Eddy Merckx: “Vaak gehoord over ‘de nieuwe Merckx’, maar met Tadej Pogacar zijn we er”

maandag 11 oktober 2021 om 20:01
Eddy Merckx: “Vaak gehoord over ‘de nieuwe Merckx’, maar met Tadej Pogacar zijn we er”

foto: Marcel Koch

Eddy Merckx heeft de loftrompet gestoken voor Tadej Pogačar. De 23-jarige Sloveen won zaterdag de Ronde van Lombardije, nadat hij eerder dit jaar ook al met succes zijn titel in de Tour de France verdedigde én Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares zette. “Hij heeft geen zwakke plekken”, vertelt Merckx in een interview met TuttoBici.

De Belg is intussen 76 jaar oud en geldt als de beste wielrenner aller tijden. Merckx doet zijn verhaal tijdens een event van schoenensponsor DMT. Opvallend: naast de levende legende zit de rijzende ster zelf. “Ik heb vaak gehoord dat de nieuwe Merckx is opgestaan, zonder dat die renners aan de voorwaarden voldeden”, stelt de ancien. “Maar met Tadej denk ik dat we er deze keer echt zijn. Hij is pas net 23 jaar en hij heeft al twee keer de Tour de France gewonnen. Dat is echt ongelooflijk.”

“Ik begreep al dat hij iets speciaals had toen hij in zijn eerste jaar als prof drie etappes in de Vuelta a España had gewonnen”, gaat Merckx verder. “De laatste daarvan was met een solo van 37 kilometer, met de volledige Movistar-ploeg op zijn hielen. En dit jaar in de Tour reed hij in de Le Grand Bornand-rit de concurrentie de vernieling in, hij reed ze op minuten achterstand. Hij heeft de mentaliteit en kwaliteit van een groot kampioen. Die hebben geen zwakke plekken.”

Pogacar won ook op de Col du Portet – foto: Cor Vos

Vele zeges in Tour, Vuelta en Giro
Daarom denkt Merckx ook dat Pogačar kan uitgroeien tot de beste renner van zijn generatie en mogelijk zijn opvolger. “Tadej staat pas aan het begin van zijn carrière. Ik denk dat hij het in sommige koersen beter kan dan ik kon. Hij is 23 jaar en heeft al dertig profzeges geboekt, allemaal op grootse wijze. Op mijn 24ste had ik de Tour nog niet gewonnen, hij heeft er al twee te pakken. We zullen zeker nog vele jaren genieten van de grote kampioen die hij is; het zal deze sport goed doen.”

Wel waarschuwt de Belg de jongeling. “Ik kan hem alleen maar zeggen dat hij met beide benen op de grond moet blijven staan. Want elk jaar begint hij van nul af aan en elk jaar zal hij moeten bewijzen dat hij de sterkste is. Maar dat weet hij heel goed. Hij heeft een geweldig team om zich heen dat hem veel kan helpen en alles tot in de puntjes regelt. Tadej is een complete coureur. Als hij blijft doen wat hij doet, zal hij veel vaker de Tour, Vuelta a España en Giro d’Italia winnen.”

Merckx, De Kannibaal
Velen zien Merckx als de grootste renner ooit. Zijn erelijst is eindeloos imposant en ongeëvenaard. De Kannibaal – zoals zijn bijnaam luidt – won in zijn carrière vijf keer de Tour, vijf keer de Giro en één keer de Vuelta. In de grote rondes was hij goed voor in totaal 64 etappezeges, waarvan hij er 34 in de Tour boekte. Dat record werd afgelopen zomer geëvenaard door Mark Cavendish. Merckx werd ook nog drie keer wereldkampioen en won niet minder dan negentien (!) monumenten.

Cavendish evenaarde deze zomer het onmogelijke: net als Merckx 34 ritzeges in de Tour – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

65 Reacties

Explorer 11 oktober 2021 om 20:12

Ouwe snoeperd die merckx. Die hele laatste alinea met al die overwinningen is natuurlijk te danken aan doping.

