Pineau bezorgt Quick-Step tweede Giro-succes

donderdag 13 mei 2010 om 17:04

De vijfde etappe in de Ronde van Italië is verrassend gewonnen door Jérôme Pineau. De Fransman van Quick-Step was de snelste van een trio dat net uit de greep van het peloton wist te blijven. Zijn landgenoot Julien Fouchard (Cofidis) strandde in het wiel, Yukiya Arashiro had gegokt maar verloren en werd derde. Op vier luttele seconden won Tyler Farrar de sprint van het peloton voor plek vier. Vincenzo Nibali kende een rustige dag en rijdt ook morgen in de roze leiderstrui rond.

Raborenner Rick Flens had duidelijk zijn zinnen gezet op de bergtrui en was in het begin van de etappe dan ook erg actief, maar miste wel de slag toen de ontsnapping van de dag werd gevormd. Yukiya Arashiro (Bbox Bouygues Telecom) koos het hazenpad en kreeg even verderop het gezelschap van Julien Fouchard (Cofidis), Jérôme Pineau (Quick-Step) en bergkoning Paul Voss (Milram). Samen reden ze een maximale voorsprong van bijna zes minuten bij elkaar.

Terwijl Wouter Weylandt bij een tussenspurt in het peloton nog enkele puntjes sprokkelde voor het puntenklassement, deed Voss voorin net hetzelfde voor het bergklassement. Zowel op de klim naar Avolasca als op de Passo Coppi, de klim naar Castellania (het geboortedorpje van de Italiaanse wielerlegende Fausto Coppi), kwam de jonge Duitser als eerste boven, waardoor hij zijn leidersplaats in het bergklassement wist uit te bouwen en ook morgen in het groen mag starten.

In het peloton werden de Liquigas-troepen van leider Nibali al vrij snel in de etappe afgelost door de Lampre-ploeg, die in dienst van Petacchi het verschil moest zien te verkleinen. Bij het ingaan van de plaatselijke ronde, op 30 kilometer van de finish, bedroeg het verschil met het kopkwartet drie minuten. Toen even verderop voorin het licht bij Voss helemaal uitging, leek de kopgroep een vogel voor de kat. De drie leiders weigerden echter de strijdbijl te begraven en trokken het tempo op.

In de bloedstollende slotkilometers groeide het besef dat Lampre alleen de kloof niet kon dichten, en dus kwamen HTC-Columbia en Sky uit hun schelp, maar het was te laat. Arashiro deed een gooi naar de zege door een uitval in de voorlaatste kilometer te wagen, maar kon geen kloof slaan. Noch Pineau noch Fouchard wilde de kop overnemen van de onfortuinlijke Japanner, die de sprint dan maar van ver inzette. Pineau ging erover in de slothectometer, Fouchard was niet bij machte uit diens wiel te komen.

Giro d’Italia (2.HIS)
Etappe 5: Novara – Novi Ligure

1. Jérôme Pineau (Frankrijk/Quick-Step)
2. Julien Fouchard (Frankrijk/Cofidis) z.t.
3. Yukiya Arashiro (Japan/Bbox Bouygues Telecom)
4. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Transitions) + 4s
5. Greg Henderson (Nieuw-Zeeland/Team Sky) z.t.
6. Alessandro Petacchi (Italië/Lampre-Farnese Vini)
7. Graeme Brown (Australië/Rabobank)
8. André Greipel (Duitsland/Team HTC-Columbia)
9. Lucas Sebastian Haedo (Argentinië/Team Saxo Bank)
10. William Bonnet (Frankrijk/Bbox Bouygues Telecom)

Volledige uitslag

Algemeen klassement na etappe 5
1. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Doimo) 14u30m03s
2. Ivan Basso (Italië/Liquigas-Doimo) + 13s
3. Valerio Agnoli (Italië/Liquigas-Doimo) + 20s
4. André Greipel (Duitsland/Team HTC-Columbia) + 26s
5. Matthew Goss (Australië/Team HTC-Columbia) z.t.
6. Alexandre Vinokourov (Kazachstan/Astana) + 33s
7. Vladimir Karpets (Rusland/Team Katusha) + 39s
8. Richie Porte (Australië/Team Saxo Bank) + 45s
9. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Transitions) z.t.
10. Paolo Tiralongo (Italië/Astana) + 59s

Volledige algemeen klassement

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone