Verrassende ontknoping: Roglic klopt Evenepoel in openingsrit Ronde van Catalonië
foto: Cor Vos
maandag 20 maart 2023 om 16:55

Verrassende ontknoping: Roglic klopt Evenepoel in openingsrit Ronde van Catalonië

Primož Roglič versus Remco Evenepoel: 1-0. De Sloveen van Jumbo-Visma heeft vandaag de eerste etappe van de Ronde van Catalonië, met aankomst in Sant Feliu de Guíxols, op zijn naam geschreven. Roglič bleek in een oplopende sprint over de sterkste benen te beschikken, al kwam Evenepoel in de laatste meters nog sterk opzetten. Ide Schelling eindigde knap als derde.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Het voorjaar is aanbeland in een ontzettend drukke wielerweek. Er staan deze week klassiekers gepland, maar ook meerdere rittenkoersen: zo begon vandaag de 102e editie van de Ronde van Catalonië. Om 12.55 uur klonk het startschot voor de lastige openingsrit van de Catalaanse rittenkoers, met onder meer Remco Evenepoel en Primož Roglič aan het vertrek, van bijna 165 kilometer rondom Sant Feliu de Guíxols. Onderweg lagen vier gecategoriseerde heuvels en ook de finale was niet van de poes.

Bol en Herregodts mee in vroege vlucht
Vijf renners lieten zich niet afschrikken door het parcours en trokken al vroeg in de aanval. Met Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) en Alessandro De Marchi (Jayco AlUla) waren er twee echte hardrijders vertegenwoordigd en ook de beloftevolle klimmer Oscar Onley (Team DSM), Pau Miquel (Equipo Kern Pharma) en Nederlander Jetse Bol (Burgos-BH) waren van de partij. Deze vijf renners wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van ruim vier minuten.

Jetse Bol in de aanval – foto: Cor Vos

Herregodts kwam als eerste boven op de eerste beklimming van de dag, de Alt de Santa Pellaia (5,9 km aan 4%), terwijl Bol dan weer de volle buit wist te pakken op de top van de Alt dels Angels (5 km aan 7%). Veel meer dan wat bergpunten leek er niet in te zitten voor de vluchters, aangezien de voorsprong met rasse schreden naar beneden ging. Met nog goed zestig kilometer te gaan kwam het peloton binnen de minuut van koplopers Bol, De Marchi, Onley, Miquel en Herregodts.

Op naar de finale 
Op de flanken van de derde klim, de Alt de la Ganga (3,5 km aan 4,1%), werd de bergsprint gewonnen door Miquel. In het peloton zagen we intussen een aanval van twee renners van Euskaltel-Euskadi. Txomin Juaristi en Ibai Azurmendi kregen van de ploegleiding de opdracht om de sprong naar voren te maken, richting de koplopers. Het bleek echter al snel een kansloze missie en dus werden de twee renners al snel weer ingerekend door het peloton.

De vroege vluchters hielden daarentegen nog wel erg goed stand, en wisten de voorsprong toch weer wat uit te diepen naar de anderhalve minuut. Toch bleek dit niet genoeg om uit de greep te blijven van de ploegen met sprintambities. Voor Bol stond er met de eerste bergtrui echter nog wel veel op het spel. Op de Alt de Romanyà (5,8 km aan 4,5%), de laatste klim van de dag, moest de beslissing vallen in de strijd om het bergklassement. Het tempo ging gevoelig de hoogte in en dit bleek de sportieve doodsteek voor Miquel.

Remco Evenepoel in zijn regenboogtrui – foto: Cor Vos

Bol is de eerste bergkoning 
Bol liet zich niet verrassen en wist zich op de top van de Alt de Romanyà te verzekeren van de eerste bergtrui. In het peloton werd er ondertussen ook flink doorgetrokken, en wel door de mannen van Jumbo-Visma. Door het kopwerk van Steven Kruijswijk dunde de groep steeds verder uit en moesten de mindere goden onherroepelijk overboord. Zo ging het te snel voor onder meer sprinter Hugo Hofstetter en de heroptredende Robert Gesink. Die laatste wist echter wel weer terug te keren in de afdaling.

Bol, Herregodts, Onley en De Marchi waren inmiddels bezig aan hun zwanenzang. De overgebleven koplopers lieten zich niet zomaar inrekenen, maar met nog zes kilometer te gaan was er dan toch echt sprake van een hergroepering. Het was inmiddels alle hens aan dek in het peloton en dit resulteerde helaas in een flinke valpartij, met als grootste slachtoffers Dario Cataldo en Michael Storer. De klassementstoppers kwamen met de schrik vrij en probeerden zich zo goed mogelijk te positioneren voor die zo verraderlijke slotkilometers.

