Ploegleider Dirk Demol: “We laten Marcel Kittel niet vallen”

Ploegleider Dirk Demol: “We laten Marcel Kittel niet vallen”

©Cor Vos

donderdag 11 april 2019 om 07:00
Interview

Wat is er aan de hand met Marcel Kittel? Is de Tour in gevaar? “Moeilijke vraag”, begint Dirk Demol, ploegleider bij Katusha-Alpecin, voorzichtig. “Dat hij op dit moment niet in conditie is, dat is voor iedereen duidelijk. Maar we laten hem niet vallen. Intern beraden we ons erover hoe we hem zo snel mogelijk opnieuw op de rails krijgen.”

Het was na de Driedaagse Brugge-De Panne dat we ons licht wilden opsteken aan de teambus van Katusha-Alpecin. Kopman Marcel Kittel had het in de sprint immers compleet laten afweten. Erger: op een paar honderd meter van de finish in de Zeelaan, hield hij de benen helemaal stil. Kittel zou 30ste eindigen. Maar aan de bus kregen we geen gehoor. Zelfs een half uur na de finish voelde ploegleider Dirk Demol zich te aangeslagen om te reageren.

Gisteren kreeg de Duitse sprintbom een nieuwe kans in zijn Scheldeprijs. Kittel kroonde zich in Schoten al vijf keer tot winnaar. Zowel in 2012, 2013, 2014, 2016 als in 2017 was hij veruit de snelste. Een ideale gelegenheid dus om het vertrouwen op te vijzelen. Maar Kittel kwam deze keer zelfs niet aan sprinten toe. Onderweg werd hij los uit de wielen gereden.

Van den Broeck: “Pintjes en wijntjes”
Jurgen Van den Broeck, die achteraf de Scheldeprijs voor Sporza analyseerde, schoot met scherp richting  de 30-jarige Duitser. “Het was niet op de moeilijkste stukken dat Kittel er werd uitgereden”, vertelde Van den Broeck. “Wel tussen de bomen. Geef toe, een prof die zich een beetje verzorgt, mag daar nooit gelost worden.” Dat hij verhalen hoort, vertelde de ex-prof er nog bij. “Hij zou niet met zijn vak bezig zijn. Teveel pintjes en wijntjes drinken.”

Dirk Demol stond WielerFlits gisteren wél te woord. De 59-jarige ploegleider, die in het tussenseizoen Trek-Segafredo inruilde voor Katusha-Alpecin, legt – voorzichtig – de vinger op de wonde, maar blijft zijn kopman steunen. “Als Marcel opnieuw zijn beste vorm haalt, behoort hij tot de drie beste sprinters ter wereld.”

Hoe evalueren jullie binnen de ploeg de conditie van Marcel Kittel?
“Ik kan niet onder stoelen of banken steken dat dit nergens op slaat. Hij is conditioneel gewoon niet in orde. Anders word je op het vlakke niet zomaar uit de wielen gereden. Zijn seizoen begon nochtans voorspoedig met een overwinning op Mallorca, een tweede plaats in Almeria en nog een derde plaats in de UAE Tour. Sindsdien lukt het niet meer.”

Marcel Kittel na zijn zege op Mallorca  – Cor Vos © 2019

Dat hij te dik staat, ziet iedereen. Jurgen Van den Broeck vermoedt dat hij niet voldoende voor zijn job leeft. Hij zou af en toe een glaasje te veel drinken… 
“Ik kan me alleen uitspreken over het sportieve: Marcel kende een goede winter en hij is gemotiveerd aan het seizoen begonnen. Tijdens de stages toonde hij zich gretig. Net zoals bij elk WorldTour-team volgen we onze renners goed op. Hij werkt zijn trainingen af zoals het hoort.”

Is er stilaan sprake van paniek binnen Katusha-Alpecin? 
“Paniek is een slechte raadgever. Intern beraden we ons erover hoe we Marcel zo snel mogelijk weer op de rails kunnen krijgen. We zijn ervan overtuigd dat hij – als hij in topvorm is – nog altijd bij de drie snelste renners van de wereld behoort. We laten hem absoluut niet vallen.”

We zijn op drie maanden voor de start van de Tour. Komt zijn deelname in gevaar?
“Nog eens, we kijken hoe we hem kunnen helpen. Daarin hebben ook Erik Zabel en teammanager José Azevedo hun zegje.  Zijn eerstvolgende wedstrijd is de Tour de Yorkshire (2 tot 5 mei, red). We proberen hem tegen dan klaar te stomen. Daarna gaat het richting Californië (12 tot 18 mei). Hij heeft op vandaag nog maar 16 koersdagen op de teller. Op eigen vraag, trouwens. Hij wou een beperkter programma rijden.” 