Raar dat deze man door vele wordt gezien als een alles kunner/held een veelvraat in winnen door ingenomen externe middelen.

Tragisch voor de sport.
En ja er waren er meer, en iedereen deed het blablabla.

girardengo 11 oktober 2021 om 20:30

Dat is een stelling die je moeilijk kunt bewijzen. Als iedereen ´het´ deed, is hij dus de sterkste geweest. Dus dat ´te danken aan´ is relatief. Iemand is nooit alleen door doping goed. Het is hoogstens een bijkomende factor, in een gelijk speelveld. Fraai is het niet, maar je kunt er niet alleen Merckx op aankijken.

DuMoullemAert 11 oktober 2021 om 20:37

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

Explorer 11 oktober 2021 om 21:07

@girardengo, nee je hebt wel degelijk talent nodig en de juiste begeleiding om de absolute topper te worden.Klopt helemaal! Dat er dan externe middelen gebruikt worden om echt de beste te worden is natuurlijk te triest. Wie durft het verst te gedaan, wie durfde het meeste te gebruiken om de beste te worden..
Eddy zou voor mij een echte ‘topper’ zijn als hij het zonder die troep gedaan zou hebben. Maar dat was en is natuurlijk onmogelijk geweest.

En dat laatste zal nu nog het geval zijn, bv ketonen is iets wat nu (nog)niet op de lijst staat. Iets wat het lichaam aan maakt, maar niet genoeg dus voegen we het extern toe aan het lichaam..

O59 11 oktober 2021 om 22:16

Een beetje zoals Ome Joop (Zoetemelk) maar dan met meer overwinningen en meer panache.

“Joop Zoetemelk werd gedurende zijn wielercarrière drie keer betrapt op het gebruik van doping tijdens de Tour de France. In 1977 werd er pemoline gevonden en 1979 werd er nortestoron gevonden. In 1983 betrof het nandrolo”

Beer 11 oktober 2021 om 22:30

edit wf: laat provocaties achterwege

Alfons Haavers 11 oktober 2021 om 22:34

Ik denk dat je hier wel min of meer alle groten uit de wielergeschiedenis kan noemen.

Dr op en dr over 11 oktober 2021 om 23:14

Helaas is er echter altijd al gesnoept in de wielersport, en gebeurd dit ook nu nog steeds op grote schaal. Of denken we nu echt dat renners/ploegen ineens roomser dan de paus zijn geworden ? Alle grote hebben genomen, en zullen dit waarschijnlijk ook nu nog wel doen.

Persoonlijk stoor ik me er ondertussen allang niet meer aan, het is van alle tijden en zal nooit verdwijnen uit de wielersport. Net zo min als het overigens ook niet uit het schaatsen, tennis, zwemmen, atletiek, biathlon en zo'n beetje iedere andere (duur)sport zal verdwijnen.

Ik vind enkel de reacties erop tegenwoordig zo overdreven. In de tijd van bijvoorbeeld een Merckx of Zoetemelk kreeg je twee strafminuten aan je broek en verder niets. Het was ook niets bijzonders, want iedereen wist dat iedereen wel iets nam.
Nu doen we net of iemand een moord heeft begaan, terwijl we 99% zekerheid hebben dat alle renners nog steeds hulpmiddeltjes gebruiken. (Of dit nu ketoontjes zijn of andere supplementen. Waarbij het ene supplementje toevallig wel legaal is op dit moment en het andere middeltje toevallig niet.)

Dus in deze context gezien mag Merckx wat mij betreft vergelijken wat hij wil, want niemand overtuigd mij dat de toppers nu wel op een bruine boterham rijden.

Doordrijver 11 oktober 2021 om 23:58

edit wf: tot ziens

Doordrijver 11 oktober 2021 om 23:59

Kan je nu eens geen normale reactie geven? Lefevre wordt vermeld… niets dan haar. Merckx wordt vermeld, niets dan haat, doping, afgunst. En da’s dan een wielerforum…. Niveau zero.

monsieur soixante pourcent 12 oktober 2021 om 07:24

Gevalletje van ‘poisoning the well’.

Niettegenstaande, wie schuif jij dan naar voren als ‘de grootste aller tijden’?

Dikke Vrouw 11 oktober 2021 om 20:19

Je weer het niet pogi kan ook zomaar amper nog wat winnen na zn 25 of zo wacht nog mr effie af eddy

nickdt 11 oktober 2021 om 20:20

Armstrong had ook geen zwakke plekken and we all know how that turned out. Dus ik zou om te beginnen maar oppassen te zeggen dat iemand geen zwakke plekken heeft, voor je het weet heeft ie weer die zweem om zich heen hangen door het verleden en wordt hij aangekeken daarop.

IlPirata 11 oktober 2021 om 21:23

Armstrong kwam voor zijn teelbalkanker geen berg over bij de beste 10-20 renners van het pak.
Dat velen daarna, dat niet verbazingwekkend vonden toen (bergop vliegen), kunnen wij ons nog steeds over verbazen.
Pogacar was in de jeugd al goed op diverse vlakken, daar kan je wel vaak veel aan staven. Net als het winnen van de tour l'avenir of de baby giro.
Nu ik dit zo opschrijf was zeker ook Froome een aparte hierin.

Magician 11 oktober 2021 om 21:45

Rond het Sky uit de tijd van de opmars van Froome hangt voor mij sowieso nog een naar luchtje, we weten ook nog steeds niet zeker wat er nou in dat pakketje voor Wiggins zat.

meqadon 12 oktober 2021 om 13:17

Armstrong won geen klassiekers in zn periode na kanker. Enkel tdf en voorbereidingsrondjes voor het tdf. Pogacar doet het allemaal op 1 seizoen

LaDoyenne 11 oktober 2021 om 20:27

Inderdaad. Afgelopen weekend kreeg Vlaanderen -opnieuw- de bevestiging dat de Nieuwe Merckx geen Belg is, en zeker niet uit Schepdaal komt.

girardengo 11 oktober 2021 om 20:32

Dat past in een traditie. Hoeveel nieuwe Merckxen zouden we al hebben zien passeren? De Wolf, Willems, Van den Broucke, etc.

O59 11 oktober 2021 om 20:32

Correct. De nieuwe en betere versie van Merckx is een Nederlander ! Hij heeft de Tour nog niet gewonnen maar de voorspellingen zijn er al een jaar of twee.

Quintenri 11 oktober 2021 om 21:17

Weer een heel nuttige reactie van jou. Gefeliciteerd trouwens om weer Remco te noemen in een artikel dat niet over Remco gaat. Gefrustreerde vent.

Scott Sunderland 11 oktober 2021 om 23:48

Ik begin te denken dat Evenepoel de vrouw/vriendin van LaDoyenne heeft genomen of iets in die trant, anders kun je iemand niet zo negatief blijven viseren.

Eljorro 12 oktober 2021 om 01:20

Altijd wel iemand te vinden die Evenepoel erbij haalt. Onkunde regeert. Opfrisser: 14 maanden geleden half dood uit een greppel gehaald. Zonder basis het seizoen ingaan. Hoeveel sneller was Evenepoel op WK tijdrijden dan Pogi?

