Pooley maakt comeback voor Olympische tijdrit

Pooley maakt comeback voor Olympische tijdrit
woensdag 16 december 2015 om 16:07

Emma Pooley keert terug in het vrouwenpeloton. Voor even althans, daar ze zich wil gaan richten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Britse denkt serieus kans te maken op goud tijdens de tijdrit en moet daarnaast wereldkampioene Lizzie Armidstead bijstaan in de wegrit.

Pooley mikt op goud
“Omdat het tijdritparcours in Rio de Janeiro zo glooiend is, is dit als het ware een zeldzame mogelijkheid die ik niet kan weerstaan”, vertelt de 33-jarige Pooley in The Times. “Ik heb besloten dat het de poging waard is om een doel van het evenement te maken. Ik ga er puur en alleen heen om de race te winnen, niet voor de Olympische ervaring. Ik zou het niet direct een comeback noemen, maar 2016 biedt me op zeker een ander raceprogramma.” Na haar wielercarrière (die ze in september 2014 afsloot) begon Pooley met triatlons en duatlons. De voorbije twee jaar werd ze op die laatste discipline wereldkampioen. Ook in haar wielercarrière was ze eens de beste van de wereld, toen ze in 2010 het WK tijdrijden won in Geelong. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 pakte ze zilver op de tijdrit in Peking; vier jaar later in Londen werd ze zesde.

Sutton blij met terugkeer
Shane Sutton, de directeur van British Cycling, ontvangt de voormalig renster van onder andere AA Drink-Leontien.nl met open armen. “Ik ben erg blij met het feit dat Emma bij ons terug is. Het vergroot onze kansen op medailles tijdens de tijdrit en geeft daarnaast de mogelijkheid om Lizzie aan goud te helpen tijdens de wegrit. Een klimmer als Emma is altijd een goede zaak om er bij te hebben. Op het parcours in Rio zal het peloton in stukken uiteen breken, maar ik zie Emma niet lossen. Ik zou dus graag zien dat ze de wegrit ook rijdt in dienst van Lizzie”, zegt Sutton in The Guardian.

Dit artikel delen:

10 Reacties

tendam 16 december 2015 om 17:31

Zo, dat is serieuze concurrentie voor Van der Breggen. Zij leek me de absolute favoriet, met Pooley erbij wordt het een ander verhaal.

Hakkie2 16 december 2015 om 17:43

@tendam: dit jaar in de Chrono des Nations kon Pooley niet in de buurt van de winst komen. En ik zou vooral ook kijken naar Armitstead, als ik de bondscoach was. Er kunnen maximaal 3 knechten met haar mee. Dan lijken dames als King, Simmonds, Barnes en de anderen die Armitstead dit jaar aan de titel hielpen me ook belangrijk. Pooley moet eerst bewijzen dat ze als knecht in de wegrit voldoet.

LutsenkoFan 16 december 2015 om 18:10

dacht het over Wout Poels ging, poelie, poely

xistnc 16 december 2015 om 18:20

Als Pooley in de vorm raakt waarin ze medaillekandidaat is in de tijdrit, dan is ze natuurlijk automatisch een meerwaarde in de wegrit.

Hakkie2 16 december 2015 om 18:33

@xistnc: dat hangt er een beetje van af. Als ze wedstrijden gaat rijden om in vorm te komen wel. Maar er was bij de mannen dit jaar al iemand (ik dacht Van Garderen, maar ik weet het niet zeker meer) die aan gaf dat hij zo specifiek voor het WK tijdrijden had getraind, dat hij nooit een lange wedstrijd aan zou kunnen. Als Pooley zo specifiek voor zichzelf gaat trainen loop je dat risico.

Kortom: ik zou Armitstead op plek 1 zetten en dan kijken wat haar kan helpen. Als Pooley dat kan, prima. Maar als Pooley niet bij de betere wegrenners van Groot-Brittannië hoort, dan moet ze niet mee. King is bijvoorbeeld ook een grote naam in dat land, niet voor niets MBE.

tendam 16 december 2015 om 19:59

@hakkie
De Chrono des Nations is toch totaal niet te vergelijken met dit parcours? Pooley in topvorm is de beste klimmer in het damespeloton, die op een geaccidenteerd parcours zeer goed uit de voeten kan. Ze keert niet voor niks terug op de fiets, dit is een unieke kans voor haar om Olympisch goud te pakken.

Hakkie2 16 december 2015 om 20:18

@tendam: ik kan het parkoers lastig inschatten. Ellen van Dijk gaf aan dat ze met meer hoop terug kwam dan dat ze heen ging, ondanks dat ze nog wel zag dat het zwaar ging worden. Maar ze blijft kansen zien. En dat heb ik van meer zwaardere tijdrijders gelezen. Dus of het nou een echt klimparkoers weet ik niet. En om iemand die al 1,5 jaar niet in de buurt van de top komt topfavoriet te noemen gaat wel heel ver. Ook om haar nog steeds de beste klimmer te noemen, trouwens.

tendam 16 december 2015 om 22:19

@hakkie
Volgens mij is Pooley in de tussentijd triatleet geweest, dus ze heeft niet stilgezeten. En laten we wel wezen, het vrouwenwielrennen staat niet op een dusdanig niveau dat het onmogelijk is om terug te keren.

Qua talent is ze de beste klimmer, of ze haar oude niveau haalt is altijd afwachten maar ze weet natuurlijk wel wat ze daarvoor moet doen.

Purito 16 december 2015 om 22:26

@tendam
De beste klimmer in het damespeloton is toch echt Mara Abbott.

Maar Pooley is een goede tweede.

Pizzi 16 december 2015 om 22:42

@Hakkie2: dat was Rohan Dennis. Wilde niet voor we wegrit geselecteerd worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair