Pogacar: “De nieuwe Eddy Merckx? Onmogelijk om net zoveel te winnen”

dinsdag 12 oktober 2021 om 08:54
Pogacar: “De nieuwe Eddy Merckx? Onmogelijk om net zoveel te winnen”

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar is nog altijd maar 23 jaar oud, maar won in zijn carrière al twee keer de Tour de France en was ook reeds succesvol in wielermonumenten als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. De Sloveen is een vaandeldrager van een nieuwe wielergeneratie en volgens Eddy Merckx kan hij uitgroeien tot zijn opvolger. Pogačar blijft echter realistisch in gesprek met TuttoBiciWeb.

Pogačar en Merckx waren eerder deze week aanwezig bij een event van schoenensponsor DMT en werden daar geïnterviewd. De inmiddels 76-jarige Merckx, die wordt gezien als de beste wielrenner aller tijden, stak de loftrompet over Pogačar. “Ik heb vaak gehoord dat de nieuwe Merckx is opgestaan, zonder dat die renners aan de voorwaarden voldeden. Maar met Tadej denk ik dat we er deze keer echt zijn. Hij is pas net 23 jaar en hij heeft al twee keer de Tour de France gewonnen. Dat is echt ongelooflijk.”

De regerende Tourwinnaar blijft echter bescheiden. “Ik heb al van veel mensen gehoord dat ik de nieuwe Merckx ben, maar het is simpelweg onmogelijk om net zoveel te winnen. Eerlijk, ik weet niet wat ik tegen hem moet zeggen. Ik ben zelfs een beetje nerveus, nu ik naast een dergelijke legende zit. Eddy heeft werkelijk alles gewonnen in zijn carrière. Het is voor mij al moeilijk om één keer Milaan-San Remo te winnen, laat staan zeven keer…”

Genieten
“Het is beter om niet te veel te denken aan de toekomst”, is de Sloveen van mening. “Ik wil nu vooral van het moment genieten en van mijn geweldige seizoen. Het kan best zijn dat ik in de toekomst enkele slechte jaren zal beleven, dat ik minder zal winnen. Het is dan ook verstandig om niet te denken aan records. Ik wil uiteraard nog meer wedstrijden winnen, maar ik weet ook hoe je met nederlagen moet omgaan.”

De renner van UAE Emirates heeft voor de komende jaren nog genoeg dromen om te verwezenlijken. “Ik eindigde dit jaar als derde op de Olympische Spelen, maar ik wil in de toekomst graag een gooi doen naar een gouden medaille. Ook wil ik op een dag wereldkampioen worden en de Giro d’Italia en Vuelta a España winnen”, aldus een ambitieuze Pogačar.

Dit artikel delen:

42 Reacties

bloemist 12 oktober 2021 om 09:28

Eddy Merckx heeft alle Monumenten minstens twee keer gewonnen, elf grote ronden, drie WK’S, het uurrecord en een pak andere wedstrijden, Pogacar is de beste ronde renner nu en wellicht de komende jaren maar zal nooit de veelzijdigheid hebben van Eddy, Tom Dumoulin en Jan Ulrich kwamen fysiek in de buurt, Wout met een paar kg minder wellicht ook, Mathieu is met niemand te vergelijken net zoals Eddy Merckx eigelijk ook nooit zal zijn,

Alfons Haavers 12 oktober 2021 om 09:45

Denk inderdaad dat Eddy een ander type was (krachtige hardrijder die op de macht ook goed kon klimmen). Dit heeft geleid tot een zeer allround palmares, met ook veel overwinningen in het Vlaamse werk.

Pogi is toch een wat lichter type, maar kan met zijn punch/sprint ook veel winnen natuurlijk.

Misschien is Wout van Aert wel meer het type Eddy Merckx, maar moet je in deze tijden nog een pak kilo’s minder wegen om een grote ronde te kunnen winnen.

Chasse_patate 12 oktober 2021 om 09:55

MvdP is wel te vergelijken met Wout en dan is Wout op sommige dingen (sprinten, klimmen en tijdrijden) nog wel beter.

UrbanSteel 12 oktober 2021 om 10:04

Ten tijde van Eddy Merckx had je acht klassiekers die ertoe deden.
Rik van Looy was maar wat trots dat hij ze alle acht had gewonnen, Eddy Merckx miste alleen Parijs – Tours, die was in die tijd ook een zwaarwegende klassieker.
Milaan San Remo
Ronde van Vlaanderen
Parijs – Roubaix
Luik – Bastenaken – Luik
Ronde van Lombardije
Gent – Wevelegem
Waalse Pijl (1968 als laatste aan het rijtje toegevoegd)
Parijs – Tours.
Dit zullen onze oudere Belgische vrienden kunnen beamen.
In die tijd stonden Parijs – Tours en de Ronde van Lombardije bekend als de klassiekers van de vallende bladeren.
Jo de Roo flikte het om ze alle twee, twee jaar op rij te winnen, 1962 – 1963.

