Pierre Latour openhartig over daalangst: “Het verlamt me volledig”
Foto: Cor Vos
zaterdag 15 juli 2023 om 09:12

Pierre Latour openhartig over daalangst: “Het verlamt me volledig”

Het was een opvallend beeld tijdens de dertiende Touretappe: Pierre Latour, nochtans mee in de kopgroep van de dag, moest in de afdaling richting slotklim Le Grand Colombier zijn vluchtmakkers uit het niets laten rijden. Latour kon op de stroken bergop wel volgen, maar kwam in de afdaling geen poot vooruit. De reden? “Het lukt me maar niet om mijn angsten los te laten”, aldus de Fransman in gesprek met Le Parisien.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De daalangsten vormen een issue waar Latour al langer mee kampt. Bovendien eentje dat hem verhindert om een wedstrijd zonder veel onnodig krachtsverlies door te komen. “Vanaf we naar beneden beginnen te rijden, laat ik me vaak uitzakken naar de achterkant van het peloton. Daar moet ik dan meestal lossen en daarmee verlies ik veel energie of tijd.”

Maar juist op die manier maakt Latour het zichzelf soms lastiger. “Het is een vicieuze cirkel. Ik rem terwijl de anderen doorrijden. Andere renners vlammen me van heel dichtbij met een hoge snelheid voorbij, waardoor ik nog angstiger word. Ik voel de wind langs mij als ze voorbijrazen en zo raak ik nog meer gespannen. Dan krijg ik het gevoel dat ik onderarmen heb die vijftig kilogram wegen. Ik geraak volledig verlamd.”

Een van de oorzaken is een val in de Ronde van Oman van 2019, al een hele tijd terug. “Daar brak ik mijn linkerhand op twee plaatsen, maar ik ben ook nog een paar andere keren tegen de vlakte gegaan. Sindsdien zit het in mijn hoofd, en ik kan er niets aan doen. Zeker wanneer de weg nat ligt en ik voel dat mijn wiel wat beweegt, dan is het alsof alles wordt uitgeschakeld. Ik ben bang omdat ik het gevoel heb dat ik een leegte in ga waarin ik niets onder controle heb. En dan blokkeer ik volledig.”

Gino Mäder
De Fransman van TotalEnergies, in 2016 winnaar van een Vueltarit, heeft al veel remedies geprobeerd om zijn probleem op te lossen: sofrologie, psychoanalyse, mentale voorbereiding en hypnose. Voor de Tour ging Latour zelfs op een autocircuit rijden om te kijken welke lijnen hij het beste neemt in bochten en om te wennen aan hoge snelheden. “En elke keer geeft zo’n oplossing me een goed gevoel. Maar bij de minste nieuwe tegenslag ontploft alles in mijn hoofd, en is het alsof ik vanaf nul begin. Dit jaar ging alles goed tot de Tour de Jura, maar toen ik daar een minieme val maakte, was het weer om zeep.”

Het jammerlijke overlijden van Gino Mäder na een val in een afdaling in de Ronde van Zwitserland heeft er ook geen goed aan gedaan. “Het heeft me doen beseffen dat je niet alleen gewond kan raken tijdens een afdaling, maar dat je ook dood kan gaan.”

“Soms moet je jezelf de juiste vragen stellen. Mijn leven is meer waard dan proberen pakweg vijftigste te eindigen in plaats van honderdste. Ik vind het niet erg om gas te geven als ik op kop lig of als ik binnen de tijdslimiet terug moet komen. Maar daartussen kun je niet zomaar alles doen. Ik ben bij verschillende koersen geweest waar groepen renners die ten val kwamen als idioten afdaalden, ook al waren sommige renners er al gevallen. Het is alsof ze het soms beschouwen als een videospelletje.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2023 10:37
Wel mooi dat ie er zo openhartig over spreekt.
15 juli 2023 10:43
Had Pinot dit vroeger ook niet? Die is er toch aardig overheen geraakt. Of ben ik in de war met iemand anders?
  15 juli 2023 11:01
  Pinot heeft dit ook gehad maar volgens niet in die mate zoals Latour het heeft.
  15 juli 2023 11:06
  Dit is exact waar ik ook aan dacht, is inderdaad Pinot. Ik heb even het even opgezocht. Hij gaf aan dat het niet zo zeer het dalen was, maar de hoge snelheden waar hij angst voor had. Heeft daarvoor ook een psycholoog opgezocht en is onder andere als bijrijder in een race auto gaan zitten.

  In een column van Zonneveld lees ik dat er wel vaker renners zijn geweest die hier erg veel last van hadden.
  15 juli 2023 11:07
  Ja Pinot heeft er ook last van net als bijvoorbeeld Enric Mas.

  Er aardig overheen is een groot woord, Pinot vertelde eigenlijk een erg gelijkaardig verhaal als Latour. Het ging beter na allerlei methoden, maar toen hij opnieuw viel of iemand voor hem ziet vallen keert de angst terug.

  Denk dat het niet zwart-wit is, daalangst of niet maar eerder grijs. Soms gaat het prima en soms keert de angst terug. Net zoals sommige mensen met hoogtevrees prima op een gebouw van 250 meter hoog durven staan zolang er vaste grond onder hen is, maar het benauwd krijgen van een hoogteparcours op 6 meter. De angst kan je verminderen, maar helemaal weg gaat hij nooit, zeker niet als het weer getriggerd wordt door een valpartij.

  David Moncoutié had ook daalangst en (dacht ook pelotonrijden) en die heeft er een geweldige erelijst mee uitgebouwd met die 4 bergtruien en 4 ritten in de Vuelta.
  15 juli 2023 11:17
  @Achilles ook twee etappes in de Tour. Totaal 23 overwinningen . Werd alom aangewezen als een(de) renner die doping weigerde.
  15 juli 2023 12:51
  Klopt, en ook Pinot heeft geoefend met een goede motorrijder, coureur.
  Fuubs, Hoge snelheid alleen al kan de angst die bij vrijwel iedereen aanwezig is vergroten. Wanneer dat gebeurt is het over zodra angst je denken en beleven overneemt wat tegenovergestelde is van de angst kunnen beheersen, klein of weg houden door vertrouwen in je techniek, materiaal en wegdek. Bij de meesten waarbij één van deze factoren twijfel oproept zie je vertraging. Dat is een logisch proces.
15 juli 2023 12:17
Sjappoo aan Latour voor het openhartige verhaal. Die angst lijkt me heel menselijk. Je moet toch een beetje gek zijn om die angst niet te hebben. Die afdaling van Pidcock tijdens een training tijdje terug... don't do this at home!
15 juli 2023 09:20
Edit redactie: je hebt gelijk, we hebben het aangepast
Zouden ze bij total weten dat daar prima behandelmethoden voor zijn?
  15 juli 2023 09:31
  Prima behandelmethoden werken ook alleen maar als je ervoor open kunt staan.
  Problemen als vliegangst of hoogtevrees zijn toch nét wat anders. Latour geeft zelf ook al aan dat hij van alles geprobeerd heeft. Daalangst is een stuk reëler, eigenlijk is het vreemd dat niet het halve peloton er in grotere mate last van heeft.
  Hoezo anders lay? Reeel of niet, angst kun je verminderen.
  15 juli 2023 10:40
  Latour is niet ziek of verward, hij is juist helder van geest en rationeel. In een lycra pakje boven de 100 km/u afdalen is gekkenwerk en normale mensen zullen dan een paar procent inhouden. Therapieën voor gezond gedrag wijs ik af. Niets aan de hand zo lang renner én team de sportieve consequenties aanvaarden.
  15 juli 2023 11:03
  Totaal eens met panache. Angst voor dalen en ook spurten is de biologische standaard, juist dit wel kunnen doen vergt afwijkend gedrag.

  Latour moet maar zoveel mogelijk proberen ergens een betrouwbaar wielte vinden en vooral niet te veel omgaan met de gekken binnen het peloton.
  15 juli 2023 12:30
  Ik begrijp de mening van onze amateurpsychologen (niet negatief bedoeld) hierboven wel, maar dan zou het gemiddelde peloton uit (prettig) gestoorde renners bestaan. Want de meesten hebben er geen of weinig last van. Volgens mij heeft het minder met gezond gedrag en meer met zelfvertrouwen te maken. Weet ik ook deels uit eigen ervaring. Zo veel zware ongelukken gebeuren er ook niet als je dat afzet tegen hoeveel afdalingen er jaarlijks in wielerwedstrijden zijn.
  15 juli 2023 12:45
  Dubieuze stellingen van RV en Panache.
  Hij heeft echt een blokkade door overmatige angst. Anderen di de 100.aan durven tikken hebben evengoed angst maar veel minder en kunnen dit wegdrukken zolang zijn vertrouwen hebben.
  Vertrouwen in materiaal, wegdek, overzicht om goed vooruit te kunnen kijken. Wanneer er een verassing opduikt, een gat in de weg, snelle afloper of paar keer een inschattingsfout gaan de meesten deels van het gas af. Om vaak even later te herpakken. Het grote gevaar blijft de kwetsbaarheid zonder bescherming op de fiets.

  Heb meerdere renners in het verleden, ook profs, lijnen leren rijden, hoe balans, gewicht te gebruiken, hoe vooruit kijken etc. Soms op de motor en daarna op de fiets. Wanneer vertrouwen weg is kijken velen niet meer ver vooruit maar vlak voor zich. Bij hoge snelheid kun je het dan niet bijbenen in je hoofd en gaat het mis. Een motorcoureur kijkt ook al door de bocht heen terwijl hij nog maar net instuurt. Doet hij dat niet dan vertraagd hij enorm omdat op die hoge snelheden het gewoon niet werkt om 15 meter voor je te kijken. Dan komt er ook nog bij hoe je zit waar je gewicht plaatst en hoe je corrigeert op een richel, zonk in de weg etc.
  Mathieu vd Poel laat vaak zien wat je meer kunt wanneer je dit leert en of begrijpt.
  Dus helemaal geen afwijkend gedrag, wel kunnen en of vertrouwen wat ontbreekt.
15 juli 2023 09:23
Wel een groot probleem voor Latour. Zonder de juiste begeleiding kost dit carrières.
15 juli 2023 09:25
De meeste ploegen kunnen zo'n probleem adequaat aanpakken. Echter; een procontinentale, Franse ploeg?
  15 juli 2023 12:31
  De ploeg van Pinot heeft hem toentertijd ook geholpen, was destijds volgens mij ook proconti.
15 juli 2023 11:05
Clement had er ook last van en kan het goed onder woorden brengen.

Persoonlijk vind ik het ook niet altijd super. 1 klein foutje en het kan gedaan zijn.
15 juli 2023 10:20
Tsja, misschien is het een idee om daadwerkelijk te werken aan je daalkunsten met een gespecialiseerde trainer en aan je mentale gesteldheid met een (sport)psycholoog?

Geen wonder dat er niks veranderd als je aan komt zetten met pseudowetenschappelijke troep als sofrologie, psychoanalyse en hypnose..
  15 juli 2023 11:05
  @HarryNak je kan echt niet lezen. Er staat ook geschreven mentale voorbereiding en oefenen op een autocircuit.
  15 juli 2023 12:54
  Het ene sluit het andere niet uit. Onderschat nooit de oerkracht van placebo’s. Ik deel je afkeer van kwakzalverij maar als het geen schade doet en het helpt hem: meteen doen. Oók moet hij natuurlijk aan zijn techniek schaven.

Reacties zijn gesloten.