Panache 11 oktober 2021 om 20:40

Dat Merckx uit wat potjes gesnoept heeft doet niet ter zake. Destijds waren er andere normen en waarden en andere spelregels. De (softe) doping uit die tijd is ook totaal niet te vergelijken met het boosten van bloed en hormonen zoals dat in de jaren '90 mainstream werd (autologe transfusies zijn al veel ouder, maar waren niet geperfectioneerd). Kortom: Merckx is de grootste ooit en heeft alle recht om zijn opvolger aan te wijzen. Met de keuze voor Pogacar als kroonprins laat hij tevens zien dat hij ongevoelig is voor de lokale publieke opinie en qua wielrennen heeft hij er nog een prima kijk op. Niet alleen hoe de renners presteren en koersen, maar ook wat hun intrinsieke motivatie betreft, ook daar doorzag hij sneller dan de gemiddelde kijker hoe de kaarten tijdens het wk geschud waren. Pogacar staat nog steeds aan het begin van zijn carrière en op zijn 26e kan hij al recordhouder zijn qua meeste Tour de France zeges, dat is gewoon ongelofelijk. Of hij het ook redt is een vraagteken, maar puur qua performance is er momenteel niemand die bij hem in de buurt komt. Ja dan mag je wel spreken van de nieuwe kannibaal.

Michiel 11 oktober 2021 om 20:50

Dan kan je ze toch niet met elkaar vergelijken toch? Laten we 2 ranglijsten hanteren. De schone en de vieze. Is Merckx de vieste

Kopinkas 11 oktober 2021 om 20:55

Opvolger aanwijzen? Kroonprins? Je meent het?
Merckx zou in mijn achting stijgen als hij zou zeggen: ik zoek geen opvolging, Pogacar is een fenomeen dat op zich staat, er is geen vergelijking mogelijk…

Explorer 11 oktober 2021 om 21:39

@panache, wat een kul rede, maar je goed recht. Soft doping is ook doping. Amfetamine is overigens geen soft doping( wat een woord trouwens). Al die troep die erin gaat of wat erin is gegaan en wat niet ontdekt is, is gewoon niet goed.
Eddy heeft altijd gesnoept en ik zal zo naar hem kijken. Al dat gelul over de koning en de kroonprins is kulkoek. Als iemand anders meer had gesnoept in die tijd( zie Armstrong in de latere jaren) en eddy daarop had verslagen was diegene de ‘ koning’ geweest.
Nee dank je.

Panache 11 oktober 2021 om 21:54

Tegenwoordig is doping een schande en moreel verwerpelijk. Toen Merckx met professioneel wielrennen begon in 1964 bestonden dopingcontroles niet eens. Wat ik bedoel te zeggen is dat we niet met de moderne afkeurende blik 55 jaar terug in de tijd moeten kijken, je moet proberen de bril uit die tijd op te zetten en met de normen en waarden van die tijd te oordelen. Mochten ketonen ooit verboden worden dan gaan we toch ook niet de zege van Van Aert in San Remo met andere ogen bekijken?

Koers 11 oktober 2021 om 22:01

Volgens mij heeft d’n Eddy nog altijd nooit toegegeven wat hij allemaal heeft gebruikt en wanneer. Voor mij is hij zeker niet de grootste.

Explorer 11 oktober 2021 om 22:07

Nou gedeeltelijk waar panache. Waarde en normen zullen per persoon verschillen. Jij kijkt daar op jou manier tegen aan,ik met de mijne. Verleden of toekomst zal daar niet veel aan veranderen. Eddy zal best mooie strijdbare koersen hebben laten zien. Net als er nu mooie koersen zijn geweest en gevechten. Grenzen op gebied van uiterste uit jezelf halen zullen overschreden worden om de beste zijn. Toen en nu.
Dat van Aert wint prachtig, gebeurt het met doping, tja dan baal ik daar erg van. Zeker als het prachtig gevecht was met bv vd poel. Dat vind ik een dikke smet voor het wielrennen.
En eddy en bv wout zullen best toffe peren zijn in de kroeg, maar in de sport dan een smet voor mij.

adelaarvanantwerpen 11 oktober 2021 om 22:43

@ Explorer

Jij moet uw in geval van VDP geen zorgen maken. Roodhooft heeft tijdens Vive le Velo al gezegd dat hun renners ook de kleine zaken pakken zoals ketonen. Zo gebruikte zij het mondspoelmiddel dat Van vleuten ook gebruikte tijdens het wk tijdrijden. Net zoals Pogi, Roglic, Alaphilippe en Colbrelli ook allemaal gebruik maken van zaken zoals ketonen.

Explorer 12 oktober 2021 om 00:50

@Adelaar, ik maak mij nergens zorgen over, maar zeker wel over een bepaald aantal mensen die hier reageren.
Als je een andere mening deelt als diegene,gaat het hier niet op. Beetje jammer.

Kopinkas 11 oktober 2021 om 20:51

Ach, Pogacar lijkt me relaxter en goedlachser dan Merckx in zijn tijd.
En ook beter in staat om te relativeren, zelfs om tegen beter weten in een offensief op te zetten met weinig kans op slagen. Kijk naar het WK in Imola, kijk naar Lombardije afgelopen zondag, waar een groep met meer cohesie hem wel ingerekend had.
Merckx was veel meer het roofdier dat overal waar hij aan de start kwam kost wat kost wou winnen…
Pogacar kiest uitgekiend zijn momenten, en presteert, maar voelt daarbuiten – lijkt het wel – minder dwang.
Er staat voor een wielrenner ook nog eens een raadselachtig fris kopke op…
Pogacar zal wel in stilte denken: laat me maar mezelf zijn, en daarvan genieten ook.
Op archiefmateriaal heb ik Merckx nooit zo zien genieten als Pogacar zaterdag.

Michelangelo 11 oktober 2021 om 20:51

Persoonlijk denk ik ook niet dat Pogacar ‘de nieuwe Merckx’ is. En ik denk ook niet dat er een nieuwe Merckx gaat komen.

En waarom? Omdat het wielrennen is veranderd. Om een erelijst op te bouwen als de ouwe Eddy moet je enerzijds er met kop en schouders bovenuit steken, super veelzijdig zijn, en een hele lange carriere hebben.
Als je het mij vraagt voldoet Pogi in ieder geval aan de eerste 2 voorwaarden: steengoed en superveelzijdig. Maar om deze tijd een lange carriere uit te bouwen als toprenner, en ieder jaar opnieuw te presteren, is heel zeldzaam.

In tegenstelling tot vroeger is het nu 24 uur per dag, 7 dagen per week en pakweg 340 dagen per jaar dat je alles moet doen en laten voor je sport. Whereabouts, gegevens doorgeven, je slablaadjes afwegen, je porum iedere dag in de media, etc. Een ongelofelijke druk, die heel moeilijk heel lang vol te houden is als je het mij vraagt.

Als je al een nieuwe Merckx wilt worden, dan denk ik dat je vooral ook je energie niet moet verspillen aan randzaken. Je media optredens doseren zodat er voldoende energie over blijft voor waar het echt om draait, en helpt om minder het onderwerp van gesprek te zijn met alles wat daarbij komt kijken.

Rawolf Rawolf 11 oktober 2021 om 20:58

Denk eigenlijk dat 19 monumenten nog de moeilijkste is in de lijst, dat zijn tegenwoordig loterijen in ultracompetitieve deelnemersvelden.

Eddy Merckx is komt niet meer en dat is misschien maar goed ook.

Kopinkas 11 oktober 2021 om 21:02

Het helpt waarschijnlijk wel dat Pogacar uit een (nog?)-niet-zo-wielergek land afkomstig is…
Merckx kon in de jaren 60 en 70 al niet onder de radar blijven, draafde samen met zijn vrouw ook op in commercials allerhande, en won dan ook nog eens de Tour op de dag van de maanlanding, wat in de beleving van heel wat Belgen van zijn generatie (mijn vader bijvoorbeeld) voor eeuwig met elkaar verklonken is…
Merckx liet volgens mij toen ook echt wel alles voor zijn sport.
Maar wat whereabouts en dergelijke betreft, heb je overschot van gelijk…

tvm 11 oktober 2021 om 21:01

Fantastisch compliment van Eddy. En hij heeft vermoedelijk gelijk: Tadej is veruit de beste renner die ik heb gezien sinds halverwege de jaren ’90. Bergop, tijdrit, aanval van ver, klassiekers en een aardige punch. Als hij piekt naar zijn doel, oogst hij.