Alfons Haavers 12 oktober 2021 om 10:04

Ik denk vooral dat MvdP uniek is door zijn sterkte over 3 verschillende disciplines heen, met naast de weg ook het veld en de mtb, en zo zijn plaats in de geschiedenisboeken gaat verwerven.

Al blijft de vraag of het rugverhaal er niet voor gaat zorgen dat er 1 van de disciplines op een lager pitje gaat worden gezet.

Natte spons 12 oktober 2021 om 10:16

De tijden zijn ook niet meer te vergelijken. In de tijd van Merkx was iedereen meer allround, tegenwoordig is iedereen veel meer gespecialiseerd. Een palmares als Merkx is in deze tijd niet meer mogelijk.

girardengo 12 oktober 2021 om 12:49

Het standaardverhaal over specialisatie heb ik nu al veel te vaak gehoord. Dat mag de prullenbak in. Om een goede carrière te hebben moet je ook nu nog behoorlijk allround zijn. Kijk naar Van Aert, Van der Poel, Pogacar, Alaphilippe, Roglic (de beste vijf renners van het ogenblik). Dat zijn geen renners die slechts één ding kunnen. Wat moet iemand als Evenepoel doen om dat niveau te halen? Meer dingen goed kunnen dan alleen hardrijden: explosiviteit, stuurtechniek, dalen bijvoorbeeld. De zogenaamde onvergelijkbaarheid van vroeger en nu is zeer overdreven. Wat betreft specialisten: vroeger had je ook goede tijdrijders, klimmers en sprinters die je als specialist kon zien.

Eljorro 12 oktober 2021 om 22:38

In de Merckx tijd reed iedereen het hele jaar door. Tegenwoordig kan iedereen een paar koersen pieken.

Dikke Vrouw 12 oktober 2021 om 09:38

Hij ontkent. Wat een non discussie ook….

heinp 12 oktober 2021 om 10:10

Echt wat een onzinnige discussie , en wat me vooral stoort zijn de totaal uit zijn verband gerukte verhalen van vele zogenaamde wielerfans .
Er is constant ruis op de site , dan gaat het over Van Aert contra van de Poel , dan weer Evenepoel contra Jumbo .
Roglic ,Pogacar .
Merkx wordt weer even besmeurt over doping en dan volgt daar weer Zoetemelk op als snoeper .
Ik kijk objectief naar de wielersport en geniet ervan dat Evenepoel ,Van Aert , Pogacar , Van der Poel gewoon durven aanvallen op soms wel 100 kilometer van de finish , nooit vertoont .
Kom op kijk eens positief wat die gasten ons aan plezier geven en spannende sport ?
Het gezeur viert hier hoogtij , men probeert elkaar constant negatief te benaderen , stoppen SVP .

Rooie Jos 12 oktober 2021 om 10:41

Maakt dat de sport niet saai voor hem hoor ik u denken? Wel nee, hij kan het iedereen aanraden. Lekker op de bank koers zitten kijken, voor niemand juichen, onverschillig over wat er gebeurt, heerlijk, aldus heinp.

Panache 12 oktober 2021 om 12:14

Wat denk jij heinp? Is een zeurpiet die zeurt over de zeurpieten een kleinere of een grotere zeurpiet dan de zeurpieten waarover hij zelf zeurt?

Kelder is de Man 12 oktober 2021 om 17:14

Panache.. Welke ook groter of kleiner is, zonder piet1, is er ook geen piet2.

jan jansen 12 oktober 2021 om 10:07

Een ding is zeker;
als Merckx nu zou rijden dan zou zijn palmares er heel anders uitzien, ws een stuk minder indrukwekkend.
Maar Remco blijft de beste.

girardengo 12 oktober 2021 om 12:51

Haha. Geloof je dat werkelijk?

bloemist 12 oktober 2021 om 10:13

Met Bordeaux-Parijs erbij kwamen we vroeger aan negen mooie klassiekers,Herman Van Springel mag toch ook een beetje in ere worden gehouden met zeven keer eerste na meer dan 500km,

UrbanSteel 12 oktober 2021 om 10:32

Herman mag je nooit vergeten, altijd strijdvaardig.

Reiger 12 oktober 2021 om 10:57

Één van de meest miskende Belgische wielrenners met een prachtige erelijst.

girardengo 12 oktober 2021 om 23:50

En niet te vergeten Wim van Est, naast De Roo en Janssen.

VerstandOpNul 12 oktober 2021 om 10:54

Nu alleen nog een artikel met de reactie van Evenepoel en we zijn compleet..

LaDoyenne 12 oktober 2021 om 12:10

Indien ik me niet vergis, heeft Evenepoel meer overwinningen behaald dan Pogacar. Bovendien heeft Evenepoel, net zoals Merckx, de Druivenkoers gewonnen. Pogacar daarentegen niet. In deze wedstrijd kan Remco trouwens het record van Merckx (2 overwinningen) breken. En werd Evenepoel door Eddy immers niet "misschien beter dan Merckx" genoemd? Dus de man uit Schepdaal heeft recht op spreken.

Landeirovic 12 oktober 2021 om 12:33

Pogacar 30 overwinningen
Evenepoel 22 overwinningen

Marco 12 oktober 2021 om 12:57

Landeirovic, LaDoyenne is geen Evenepoel fan….

Panache 12 oktober 2021 om 10:58

Om de vergelijking met Eddy Merckx te leggen is het echt niet nodig dat Pogacar 500 wedstrijden wint, waarvan 11 grote ronden en 19 monumenten. Dat is waarschijnlijk ook niet wat Eddy Merckx bedoelt. Wat hij m.i. aangeeft is dat er nu een ultrajong toptalent is opgestaan die op het allerhoogste niveau de prijzen pakt en dat doet middels etappes, eindklassementen, maar ook in het klassieke werk. Iemand die de koers maakt, zonder team weet te presteren en de concurrentie het idee geeft dat er niets te halen is wanneer hij op 100% van zijn kunnen en focus aan de start staat. De allround-capaciteiten van Pogacar hebben we op dit niveau lange tijd niet meegemaakt. Naast Pogacar lijkt Roglic slechts een kruimeldief die de tweede garnituur koersen mag oppeuzelen en dat is zeker niet minachtend bedoeld. In 13 maanden 2x de Tour en 2x een monument, inclusief een olympische medaille, dat hebben we gewoon tientallen jaren niet gezien. De vergelijking met Eddy Merckx is uiteraard geen letterlijke vergelijking.

girardengo 12 oktober 2021 om 12:58

Het is een krampachtige gewoonte op dit forum om elke vergelijking in de ban te doen. Nu is heel anders dan vroeger (meestal beter en gespecialiseerder; en vroeger waren het overwinningen dankzij doping). Het ligt wel iets genuanceerder dan dat.

Aart van Woud 12 oktober 2021 om 14:12

Roglic een kruimeldief noemen is wel heel erg gechargeerd. De man heeft 3x op rij de Vuelta gewonnen. Misschien geen Tour, maar toch.

Marco 12 oktober 2021 om 14:49

Naast Pogacar lijkt Roglic slechts een kruimeldief

bloemist 12 oktober 2021 om 11:13

Tijdens de Olympische wegrit was Pogacar redelijk passief voor een groot kampioen, zijn Europees en WK (weg en tijdrit ) vielen tegen,In Lombardije was hij de beste al kwam Fausto Masnada niet eens een echte top renner nog terug,

Panache 12 oktober 2021 om 11:21

Je kunt er pas wat over zeggen als je weet in welke wedstrijden de man wilde scoren en waar hij qua trainingsopbouw zijn piek heeft gelegd. Je kunt niet fysiek en mentaal pieken richting OS en EK om dan als voorbereiding de Tour te winnen en met doorgetrokken vorm Lombardije. Is het toeval dat Pogacar voor een heuvelrenner exact de drie grootste koersen wint (de grootste rittenkoers en de twee grootste heuvelmonumenten)? Ik denk dat dit géén toeval is en dat hij nu al denkt in grote vissen versus bijvangst.

Massimo Bataille 12 oktober 2021 om 13:57

Ik denk dat je de weerslag van het winnen van de TdF niet mag onderschatten qua ‘voorbereiding’ voor de OS…
Was uiteindelijk nog altijd 3de in de wegrit (en deed als enigste wel een beetje werk met Van Aert).
Het EK en WK waren nog in opbouw na de italiaanse klassiekers en het WK was ook gewoon niet echt zijn parcours.
De tijdritten konden idd tikje beter, maar compleet vlakke parcoursen zijn nu ook niet op zijn lijf geschreven.
En Masnada komt terug, maar Roglic, Alaphilippe, Yates, Woods etc niet. Was gewoon de beste.

thorsen 12 oktober 2021 om 12:06

Zelfs Eddy Merckx zou tegenwoordig niet in de buurt komen van het palmares van Eddy Merckx.

de adelaar 12 oktober 2021 om 12:48

Appels met peren vergelijken, Poga is van zijn eigen nivo en dat staat op de hoogste trede

girardengo 12 oktober 2021 om 12:54

Nou nee, het zijn allemaal renners. Het gaat erom hen op een goede manier met elkaar te vergelijken. Het gaat bijvoorbeeld om het type overwinningen, niet om hoeveel.

de nieuweMerckx 12 oktober 2021 om 13:04

Pogacar lijkt me een verstandige kerel, ik zie die niet ál te lang meedoen. Maar hij is natuurlijk fenomenaal goed.

Marco 12 oktober 2021 om 13:15

Wat zijn ze nu steeds aan het zoeken naar die nieuwe Merckx, hier is hij toch

Marco 12 oktober 2021 om 13:14

Zaterdag 9 oktober 2021 om 19:01
Het Nieuwsblad: “Chef wielrennen Wim Vos begrijpt dat we voorlopig maar beter geen vergelijkingen meer maken tussen Pogacar en Evenepoel”

Maandag 11 oktober 2021 om 20:01
EDDY MERCKX: “VAAK GEHOORD OVER ‘DE NIEUWE MERCKX’, MAAR MET TADEJ POGACAR ZIJN WE ER”

Is dit nu nog toeval of heeft Merckx gewacht tot hij dit soort uitspraken “veilig” kon doen?

Maakt mij niet wijs dat die Ronde van Lombardije nu ineens de nieuwe Merckx heeft aangeduid.

Lijkt dus veel op een man die zich afgelopen tour druk maakt dat de koning niet meer alleen zijn record heeft en die nu een uitspraak doet om België weer eens een week op stelten te zetten en aan hem te herinneren terwijl hij zelf weet dat er geen Merckx meer komt in het huidige wielrennen. (gesproken in palmares termen dan)

Panache 12 oktober 2021 om 13:29

Schijnbaar legt de échte Merckx wat minder nadruk op die 500 overwinningen en kijkt hij naar het totale plaatje binnen de kaders van de jaren ’20 van deze eeuw.
Eddy weet dat een Pogacar maar 1x in de 20-30 jaar voorkomt en als hij al niet ‘de nieuwe Merckx’ is dan zal er tijdens zijn leven hoogstwaarschijnlijk geen volgende kandidaat aandienen. Ik vind het wel mooi dat Merckx dit zegt, want het is een eervol gebaar. Hij laat blijken dat hij de rol van de succesvolste renner ooit wilt delen met deze knaap van net 23 die al een palmares heeft waar slechts 2 renners in het huidige peloton aan kunnen tippen (Froome, Nibali). Uiteraard heeft hij Lombardije afgewacht om bevestigd te zien dat die ene toch echt overschat is en die ander de grote kampioen is van zijn generatie.

adelaarvanantwerpen 12 oktober 2021 om 14:12

@ Panache
Pogacar heeft nog geen mooier palmares dan Valverde, Gilbert of Sagan.

Panache 12 oktober 2021 om 14:37

@ adelaarvanantwerpen
Kan ik mij voorstellen. Zelf hecht ik grote waarde aan de Tour winnen (allergrootste wedstrijd). In de breedte zijn jouw namen ook veelwinnaars met een wk-titel.

Aart van Woud 12 oktober 2021 om 14:10

Hij is wel bescheiden. Dat mag ik wel.

Comments 12 oktober 2021 om 16:28

Vergelijken is toch niet nuttig. Ik ben blij dat er nieuwe unieke helden zijn. De een nog spectaculairder dan de ander. Het is n Vlaams dingetje om voortdurend opnieuw erkenning te zoeken voor iets wat 40 jaar geleden indrukwekkend was.

Innsbruck 12 oktober 2021 om 20:30

525 is idd niet mogelijk. Maar zo toch ergens tegen de 11 grote rondes en 19 monumenten moet ie winnen.

Er wordt zo her en der gesuggereerd dat Merckx het makkelijker zou gehad hebben. Nou … Merckx moest vechten tegen Ocaña, Thevenet en Poulidor. Tegen De Vlaeminck, Van Springel, Maertens, Godefroot, Leman, Janssen, Moser en Gimondi. Het hele ding is net dat ze 'erbovenuit steken', "domineren"i.e. de anderen zijn een stuk minder. Vergeet ook niet al de 2de en 3de plekken van Merckx. Tis niet zo dat ie een keer met enkele mannen voorop die fluitend naar de overwinning reed.

Headlines

Materiaalzone

Populair