Roglic snelt in extremis voorbij vroege vluchter Mäder voor derde ritzege in Parijs-Nice

zaterdag 13 maart 2021 om 14:56
Roglic snelt in extremis voorbij vroege vluchter Mäder voor derde ritzege in Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Primož Roglič heeft zijn derde etappezege geboekt in Parijs-Nice. Na 119,2 kilometer kwam de renner van Jumbo-Visma als eerste boven op Valdeblore La Colmiane door in de laatste meters van de etappe vroege vluchter Gino Mäder te passeren. Dankzij zijn etappezege legt de Sloveen een nog stevigere basis voor eindwinst in de Koers naar de Zon.

Eigenlijk zou de zevende etappe van Parijs-Nice in badplaats Nice beginnen. Maar op verzoek van de burgemeester werd de start verplaatst naar Le Broc. De aankomst in skigebied La Colmiane bleef wel intact. Ook voor de slotklim werd aangevat moest er al flink worden geklommen. Direct uit het vertrek wachtte al de Côte de Gilette. Met de Col de Sigal en de Côte de Saint-Antonin volgden nog twee beklimmingen van tweede categorie.

Belgen melden zich in vlucht
Een vroege kopgroep had geen schrik van de vroege beklimmingen. De namen: Anthony Perez (Cofidis), Neilson Powless (EF Education-Nippo), Andrey Amador, Laurens De Plus (INEOS Grenadiers), Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech), Julien Bernard, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Sam Bennett, Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick-Step), David De la Cruz (UAE Emirates), Dylan Teuns en Gino Mäder (Bahrain Victorious).

Veel Belgen in de vroege vlucht – foto: Cor Vos © 2021

Mads Pedersen wilde ook onderdeel uitmaken van de vlucht van de dag, maar hij belandde in een ouderwetse chasse patate. Vooraan stond de groep niet stil, want de eerste twee koersuren werden afgewerkt aan een gemiddelde van 42,1 kilometer per uur. Het peloton reed ook door, daar de voorsprong van de kopgroep nooit boven de drie minuten uit kwam. In zijn jacht op de bergtrui kwam Perez op alle drie de beklimmingen onderweg als eerste boven. Daarmee was de missie van de 29-jarige Fransman geslaagd: hij verzekerde zich van de bolletjestrui.

Mäder op jacht
Na zijn jacht op de bollen liet Perez zich uitzakken. Nog voor de slotklim werd bereikt werd de Cofidis-renner gegrepen door het peloton. Vooraan hadden Lutsenko, Powless, Elissonde en Mäder er nog wel zin in. Zij scheidden zich in de eerste kilometers van hun vluchtmakkers af, al kreeg Lutsenko wel snel door dat het voor hem te snel ging. Vanuit het peloton was Simon Geschke (Cofidis) op zoek gegaan naar de kop van de koers. De jarige Duitser haalde diverse renners in, maar vooraan kwam hij nooit.

Met nog zeven kilometer te gaan schudde Mäder wederom aan de boom. Van deze demarrage werd Elissonde het kind van de rekening, een volgende versnelling twee kilometer later werd Powless fataal. Maar op de klim van eerste categorie werd het voor de Zwitserse stilist ook een hachelijke zaak om vooruit te blijven. Op het moment dat Mäder Powless van zich afschudde was de voorsprong al geslonken naar veertig seconden.

Roglič kent geen medelijden
Toen Steven Kruijswijk op een goede twee kilometer van de streep op de pedalen ging staan in dienst van Roglič ging het helemaal hard met de voorsprong van Mäder. Toen Special K afgaf, plaatste Roglič al een eerste versnelling. Onder de vod gaf Tiesj Benoot er een lap op, maar hij werd gecounterd door de geletruidrager. Hij leek met Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) in zijn wiel in een streep naar Mäder toe te rijden, maar hij besloot nog even te wachten, als een kat die speelde met zijn prooi.