Roglič deelt eerste ’tik’ uit
Tobias Foss, de regerende wereldkampioen in het tijdrijden, trok het peloton in de voorlaatste kilometer op een lang lint. De Noor deed dit in functie van kopman Primož Roglič. Die laatste begon zo in een ideale positie aan de sprint, ging als eerste aan en boekte alweer zijn vijfde zege van het seizoen. Remco Evenepoel kwam nog wel sterk opzetten, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Schelling eindigde achter de twee kleppers als derde, voor Maxim Van Gils en Giulio Ciccone.

foto: Cor Vos

 
100 Reacties
Sorteer op:
20 maart 2023
All-in!!!
Jetse Bol meer dan king of the molehill. Jetse beter bergop dan Cees, maar Cees ook niet slecht in MSR (#57)
20 maart 2023
Mooie foto.
20 maart 2023
@ winning mood en vicenza Pogacar 21/09/1998 en Evenepoel 25/01/2000 dat maakt 16 maanden en 4 dagen... Evenepoel doet het op een andere manier, wie weet heeft die fikse duik in dat ravijn hem toch wel wat extra tijd gekost....
20 maart 2023
Iemand enig idee hoe het met Cataldo is?
  20 maart 2023
  2 gebroken wervels, gebroken sleutelbeen, breuken in heup en dijbeen. Meerdere ribben gebroken, die ook nog eens voor geperforeerde longen zorgden. Voor een renner van 38 vrees ik dat we die niet meer gaan terugzien in het peloton.
20 maart 2023
Toch veel schoon volk dat al wat tijd aan de broek heeft.
20 maart 2023
Als Hayter zich wil ontwikkelen tot een soort Van Aert light, dan moet hij toch eens wat meer gaan betekenen in dit soort sprints op dit niveau. Lijkt het voorlopig alleen te kunnen in de kleinere koersen.
  20 maart 2023
  Man toch, is weken out geweest. Give de man een break.
  20 maart 2023
  2x WK Omnium en zilver op het Olympisch Kampioenschap Madison. Hij is gewoon een ander soort renner als Van Aert.
  20 maart 2023
  Ik zou zelfs zeggen, geef the man a breek.
20 maart 2023
Japanners, Remco is inderdaad een 'stuk' explosiever geworden, zeg.
  Klopt, maar dat mag je blijkbaar niet zeggen .veel jaloezie tov de wereldkampioen! Zal zijn omdat zij al lang wachten op een wereldkampioen
  20 maart 2023
  Ik denk vooral door, in het verleden, zijn grote mond. Maar daar heeft hij al flink stappen in gezet. Blijft bij mensen wat lang hangen.
20 maart 2023
En sterk mooi eerlijk commentaar van Evenepoel. Zo mooi om te zien hoe zelfverzekerd hij is en ook zegt achteraf is het gemakkelijk excuses aan te voeren....klasbak.
  20 maart 2023
  Jokken is ook helemaal niet nodig. Het was n mooie poging tot een overval.
  20 maart 2023
  Gelukkig is REV geen Hollander. Hij zou dan voor de Belgen totaal onuitstaanbaar geweest zijn.
  Hoezo Dekker? If you deliver, you can have a big mouth. Gewoon grote tanden hebben daarentegen volstaat niet voor mij.
De wereldkampioenen trui ziet er toch mooier uit!
20 maart 2023
Maakt al benieuwd naar de sprint à deux tussen Evenepoel en Pogacar in Luik over een paar weken. En doet terugdenken aan dat EK waar hij zich door Colbrelli naar de slachtbank liet leiden. Andere parcours, andere types aankomsten, I know…
  20 maart 2023
  Buiten een tweede plek in de sprint voor Evenepoel ontgaan de gelijkenissen me toch enigszins tussen beide wedstrijden.
  20 maart 2023
  @Mooie Sjors Ik drukte me onduidelijk uit, ik bedoelde dat het tot denken aanzette over hoe zo’n sprint met Colbrelli anders had kunnen lopen als hij toen al even sterk gewerkt had aan z’n sprintexplosiviteit… Doet nadenken over eerder dan denken aan dus…
20 maart 2023
De progressie die we nu zien bij Remco komt gewoon door het late veranderen van sport. Als hij helemaal doorontwikkeld is zal er denk ik niet veel meer overblijven wat hij niet zal kunnen. Klop hem dan nog maar een keer.
  Angelo, je ben onzin aan het uitkramen volgens de minnetjesmannen.
  20 maart 2023
  Gelukkig wordt dat ook weerlegd met argumenten en niet enkel met minnetjes. Althans, ik veronderstel dat ze die uiteenzettingen op dit exacte moment aan het typen zijn.

Reacties zijn gesloten.