Weening wint in Amden, Kelderman nieuwe leider
Foto: Sirotti
donderdag 16 juni 2016 om 17:21

Weening wint in Amden, Kelderman nieuwe leider

Pieter Weening heeft in de Ronde van Zwitserland de bergetappe naar Amden gewonnen. De renner van Oranje Peloton kwam na een rit van 162,8 kilometer solo als eerste over de finish nadat hij op de slotklim zijn medevluchters achter zich gelaten had. Wilco Kelderman maakte het Nederlandse succes compleet door de leiderstrui over te nemen van Pierre Latour.

Drie Nederlanders in de vlucht
De regen en de zware bergrit weerhield vijftien renners er niet van om in de aanval te gaan. Neo-prof Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton) was wederom vertegenwoordigd in de vlucht van de dag. Naast ploegmaat Pieter Weening en landgenoot Pim Ligthart (Lotto-Soudal) bestond de omvangrijke kopgroep uit Gregory Rast (Trek-Segafredo), Philipe Gilbert (BMC), Kristijan Koren (Cannondale), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Iljo Keisse en Ariel Richeze (Etixx-Quick Step), Kévin Reza (FDJ), Martin Elmiger (IAM Cycling), Jasha Sütterlin (Movistar), Maciej Patkersi (CCC Sprandi Polkowice), Nico Brüngger (Roth) en Jordi Simon (VERVA ActiveJet).

De renners kregen in de Zwitserse regen onder meer de 26 kilometer lange Klausenpas voor de kiezen. De 22-jarige Tolhoek kwam als eerste boven op de berg van de buitencategorie, waardoor hij nog steviger aan kop staat in het klassement om de bergtrui. In de afdaling gingen de Belgen Gilbert en Van der Sande er samen vandoor, maar even later kwam alles weer samen.

Izagirre gaat voor machtsgreep
In het dal ging Gorka Izagirre vanuit het peloton in de tegenaanval. Sütterlin liet zich terugzakken en de twee Movistar-renners wisten vier minuten op het peloton te pakken, maar mede door inspanningen van LottoNL-Jumbo werd het verschil gehalveerd.

Tijdens de slotklim naar Amden ging Weening er met nog 7,5 kilometer te gaan vandoor. Simon en Paterski gingen in de achtervolging, maar Weening slaagde erin een minuut voorsprong te pakken. Het lukte de Fries voorop te blijven, waardoor hij solo als eerste de finish kon passeren.

Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)

Kelderman vertrekt morgen in de leiderstrui – Foto: Sirotti

Dubbel Nederlands succes
In de groep der favorieten moest leider Latour in de slotfase zijn concurrent Kelderman laten gaan. De groep wist in de slotfase Izagirre te achterhalen. Kelderman won aan de finish het sprintje van zijn concurrenten en verzekerde zich van de leiderstrui. Zijn voorsprong op Warren Berguil bedraagt 16 seconden.

RIDE Magazine
173 Reacties
Sorteer op:
16 juni 2016 17:41
Miguelon, tsja ik snap wel dat de toppers graag tegen elkaar strijden om te zien wie beter is. Maar met van Garderen, Thomas, Barguil, Talansky en Rui Costa zijn het gewoon de plekkn 4 t/m 9 van de tour, dus het zal wel komen omdat een Nederlander wint je het gewoon niet zo goed kan hebben. is je goed recht uiteraard, toch prettige dag toegewenst
16 juni 2016 17:41
@Cap: het gat was vandaag echt veel kleiner en volgens mij inderdaad ook geen seconde.
16 juni 2016 17:41
En zelfs de bloemen zijn Nederlands . Fleurop !!
Wat een dag :-)
Maar de Nos babbelt maar eindeloos door over foebal helaas
16 juni 2016 17:41
Wat voor miss krijgt petertje nu???
16 juni 2016 17:41
@miquelon
Gefrustreerd?
16 juni 2016 17:42
mollemarijden het gaat tegenwoodig om seconden dus iets minder willekeur zou bij de jury niet misstaan, zeker niet bij de klassementrenners.

