naar de aankomst boven de 2000 in de Vuelta vorig jaar. Het klopt wel dat het hooggebergte voorlopig zijn minst goede onderdeel is, maar om nu te zeggen dat hij dat niet kan? Nou nee…Voor de spanning de komende jaren kan men alleen maar hopen dat zijn progressie in dat onderdeel dit jaar ook niet zo groot is of in dit soort van sprints, of de winnaar zal vaak op voorhand gekend zijn. Uiteraard is er nog Pogacar, mar velen schijnen te vergeten dat Pogi eind van de zomer al 25 wordt. Remco heeft ook wat dat betreft nog veel tijd om op en over Pogi te gaan.

-15
winningmood 20 maart 2023 om 18:38

@theNewGoat Remco Evenepoel op en over Tadej Pogacar?
Pogacar had op zijn 23 al 2 tour overwinningen, bij zijn 1ste was hij 20. Hier gaat Evenepoel niet meer overheen hoor :-). Verder is Pogacar slechts 15 maanden ouder.

6
Vicenza 20 maart 2023 om 18:48

Haha al 25 wordt, mooi stukje framen… Oftewel hij is net een jaar ouder.

3
KevinK1986 20 maart 2023 om 18:55

@NewGoat,
Je ziet dat hij in volle vaart nog niet aan de snelheid komt die Roglic op kop met 200m te gaan had.
Roglic wint deze etappe mijn inziens op 50%

4
thenewGOAT 20 maart 2023 om 23:17

@winningmood, met Pogi voorbijgaan heb ik het niet over op welke leeftijd je je eerste Tour wint, maar over de beste renner ter wereld worden. Nu is dat nog Pogacar zonder twijfel, maar in 16 maand kan er veel veranderen, niet? @Vicenza, net een jaar? Neen hoor, 16 maand en nog wat [email protected], op 50 %? Dat zou wel heel straf zijn, we zullen zien de volgende dagen. Mijn inziens staat Remco morgen een minuut los in het klassement…

-3
Djaga Djaga 21 maart 2023 om 07:55

@thenewgoat

Roglic deed bij deze sprint zo’n beetje alles fout en alsnog wint hij met een halve fiets lengte de sprint, Als roglic niet van kop af ging had hij gewoon makkelijk 3 misschien wel 4 fietslengtes gepakt op Evenepoel

2
Romāns Vainšteins 20 maart 2023 om 17:52

Dat Roglic hier de spurt geroutineerd, inclusief koel inhouden en slinks mini zwiep je aan het einde, wint is niet verrassend. Dat REVKET bij zoiets tot een 2e stek komt des te meer.

Opmaat naar oorlog?

3
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 18:13

Zeker weten.

-3
Michael Bianchi 20 maart 2023 om 17:56

Had niet het gevoel dat Roglic alles gaf, Remco wel.

3
Melkzuur 20 maart 2023 om 18:36

Roglic gaf het achteraf ook ruiterlijk toe, dat hij koste wat het kost wou vermijden de rest op een seconde te zetten.

2
Jean Berben 20 maart 2023 om 19:01

arme rest van het peloton dan…Roglic en Evenepoel zetten de rest op een paar meter

0
tramontana 20 maart 2023 om 18:59

Niet verwacht dat die 2 elkaar vandaag al zo dicht op de huid zouden zitten, en hélémaal verrassend dat de wereldkampioen dit soort van krachtpatserij aankan. Game on!

3
Schollekop 20 maart 2023 om 17:10

Mooi hoor, Primoz weer primus. Dat gaat nog wat worden tussen hem en Remco. Ide weer op de weg terug?

2
Ivanoviclover 20 maart 2023 om 17:25

en dat stelt de interviewer de geweldige vraag: “do you want to win this vuelta?”

waarom zegt hij gewoon niet doodleuk “no”? en even kijken wat er dan gebeurt met de reporter? jongens toch. proficiat aan Primoz om daar mee om te kunnen.

2
Viktrodriguez 20 maart 2023 om 17:35

Welkom in de sportjournalistiek, waar atleten en coaches in de volledig overbodige persconferenties voorafgaande wedstrijden en flashinterviews achteraf de meest domme vragen gesteld krijgen.

0
cabeza de carrera 20 maart 2023 om 17:04

Van Wilder had bij Evenepoel moeten blijven. Hij moest daardoor van de te ver komen en mist winst in de eerste etappe

1
Gelei 20 maart 2023 om 17:15

Ik denk dat Evenepoel gewoon het vertrouwen & kunde (nog) niet heeft om voor dit soort aankomsten te gaan wringen. Dat zag je ook in rit 4 van de Vuelta vorig jaar (die Roglic ook won).
Hij heeft aangetoond dat z’n sprint op lastige stroken in orde is dus hopelijk volgt het geloof nu. Beperkt nu ook simpelweg z’n verlies tot 4 seconden ipv 10.

4
11 na 11 20 maart 2023 om 17:41

Evenepoel had bij Van Wilder moeten blijven.

2
Benjamin van Antwerpen 20 maart 2023 om 17:09

Indrukwekkende aankomst van Schelling. Zat op 500m nog erg ver. Beloofd veel goeds dit voorjaar.

1
Jean Berben 20 maart 2023 om 18:46

Dan zat Evenepoel nog verder want die zag ik in de laatste 150 meter nog over Schelling gaan en die pikte niet aan…

0
Victor S 20 maart 2023 om 17:22

Was Yates die UAE renner die viel? Zie zijn naam nergens tussen namelijk. Zou wel jammer zijn als die er nu al uit is.