En het aardig is: het is geen praatjesmaker.

Wheely 11 oktober 2021 om 21:01

“Merckx doet zijn verhaal tijdens een event van schoenensponsor DMT.”
Dat verklaart alles, zwaar aan het trippen waarschijnlijk.

Kopinkas 11 oktober 2021 om 21:03

Trippen is dan weer een ander schoenenmerk ;-)

O Sullivan 11 oktober 2021 om 21:17

Ik vind Eddie wel een fijne mens.

Innsbruck 11 oktober 2021 om 21:30

@redactie
foto bovenaan is Leonid Brezhnev

Kopinkas 11 oktober 2021 om 21:45

Haha, meer en meer inderdaad…
Leonid Merckx aka Eddy Brezhnev…
’t Was dan wel weer diens voorganger Nikita Chroesjtsjov die tijdens een event van schoensponsor CCCP met zijn eigen schoen keihard op tafel stond te meppen…

VerstandOpNul 11 oktober 2021 om 21:54

Van alle recente Tour-winnaars is Pogacar veruit de veelzijdigste, dus op zich helemaal niet zo’n gekke vergelijking.
Maar sinds de tijd van Merckx is de sport zo veel verder geëvolueerd.. zelfs zo’n talent als Pogacar zie ik niet ook nog Parijs-Roubaix ofzo winnen.

Alfons Haavers 11 oktober 2021 om 22:24

Ja en Roubaix won Merckx dan ook nog eens drie keer. Of 7 keer Sanremo, dat op zich zie ik al geen enkele renner meer doen.

De sport is zeker geëvolueerd en wat Pogacar (voorlopig) doet is misschien wel de moderne variant van Merckx.

Toch vind ik dat we de erelijst van Edster niet al te zwaar kunnen minimaliseren.

De sport is zeker internationaler geworden, maar met hele continenten die nog steeds amper aan professioneel wielrennen doen moeten we dat ook niet al te zwaar overdrijven. Het blijft een voornamelijk Europese aangelegenheid.

We leven na het tijdperk Armstrong en ook nog wel Froome (hoewel bv. Nibali en Valverde daar toch ook toe behoren) in een periode waarin de hyperspecialisatie weer wat lijkt af te nemen en GT-winnaars ook in klassiekers succes kunnen oogsten.

Bovendien is er niemand voor of na Merckx die in de buurt komt van wat hij deed. 19 monumenten bv. en de volgende in de ranking volgt op 11. Dat toont toch wel aan dat hij een unieke kampioen was.

Ik kan in ieder geval genieten van Pogi en ben zwaar onder de indruk. Maar toch heb ik al genoeg gezien dat palmaressen van renners opgemaakt worden voor de koersen daadwerkelijk zijn gewonnen.

Pogacar heeft zeker de kwaliteiten om een van de groten van de wielersport te worden, maar we mogen er niet vanuit gaan dat hij nog zomaar eens 3-4 seizoenen gaat meemaken zoals dit jaar.

Sagan, een grote kampioen in mijn ogen, ging bv. ook wel even alle 5 de monumenten winnen. Maar na zijn 28 lijkt het beste er al vanaf en is hij niet eens in de buurt gekomen.

Vergelijkingen maken heeft daarom pas zin aan het eind van een carrière vind ik. Om bij diezelfde Sagan te blijven: misschien kent hij wel nog een heropleving à la Gilbert of Boonen in ‘12 en moeten we binnen een paar jaar wel weer een andere balans opmaken.

adelaarvanantwerpen 11 oktober 2021 om 22:39

@ De groei van de sport op internationaal gebied vind ik persoonlijk verschrikkelijk hoog. Het is inderdaad nog een europese sport, maar in de tijd van Mercks was het in Europa zelfs nog geen grote sport. Het was voornamelijk België, Frankrijk, Italie, een aantal spanjaarden en Nederlanders. Nu zijn er landen zoals Slovenie, GB, Denemarken, zelfs de noren, Australië, VS, Colombia, Ecuador bijgekomen. En ook minstens 15-20 andere landen hebben nog minstens [email protected] toprenners.

Ik wil zeker geen afbreuk doen aan de prestaties van Merckxs. Het is voornamelijk de bedoeling om de beste te zijn van uw generatie. Niemand heeft dit beter gedaan dan Merckx.

Alfons Haavers 11 oktober 2021 om 22:46

Ben het er zeker mee eens dat je de tijd van Merckx niet kan vergelijken met nu. Meer nationaliteiten (toen had je overigens ook al Tom Simpson of Gösta Pettersson ;-)) maar ook meer (schaduw)kopmannen die voor eigen rekening rijden.

Maar tegelijkertijd blijft wielrennen op dat vlak een vrij kleine sport en is die grote internationalisering er eigenlijk nog niet echt gekomen zoals wel in andere grote sporten. Ik denk dat er binnen enkele decennia misschien nog een heel andere kijk zal zijn op de huidige periode, al blijft wielrennen natuurlijk een dure sport om te beoefenen en lijkt het in tegenstelling tot vroeger (de sport van de gewone werkmens) steeds meer een sport voor de rijke elite te worden.

Cochise 11 oktober 2021 om 21:57

Ik moet toch altijd terugdenken aan die keer (ergens begin dit seizoen) waarop Wuyts riep “en dan zeggen ze dat wij niet over de grote drie mogen spreken”, omdat er wat kritiek was gekomen op dat gegoochel met de grote drie (Van Aert, Vdp en Alaphilippe) in de Vlaamse pers.
Dat hij daar Pogacar en Roglic schromelijk tekort mee deed is dit seizoen nogmaals bewezen. Van Aert en Vdp komen zelfs niet voor in het lijstje met winnaars van monumenten, grote rondes, EK, WK of OS in 2021.

roeleur 11 oktober 2021 om 22:00

Een groot atleet is Pogacar maar zijn zit spreekt me niet aan. Het ziet er hoekig uit en hij piekt op tijd maar vooral ook met z’n haar uit de te grote helm. Merckx, De Vlaeminck, Moser, die hadden stijl op de fiets, pedaleurs du charme. Het oog wil ook wat en dat zie ik niet bij Tadej, maar verdienstelijk is het natuurlijk wel.

Kopinkas 12 oktober 2021 om 00:25

Dat viel me ook al op. Zaterdag leek hij op de Passo di Ganda nog meer alle stylistische remmingen overboord te gooien, met zijn lijf in een rare kromming…
In de Vuelta van 2019 vond ik hem een stuk soepeler ogen.

Reiger 12 oktober 2021 om 01:39

Bernard Hinault was ook geen stylist pur sang maar wat een kracht ging er altijd vanuit! Pogacar gaat de erelijst van Eddy nooit evenaren maar die van Hinault is haalbaar muv Parijs-Roubaix waarschijnlijk

Kosmonaut 11 oktober 2021 om 22:23

Een klap in het gezicht van alle Belgen. Remco is toch zijn opvolger? ;)

Loze vergelijkingen altijd, maar wel mooie worden van deze legende voor Pog.

dit is mijn voorwiel 12 oktober 2021 om 07:16

Mooie woorden? Zelfbevlekking van de bovenste plank. Bah!