Maar ok het zal wel, Barguil zat in ieder geval op ruim 2 seconden maar als je Talansky er precies tussen plaatst dan kan je er met veel goede wil een ZT van maken.
16 juni 2016 17:42
Ik denk omdat de verschillen ze toch wiel in wiel over de streep kwamen alleen allemaal een andere kant kozen. Voor de rest Franssprekende mensen.
16 juni 2016 17:43
Fantastisch drie Nederlandse ritwinnaars en drie anderen in de leiderstrui. Waarvan 1 wt-wedstrijd en 1 WWT wedstijd….echt genieten!
16 juni 2016 17:43
@miguelson, waarom zo zuur, waarom zo serieus, waarom zo kut?

@Cap, wil je serieus een verklaring of weet je stiekem het antwoord zelf ook wel?
16 juni 2016 17:43
Tolhoek en weening moeten ze bij TLJ vastleggen als versterking voor in de bergen.
16 juni 2016 17:44
Roompot groeit ieder jaar naar een hoger niveau.
Chapeau.
16 juni 2016 17:45
Wie dit beschouwt als een B ronde met B garnituur snapt echt niks van wielrennen.
16 juni 2016 17:45
Ja Nederland...chapeau!
In de achtergrond toch ook een mooi Belgisch resultaat voor Benoot!
16 juni 2016 17:46
Extra jammer nu dat Gesink er niet meer bij is. Kelderman kan morgen op de Rettenbach wel een sterke ploeggenoot gebruiken.
16 juni 2016 17:46
Super van Weening.
Heel goed van Kelderman. Extra jammer dat Gesink is weggevallen, zijn hulp had hij goed kunnen gebruiken de komende dagen. Want weinig ploegen zullen gaan helpen indien nodig, BMC en Sky niet meer gezien de vorm van Van Garderen en Thomas.
16 juni 2016 17:46
Thomson op 8 in het klassement lijkt me een foutje. Zal Thomas zijn.
16 juni 2016 17:47
@Cap: en zo werkt het ook. Je moet van Kelderman naar Talansky rekenen (minder dan een seconde, dat is zeker) en dan van Talansky naar Barguil (volgens mij ook minder dan een seconde). Dus helemaal geen willekeur. Gewoon eerlijk volgens de regels. Zoals het gister ook volgens de regels ging.
16 juni 2016 17:47
Voor de Belgen: indrukwekkende prestatie van Benoot
16 juni 2016 17:47
Prachtige zege van Weening op die zware plaat, eindelijk loon naar werken en een mooie beloning voor de strijdlust van Roompot. Leuk voor Kelderman die gele trui maar hij rijdt wel heel defensief. Misschien wel slim gezien zijn ploeg maar hoop dat hij de komende dagen wat meer uit zijn schulp kruipt.
TJ kan het weer niet waarmaken, zou het nog wat worden met hem?
16 juni 2016 17:48
Kelderman kan hier in Zwitserland echt het algemeen klassement pakken. Er zijn kapers op de kust, maar hij is echt lekker bezig.

Barguil is bergop misschien nog wel de grootste uitdager van Kelderman, maar hij lost betere met mindere momenten af tijdens de slotklimmen. Lopez, Talansky en Izagirre kunnen ook nog dichtbij komen. En vlak Thomas en Spilak niet uit met de aankomende tijdrit!
16 juni 2016 17:49
@Miguelon
wat een fijne en positieve reactie, zonder jou was het leven niet zo mooi, bedankt.....
16 juni 2016 17:49
Vandaag drie Nederlandse wieleroverwinningen, en drie Nederlanders in de leiderstrui. Wat een mooie sportdag.
Wat is Kelderman goed, wat een zege van Weening...
En zo zie je maar dat die selectie voor de OS wel wat voorbarig was.
16 juni 2016 17:49
@ Jacco

Dat defensief rijden levert hem wel de leiderstrui op.
16 juni 2016 17:49
Ik dacht in het volgtopic gelezen te hebben dat Gilbert Pieter er wel effe af ging rijden op de klim.....
16 juni 2016 17:50
Lekker koersen met dit weer in Zwitserland. Degene die de tour gaan rijden, zullen hier nog wel last van krijgen - verkoudheid etc. Weening beresterk in dit weer en een mooie overwinning behaald. Kelderman in een zetel naar de gele trui, maar er komen nog 3 zware dagen. De buit is nog niet binnen....

Reacties zijn gesloten.