Pinot profiteert optimaal na valpartij López in Milaan-Turijn, Kelderman zesde
foto: Sirotti
woensdag 10 oktober 2018 om 16:37

Pinot profiteert optimaal na valpartij López in Milaan-Turijn, Kelderman zesde

Thibaut Pinot heeft Milaan-Turijn 2018 op zijn palmares bijgeschreven. De 28-jarige Fransman van Groupama-FDJ was op de iconische Superga de meest gelukkige. Hij liet de sterke Miguel Ángel López – die op 1,2 kilometer van het einde ten val kwam – en Alejandro Valverde achter zich. Daarmee is Pinot de opvolger van Rigoberto Urán, die vorig jaar wist te winnen.

De Gendt op jacht
In de lange aanloop naar de finish in Turijn, besloten vier renners hun kansen te wagen in de vroege vlucht. Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Umberto Orsini (Bardiani-CSF), Lets kampioen Krists Neilands (Israel Cycling Academy) en Willie Smit (Katusha-Alpecin) smeedden de krachten. Het peloton gaf ze meteen de zegen, waarna de vier een mooie marge van meer dan vijf en een halve minuut opbouwden.

Valverde test benen
In de finale moesten de renners twee keer de Superga beklimmen. Aan de voet van de eerste keer, hadden de koplopers – waar Smit was weggevallen – nog een dikke minuut van hun voorsprong over. Op het steilste deel van de klim was het vervolgens wereldkampioen Valverde die aan de boom schudde. Door zijn demarrage ontstond er op de top een elitegroep; Wilco Kelderman en Bauke Mollema volgden op korte afstand.

Elite-groep blijft over
Eenmaal begonnen aan de laatste beklimming van de Superga, reed het drietal Jakob Fuglsang, David Gaudu en Daniel Felipe Martínez enkele seconden vooruit. Adam Yates was de eerste die de oversteek maakte, gevolgd door Thibaut Pinot. Ploegmaat Gaudu gaf meteen gas, waardoor alleen Valverde en López nog uit de achtergrond terugkeerden. Van Fuglsang, Martínez en Yates was toen al geen sprake meer.

Bizarre valpartij speelt Pinot in de kaart
De jarige Gaudu bleef demonstratief op kop boren en dat kostte Valverde de kop. De Spanjaard moest op anderhalve kilometer van de streep passen. Amper driehonderd meter later wilde de sterk ogende López zijn aanval plaatsen. De piepjonge Fransman gaf vervolgens af, waarna de twee – zonder opzet – op elkaar botsten. Pinot besloot direct gas te geven. Valverde kwam er niet meer aan en ook de opgekrabbelde López – twee jaar geleden nog winnaar – kon niet terugkeren.

foto: Sirotti

RIDE Magazine
47 Reacties
Sorteer op:
11 oktober 2018 10:30
@ Peer: Nee, dit is ook de schuld van Lopez. Die kijkt achterom op het moment dat ie zelf demarreert. Als hij voor zich kijkt valt ie niet want dan ziet ie de actie van Gaudu.
12 oktober 2018 14:05
Dus als ik met mijn voorwiel ter hoogte van jouw achterwiel rijdt (ik rijd dus niet achter je!) en je stuurt volledig uit de rij zonder nog een trap te geven, dan denk jij dat als ik naar voren kijk, ik je nog kan ontwijken? Denk het niet. Gaudu volledig aansprakelijk wat mij betreft. Maar er zijn alweer andere dingen aan de orde zoals (hopelijk) een prachtige Lombardije.

Reacties zijn gesloten.