Met iets minder dan 300 meter te rijden zette Roglič zijn laatste versnelling in. Schachmann zette alles op alles, maar hij kon niet mee in het geweld van de Sloveen. Mäder gaf alles wat hij in zich had, maar hij kon niet voorkomen dat Roglič hem op zo’n 25 meter voor de streep voorbij snelde.

foto: Cor Vos

Dankzij zijn derde ritzege in Parijs-Nice heeft Roglič bij het ingaan van de slotetappe 52 seconden voorpsrong op Schachmann. Alexander Vlasov volgt op 1m11s. Tiesj Benoot staat op een voorlopige vijfde plaats op 1m34 van de oppermachtige Sloveen van Jumbo-Visma.

De slotrit van Parijs-Nice is een 93 kilometer lange etappe die start in Le Plan-du-Var en finish in Levens. Vandaar rijden zij eerst de Côte de Duranus (3,9 km aan 3,7%) omhoog. Na 20,2 kilometer wordt voor de eerste keer de aankomststreep in Levens gepasseerd.

Dit artikel delen:

139 Reacties

Marik 13 maart 2021 om 15:10

Heel erg zuur voor Mäder, deze man had het verdiend. Aan de andere kant, zoete broodjes worden niet gebakken. Dit is profwielrennen, en in die wereld gaat het om winnen. Klaar uit.

Tonydepony 13 maart 2021 om 15:10

Je rijdt toch om te winnen niet?

ProfrondeZevenbergen 13 maart 2021 om 15:12

Wauw, wat een fraaie zege. Ongekend. Echt genieten. Wat een koers!
Hij zet zijn ploeg op kop en maakt het af.
Helemaal niets op af te dingen.

Alto de angliru 13 maart 2021 om 15:12

Ja maar veel winnaars delen weleens cadeautjes uit als het klassement al zo goed als binnen is.

Marik 13 maart 2021 om 15:14

Klopt en dat betekent niet dat Roglic dat ook moet doen.

TheBigShow 13 maart 2021 om 15:31

Alleen aan Pogi

jonglins 13 maart 2021 om 15:14

Ik vind het een vieze actie.
Echte kampioenen geven ook af en toe wat weg.
En zoals Wuyts trecht zegt: dit gaan Mäder en zijn ploeg niet vergeten. Dus of Roglic er slim aan heeft gedaan?

Marik 13 maart 2021 om 15:18

Wuyts is nooit objectief over Roglic, die nemen we dus per definitie niet serieus.

xistnc 13 maart 2021 om 15:34

De Wuyts die meende dat Mäder mee was met de vlucht als knecht voor Teuns?

S.t.B 13 maart 2021 om 15:52

Helaas verliest Wuyts alle expertise, objectiviteit en gezond verstand zodra het over Roglic gaat.

I. Karner 13 maart 2021 om 16:42

Jullie wilden allemaal een aanvallende Roglic terug, nu heb je het. Stop met huilen ;-)

Alto de angliru 13 maart 2021 om 15:15

@ Marik

Daarom zei ik ook veel winnaars delen weleens cadeautjes uit, ik zei nergens dat hij dat moest doen of dat Roglic dat ook moest vinden het siert de renner wel vooral na zo een etappe.

La Primavera 13 maart 2021 om 15:17

Na zo een etappe waarin zijn ploegmaten het gat hebben gedicht?

Ik denk dat Roglic het niet kan maken naar zijn ploegmaten/teamleiders/sponsors om dan in de remmen te knijpen.

Turtlehead 13 maart 2021 om 15:17

Wat een gezeur. Mäder echt sneu, maar hij was op het einde niet goed genoeg meer en had die 20 sec niet weg moeten geven in die passage door dat dorpje, met dat gehannes met Powless.
Dit soort drama siert de wielersport.

Jacob Lohof 13 maart 2021 om 15:17

Dit past bij de arrogantie van Jumbo, geleerd van Zeeman

S.t.B 13 maart 2021 om 15:58

Zeges schenken is pas het summum van arrogantie.
Helaas kun je dit Pantani niet meer navragen, maar Lance staat nog wel ter beschikking.

Wim Kruithof 13 maart 2021 om 16:10

S.t.B. +1 volledig met je eens.