1
Maillot à Pois 20 maart 2023 om 17:26

Binnengelopen op ruim 10 minuten. Klassement in elk geval voorbij, hopelijk niet te veel schade.

3
Dikke Kater 20 maart 2023 om 19:58

Wat gek, in het verslag staat er niets over. Het is vast iets voor een apart topic -).

0
luca77 20 maart 2023 om 18:10

Zeer sterk voorbereidend werk van Foss en Bouwman. Roglic maakt het vervolgens eeg vakkundig af. Goede overwinning.

Kan me de laatste zege van jumbo in Catalonië niet zo snel herinneren.

1
thijssss 20 maart 2023 om 18:18

Ik weet niet wat indrukwekkender was: de sprint van Roglic of de bunny hop van die andere jumbo renner over een slachtoffer van de valpartij

1
Mooie Sjors 20 maart 2023 om 16:56

#Kennisprinte

0
Dave Dubbeldammer 20 maart 2023 om 17:08

Stel je voor dat hij Roglic nog gepasseerd was. Lachen!

-9
In de waaier 20 maart 2023 om 17:35

evp was kansloos tegen Primoz Roglic.

0
Cycling 20 maart 2023 om 17:36

@Dave Dubbeldammer en nu is het balen voor jou. Roglic heeft gewoon verdiend gewonnen. Ik zie niemand hem dit nadoen. Van af de kop sprinten en het veld achter je laten.

4
Dave Dubbeldammer 20 maart 2023 om 19:43

@cycling, neen hoor, helemaal niet. Alsof REV dit sprintje had moeten winnen tegen bijtje Roglic.

-1
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 19:46

Als Evenepoel fan is het vandaag absoluut niet balen, maar genieten. Meer nog iets van, wat, kan hij dat ook nog?

-1
Chippen 20 maart 2023 om 16:58

evenepoel heeft schijnbaar zijn eigen sprint wat onderschat, want als je wil meedoen voor winst, zorg je toch dat je wat meer vooraan zit

hij zat constant vooraan en leek zich te laten uitzakken omdat van wilder ging sprinten

0
go Ineos 20 maart 2023 om 16:58

Heel raar wat Carapaz deed. Hij zat de hele tijd vooraan, maar toen er gesprint werd verloor hij veel plekken en het leek ook op tijdverlies

0
debarreman 20 maart 2023 om 17:02

Was het Kuss die met geluk die verschrikkelijke valpartij ontweek?

0
Cycling 20 maart 2023 om 17:03

Volgens mij viel Kuss

0
Panamaman29 20 maart 2023 om 17:08

Degene die de valpartij ontweek leek m best wel een lang iemand te zijn. Misschien Hessmann?

0
debarreman 20 maart 2023 om 17:13

Kuss komt op driekwart minuut binnen. Die is niet gevallen.

0
ChefSpijker 20 maart 2023 om 17:15

Was wel Kuss, was alleen ook weer razendsnel weg. Al bij al misschien 5 seconden stil gestaan. Dus schade zal nihil zijn.

1
vevie 20 maart 2023 om 17:04

Sterke sprint van Remco. Helaas te laat z’n sprint ingezet. Op naar de bergetappes. Gaat een leuke Volta Catalunya worden.

0
bartp25 20 maart 2023 om 17:09

Denk niet zo zeer te laat, hij zat gewoon te ver. Als je ziet waar hij vandaan komt, en ja van achter een groepje heb je minder last van de wind, dan had hij Roglic echt kunnen bedreigen deze etappe.

1
Melkzuur 20 maart 2023 om 17:12

Klopt. Hij zet perfect op tijd zijn sprint in, maar wel vanuit vijftiende positie. Straf dat het nog zo nipt wordt eigenlijk.

0
Jean Dumas 20 maart 2023 om 17:11

Benieuwd wie die Jumbo was die net tussen fiets en renner door reed.

0
Gebruikersnaam 20 maart 2023 om 17:17

Volgens mij reed die er niet tussen maar erover . Over de benen van die Alpecin-renner.

2
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 20 maart 2023 om 17:33

Gerraint Thomas eindigt op plaats 112. Ik vraag me af of hij op tijd klaar is qua vorm voor de Giro. Dat werd volgens mij als zijn hoofddoel gezien dit jaar. Wat dat betreft is Geoghegan Hart beter in vorm tot nu toe.

0
Ray Haaier 20 maart 2023 om 17:34

Is de top 2 van vandaag echt een verrassende ontknoping? De hele voorbeschouwing ging al over de strijd tussen de 2. Of is er iets gebeurd dat de uitslag toch verrassend maakt, maar niet wordt benoemd in het verslag?
Aan de hand van voorbeschouwing, het parcours, de finish van vandaag, het etappeverslag en de deelnemers is de uitslag toch weinig tot niets verrassend?

0
Ivanoviclover 20 maart 2023 om 17:41

heb jij Remco op zo een aankomst al zo dicht zien eindigen op hyperspecialist Roglic? in die optiek is het best verrassend.

2
thenewGOAT 20 maart 2023 om 17:43

Dat EVP zo dicht bij Roglic , de absolute grootmeester in dit soort sprints genaderd is, is best wel verassend ja. 2 jaar geleden zou hij hier nog 23ste ofzo geworden zijn, vorig jaar pakweg 8ste, en nu staat hij de koning naar de troon. Zo een grote progressie is best wel verassend te noemen vind ik.

-5
Krist The Vanma 20 maart 2023 om 18:15

Verassend? Ik vind het eerder verrassend.

-2
thenewGOAT 20 maart 2023 om 18:36

Haha klopt Krist. Mea Culpa. Ik moet aandachtiger zijn wat betreft de voorspelfunctie van mijn smartphone.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone