Pokerspel tussen Nibali en Roglic lijkt vooral slechte zaak voor Italiaan

Door , zondag 26 mei 2019 om 07:45
Pokerspel tussen Nibali en Roglic lijkt vooral slechte zaak voor Italiaan

©Cor Vos

Vreemd schouwspel in de Giro de voorbije twee ritten. Vincenzo Nibali en Primoz Roglic gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Daarbij vergeet Roglic dat hij meer dan één tegenstander voor het eindklassement heeft. Al lijkt die onderlinge rivaliteit voorlopig vooral Nibali duur te staan te komen. Of is de Italiaan gewoon niet goed genoeg?

Aan de voet van de Ceresole Reale, de slotklim van de dertiende rit in de Giro gisteren, bedroeg het verschil tussen het restant van de vroege vlucht én de groep der favorieten minder dan een halve minuut. Met een klein beetje goede wil en nog minder moeite hadden Roglic en Nibali zomaar Ilnur Zakarin, Bauke Mollema en hun kompanen teruggepakt.

Passief
Maar de twee vertikten het en bleven elkaar, zoals ze de hele dag deden, het wit uit de ogen kijken. Nibali vindt Roglic té passief koersen in deze Giro. De Jumbo-Vismakopman liet zich niet uit zijn tent lokken. Gevolg: de twee lieten gisteren elke andere podiumkandidaat in deze Giro zomaar seconden, zelfs minuten terugpakken. Niet alleen Zakarin en Mollema, maar ook Majka en – vooral – het Movistar-duo Landa-Carapaz.

Ja, Roglic koerst passief. Híj is niet diegene die voor het spektakel zal zorgen in deze Giro. Hoeft voorlopig niet. Maar dat doet Nibali zelf ook niet. Feit is, het duo speelt hoog spel. Ook vandaag, door op de Courmayeur Richard Carapaz zoveel ruimte te geven. Als ze zich allebei zó goed voelen als ze willen laten uitschijnen, waarom vertikken ze het dan om zelf de puntjes op de í te zetten?

Koppigheid
Los van het spektakel, Primoz Roglic kan je niet eens veel verwijten. Hij staat er in het klassement nog steeds geweldig voor en de Sloveen weet uiteraard verduiveld goed dat hij ook op de slotdag (de Giro eindigt met een tijdrit in Verona) nog iets recht kan zetten. Maar toch: er staat volgende week nog heel wat klimwerk op het menu. Hopelijk vergeet Roglic niet dat hij meer dan een tegenstander heeft. Als Carapaz zijn niveau van de voorbij dagen nog een week kan aanhouden, is Roglic nog niet in Verona.

Maar wat moeten we dan denken van Vincenzo Nibali? De Haai toont voorlopig vooral zijn tanden ná de rit, maar met zijn koppigheid lijkt hij steeds meer zichzelf buitenspel te zetten. Hij moét volgende week nog steeds 1’40” op Roglic goed maken. Maar ondertussen ook 1’48” op Carapaz. Heeft Nibali zoveel vertrouwen in zichzelf dat hij dat nog kan overbruggen? Of is hij gewoon niet goed genoeg, maar gunt hij de eindzege dan nog liever aan een Ecuadoriaan dan aan de Sloveen? Wordt vervolgd…

Dit artikel delen:

84 Reacties

Dick H. 25 mei 2019 om 22:49

Ik denk dat Roglic het de komende week heel moeilijk gaat krijgen. Hoe lang kun je topvorm vasthouden?

Ligthning 25 mei 2019 om 22:51

Ik heb vandaag helemaal niet begrepen dat Nibali zo vaak aan de leiding gesleurd heeft. En ook nog twee ploegmaats aan kop gezet, zelfs op het laatste nog. Als hijzelf en anderen de kop niet nemen, pakt Carapaz drie minuten en moet Roglic uiteindelijk toch vol aan de bak (en niet zoals nu maar af en toe als Nibali en co de benen even stilhielden). Landa en zelfs Nibali hadden dan op het einde nog van Roglic kunnen wegfietsen.
Op deze manier wint Roglic (behoudens een slechte dag) gemakkelijk de Giro. Want Carapaz zal niet elke keer kunnen wegspringen, laat staan steeds tientallen seconden nemen. En Nibali…. ? Die riskeert door zijn ondoordacht fietsen uiteindelijk nog van het podium te vallen.

rennerske 26 mei 2019 om 08:07

Nibali houdt er tot dusverre ook voor mij een onbegrijpelijke tactiek op na. Zo speelt hij niet alleen Roglic, die op deze manier in een zetel gehouden wordt, maar ook de Movistars in de kaart. Maar misschien missen wij vanaf de bank iets van het hogere plan.

EricV 25 mei 2019 om 23:13

Karrepas duidelijk de beste bergop

gijzgans 26 mei 2019 om 00:57

Mee eens Nibali (ik hou van die man) probeert wel, maar komt toch te kort, helaas….. Landa mag niet meer, ook jammer! Mooie aanvaller!

gijzgans 26 mei 2019 om 01:45

Ik neem aan dat alle ballen nu op Carapaz gaan. Alhoewel… Met Landa weet je het nooit.

gijzgans 26 mei 2019 om 01:01

Dan maar al mijn geld op Carapaz. Heb echt niks met Roglic. Gek wel, aantal jaren geleden was ik (en jullie?) standaard voor de man in NL-dienst..

Tuubke 26 mei 2019 om 09:35

Ik ben niet per definitie supporter van de kopman van een ‘Nederlandse’ ploeg. Het maakt mij niet uit bij welke ploeg iemand rijdt, het gaat om mooie koers. En een psychologisch gevecht zoals tussen Nibali en Roglic mag dan wel boeiend zijn, uiteindelijk zie ik toch het liefst aanvallende renners, zoals Carapaz. Of desnoods een Mollema die sterft in het harnas maar in elk geval probeert koers te maken.

Ultras100 26 mei 2019 om 09:05

Voorlopig heeft de haai een dikke vette haak van Jumbo vis maar in z’n bakkes!

pirazzi 26 mei 2019 om 09:07

Roglic en Vincenzo Nibali komen wel op het podium in deze Giro verwacht ik. Roglic ziet wel wat bleek af en toe, daar heeft Nibali minder last van.

TomVD 26 mei 2019 om 11:51

Dit is nu vooral een ideaal scenario voor Landa in de nog resterende bergetappes. Landa gaat echt niet gewoon moeten knechten. De beste verdediging voor de roze trui is de aanval. Landa gaat dus gewoon aanvallen waardoor Nibali en Roglic zullen moeten achtervolgen. Zij gaan echter niet vol gaan omdat ze Carapaz meenemen in hun wiel. Hierdoor zie ik Landa nog extra tijd goedmaken op die 2 en de kans is groot dat Carapaz dan op het einde van de klim die 2 nog eens kan achterlaten en ook nog eens tijd pakt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.