Joaquim Agostinho 13 maart 2021 om 16:20

Zeeman is na de afgelopen TdF toch ook wel wat nederiger geworden?

devlo 13 maart 2021 om 15:19

wat een kannibaal he waar hij wil winnen wint hij er staat geen maat op deze Primoz en RE kijk maar effe goed hoe het moet niemand mag dan ook maar zijn fiets aaien wat een topper en ja deze man wint met overmacht de T 2021-22-23-24-25

Kannibaal van Schepdaal 13 maart 2021 om 18:17

Ik merk dat je fan bent van Roglic. Leuk. Maar daarom moet je geen lichtjes belachelijke voorspellingen doen.

Zowel Roglic, Pogacar als Evenepoel zijn ontzettend constant en winnen quasi overal waar ze aan de start staan. De echte waardeverhoudingen worden dus bepaald wanneer ze tegen elkaar rijden. Het eerstvolgende duel Roglic vs. Pogacar komt er wellicht in de Ronde van het Baskenland over enkele weken, en Evenepoel zal het wellicht pas in 2022 tegen hen opnemen. Ik kijk er alvast naar uit.

De Tour van dit jaar zal wellicht weer tussen Roglic en Pogacar gaan, en misschien komt Evenepoel daar in 2022 wel als derde favoriet bij. Geen idee hoelang Roglic (toch al 31 dit jaar) het volhoudt, maar Pogacar en Evenepoel kunnen nog heel wat jaren mee. En misschien komt er nog wel een supertalent aan. Maar deze drie lijken de komende jaren te gaan domineren.

the-edge60 13 maart 2021 om 15:19

Wat een onzin, je rijd om te winnen en te pakken wat je pakken kan. Kadotjes geven ze elkaar maar met kerst. Iedereen hier zou in Roglic zijn geval het zelfde gedaan hebben. Roglic is een klepper.

AmsterdamCycling 13 maart 2021 om 15:24

Als Roglic zo doorgaat met overwinningen zie ik hem nog in de Top 10 eindigen van wielrenners met de meeste overwinningen.
Dat zal dan uiteindelijk net een paar plaatsen onder MvdP zijn ;)

VespavanBern 13 maart 2021 om 15:24

Tja, ik snap de emotie hier opzich wel. Een vrij matig deelnemersveld en dan een iemand ertussen die alles wint. Zeker vandaag voelde het toch een beetje alsof de grote broer zijn kleine broertje de knikkers afhandig heeft gemaakt. Toch blijft het wel topsport, dus kado’tjes worden niet gegeven. Vraag me ook af hoe blij Mäder was geweest als hij gewonnen had, maar iedereen kon zien dat Roglic de laatste meters inhield om hem te laten winnen.

nasibal 13 maart 2021 om 15:29

Dit is ontzettend zuur voor Mäder, mooi dat mensen zich daar in kunnen verplaatsen. Minder mooi dat ze die emotie vervolgens onterecht afreageren op Roglic. Die heeft hier natuurlijk geen enkele verantwoordelijkheid naar Mäder toe. Maar ach, je moet érgens heen met je gevoelens :)

ssj 13 maart 2021 om 15:33

Heel zuur voor Mader. Maar Roglic wil natuurlijk ook gewoon tijd pakken als ie tijd kan pakken. Had hij in de Tour ook meer moeten doen. Kan dan moeilijk gaan inhouden omdat Mader te traag naar de finish rijdt

Deel Koeper 13 maart 2021 om 15:34

Logisch dat Roglic dit deed, maar het is toch wat leuker mocht die na een epische inspanning zijn, dit was weer heel afwachtend rijden met het klassieke ontploffinkje op het einde. Het is het moderne wielrennen maar wederom wordt het on-attractief doch efficiënt koersen beloond, dat mag wel eens wat minder vaak het geval zijn.