Hoe reageert Marcel Kittel zelf op de situatie? 
“Hij is net zo ontgoocheld als wij. Hij begrijpt het zelf ook niet. Bij de start van de Scheldeprijs was hij nochtans gemotiveerd. Maar onderweg was hij eerlijk. Hij gaf al snel aan dat hij de benen niet had, waarop we de kaart Haller en Debusschere trokken. Jens kampte echter met rugpijn. Marco sprintte naar een zevende plaats. Zo blijven we toch niet helemaal met lege handen achter.

Dit artikel delen:

29 Reacties

west 11 april 2019 om 08:10

Lekker laten vallen en een werkpaard als Bennett aantrekken. Hou je nog geld over voor twee of drie fatsoenlijke klimmers.

0
toerist 11 april 2019 om 08:32

Aflopend verhaal dit. De volgevreten vedette die te veel geniet van zijn status en de aandacht buiten het wielrennen. Mooie Marcel kan misschien voltijds uithangbord voor haarproducten worden, dat zal hem meer bevallen dan het harde rennersleven.

0
Johnny7 11 april 2019 om 08:57

Deze gast er snel uit knikkeren en met het vrijgekomen budget inderdaad een aantal versterkingen halen wat deze ploeg nodig heeft.

0
Kevin Lowagie 11 april 2019 om 09:07

Heeft bitter weinig gebracht sinds zijn vertrek bij Quick. Step. Ik zie Kittel enkel in die ploeg opnieuw functioneren.

0
HSV 11 april 2019 om 10:19

Ik ook. Maar daar ging hij weg omdat hij vreesde zijn plek met Gaviria te moeten delen. En hij kon bij katusha nog meer verdienen. Dat zijn niet sportieve motivaties, vooral omdat hij voor dat hij bij quickstep reed ook al door het ijs was gegaan. Pas daar ging hij weer beter rijden. En toen vertrok hij en was het weer mis. Mentaal wrs niet geschikt voor topsport.

0
west 12 april 2019 om 09:13

Als je al angstig wordt van Gaviria, dan vrees ik dat een beest als Viviani je met huid en haar opvreet…

0
FDJ 11 april 2019 om 09:08

“op een paar honderd meter van de finish in de Zeelaan, hield hij de benen helemaal stil. Kittel zou 30ste eindigen”

Dit is niet waar Kittel loste al op een paar kilometer voor de finish nadat hij ook even in moest houden voor de val waar ook Debusschere bij betrokken was. Daarna werd hij vol in beeld gebracht.

0
Random wielerliefhebber. 11 april 2019 om 09:12

Lezen is moeilijk

0
Nico Dick 11 april 2019 om 09:31

@FdJ: Kittel zat in de laatste rechte lijn achteraan het groepje van 25-30 dat de sprint inzette, maar hield daar de benen stil. Indien bewijs nodig: https://video.eurosport.nl/wielrennen/brugge-de-panne-groenewegen-sprint-met-gemak-naar-overwinning_vid1179563/video.shtml (4’54” tot 4’58”)

0
FDJ 11 april 2019 om 10:09

@nico ik zie nu dat je op de Panne doelt. Ik zat met de beelden van gisteren in de Scheldeprijs in gedachten.

0
Jean Dumas 11 april 2019 om 09:24

Katusha is zo’n beetje de meest under performing WT-ploeg van dit moment. Die derde plaats van Battaglin in Baskenland is het enige recente lichtpuntje.

0
dikkechaap 11 april 2019 om 10:39

Let op Politt deze zondag zou ik zeggen.

0
Wheely 11 april 2019 om 09:25

Jurgen Van den Broeck, really?

0
Arema Pro Cycling Team 11 april 2019 om 09:28

Du hast die haare schön..

0
Emergo 11 april 2019 om 10:40

Zelfstandige naamwoorden beginnen in het Duits met een HOOFDLETTER.

0
denise 11 april 2019 om 09:29

Ik herinnerde mij ooit een sprinter, een zekere Freddy Maertens, die ooit diep in de put zat door privé problemen en terugkwam en nog wereldkampioen werd in 1981 en 5 ritten in de tour won in hetzelfde jaar.

0
toerist 11 april 2019 om 09:34

Kittel is zo al eens teruggekomen, toen hij naar Quickstep ging. Een tweede maal zou uiterst onwaarschijnlijk zijn.

0
UrbanSteel 11 april 2019 om 10:05

Vanaf 1979 tot aan de Tour 1981 en na het WK 1981 was het ook helemaal niets met Freddy Maertens, behoudens een 6e plaats in 1980 in Vlaanderens mooiste en een 12e plaats in Milaan-San Remo.
Wonderbaarlijke verrijzenis / opstanding van de aan Champagne verslaafde maar toch sympathieke Freddy Maertens.
Ik vergeet nooit meer hoe hij zijn familie de armen in vloog na de finish van dat WK, daarbij moest ik zelfs een traantje wegpinken, zo emotioneel en mooi was dat. Jammer dat Freddy na het WK schijnbaar weer compleet ontspoorde.
Op 1 minuut 18 seconden het emotionele moment voor mij; https://www.youtube.com/watch?v=AumWwyK5gnI

0
Vibeman 11 april 2019 om 09:47

Einde oefening met Kittel….. zal nooit een topuitslag meer rijden vrees ik. Kende gloriejaren bij Argos/shimano, daarna bergafwaarts gegaan met de mooiboy. Hij lijkt teveel bezig te zijn met z’n haren.

0
Peetvader 11 april 2019 om 10:05

Die 2 jaren Quickstep, met in het laatste jaar 5 touretappes waren nochtans ook niet mis…

0
Polleke 11 april 2019 om 10:21

Het zou toch allemaal gaan lukken deze keer met pakhaas Zabel als nieuwe mentor en zijn rare theorie over disc-brakes voor sprinters die hen miliseconden tijdwinst opleveren….Katusha is een aflopend verhaal, geen bezieling, geen resultaten….

0
ThorHushovd 11 april 2019 om 10:23

Woeha zijn jullie allemaal kalend of zo, dat je je zo afzet tegen zijn haardos en reclames. Beetje eigen frustratie haha. Maar geeft niet hoor, schijnt menselijk te zijn.

On topic, ben ook bang dat Kittel en Cav beide ver over hun hoogtepunt zijn. De nieuwe generatie (Viviani, Groenewegen, Gaviria) maakt de dienst nu nog uit, maar kennen alweer een andere generatie die hen graag wil opvolgen – bewees Jakobson gisteren maar weer eens.

0
dikkechaap 11 april 2019 om 10:43

Groenewegen en Gaviria zijn eerder van dezelfde generatie als Jakobsen dan van die van Viviani.

0
Brabander 11 april 2019 om 11:10

Viviani is tegelijkertijd ontbolsterd met die andere (jongere) 2, vandaar dat-ie als generatiegenoot gezien wordt

0
dikkechaap 11 april 2019 om 11:19

@brabander
Dat jij dat vindt betekent niet dat dat zo is. Viviani gaat vanwege zijn leeftijd en de lengte van zijn carrière eerder overvleugeld worden door een nieuwe generatie dan Gaviria en Groenewegen. Daar ging het hier om.

0
Brabander 11 april 2019 om 11:13

Dat Katusha is sinds het vertrek van Purito toch echt een hele matige ploeg geworden zeg. Als speerpunten Kittel en Zakarin niet presteren hou je wel erg weinig over. Špilak is niet meer op zijn oude niveau. Dan kom je al bij Battaglin, Debusschere en Politt uit. Het is dat Dimension Data (vrijwel) net zo weinig laat zien

0
Ultimo 11 april 2019 om 11:38

Dit is een klasbak en ik denk dat Kittel als voormalige toptijdrijder wel degelijk een grote toekomst nog heeft bij de eendagswedstrijden, maar Katusha is daarvoor wel de allerslechtste ploeg. Daarnaast is van belang dat hij terug gaat naar de basis en een sober leven heeft met veel trainen en minder sterallures. Ga eens in België wonen en bij een Belgische ploeg rijden. Ook der Tony is erg opgeknapt na zijn overstap naar Jumbo.

0
Joachim Agostinho 11 april 2019 om 18:51

“We laten Marcel Kittel niet vallen”
Als ze dat communiceren, moet je uit kijken..

0
Koersmaniak 12 april 2019 om 08:45

Katusha heeft hem ook aangetrokken als de man die 5ritten won in 1 Tour, zijn salaris zal navenant zijn.

Dat je na blessures moeite hebt om terug op niveau te komen zoals Cavendish, is begrijpelijk.
Dat je overvleugelt wordt door een jongere, snellere generatie kan gebeuren. Maar Kittel komt zelfs niet aan sprinten toe.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone