Pieter Weening naar Roompot Oranje Peloton

dinsdag 11 augustus 2015 om 22:29
Pieter Weening naar Roompot Oranje Peloton

foto: Sirotti

Pieter Weening koerst volgend jaar voor Roompot Oranje Peloton. De ProContinentale formatie maakt dat bekend via haar website. De Fries, die sinds 2012 voor Orica-GreenEDGE rijdt, zal binnenkort zijn handtekening zetten.

Weening: “Ik wil graag terugkeren in eigen land”
Lang sprak Weening de wens uit om langer te blijven bij Orica-GreenEDGE, waar hij nu aan zijn vierde seizoen bezig is. Ook van Australische kant waren er louter positieve woorden te horen. “Ik had kunnen bijtekenen in Australië, waar ik vier prima jaren heb gehad”, aldus de eenmalig Tourritwinnaar en tweevoudig ritwinnaar in de Giro.

“Maar ik wil graag terugkeren in eigen land. Het verhaal van Roompot Oranje Peloton spreekt mij erg aan en het lijkt mij gaaf om vanaf januari deel uit te maken van een groep ‘jonge honden’. Ook omdat ze mijn favoriete wedstrijden in het voorjaar rijden en daar wil ik nog eens helemaal voor gaan.”

Boogerd: “Hij gaat zeker van waarde zijn”
Michael Boogerd is een oude bekende van Weening, de twee hebben nog samen gereden bij Rabobank. “Ik ken Pieter al jaren en weet dus dat het een fijne jongen is om mee te werken”, vertelt de ploegleider. “Hij is natuurlijk een aanvaller bij uitstek, met liefst 15 grote ronden in de benen. Hij gaat dus zeker van waarde zijn voor ons team.”

Ploegbaas Michael Zijlaard is verheugd op de komst van de 34-jarige Weening. “Hij is al jaren één van de beste Nederlandse profs”, zegt hij. “Wat dat betreft zullen de wielerfans het denk ik erg leuk vinden dat hij volgend jaar in het oranje zal rijden. Bovendien kan Pieter met zijn routine bijdragen aan de verdere ontwikkeling van onze jonge renners.”

Weening klopte zelf aan bij Roompot
Tegen De Telegraaf vertelt Boogerd dat het Weening zelf was die zich meldde bij de Nederlandse ploeg. “Eigenlijk was het een verrassing dat een renner als Weening, die zich nog zo nadrukkelijk tussen de wereldtop mengt, bij ons aanklopt”, vertelt de Hagenees. Met de komst van de voormalig rozetruidrager hoopt Roompot Oranje Peloton – naast de heuvelklassiekers – op een mogelijke uitnodiging voor de Giro d’Italia.

De renner uit Harkema zal inleveren op het salaris dat hij bij Orica-GreenEDGE had kunnen krijgen. “Ik had in Australische dienst inderdaad voor twee jaar kunnen tekenen en ook meer geld kunnen verdienen. Maar ik ben tevreden met de aanbieding van Roompot”, vertelt hij.

Dit artikel delen:

68 Reacties

TeamNL 11 augustus 2015 om 23:13

Boogerd hoopt op een uitnodiging voor de Giro. Die heeft ze ook niet op een rijtje. Mooiste grap van de avond.

Weening zal echt wel achteruit gaan in salaris maar misschien een rol in de ploeg na zijn carrière?

CyclingRemco 11 augustus 2015 om 23:19

Wat zegt dit nu eigenlijk precies over het budget van Roompot? Is hij niet veel te duur…

Nick Doup 11 augustus 2015 om 23:22

@CyclingRemco
Telegraaf zegt dat Weening naar Roompot is gestapt, Roompot een aanbieding heeft gedaan (Weening levert in), en met die aanbieding is Weening tevreden. Hoeveel dat zegt over het budget van de ploeg weet ik niet. Wellicht zullen ze nu wel renners moeten laten gaan.

vlek 11 augustus 2015 om 23:26

Was dat inleveren in vergelijking met de aanbieding die Orica heeft gedaan?

Nick Doup 11 augustus 2015 om 23:27

@vlek

Quote van Pieter Weening tegen Telegraaf:
Ik had in Australische dienst inderdaad voor twee jaar kunnen tekenen en ook meer geld kunnen verdienen. Maar ik ben tevreden met de aanbieding van Roompot.
TykkeThor 11 augustus 2015 om 23:31

Verassend! Maar wel een zeer goede aanwinst voor roompot. Hopelijk kan hij volgend jaar een paar mooie zeges voor ze pakken.

evkruining 11 augustus 2015 om 23:32

Leuk voor Pieter, goed voor Roompot Oranje Peloton en fijn voor de vaderlandse wielerliefhebber.

Ik denk dat het een goed geplande zet van Weening is om nog een jaar als kopman te kunnen koersen in de wedstrijden die hij graag wil rijden om dan vervolgens na dat jaar zijn carrière als ploegleider of begeleider bij Roompot voort te kunnen zetten.

Stoempert 11 augustus 2015 om 23:32

Leuk dat een sporter eens niet voor het geld kiest!

xistnc 11 augustus 2015 om 23:36
Quote:
Nick Doup – 11 augustus 2015 om 23:22 – Bewerkt op 11 augustus 2015 om 23:23
Hoeveel dat zegt over het budget van de ploeg weet ik niet. Wellicht zullen ze nu wel renners moeten laten gaan.

Ik kan me voorstellen dat de relatieve grootverdieners gezocht moeten worden in de hoek van Hoogerland, De Maar en twee Kreders. Johnny is einde contract, de anderen hebben een doorlopend contract. Afscheid van willekeurige anderen zal echt geen zoden aan de dijk zetten. En gezien de Zeeuwse roots van het team lijkt het me ook geen sinecure om van Hoogerland af te komen.

Lamme Frans 11 augustus 2015 om 23:39

Mooi voor Roompot maar ik had Weening liever nog een paar jaar bij Orica gezien. Leek daar goed op z’n plek.

DerPantzerwagen 11 augustus 2015 om 23:41

Echt klasse van Weeining dat hij gewoon komt aankloppen bij Roompot! Nu hebben ze eindelijk een goeie ervaren renner!
“Met de komst van Pieter Weening hoopt Roompot op een uitnodiging voor de Giro” Dat gelooft nu toch niemand? Roompot is een van de zwakste pcs teams. Bvb tsv heeft nog nooit een wildcard gekregen voor een grote ronde net als Wanty en die zijn toch een heel stuk beter dan Roompot.
Wat een dag trouwens voor die jongens. Eerst de leiderstrui in de eneco tour en dat dit!

Quick step minded 11 augustus 2015 om 23:46

Nouja, qua uitslagen is het nu niet echt veel soeps voor Weening dit jaar. (11e in Langkawi & 14e in LBL als ‘uitschieters’) Als je dat vergelijkt met voorgaande jaren is dat toch wel minder. Op zijn ‘oude dag’ nog 1à2 jaar nederlandse jongeren begeleiden is dan niet eens zo’n onlogische keuze.

Jaizkibel2008 11 augustus 2015 om 23:53

Op het eerste gezicht een rare transfer, maar eigenlijk wel logisch. Weening moet bij Orica negen van de tien keer knechten voor een ander en bij Roompot zal hij volgend jaar negen van de tien keer de kopman zijn. Ze krijgen wildcards voor koersen als LBL, als je daar als knecht 14de kan worden, dan kan je er ook een goede koers als kopman rijden.

dikkechaap 11 augustus 2015 om 23:58

Inderdaad een verrassing. Maar wel een begrijpelijke keuze eigenlijk. Pietertje wil gewoon weer eens winnen. Bij orica kon hij niet echt “zijn gang gaan”, zoals mensen hier beweren. Tuurlijk, in de grote ronden had hij in een aantal etappes een vrije rol, maar het is verdomde lastig om daar te winnen. Als je dan niet in vorm bent, zoals dit jaar, is je kans meteen verkeken. Voor de rest heeft hij, zeker de laatste twee jaar, bijna uitsluitend in dienst gereden.

ThorHushovdd 12 augustus 2015 om 00:03

Say what now! Ben benieuwd..

tristania 12 augustus 2015 om 00:05

Leuke transfer. Nu Maarten Tjallingii nog en dan mogen een paar huidige oudere renners rustig gaan. En hopelijk kunnen de jongere renners die dit jaar al vaak in aanval reden een stapje zetten en dan kan het volgend jaar een mooi jaar worden.
En ja, de Giro start in Nederland, das misschien wel in voordeel van Roompot.

KeesD 12 augustus 2015 om 00:22

Is toch prachtig. Een keuze met het hart en niet met de portemonnee.
Ik vond het al een leuke ploeg. Hopelijk blijft Hoogerland ook nog.

Moosje07 12 augustus 2015 om 00:44

Leuk nieuws, ik geef hem gelijk. Dicht bij huis. krijgt alle vrijheid in alle koersen en een hele ploeg in dienst in de Ardennen klassiekers waarschijnlijk, waar ik hem nog goed top 10 zie rijden, iets wat hij niet kan met Gerrans, Matthews en Albasini in zijn ploeg

vroem 12 augustus 2015 om 07:47

Verrassend, maar hij zal wel een langere termijn hebben onderhandeld. Het zal mij niks verbazen hem over een paar jaar als ploegleider o.i.d. bij Roompot te zien. Lekker naar huis en de toekomst vastleggen.

ikbenprocycling 12 augustus 2015 om 08:00

Mooie move van Pieter. Hoop dat het hem daadwerkelijk een nieuwe boost zal geven en hij zijn kansen zal grijpen, en de jonge Roompot honden zich aan hem optrekken.

Tutu888 12 augustus 2015 om 08:39

Typisch een transfer voor Weening, altijd eigenzinnig geweest en lang niet altijd de gebaande paden genomen.
De gedachte van Boogerd over een wildcard voor de Giro zijn niet zo vreemd. De Giro start in Nederland en Weening heeft een behoorlijke naam opgebouwd de afgelopen jaren in Italie. Of het realistisch met vier Pro-Continentale Italiaanse ploegen die automatisch een wild-card zullen krijgen is een tweede.

Tutu888 12 augustus 2015 om 08:41

Nog een klein statistisch raadsel: met de overgang van Weening naar een Pro-Continentale ploeg zal er volgend jaar nog maar één Nederlandse renner zijn die vanaf 2005 alle seizoenen in de ProTour/World Tour heeft meegereden. Voor de eer en de glorie: wie weet deze renner?

kuitenbijter 12 augustus 2015 om 08:50

Bram Tankink?

Tutu888 12 augustus 2015 om 08:51

En de eer en de glorie gaan naar kuitenbijter!

Laatste man 12 augustus 2015 om 08:52

Leuk voor Roompot :)

De Giro lijkt me (voorlopig) een stap te ver.

Headlines

Materiaalzone

Populair