HennieK 13 maart 2021 om 16:06

Gewoon super-onsportief van Mäder om Powless eraf te rijden ;-)

Westfalen 13 maart 2021 om 16:07

Stel dat Roglic morgen door een valpartij of iets in de problemen komt en hij wordt 2e op 3 seconden. Dan heb je toch mooi in eigen voet geschoten. Logisch dat hij hier alles uit wil halen.

bartp25 13 maart 2021 om 16:35

Gewoon dom gekoerst van een aantal ploegen. Ze rollen de loper uit voor Roglic en waarvoor. Als morgen weer eenzelfde situatie is legt hij ze er weer allemaal op. Sam bennett die zich het laplazarus werkt voor 3 puntjes en Roglic pakt gewoon weer de overwinning

reusjen 13 maart 2021 om 16:55

Een overwinning voor Mäder had zo mooi geweest omdat we nu gezien hebben hoe hard de sport kan zijn en hoe dichtbij je kunt zijn maar toch niets hebt. Was Roglic gewoon op 3 seconden van Mäder geëindigd hadden we waarschijnlijk gezegd, super knap gereden en hij hield precies genoeg over. Nu is er een dramatisch einde en dat maakt deze sport prachtig.

Daarnaast doet het een echte winnaar vreselijk pijn aan zijn ego als hij een "kadootje" krijgt. Alleen bij het idee al draait het olifantje zich 4 keer om in zijn graf.

japio 13 maart 2021 om 17:09

Als fan van TJV zie ik ze graag winnen. Maar dit moet je volgens mij niet doen. Je hebt al twee etappes, en genoeg andere koersen gewonnen. Je mag de ander ook iets gunnen. En wie weet, krijg je er ooit nog wat voor terug.

boehoe 13 maart 2021 om 18:58

Gunnen? Het is geen huwelijk, het is topsport! Je wil toch niet winnen omdat iemand het je gunt?

Lalsacien 13 maart 2021 om 17:09

Roglic heeft vorig jaar de Tour verspeeld omdat hij te defensief reed want hij dacht dat zijn voorsprong wel toereikend was. Dat zal hem niet nog een keer gebeuren.
Zuur voor Mäder. En voer voor discussie.

VerstandOpNul 13 maart 2021 om 17:28

Vorig jaar wou Roglic nog een etappe in de Tour aan Hirschi gunnen waarna Pogacar er zonder pardon overheen sprong.. Dus zo’n fout maakt hij niet meer..

Murcia 13 maart 2021 om 18:23

Helemaal juist, die was ik nog vergeten maar dat zal wel een eyeopener zijn geweest.

WoutMathieu 13 maart 2021 om 17:43

Wat is het probleem nou? Roglic kletst Schachman nog even uit het wiel om er een paar tellen op te winnen plus bonificatie. Jammer voor Mäder dat ze al zo dicht op heb zaten. Collateral damage en mooi voor Roglic dat Mäder nog voor Schachman finisht met nog een paar tellen bonificatie minder voor S.

Of zou Primoc dat zo’n gepland hebben? 52 seconden voor is lekkerder dan 35.

horsm 13 maart 2021 om 18:06

Ik vond het een mooi, briljant gekozen moment van Roglic. En dat omkijken van Mader – het was nog net geen LBL-finish, maar het kwam in de buurt. Natuurlijk, sneu voor Mäder, maar je kan niet winnen zonder dat anderen verliezen.

Ik dacht eigenlijk dat Roglic de zege al cadeau had gedaan (en was daar ook wat teleurgesteld over (ik hou er niet van)) – en volgens mij dachten de andere renners dat ook. Dat maakte de timing zo goed & onverwacht.

boehoe 13 maart 2021 om 18:56

Heeeerlijke zege. Ik vind dat dealen en cadeautjes geven juist zo kut aan de wielersport. Elke koers voor het hoogste gaan , daar gaat het om. Die Zwitser had maar harder moeten rijden.

monsieur soixante pourcent 13 maart 2021 om 20:18

Ik vind het net wel wat hebben.

Intriges, openstaande rekeningen, hulp uit onverwachte hoek, twists, plotwendingen, tactiek, ploegenspel… heerlijk!

Als je back to basics gaat krijg je een juniorenkoers. Daar wint de sterkste bijna altijd maar er is geen hol aan.

Headlines

Materiaalzone

Populair