Innsbruck 11 oktober 2021 om 23:18

Pogi komt nog niet aan de enkels van Merckx. 11-2 & 19 – 2

Eddy wil gewoon al een tijd van die vermoeiende plichtplegingen af.

Alfons Haavers 11 oktober 2021 om 23:35

Kan ook gewoon bedoeld zijn als nog een extra speldenprikje naar Evenepoel.

jan jansen 11 oktober 2021 om 23:33

Hebben we een nieuwe Merckx nodig?
Wat mij betreft niet.
Elke kampioen is uniek, waarom moeten er altijd vergelijkingen worden gemaakt?
Boonen zei het mooi in het begin van zijn carrière toen hij derde werd in zijn eerste PR na Museeuw. Museeuw fluisterde hem toe "jij bent de nieuwe Museeuw", waarop Boonen antwoordde; dank je voor het compliment maar ik ben Tom.

Panache 12 oktober 2021 om 07:09

Misschien moet je het wat minder letterlijk nemen. Het is een vergelijk type renner en type kampioen gecombineerd met een verwachting waar hij op zijn 30e staat qua palmares. Een benchmark omschrijven zonder de benchmark te benoemen zou pas raar zijn in een interview.

evelineroos 11 oktober 2021 om 23:43

Beetje makkelijk om dat te zeggen als die persoon naast je zit.

Scott Sunderland 11 oktober 2021 om 23:50

Wie wil er überhaupt de nieuwe Merckx zijn of worden ? De oude is al niet eens een leuke man.

Maartensmits 11 oktober 2021 om 23:55

edit wf: tot ziens

Derierre de la course 12 oktober 2021 om 00:31

Merckx is de oude Pogacar

Derierre de la course 12 oktober 2021 om 00:32

De Pogacar van vroeger, zo je wil.

Jean Dumas 12 oktober 2021 om 03:47

Ook Pogacar is de nieuwe Merckx niet, al rijdt hij soms 5 k rapper dan de rest.

dit is mijn voorwiel 12 oktober 2021 om 07:15

Ben ik weer: wat heeft het (inhoudelijk) voor zin om vergelijkingen te maken? De ene is een ouwe belg, de ander een dunne sloveen.

jan jansen 12 oktober 2021 om 10:12

Als we weten wie de beste is kunnen we een poster van die renner boven ons bed hangen

Txirrindularitza 12 oktober 2021 om 09:02

Als ik Pogacar was zou ik dit compliment voor kennisgeving aannemen en het vervolgens opbergen om niet meer terug te vinden. De ridderslag van deze ancienne zegt meer over Merckx dan over Pogacar. Een beetje alsof Pele nu zou zeggen dat hij in Messi eindelijk een opvolger voor zichzelf gevonden heeft.

Het waren niet alleen andere wielrenners, het was een heel andere sport: Merckx’ wielrennen is niet het wielrennen van vandaag. De sport (en het graaien in de snoeppot) is zo geëvolueerd dat het niet te vergelijken is. Dit is vooral Merckx being Merckx; en zijn goed recht als de beste ooit. Tel daarbij de nostalgiefactor op (zoals met voetbal generaties mensen zeggen dat Pele of Cruyff altijd de beste zullen blijven) en Merckx blijft eigenlijk voor altijd “de beste”. Het zegt alleen steeds minder.

Klein Verzet 12 oktober 2021 om 11:47

Zonder kennisgeving is mijn bericht, dat blijkbaar onder curatele stond, verdwenen.

Quote:
Klein Verzet 11 OKTOBER 2021 OM 23:42
Je reactie moet nog worden goedgekeurd.

Aha, de nieuwe Merckx is geen Belg. …

Nu ken ik de mores op dit forum niet helemaal, maar zie wel dat soms een moderator ingrijpt, zoals:

Quote:
Maartensmits 11 OKTOBER 2021 OM 23:55
edit wf: tot ziens

Maar helemaal nullificeren is ook zo weer wat. Niet dan?

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair