Pim Ronhaar vol vertrouwen: “Waardes getrapt waarmee ik met top-5 bij elite meekan”

Pim Ronhaar vol vertrouwen: “Waardes getrapt waarmee ik met top-5 bij elite meekan”

foto: Jonas Verheyen/BTL

Door Zeger Schaeken
vrijdag 16 september 2022 om 19:15
Interview

Pim Ronhaar begint zaterdag aan zijn veldritseizoen in Nederlands Mechelen, waar de Kleebergcross gereden wordt. De Nederlander van Baloise-Trek Lions gaat dat nieuwe seizoen, waarin hij hoofdzakelijk bij de elite zal crossen, in met zeer veel vertrouwen. “Ik heb mijn beste test ooit afgelegd. Volgens mij ben ik echt in de vorm van mijn leven.”

“De afgelopen maanden zijn zeer goed verlopen, beter dan verwacht”, vertelde Ronhaar in een gesprek met WielerFlits. “We doen elk seizoen een fitheidstest, dit jaar heb ik mijn beste test ooit afgewerkt. Samen met mijn nieuwe trainer Paul Van Den Bosch heb ik zeer hard gewerkt deze zomer, dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Het is eigenlijk voor het eerst dat ik zo goed heb kunnen trainen in de zomer.”

Mentale issues achter de rug
Die goede trainingsperiode heeft Ronhaar veel vertrouwen en een goed gevoel opgeleverd, iets wat hij in het verleden niet altijd had. “Toen ik bij de ploeg kwam (juni 2021, red.), had ik het mentaal niet makkelijk gehad. Ik had wat problemen met mijn vorige ploeg (Pauwels Sauzen-Bingoal, red.) toen ik daar wegging, dat verliep niet allemaal zoals het had moeten lopen. Dat is echter allemaal voorbij, ik zit nu in een mooie en nieuwe periode. Ik voel me heel goed bij Baloise-Trek Lions, het is een echte familie.”

Vorig seizoen was Ronhaar een van de beste beloften, maar in de kampioenschappen greep hij telkens naast het eremetaal. “In het algemeen kijk ik met een goed gevoel terug, maar ik heb wat ups en downs gehad vorig jaar. Rond de kerstperiode was ik bijvoorbeeld minder, maar dat lag volgens mij aan de minder goede zomer die ik daarvoor had. Daarnaast zat ik ook af en toe minder goed in mijn vel”, gaf een openhartige Ronhaar aan.

Ronhaar wil zich steeds meer tonen bij de elite – foto: Cor Vos

Ronhaar: “Waardes waarmee ik top-5 zou kunnen rijden”
Alle twijfels zijn intussen helemaal van de baan, de Nederlander duikt vol vertrouwen het nieuwe seizoen in. “De voortekenen zien er heel goed uit. Ik heb op training waardes gereden waarmee ik zou moeten meekunnen met de top-5 bij de elite. Ik heb echt enorm veel zin in het nieuwe seizoen.” Aanstaande zaterdag is zijn start van het seizoen. “De Kleebergcross is ideaal om alles eens te testen en te kijken waar ik sta.”

“Ik ga dit seizoen voornamelijk bij de elite rijden. De X2O Badkamers Trofee ga ik ook niet meer bij de beloften afwerken, dat is niet echt meer een uitdaging voor mij”, aldus de 21-jarige crosser. “Ik ga slechts vijf Wereldbekers rijden bij de beloften, op die manier kan ik het EK en het WK voor beloften meerijden. Voor de rest zal ik alle crossen in de elite-categorie in actie komen. Ik wil in die veldritten constant zijn en uitslagen rijden.”

Vorig jaar verraste Ronhaar nog met een derde plaats in de Wereldbeker van Besançon bij de elite, waar hij onder meer Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck voorbleef.

EK en WK bij beloften als hoofddoel
De kampioenschappen zijn een duidelijk doel voor Ronhaar. “Dan wil ik pieken, die wedstrijden zijn het mooiste voor mij als laatstejaars beloften. Het EK heb ik nog nooit kunnen winnen bij de beloften, dat is echt een doel. Het parcours in Namen ligt me ook goed (Ronhaar won vorig jaar in Namen, red.). Daarnaast is het WK in eigen land ook erg mooi, daar wil ik ook goed zijn”, sloot Ronhaar af.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Pjotr26 16 september 2022 om 09:43

En Pim lacht zich de hele winter rot na het stukje van josboskoop, zit hij mentaal slecht leest hij het nog is en zal vlammen in België …..en Holland op de WK.

4
biggy 17 september 2022 om 07:55

Waar ik dan wel benieuwd naar ben is hoe Ron weet welke waardes de top 5 trapt? Je kunt het alleen vergelijken op lange rechte stukken want cross is toch voornamelijk veel draaien/keren en optrekken op specifieke momenten. Dat kun je niet echt vergelijken. Het gaat vooral om de lange adem en piekwaardes continue kunnen aanspreken, niet zozeer over welke waardes je 20 min kunt trappen.

De top 5 zijn MvdP, WVA, Tom Pidcock, Eli Iserbyt en …?

Zou knap zijn als hij zich daar tussen weet te manifesteren. Dat zie ik eigenlijk nog niet gebeuren maar wellicht is het een leuke verrassing. Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoe de rest er voor staat.

1
Het Luipaard van Lent 17 september 2022 om 07:58

Wellicht zijn het wel de piekwaardes waar hij het over heeft. Of zijn VO2Max waardes. Dat is allemaal beter te vertalen naar het continu optrekken wat er veel in de cross is.

Maar ook voor de cross is een goede FTP wel degelijk van belang. Als je piekwaardes goed zijn maar je FTP te laag hou je het alsnog geen hele cross vol.

1
Reusjen 17 september 2022 om 08:11

Komop mensen, die gast heet Pim.

2
Josboskoop 17 september 2022 om 13:39

Ja. Dat staat toch in het artikel, Jen.

0
speervanger 19 september 2022 om 10:47

Wielrenners met haar? Gaat het niet maken denk…

0
Wieler-Joke 16 september 2022 om 12:30

Ik zou zeggen geniet er van tot december want als daar Matje en Woutje terug op de proppen komen rijden ze alles (en elkaar) weer de vernieling in.

-5
Josboskoop 16 september 2022 om 09:12

Eerst maar eens écht presteren, Ron. Je blaast veel te hoog van de toren, maar ja, dat doen de belgen in de cross allemaal. Mathieu fietst je helemaal gek en jongens als Ron, maar ook Lars van der Liet en de karrevracht aan tweede- en derde rangers zijn kansloos tegen het geweld. Toon Aerts, Eli Ijjzerbijt en ook Lars zijn by far beter dan Ron, maar moeten het volledig afleggen tegen crosstoeristen als Wout en Mathieu. Niet meer doen, Ron.

-21
Handige Harry 16 september 2022 om 09:28

Ron is een Nederlander, zeer pijnlijk stukje proza dat je hier neerkwakt.

10
Marik 16 september 2022 om 09:41

Daarbij heb ik ook geen idee wie Ron is.

0
Marlin 16 september 2022 om 10:19

Nogmaals het bewijs van het niveau op WF. Over de nationaliteit van josboskoop durf ik me al helemaal niet uitspreken.

3
Anton van Valouwe 16 september 2022 om 10:20

De Belg Ron Pimhaar, wie kent hem niet…?

5
Wheely 16 september 2022 om 10:26

Ron Pimhaar? Die rare Belg die denk dat hij kan crossen? Ook nooit van gehoord.

3
Barry Batsbak 16 september 2022 om 11:18

Ron Pimhaar, naar verluidt de directe concurrent van Lars van der Liet. Ik heb nu al zin in het fictieve cross-seizoen in het parallele universum van Josboskoop. Waar wordt het uitgezonden? Op Spastza?

4
Melkzuur 16 september 2022 om 11:28

Het is Lars van Net Niet, Barry.

1
Limal 16 september 2022 om 20:18

Dit draadje is een instant classic. Ik stem hem nu al in mijn top-3 van 2022 :-)

Een naamsverandering lijkt mij onvermijdelijk. En dan heb ik het niet over Ron de Liet of Lars Pimhaar.

1
Alfred Issendorf 16 september 2022 om 20:43

Pom Rimhaar. Bah, alleen Alfred kan weer op die perverse gedachte komen!

1
Oblomov 16 september 2022 om 22:04

Ook wel bijzonder is dat de relatief bescheiden opmerking dat hij waardes trapt die hem in staat zouden moeten kunnen stellen top 5 te rijden deze uitbarsting veroorzaakt. Dat is toch niet heel hoog van de toren geblazen voor een jongen die al twee keer top vijf gereden heeft in een wereldbeker.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone