Plugge over wielertoekomst Dumoulin: “Ik zie hem wel terugkomen”

dinsdag 23 februari 2021 om 12:05

Tom Dumoulin besloot eind januari om een pauze in zijn wielercarrière in te lassen. De vraag is of de Limburger ooit weer zal terugkeren in het peloton, maar Richard Plugge is als teammanager van Jumbo-Visma wel optimistisch. “Ik denk dat dit wel een pauze is”, zo laat hij weten in de talkshow Zesdaagse TV.

De Limburger, die afgelopen najaar 30 jaar werd, besloot in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma om voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof te gaan. De Limburger zegt al een jaar als wielrenner ongelukkig te zijn. Hij wil de tijd nemen om uit te zoeken wat hij met zijn toekomst wil en een antwoord te zoeken op de vraag of hij nog profwielrenner wil zijn.

“Ik denk wel dat dit een pauze is”
Het besluit om tijdelijk te stoppen kwam ook voor Plugge als een verrassing. “We zagen wel dat er wat dingetjes waren, maar dit hebben we niet zien aankomen. Ik denk wel dat dit een pauze is, ik zie hem wel terugkomen. Hij heeft even de tijd nodig om zijn mind op te maken, maar ik denk dat het ook wel gaat lukken. Ik heb er wel vertrouwen in.”

Plugge heeft af en toe wel contact met de Girowinnaar van 2017. “Volgens mij gaat het goed met Tom, hij heeft nu even lekker vakantie en geniet daar volop van. We hebben hem ook alle ruimte en rust gegeven om daarvan te genieten. We horen hem wel en hij stuurt af en toe een berichtje hoe het met hem gaat.”

foto: Cor Vos

Plan-A of Plan-B?
Jumbo-Visma is op het hoofdkwartier inmiddels druk bezig met het smeden van een plan-B voor de komende Tour de France. Dat is het gevolg van de beslissing van Dumoulin om tijdelijk een pauze in te lassen. Maar diezelfde Dumoulin zingt nog altijd voorzichtig rond in het achterhoofd van de sportieve leiding, vertelde ploegleider Grischa Niermann eerder aan WielerFlits.

Ook Plugge houdt nog altijd rekening met een Tourscenario mét Dumoulin. “Dat hebben we ook zo met Tom afgesproken. Als hij morgen belt, dan hebben we nog een paar weken nodig om te trainen. Maar we houden de deur open.” De 108ste editie van de Ronde van Frankrijk begint op 26 juni in Brest.

Dit artikel delen:

58 Reacties

Sjeff Ke 23 februari 2021 om 12:11

Gaan we weer…. klik-klik-klik. Tik-tik-tik.

Groetjesaandevoetjes 23 februari 2021 om 12:21

Morgen zegt Zeeman iets. Overmorgen Engels en als alle ploegleiders zijn geweest gaan we nog even langs Roglic, Kruijswijk, Kuss en Gesink. En als die zijn geweest kunnen we nog even langs Geschke en Ten Dam.

jooprioolpijp 23 februari 2021 om 12:31

als je dit niet wilt weten, wat doe je dan op Wielerflits?

kkv81 23 februari 2021 om 12:47

@jooprioolpijp +1

thorsen 23 februari 2021 om 12:21

Ik vind het toch ergens ongepast dat zijn team hier in de media over ‘speculeert’. Nu worden er toch weer verwachting gecreëerd bij de fans. Terwijl Dumoulin daar lekker zelf over moet beslissen.

Scott Sunderland 23 februari 2021 om 13:04

Goed punt. Ergens leg je dan mentaal weer de druk op een comeback. En dat is nou net wat Dumoulin even niet wil voelen.

Panache 23 februari 2021 om 13:35

Dumoulin is pas klaar voor zijn comeback op het moment dat hij die druk van buiten, of mening van buiten, of verwachtingen van buiten niet meer serieus neemt en volledig zijn eigen plan trekt. Wat dat betreft is het ook een test voor hem (voelt het vervelend dan is de tijd nog niet daar). Overigens eens dat het gespeculeer niet door Plugge en Niermann gevoed moet worden.

Fast Freddy 23 februari 2021 om 13:53

Niermann zei eigenlijk niets en gaf ws alleen antwoord op een vraag zonder ‘em echt te beantwoorden. Plugge spreekt zich wel uit en begeeft zich inderdaad w.b.m. op glad ijs.

Frank V 23 februari 2021 om 14:25

Nu al een test? Vergezocht, hij is er pas uit.

Spinergy 23 februari 2021 om 12:27

Tom heeft nogal wat vakantie de afgelopen 3 jaar.

Scott Sunderland 23 februari 2021 om 13:09

Die zin klopt niet hoor.

n92 23 februari 2021 om 12:41

Precies één maand geleden wordt er grootst aangekondigd dat Dumoulin voor onbepaalde(!!) tijd stopt met wielrennen. En nu komt het een na het andere bericht waaruit blijkt dat de ploeg het speculeren is over een eventuele terugkomst. Het blijft een vreemde zaak.

En het is jammer dat het patroon van tegenstrijdige berichten rondom Dumoulin nog steeds niet gestopt is. Dat gaat al constant zo sinds de val in de Giro (vooral ook van Dumoulin zelf). Dat geeft mij weinig vertrouwen voor de toekomst.

Berg op 23 februari 2021 om 12:49

Plugge over wielertoekomst Dumoulin: “Ik zie hem wel terugkomen”

Ik niet. Hij zit niet met een griepje thuis. Heeft serieuze motivatie problemen die hij al een jaar heeft. Die zijn niet weg met een maand vakantie. Het is klaar voor dit seizoen.
Sterker, ik verwacht dat we Tom helemaal niet meer terug zien in de koers…

KnightBiker 23 februari 2021 om 13:35

Dit zal toch ook niet voor niets tot 2x toe de ether in gegooid worden… wellicht zijn er al signalen vanuit Tom zelf geweest.

Desalnietemin, ik zou helemaal niets over enige voortgang naar buiten gebracht hebben als ploeg.

EricV 23 februari 2021 om 12:53

Tom zal wel de indruk wekken dat hij binnenkort weer terug komt anders komt de ploegleiding niet met zulke berichten in de media. Ik denk dat hij de knop omzet en beseft dat hij in t huidige team gewoon een knecht is

KnightBiker 23 februari 2021 om 13:38

+1
en anders erg onverstandig en opportunistisch en zo kennen we Jumbo-Visma niet.
(Desondanks, had ik toch het stilzwijgen gedaan.. er was denk ik geen aanleiding voor deze boodschap)

Franco Ballerini 23 februari 2021 om 14:51

Exact. Ik kan me niet voorstellen dat de verstandige Plugge dit meldt als Tom dit niet heeft laten doorschemeren.

the-edge60 23 februari 2021 om 12:56

Tom moet echt doen wat hij zelf wil. Zou ik stiekem ook graag willen.
Maar toch, hij is 30 jaar. Hoe lang duurt zo’n carierre nou nog in het wielrennen? Paar jaren waarin hij ze voor de rest van zijn leven al kan verdienen en dan heeft hij nog alle tijd om uit te vinden wat te doen met zn leven. De motivatie zal helaas compleet weg geweest zijjn en komt ook niet zo maar meer terug lijkt me.

Scott Sunderland 23 februari 2021 om 13:08

Ik denk niet dat Tom nog terugkomt. Als hij zelf ook die conclusie in vrijheid trekt in de komende tijd kan hij het beste zijn contract laten ontbinden. Nu staat hij nog gewoon op de officiële lijst van renners bij de ploeg. Zolang de beslissing om echt te stoppen niet is genomen, is dat te verdedigen.

DeTourwinjeinbed 23 februari 2021 om 13:21

Oh, ja. Dit vind Tom heerlijk. Lekker een beetje druk er op leggen.
Volgende week: “We moeten even kijken of die naast de Tour en Giro, ook nog de Vuelta gaat rijden.”

re-cycle 23 februari 2021 om 13:29

bewust of onbewust zijn ze Tom toch weer aan het beinvloeden. Lijkt me sterk dat hij hier niets van mee krijgt. Volgens mij verdient Tom nu alle rust, om vanuit die rust zijn toekomst te bepalen. Dan helpt alle speculaties mijns inziens niet.

Jacob Lohof 23 februari 2021 om 13:33

Hoezo geen druk opvoeren

FritsvanHoefelen 23 februari 2021 om 13:37

Ik snap dit bericht niet. Zeker na Niermann gisteren.

KennyKlimmen 23 februari 2021 om 13:47

Dit is allemaal tactiek. Hij is stiekem als een bezetene aan het trainen en prepareren….een geel rookgordijn….

Frank V 23 februari 2021 om 14:18

Ik had er eerlijk gezegd niet gisteren al een eerste keer over bericht als je wist dat dit in een TV uitzending zat met Plugge. Niet als Niermann zijnde maar ook niet als Wielerflits.

Dit is Dumoulin onnodig druk opleggen en dat wil ie juist niet.

Panache 23 februari 2021 om 15:15

Hij heeft er geen moeite mee dat anderen dingen verwachten en van hem willen. Hij heeft er moeite mee dat hij zich dat in het verleden aantrok en wil in een mindset komen dat hij al die zaken die anderen roepen en vinden van zich af kan laten glijden. Een subtiele maar belangrijke nuance.

Frank V 23 februari 2021 om 15:22

Jouw nuance Panache. We zijn een maand ver. People-pleaser is een karaktereigenschap. En dat gooi je er niet uit met de DELETE-knop. Hij moet het van zich af leren zetten en dat wordt een 'proces' want hij zal altijd een goed mens blijven.

Panache 23 februari 2021 om 15:28

Gewoon naar het lange NOS interview luisteren wat Dumoulin zelf zegt Frank.

Frank V 23 februari 2021 om 15:39

Gewoon niet denken dat jouw interpretatie de enige juiste is Panache.

Eigenlijk zijn we het ongeveer eens. Met in zijn kot te blijven gaat hij er niet leren mee omgaan. Er zullen "testen" komen. Het verschil tussen ons dat ik een maand na zijn aankondiging het nog veel te vroeg vind. En jij denkt dat hij "het zich aantrekken van die verwachtingen" al kwijt is.

Panache 23 februari 2021 om 15:45

Ik schrijf "wil in een mindset komen dat hij al die zaken die anderen roepen en vinden van zich af kan laten glijden". En eerder "is pas klaar voor zijn comeback op het moment dat hij blablabla niet meer serieus neemt".
Jij schrijft: "jij denkt dat hij die moeite van het zich aantrekken al kwijt is".

Kortom jouw achilleshiel (slecht lezen) speelt weer eens op. Lucky Luke schoot sneller dan zijn schaduw. Frank V schrijft sneller dan hij kan denken. Dat is ook een kwaliteit, maar niet in een getypte discussie.

Frank V 23 februari 2021 om 15:50
Quote:
Hij heeft er moeite mee dat hij zich dat in het verleden aantrok

aantrok => verleden tijd => hij doet het dus nu niet meer => hij is het kwijt.

Dikke kans dat hij nu bezig is zich de verwachtingen van zijn vrouw en zijn ouders aan te trekken. Daar al eens aan gedacht?

