Porte soleert naar ritzege op Col de la Couillole, Henao nieuwe leider

zaterdag 11 maart 2017 om 17:37
Porte soleert naar ritzege op Col de la Couillole, Henao nieuwe leider

Foto: Sirotti

Richie Porte heeft revanche genomen voor zijn tegenvallende prestaties in de waaieretappes van Parijs-Nice. De BMC-renner soleerde vandaag naar een ritzege op de Col de la Couillole. Alberto Contador werd tweede, voor Daniel Martin en Sergio Henao. Julian Alaphilippe moest al vroeg passen en verloor zijn leiderstrui aan Henao.

Calmejane kleurt de dag
Het duurde vandaag niet lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Al snel kregen Axel Domont (AG2R La Mondiale), Jan Polanc (UAE Emirates), Omar Fraile (Dimension Data), Lilian Calmejane (Direct Energie) en Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM) de ruimte van het peloton. Na een lange achtervolging kwam ook Pierre-Luc Périchon (Fortuneo-Vital Concept) daarbij. Deze zes reden naar een maximale voorsprong van ruim vijf minuten.

Op zeventig kilometer van het einde besloot Calmejane om vooraan weg te rijden. De Fransman begon met veertig seconden voorsprong aan de slotklim naar Col de la Couillole (zestien kilometer aan 7,1 procent), maar hij werd al snel voorbij gereden door Diego Ulissi (UAE Emirates) en Quentin Pacher (Delko Marseille Provence KTM), die vanuit het peloton waren weggesprongen. Een paar minuten later moest Pacher passen en ging Ulissi alleen verder.

Alaphilippe past
De Italiaan raakte echter niet ver. Op tien kilometer van het einde werd hij ingerekend door het peloton, dat ondertussen steeds verder uitdunde vanwege het hoge tempo van Sky en vooral Jarlinson Pantano (Trek-Segafredo). Zelfs klassementsleider Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Simon Yates (Orica-Scott) en Tony Gallopin (Lotto Soudal) moesten daardoor passen. In het peloton zaten toen nog vijftien renners, waardoor hun klassementsambities een flinke deuk opliepen.

Op zes kilometer van de top bleven na een versnelling van een indrukwekkende Pantano nog maar zeven renners over. Alleen Richie Porte (BMC), Alberto Contador (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Astana), Daniel Martin (Quick-Step Floors), Sergio Henao (Sky) en Ion Izagirre (Bahrain Merida) konden hem volgen.

Aanval Porte
Anderhalve kilometer later moest Pantano passen en volgde een één-tegen-één strijd tussen de toppers. Fuglsang was vervolgens de eerste die een demarrage plaatste, maar hij kreeg geen vrijheid. Dat gold daarna ook voor Izagirre en Porte. Een tweede speldenprik van Porte kende evenmin succes. Na een mislukte poging van Contador probeerde Porte voor een derde keer weg te rijden. Drie keer bleek scheepsrecht, want ditmaal sloeg de Australiër direct een gat. Alles lag in één keer uiteen.

Porte reed vervolgens steeds verder weg bij de concurrentie en kwam uiteindelijk met 21 seconden voorsprong over de streep. Contador en Henao bleven in eerste instantie bij elkaar en waren de dichtste achtervolgers, maar bij het ingaan van de slotkilometer kraakte Henao en ging Contador er alleen vandoor. De Spanjaard pakte daardoor (inclusief bonificatieseconden) zeventien seconden op Henao, waardoor hij nu 31 tellen achter hem staat in het klassement. Tussen Henao en Contador bezet Martin nu de tweede positie, op dertig seconden van Henao. Alaphilippe kwam vandaag binnen op 2’40 en zakte naar plaats vijf. Sam Oomen werd als beste Nederlander zestiende.

Dit artikel delen:

32 Reacties

Johnny7 11 maart 2017 om 19:56

Mensen laten we die member die fan is van de grootste (nog niet gepakte) drugs kingpin van het peloton hier totaal niet serieus nemen. Het is net Erdogan die een ander land beschuldigd om niet een democratie te zijn. Lachwekkend gewoon deze member.

Contador lijkt mij minder in vorm dan vorig jaar om deze tijd in Parijs-Nice. Dat is eigenlijk positief nieuws. Het leek mij dat hij toen te vroeg piekte. Hij won destijds ook Baskenland maar na een lange rustperiode was hij in de Dauphine niet zo goed meer. Hopelijk heeft hij daar dus van geleerd. Normaal gesproken kun je dit wel aannemen van iemand met zoveel ervaring.

Frankw 11 maart 2017 om 20:14

Porte heeft natuurlijk wel lekker uitgerust na z’n waaierblunder. De klassementsmannen hebben de hele week op scherp gestaan! In die context vind ik 20 a 30sec op een klim van 16km wat tegenvallen. Hij was geen bedreiging voor het klassement dus er was ook geen noodzaak om hem terug te halen…

assen 11 maart 2017 om 20:38

Wat heb ik weer genoten, zelfs meer dan van de Adriatico. Omdat Bertje altijd strijdt, ben ik voor Bertje! Wat mijn sympathie voor hem ook vergroot is de gruwelijke pech die hem in zijn carriere is overkomen.
Genoten ook van Sam.

nederbelg 11 maart 2017 om 21:46

@frankw
Geen 30 seconden op 16km maar op 2,5 km…

alsjewint 11 maart 2017 om 22:24

Het lijkt me niet dat Henao dit morgen nog uit handen gaat geven. Martin staat hoger dan ik verwacht had, terwijl ik van Zakarin juist meer verwacht had. In de tijdrit reed Contador heel gezwind en leek de vorm al heel goed. Mollema zei eerder ook al dat Contador al als een malle reed, dus die verhalen dat hij nog niet zo goed is zo vroeg in het seizoen (en dat dit maar goed is) neig ik niet in mee te gaan. Ik denk veeleer dat de beste dagen van Contador al een tijdje voorbij zijn en dat hij door verschillende renners voorbij gestreefd is. Een aanval kan hij ook niet meer lang door zetten. Met zijn aanvalslust doet hij bij velen kennelijk nog de hoop leven, maar ik geloof er niet meer in dat hij nog een grote ronde gaat winnen, hooguit een etappe.

Turtlehead 12 maart 2017 om 00:27

Dank Contador voor de strijd. Prachtig.
Demare DNF, terwijl hij de puntentrui draagt. Verkoudheidje of gewoon luxe rust pakken voor MSR?

SteadyEddy 12 maart 2017 om 09:49

Zoals Contador vorig jaar in de slotetappe van Parijs-Nice tekeer ging, daar kun je alleen maar liefde voor hebben. Aanval na aanval. Hoop dat ie nog een tijdje blijft rijden. Hij zou eigenlijk al gestopt zijn, dus dit is al bonusmateriaal :)

  • 1
  • 2

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone