Weening wint in Amden, Kelderman nieuwe leider
Foto: Sirotti
donderdag 16 juni 2016 om 17:21

Weening wint in Amden, Kelderman nieuwe leider

Pieter Weening heeft in de Ronde van Zwitserland de bergetappe naar Amden gewonnen. De renner van Oranje Peloton kwam na een rit van 162,8 kilometer solo als eerste over de finish nadat hij op de slotklim zijn medevluchters achter zich gelaten had. Wilco Kelderman maakte het Nederlandse succes compleet door de leiderstrui over te nemen van Pierre Latour.

Drie Nederlanders in de vlucht
De regen en de zware bergrit weerhield vijftien renners er niet van om in de aanval te gaan. Neo-prof Antwan Tolhoek (Roompot-Oranje Peloton) was wederom vertegenwoordigd in de vlucht van de dag. Naast ploegmaat Pieter Weening en landgenoot Pim Ligthart (Lotto-Soudal) bestond de omvangrijke kopgroep uit Gregory Rast (Trek-Segafredo), Philipe Gilbert (BMC), Kristijan Koren (Cannondale), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Iljo Keisse en Ariel Richeze (Etixx-Quick Step), Kévin Reza (FDJ), Martin Elmiger (IAM Cycling), Jasha Sütterlin (Movistar), Maciej Patkersi (CCC Sprandi Polkowice), Nico Brüngger (Roth) en Jordi Simon (VERVA ActiveJet).

De renners kregen in de Zwitserse regen onder meer de 26 kilometer lange Klausenpas voor de kiezen. De 22-jarige Tolhoek kwam als eerste boven op de berg van de buitencategorie, waardoor hij nog steviger aan kop staat in het klassement om de bergtrui. In de afdaling gingen de Belgen Gilbert en Van der Sande er samen vandoor, maar even later kwam alles weer samen.

Izagirre gaat voor machtsgreep
In het dal ging Gorka Izagirre vanuit het peloton in de tegenaanval. Sütterlin liet zich terugzakken en de twee Movistar-renners wisten vier minuten op het peloton te pakken, maar mede door inspanningen van LottoNL-Jumbo werd het verschil gehalveerd.

Tijdens de slotklim naar Amden ging Weening er met nog 7,5 kilometer te gaan vandoor. Simon en Paterski gingen in de achtervolging, maar Weening slaagde erin een minuut voorsprong te pakken. Het lukte de Fries voorop te blijven, waardoor hij solo als eerste de finish kon passeren.

Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)

Kelderman vertrekt morgen in de leiderstrui – Foto: Sirotti

Dubbel Nederlands succes
In de groep der favorieten moest leider Latour in de slotfase zijn concurrent Kelderman laten gaan. De groep wist in de slotfase Izagirre te achterhalen. Kelderman won aan de finish het sprintje van zijn concurrenten en verzekerde zich van de leiderstrui. Zijn voorsprong op Warren Berguil bedraagt 16 seconden.

RIDE Magazine
173 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
16 juni 2016 21:03
@bvb
Als je selectief leest, is het makkelijk aanvallen.
Ik zeg nergens dat iedereen de Vuelta rijdt ter voorbereiding op het WK, maar het lijkt me geen wereldnieuws dat veel renners dit wel doen. En het is toch ook geen geheim dat veel renners de Vuelta rijden omdat ze hun oorspronkelijke doel niet konden realiseren? Zie Dumoulin vorig jaar. En zo zijn er nog tientallen voorbeelden. De Vuelta is voor mij altijd de ronde geweest van de halfkreupelen die op hun laatste seizoensbenen nog iets proberen en de uit blessures herrezenen die nog iets van hun seizoen willen maken. Natuurlijk zijn er ook die een flink deel van hun seizoen afstemmen op de Vuelta, maar niet zo veel. Je zult niet vaak een renner aan het begin van het seizoen horen zeggen: 'Ik ga me dit jaar eens volledig richten op de Vuelta.'
16 juni 2016 21:06
Grappig. De Nederlanders presteren op de fiets beter dan de Belgen en de Belgen presteren weer beter op het voetbalveld. Ik heb alleen de indruk dat niet iedereen daar even blij mee is....

Overigens ben ik van mening dat iedereen die een meerdaagse koers wint niet zomaar een koekenbakker is. Spilak heeft dit rondje al meerdere keren tot zijn hoofddoel gemaakt en moet nu ook toezien hoe andere renners hem voor blijven. Zo had Sky wellicht ook gehoopt hier hun zoveelste prijs te winnen. Dat valt kennelijk toch wel tegen. Die verdraaide Kelderman toch.
16 juni 2016 21:07
Bedankt mensen!
16 juni 2016 21:21
Prachtige dag voor Roompot dit. Hadden in mijn ogen al best een leuk seizoen. Veel in de aanval en twee rondjes gewonnen in urlijk en Luxemburg, maar nu ook nog een overwinning in een WT-wedstrijd en in eigen land meteen de eerste echte etappe pakken.

Kelderman ook mooi natuurlijk, maar ik ben wat gereserveerd na het drama met Kruijswijk. Als hij morgen net zo sterk is als vandaag dan zit het erin. Wel uitkijken voor die Izagirre. Die waagt nu een leuke poging, maar als hij die energie bespaart voor de laatste 2 km rijdt pakt ie misschien wel wat tijd. Uiteraard zie ik dit liever wat ie nu probeert, maar het zal niet voor niks zijn dat we de echte grote namen in grote rondes vaak genoeg zo'n tactiek hebben zien toepassen. En met succes.
16 juni 2016 21:24
Geweldig hoe Kelderman makkelijk lijkt mee te kunnen. Dat dit een b-ronde is ben ik het niet helemaal mee eens. Hij verslaat mannen die standaard in aanmerking komen voor de plekken 5-10 in een grote ronde. Daarbij verslaat hij ook golden boy Thomas waarvan mensen denken dat hij een ronde kan winnen in de toekomst (yeah right).

Laten we hopen dat het nu WEL een keer goed gaat tot de laatst dag pfff.
16 juni 2016 21:27
@HF ik denk dat je qua Izagirre een beetje in de war bent qua broertjes.
16 juni 2016 21:42
Waar kan je die etappe van morgen zien
16 juni 2016 21:48
@HF
Gorka was degene in de ontsnapping en Ion was de aanklamper.
16 juni 2016 21:52
Net even de laatste 12 kilometer bekeken. Lekker stoempen van Pieter. Niemand had wat extra in de groep Kelderman.

Wat stelt ten Dam dit seizoen toch teleur. Volgend jaar lekker rijden bij een team in Amerika. Oomen verricht veel werk en rijdt duidelijk in dienst. Zal de Vuelta wel gaan rijden?

Ik verwacht morgen een aanval van Barguil. Heeft verreweg de slechtste tijdrit en zonder aanval zit de eindoverwinning er sowieso niet in.
16 juni 2016 21:53
@ Pedaleur dc. Valt wel mee toch, we hebben in de Vuelta mooie duels tussen grote renners gezien, met o.a. Nibali, Contador, Aru, Valverde, Rodriguez, Quintana, Majka, Chaves.
Allemaal ook voor een klassement over drie weken. Afdoen voor "halfkreupelen" toch ietwat overdreven?
16 juni 2016 22:11
@Japsie
Ietwat overdreven? Nou vooruit, niet alle deelnemers waren 'halfkreupel'. Maar er zijn toch weinig toppers die in hun topste topvorm aan de start van de Vuelta verschijnen. Dat maakt het geen minder leuk rondje om te zien. Integendeel, ik ben dol op de Vuelta. Maar ik sla een goed klassement daar wel minder hoog aan dan in de Giro, om over de Tour nog te zwijgen.
16 juni 2016 22:14
Stuur de Harekiet naar Rio!
16 juni 2016 22:39
@ Pedaleur. Ja dat zeker. Giro en Tour staan qua prestige een stuk boven de Vuelta.
@ montventouz. Zucht, en dan? Dan rijdt Weening Nibali, Valverde en Dan Martin eraf? Of het olympisch goud komt uit een vroege ontsnapping??
16 juni 2016 23:16
@Japsie Zucht? Laat me lekker opportunistisch zijn ... Ik zeg niet dat hij dan ook gaat winnen. Check LBL die Gerrans won. Of AGR in 2014. Weening verrichtte beulswerk. "Ik heb nooit aan mijn eigen kansen gedacht. Het is een teamsport. Hier word ik voor betaald."
16 juni 2016 23:33
Dat heeft Pietertje (AKA Weendog) weer mooi gefikst :-) Helemaal top!
16 juni 2016 23:35
@StondedCamel waar de klim echt begon had Weening wel degelijk maar 5.40 min voorsprong dus heeft hij nauwelijks meer dan 1 min verspeeld(Weening moest nog 6.8km af leggen toen begon de kopgroep aan de klim)
16 juni 2016 23:40
Mooi dat Kelderman dit laat zien. Ik vond dat zijn ontwikkeling wat traag ging maar getuige deze ronde zet hij toch weer stappen. Het niveau is misschien niet zo hoog als de dauphine maar het is niet veel renners weggelegd om een WT-koers van een week te winnen. Hij is jong en ligt toch goed op koers. We zouden ons zorgen moeten maken als hij nu rond de 10e plek in het klassement stond. Dus verdiend Wilco onze pluimen. Ik heb liever dat Wilco deze ronde wint en 15e word ik de tour dan een 8e plek in de tour en hier 5e. Een winst kunnen ze niet meer afnemen.
17 juni 2016 00:11
Het ziet er goed uit voor Keldermannetje maar het is nog lang niet gelopen. 9 man binnen een minuut en morgen krijgen ze met de Rettenbach zo'n beetje de zwaarste klim die er is voor hun kiezen. Sky gaat sowieso iets proberen al is die klim denk ik te lastig voor Thomas. Klimmen naar 2700m hoogte is bruut. Spilak en Izagirre waren vandaag al een stuk beter dan gister dus die zullen er morgen weer staan. Wordt iig weer een mooi ritje.
17 juni 2016 00:25
De Kopgroep en de favorietengroep op hetzelfde punt als de klim net is begonnen. Een verschil van 5.37 in videotijd.
17 juni 2016 00:29
Kelderman zegt zelf " hoe hoger hoe beter". Ik ben benieuwd naar morgen.
17 juni 2016 00:55
Tlj oefent morgen met het treintje en met de leiderstrui verdedigen. Kan alletwee in de toekomst nog wel eens van pas komen,.
17 juni 2016 07:33
Latour heeft het uitstekend gedaan. Kon het tempo niet volgen maar heeft zich niet opgeblazen. Thomas reed een stuk langer mee en ze eindigden in dezelfde tijd!
17 juni 2016 10:01
Klopt heren... ik haalde Ion en Gorka door elkaar... toch lastig, werk en wielrennen volgen combineren... en dan ook nog Wales-Engeland op m'n mobieltje kijken... wij mannen kunnen niet multi-tasken! ;-)
1 5 6 7

Reacties zijn gesloten.