Panache 23 februari 2021 om 16:00

Frank… Door iets te zeggen over het verleden zeg je niet automatisch dat het tegengesteld is aan het heden… Zeker niet als ik het in dezelfde zin nog verduidelijk. Waarom antwoord ik eigenlijk op deze onzin? Na o.a. Kooij en de sprint van Van der Poel had ik kunnen weten dat je weer in de fase zit dat je aandacht nodig hebt i.p.v. discussieert over wielrennen. Ben ik er toch weer ingetuind.

Frank V 23 februari 2021 om 16:14

Panache…
Dat zou ik eerder de fase "koekje van eigen deeg" noemen.

Quote:
Frank V: Dit is Dumoulin onnodig druk opleggen en dat wil ie juist niet.

Hiermee wil ik net zo min zeggen dat hij nooit terug met de druk zal kunnen omgaan. Men moet hem gewoon niet na 1 maand al weer druk opleggen op deze manier.

Panache 23 FEBRUARI 2021 OM 15:15
Hij heeft er geen moeite mee dat anderen dingen verwachten en van hem willen.
Als hij het zich teveel aantrok dan heeft hij wel degelijk 'moeite' met de verwachtingen die hij zich aantrok.
Hij heeft er moeite mee dat hij zich dat in het verleden aantrok ..
Dit is dus een karaktereigenschap volgens mij en dat verander je niet zo snel.
en wil in een mindset komen dat hij al die zaken die anderen roepen en vinden van zich af kan laten glijden.
Daar is het nu nog veel te vroeg voor.

Ow wacht, hij heeft er moeite mee dat hij ze zich(self) aantrok, maar hij heeft geen moeite met de verwachtingen op zich. Bedoel je dat? Psychologenleuterij

en wil in een mindset komen dat hij al die zaken die anderen roepen en vinden van zich af kan laten glijden.
Als hij "die zaken die anderen roepen"(verwachtingen) voorlopig niet van zich af kan laten glijden, dan heeft hij er toch moeite mee?

japio 23 februari 2021 om 14:20

Ik hoop het. Als Nederlander, wielerliefhebber en TJV-fan, zie ik hem graag weer op de fiets stappen.

Maar ik denk dat dit soort opmerkingen vanuit de ploeg, maar óók wat door leden gebeurt, door in te vullen wat Dumoulin (Ja, Dumoulin, wij hebben niet met hem geknikkerd) hierover wel niet zou denken, de zaak geen goed doet. Een verwachting uitspreken dat hij terug zal keren, lijkt me niet raadzaam. En een gedachte dat hij niet terug zal keren evenmin. Hij heeft nu nét niet de behoefte dat andere mensen voor hem denken, het is aan hem.

Marik 23 februari 2021 om 14:31

Ik zie hier iets van een contradictio in terminis: “Hij heeft nu nét niet de behoefte dat andere mensen voor hem denken, het is aan hem.”

Romāns Vainšteins 23 februari 2021 om 14:32

Ik denk dat de enige die invloed op Dumoulins eventuele terugkeer Dumoulin zelf is en helemaal niemand anders. Wat wie precies wanneer wat zegt of schrijft heeft misschien hetzelfde percentage invloed als dat er clentadinges in Contadors Irunhammetje zat.

Frank V 23 februari 2021 om 14:48

Wat zijn probleem is: Hij wil goed doen voor iedereen. Dus hij denkt
constant na over wat anderen van hem verwachten.

Romāns Vainšteins 23 februari 2021 om 22:46

Ik zie dat toch echt niet zo. Ik denk meer dat Dumoulin wilt wielrennen op een manier dat hij er zelf blij mee is en de volgende meute hem niet teveel irriteert, dat is anders dan serieus het goed willen doen voor een ander.

Gesink had dat meer.

Frank V 24 februari 2021 om 14:48

@Romans Vainsteins
Dit herinner ik me ook heel goed van Dumoulin in een interview op de Teide (bij Sunweb): Hij was lovend over de begeleiding maar wanneer het om vechten voor de grote overwinning ging, de ploegleiding zich niet moest opdringen en hij zelf beter wist wat te doen.

Ik vind het gewoon een evidentie dat hij niet klaagt over de meute an sich. Dan zou het pas echt een zeurtante worden.

Joaquim Agostinho 23 februari 2021 om 14:40

Ik vermoed dat meneer Plugge wat druk voelt vanuit Frits v. Eerdt….

FondriestTF3 23 februari 2021 om 14:45

Beste Wielerflits,

“Het team houdt contact met Tom Dumoulin. Tom is er nog niet uit en neemt rust. We wachten het verder af. ”

Bovenstaande alinea kun je iedere week plaatsen namens iedere Jumbo Visma werknemer maar het is niet heel erg nieuwswaardig.

Met vriendelijke groet,

Hans

Akiria 23 februari 2021 om 14:48

Die gaat gewoon stoppen.. over en uit!

Barry Batsbak 23 februari 2021 om 15:00

Ik zie Tom ook nog wel terugkeren. Maar niet op de fiets. Het viel me op dat hij in de Code Geel docu de koers en de sfeer in de Tour toch wel behoorlijk aanvoelde. Misschien kan Tom het team wel beter van dienst zijn vanuit de volgwagen dan vanuit het zadel. Heeft ie tijd zat om na te denken en zit hij nog een stuk comfortabeler ook.

Bobby Solo 23 februari 2021 om 15:15

Deze opmerkingen maakt Plugge echt niet zomaar. Sterker, misschien is dit wel in samenspraak met Tom. Zo van “laten we het op deze manier alvast een beetje landen”. Zou mij niet verbazen als Tom over 2 weken weer aan het trainen is, hoop het natuurlijk ook. Misschien iemand die Tom al in het Limburgse heuvelland gesignaleerd heeft op de fiets misschien?

antilek 23 februari 2021 om 15:15

Tom is net een maand gestopt. Die is nog steeds aan het bijkomen en bezig aan zijn stoornis te werken.

joowii 23 februari 2021 om 22:30

‘Stoornis’? Jeetje.

Frank V 23 februari 2021 om 15:16

Plugge zou zelfs de schorsing van 1 jaar (voor Onana en het middel waar hij op gepakt is) aanvechten met een batterij advocaten. “Omdat hij aangeeft dat het niet expres was..”

user25417 23 februari 2021 om 15:50

Zou het niet zo kunnen zijn dat Tom vorig seizoen heeft gezien dat de concurrentie zo moordend is geworden met de Pogacars en Bernals dat hij er gewoon niet meer aankomt? Zelfs de laatste tijdrit won hij niet terwijl hij daar toch bijna zeker van was. En Tom is geen man die gaat voor een 2e of 3e plaats natuurlijk.

japio 23 februari 2021 om 16:08

In ieder geval denk ik dat dit een confronterende gewaarwording is geweest. Zijn uitspraak dat hij dat zelf ‘nooit’ zou kunnen halen, kan denk ik niet los gezien worden van zijn keuze.

Davide Lappartiente 23 februari 2021 om 16:43

Dat is inderdaad de enige echte reden. Aan een Bernal in vorm zou hij al een stevige kluif hebben. De tijdrit van Pogacar heeft hij als een soort vernedering ervaren die de emmer deed overlopen. Weldra komt Remco er ook nog eens aan. Tom rijdt alleen om te winnen, maar nu zit het podium er zelfs niet meer in.
De druk die hij zichzelf oplegt en het willen plezieren van anderen zijn gewoon excuses om het eigen tekortkomen te verdoezelen. Ik ben blij dat hij tot inkeer gekomen is en hoop dat hij vanaf nu een gelukkig en zorgeloos leven kan leiden.

willempie72 23 februari 2021 om 17:32

Ik wil alleen van TDM weten wat ie gaat doen. Hij schijnt het het beste te weten.

Wheely 23 februari 2021 om 18:16

Nee joh de fans weten het altijd beter.

Headlines

Materiaalzone

Populair