Ploegleider Lodewyck: “Voor Tourploeg Evenepoel nog zeker twee versterkingen nodig”

zondag 19 februari 2023 om 08:47
Ploegleider Lodewyck: “Voor Tourploeg Evenepoel nog zeker twee versterkingen nodig”

foto: Cor Vos (archief)

Remco Evenepoel richt zich dit jaar met name op de Giro d’Italia, maar in 2024 zal hij voor het eerst aan de start verschijnen van de Tour de France. De regerende wereldkampioen hoopt dan klaar te zijn om een gooi te doen naar Tourwinst, maar daar is ook een sterke ploeg voor nodig. Dat beseft ook Klaas Lodewyck, ploegleider bij Soudal-Quick-Step.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De Belgische formatie wist de klimkern rond Evenepoel al te versterken met onder meer Jan Hirt en Fausto Masnada, maar dat is volgens Lodewyck nog niet genoeg voor de Tour. “We hebben een goede transfer gedaan met Jan Hirt, die zal starten in de Giro. Maar er moet zeker nog wat versterking bij voor bergop”, klinkt het in de wielerpodcast Sporza Koers.

“We hebben nood aan iemand die bergop echt op kop kan rijden, als ze maar met zeven à acht renners overblijven, zoals een Laurens De Plus bij INEOS Grenadiers. Er zijn er nog die dat kunnen, maar duur van contract en de prijs spelen hierin een grote rol. De transfer die we doen, mag geen gok zijn. Dat moet er boenk (vol, red.) op zijn.”

“Als je volgend jaar naar de Ronde van Frankrijk wil, dan moet je echt wel een ploeg hebben die competitief is. We hebben nu de tijd om het juiste profiel te zoeken. Hopelijk lukt dat. Je moet iemand vinden met de juiste ingesteldheid. Niet iemand die denkt dat hij bij ons nog enkele jaren zijn zakken gaat vullen. Daar zijn we niks mee”, aldus Lodewyck.

Lees ook:
Evenepoel blijft bescheiden over Giro-ambities: “Remco 2019 is in Plopsaland achtergebleven”

Bescheiden Giro-ambities 
Maar eerst richt Evenepoel zich nog op een nieuwe Giro-deelname. Na zijn eindoverwinning in de Vuelta a España zijn de verwachtingen hoog, erg hoog. Lodewyck: “Ik zal al tevreden zijn als we die koers afsluiten met een top-10 of top-5, we goede dagen hebben gehad en veel geleerd hebben, maar de tegenstand beter was. Dan moet je spreken van een succes. Alles wat erbij komt, ritzege, podium of zelf de eindoverwinning, zou de max zijn.”

Dit artikel delen:

30 Reacties

Quincy Adams (aka voorwiel) 19 februari 2023 om 09:23

Top 5, top 10? Downplayen is ook een vak apart zeg! Kom op! Neem je verantwoordelijkheid. Je hebt de vuelta gewonnen. Nu vind je een nog passender route. Je bent topfavoriet, ga daar niet voor wegkruipen.

3
Marik 19 februari 2023 om 09:37

Evenepoel heeft toch helemaal geen ploeggenoten nodig? In de eerste week 4x een solo van 80 km en hij kan voor de rest uitbollen.

3
Kartouche 19 februari 2023 om 12:13

In de eerst rit rijdt hij al iedereen buiten tijd. Wordt een eenzame podium in Parijs. Snik!

0
Panache 19 februari 2023 om 10:30

Eigenlijk is dit best een raar verhaal van Klaas Lodewyck. Aanstaande Giro is een top-10 prima zegt hij (“ik zal al tevreden zijn als we die koers afsluiten met een top-10 of top-5, we goede dagen hebben gehad en veel geleerd hebben, maar de tegenstand beter was”). Indien hij dat écht meent, dan ben je volgend jaar ook geen kandidaat eindwinnaar Tour en hoeft de lat qua omkadering ook niet van niveau Ineos, TJV of Bora te zijn. Kortom: ik heb het idee dat Lodewyck iets anders zegt dan hij denkt. Er wordt verwezen naar de Wielerflits podcast als bron, dus ik ben eigenlijk wel verrast dat de journalisten van Wielerflits deze tegenstrijdigheid in de uitspraak van Lodewyck niet opgepikt hebben en hebben doorgevraagd.

3
Mooie Sjors 19 februari 2023 om 11:33

Is het eigenlijk ook al niet te laat voor Evenepoel om nog de Tour te winnen? Is ondertussen al 23 en elk jaar komen er nieuwe toppers bij. Bovendien heeft hij al jaren als topprof geleefd bij PSV, dus hoeveel marge zit er nog op als atleet? Zijn beste kans op Tourwinst was wellicht 2018 toen Thomas won.

Heeft zijn kans gehad en is een mooie kampioen van de B- en C-koersen + de paar grote wedstrijden dat ze hem niet kenden en lieten wegrijden. Of toen die keer dat Roglic en VDP een zekere zege moesten laten schieten omdat de duivel ermee gemoeid was.

Zou mij verwonderen dat Evenepoel nog koerst in 2024 als hij beseft dat ze zijn code gekraakt hebben.

2
4 Jours de Dunkerque 19 februari 2023 om 18:25

U bent verrast dat de journalisten van Wielerflits niet hebben doorgevraagd? Doorvragen en kritisch zijn lijkt al jaren niet meer tot het takenpakket van journalisten te behoren. En helaas geldt dat voor alle journalisten, wat dat betreft past Wielerflits zich dus goed aan.

0
Gebruikersnaam 19 februari 2023 om 11:35

Ik vind het ook maar een rare logica. In een peloton met Jumbo, UAE, Ineos en Bora lijkt het me niet aan het team van de (op papier) best tijdrijder om het bergop uit elkaar te gaan rammelen.

Je moet als Evenepoel gewoon bergop Pogacar en Vingegaard (zo lang mogelijk) volgen of als 't even kan zelfs lossen, maar dat moet Evenepoel dan toch allemaal zelf doen, daar gaan geen ploegmaats bij helpen. Dan denk ik dat je als ploeg veel meer hebt aan een schaduwkopman waarmee je meer tactische mogelijkheden hebt.

Jakobsen en/of Merlier thuislaten is dan wel weer evident, je kan op 2 paarden wedden als je een multifunctionele sprinter hebt, niet voor zorgenkindjes waaraan je een halve ploeg moet opofferen om ze binnen tijd binnen te krijgen.

3
Romāns Vainšteins 19 februari 2023 om 11:45

Je moet simpelweg een goede ploeg hebben om zeker te weten dat je minimaal alleen zit tegen sterkere fronten. Zowel op het vlakke als omhoog. Niet per se om koers te maken maar om altijd met meer te zijn.

-1
Lay On 19 februari 2023 om 10:57

Ik denk niet dat Lefevere contracten gaat afkopen, dus uit dit rijtje aflopende contracten kan hij kiezen: Buitrago, Landa, Konrad, Herrada, Lafay, Vermaercke, Carthy, Eiking, Storer, Goossens, B.Hermans, Woods, Jorgenson, Rubio, Sosa, Pedrero, Verona, Charmig. Maar vooral ook: Castroviejo, De Plus, D.Martinez, Geoghegan Hart, C.Rodriguez, Sivakov, allemaal van Ineos, Foss, Kruijswijk, Oomen (van Jumbo), Soler en G.Bennett (UAE). Want een knecht van de concurrent beheerst doorgaans het kunstje al wat hij moet gaan opvoeren voor Evenepoel.
Maar liefst 20 contracten lopen af bij Soudal-QS, dus er kan best wat geshopt worden uit het rijtje. Maar ik vraag me af om Lefevere erin slaagt om Landa’s en Martinez-sen uit de pap te vissen, of dat hij bij het genre Oomen-Verona uitkomt.

2
De Zeboe van de Zoncolan 19 februari 2023 om 11:25

Tja, je gaat dan knechten aantrekken die in kleinere ploegen zelf kopman kunnen zijn. Die knechten moet je dus ook als kopman betalen. Ik weet niet of Lefevere daar mentaal al aan toe is.

Anderzijds zal hij op een gegeven moment wel moeten, en ik denk dat hij ook wel zo pragmatisch is om dat in te zien.

2
Wheely 19 februari 2023 om 11:55

Quintana en Lopez moeten ze halen. Die kunnen af en toe een vuurpijl afsteken, Pogi en Vinnie worden gek!

2
Romāns Vainšteins 19 februari 2023 om 18:48

Roep ik al een tijdje ja. Wat houdt ze tegen? Lefevere moet zoiets toch wel kunnen relativeren.

0
André Hilgersom 19 februari 2023 om 08:53

De ‘Fransen’ zullen wel zorgen voor voldoende tijdritkilometers. Hoe een sterke ploeg moet je hebben om het te kunnen winnen van de ploeg van én van Tadej Pogacar zelf?

1
Romāns Vainšteins 19 februari 2023 om 10:41

Dat ze er nog 2 nodig hebben is wat aangezet maar geen overbodige luxe. Ten eerste mist er iets van een laatste man (hebben er wel renners voor qua potentieel maar geen zekerheid) en ten tweede moet je anticiperen op ongeveer 1,5 tot 2,5 non-starters omwege wielerellende.

Jumbo Ineos en UAE kunnen zonder te knipogen schuiven op dat vlak, bij QS moet het net goed gaan.

Mas terughalen: ieder jaar tour als training/temporijder en de vuelta om te winnen. Kan ie bewezen. Zo scherp inzetten zou ik, geen half werk.

Dat van ‘blij met top 10’ lijkt me flagrante onzin. Ze zullen nog liever 2 weken bovenaan in het ak en dan er compleet doorzakken zien dan steady naar stek 4 kachelen. Dit is geen renner om mooie resultaten mee te rijden maar eentje waarmee je winnen of falen wil.

1
Mystery Rider 19 februari 2023 om 10:52

Niet akkoord – de ploeg is sterk genoeg en Remco hoeft niet vanaf week 1 in het geel te rijden.

Ik kan me niet inbeelden dat de ploeg niet op twee paarden wed, zowel ritoverwinningen met Jakobsen/Merlier, maar dan zonder trein of alleen Morkov/Pedersen – en een klassement – de tour ploeg hoeft de wedstrijd niet te dragen.

Ze hebben geen ronde-traditie, laat Ineos, UAE en TJV maar rijden en Remco dient enkel te volgen en toe te slaan in de tijdritten – type Indurain !!!

0
Gibo 19 februari 2023 om 13:23

Dan denk ik dat je aan je inbeeldingsvermogen moet werken tegen de tour 2024. Evenepoel gaat geen sprinter in de ploeg dulden. Tenzij hij geen goede voorafgaande resultaten kan voorleggen het komende anderhalf jaar.

1
Mystieke_Monnik 22 februari 2023 om 13:27

Geen goede vergelijking. Indurain reed in een zeer sterke ploeg met zeer sterke knechten.

0
Lars Maden 19 februari 2023 om 11:25

Als je niet meedoet kun je ook niet winnen.

0
zietemgaan 19 februari 2023 om 14:42

Gewoon nieuwsgierig: dus het is niét sarcastisch: wie van jullie heeft ploegleider ervaring, verscholen achter de aliassen?

0
Jean Dumas 22 februari 2023 om 08:23

De Plus is een te overwegen optie; daarnaast zou ik nog een oudere klassementsrenner die bereid is al zijn ambities op te geven integreren. Dat moet wel een pacer zijn, en geen onregelmatige klimgeit. En Flipje kun je vergeten wat mij betreft, voor de Tour van 2024. De spoeling wordt al aardig dun, of je moet aan mensen gaan trekken bij INEOS, Jumbo en UAE.

0
dakraamflats 19 februari 2023 om 10:10

Gewoon net als Pogacar karretje aanhaken, bovenmenselijke tijdrit erbij, en de winst ligt voor het oprapen. Ergens klopt die voorzichtigheid wel, top 5/10…had Roglic op z’n fiets blijven zitten, had ne Remco de Vuelta niet gewonnen. Hadden de teens niet op de deur geklopt, had ie ook geen wereldkampioen geworden.
Alleen de mindere goden van de skybots hadden de bots nodig voor de winst, Remco (in de toekomst) niet.

-1
Mooie Sjors 19 februari 2023 om 10:58

Denk dat Lodewyck het nog niet weet omdat hij WF niet leest. Het is gedaan, jongen. Sinds het WK heeft de rest van het peloton zijn trucje door: ze mogen hem niet laten wegrijden. Gaat niks meer winnen. En de koersen waar Van der Poel start kan je als ploeg sowieso skippen, want als er geen tieners op de gang liggen wint die toch.

-1
Steven_E 19 februari 2023 om 14:48

Trol-alarm :’D

-2
the student 19 februari 2023 om 09:22

Ik zie niet in waarom dat nodig is. Je kan nu toch al een topteam samenstellen, mits je jakobsen thuislaat dat jaar.

Evenepoel
Alaphilippe ( kan overal van pas komen en zelf de tour winnen als mede kopman )
Mauro Schmidt.
Jan Hirt ( meer dan prima bergknecht voor de tour )
Mauri Vansevenant (Nu al goed, is dan nog een jaartje sterker )
Florian Sénéchal ( hardrijder )
Kasper Asgreen ( hardrijder / alleskunner )
Davide Ballerini ( ook wel een alleskunner als hij goed is )

heb je ook nog renners als Fausto Masnada, Ilan Van Wilder, Andrea Bagioli, Ethan Vernon, Casper Pedersen
voor in je voorselectie

-3
Westland95 19 februari 2023 om 09:26

Alaphilippe kan absoluut niet zelf de Tour winnen.

2
Steven_E 19 februari 2023 om 09:28

Je bent voor mij de 2 belangrijkste nog vergeten: Vervaecke & Cattaneo. Cattaneo een temporijder die goed over cols geraakt, dat is de perfecte knecht.

2
the student 19 februari 2023 om 09:33

Ben ik t niet mee eens. De kans is niet heel groot maar in 2019 stond hij toch maar mooi 14 dagen in het geel, werd hij toch nog 5e in t klassement en won hij 2 etappes. T ging pas mis op de etappe naar Tignes. Bijna gehaald in mijn ogen.

@ steven, die kunnen ook natuurlijk. Maar ik verwacht dat ze de franse toppers laten rijden

0
De Zeboe van de Zoncolan 19 februari 2023 om 09:35

Ze zoeken m.i. een knecht die ook bij de laatste 10 nog het verschil kan maken, zonder nog eigen ambities te hebben. Type Majka zeg maar.

Hirt zou dat misschien kunnen, maar heeft dat ook pas 1 keer gedaan. Alaphillippe krijg je misschien wel een keer zover, maat zal ook eigen doelen na willen streven.

0
the student 19 februari 2023 om 09:40

En dan noemt hij laurens de plus? Die jongen heeft de laatste jaren niets gehad dan problemen en zie ik niet ineens terug aan de top. Dit jaar fietst hij iig weer, maar nog niets bijzonders.

0
De Zeboe van de Zoncolan 19 februari 2023 om 11:54

Die snap ik ook niet helemaal. De Plus rijdt momenteel niet beter dan bijvoorbeeld Vervaeke.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone