Pidcock: “Geboren voor de mountainbike”

maandag 17 mei 2021 om 08:41
Pidcock: “Geboren voor de mountainbike”

foto: Cor Vos

Tom Pidcock was een klasse apart op de cross-country in de Wereldbeker van Nové Město. Met een minuut voorsprong op de nummer twee, Mathieu van der Poel, kwam de pas 22-jarige renner over de streep en werd zo de eerste Britse winnaar in de Wereldbeker sinds 1994.

“Om eerlijk te zijn denk ik dat ik voor de mountainbike geboren ben”, zei Pidcock naderhand. “Het klinkt misschien stom, maar dit doe ik al van kleins af aan en hier geniet ik het meest van. Om hier bij de elite een Wereldbeker te winnen is eigenlijk best krankzinnig.”

De Brit nam in de derde ronde afstand van Van der Poel en reed vervolgens solo naar de zege. “Ik ben echt in topvorm. Nu neem ik een break en hopelijk kan ik dan opbouwen naar de Olympische Spelen. Ik denk wel dat ik heb laten zien wat ik kan uitrichten met een mountainbike.”

Normaal gesproken mag Pidcock zich gaan opmaken voor de olympische mountainbikewedstrijd in Tokio. Groot-Brittannië bemachtigde immers gisteren op het allerlaatste moment een ticket voor de Spelen, dankzij de zeventiende plaats van de Roemeen Vlad Dascalu.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Romāns Vainšteins 17 mei 2021 om 08:51

Idd wel een beetje freak of nature mbt deze discipline, zeker wanneer het allemaal flink omhoog gaat en/of het van lastig doorwurmen is.

0
SmalRem 17 mei 2021 om 08:56

Dat wordt nog een hele kluif voor VDP

0
antilek 17 mei 2021 om 11:10

Mee eens. Andersom ook voor Pidcock.

0
trigger 17 mei 2021 om 12:01

die Pidcock blijft maar groeien, binnenkort zal die nog moeilijk te kloppen zijn, in koersen waar MvdP en WvA starten. Podgacar-Roglic-Pidcock-Evenepoel zijn de gasten die er de komende jaren bovenuit gaan steken. En nog een aankomend Belgisch supertalent maar daar zullen we nog even mee wachten om die in the picture te zetten.

0
Tom De Kenner 17 mei 2021 om 13:04

@Trigger
Roglic hoort niet in dat rijtje van jonge supertalenten Pogacar-Evenepoel-Pidcock die nog maar net bij de profs zijn.
En waarom Cian Uijtdebroeckx toch niet vermelden? Heeft die niet nog het meest potentieel van allemaal?

0
RidderSchwobin 17 mei 2021 om 13:33

Uiteindelijk valt het met de dominantie van jonge renners achteraf behoorlijk mee. Zie een Andy Schleck, Quintana en Sagan, maar eigenlijk ook Bernal. De groei van renners is zelden lineair.

0
Rawolf 17 mei 2021 om 09:07

Pidcock is een mountainbiker die naar de weg gekomen is, enkel sommige heren in het wegwielrennen beweren wat anders :p

0
NajroKwintana 17 mei 2021 om 10:27

Als grote mountainbikeliefhebber vind ik het fantastisch als multitalenten als Van Der Poel en Pidcock aangeven dat ze het liefst van al mountainbiken. Hun aanwezigheid in de sport, die ook veel aandacht van de media met zich meebrengt, kan ik alleen maar toejuichen.

0
Milanjacks 17 mei 2021 om 10:49

Ik vind het allemaal reuze knap wat ze doen maar het blijft een B-sport. Dat doet niets af aan de prestaties en hoe ongelofelijk lastig mountainbiken is maar het blijft een niche.

Ik zou liever zien dat VDP zich volledig focust op de weg.

0
Barry Batsbak 17 mei 2021 om 12:06

Wat is dat, een B-sport? Een sport die we niet serieus hoeven te nemen? Of een sport die niet in de breedte beoefend kan worden? Of hebben we het alleen over zendtijd en zichtbaarheid?

0
Turtlehead 17 mei 2021 om 12:45

@BarryB.: dat er geen zak van te volgen is op tv (voor de niet-ingewijde kijker) is op zijn minst een probleem te noemen.
Het heeft voor mij de aantrekkelijkheid van langbaanschaatsen (lange afstanden bij de heren). Leuk om ff te zien, leuker als je er iets van afweet, maar niet erg als je het heel lang zou moeten missen.

0
antilek 17 mei 2021 om 11:08

Het is absoluut geen B sport. Het is veel mondialer dan veldrijden en schaatsen. Maar eerlijk is eerlijk ik zie v.d.P ook veel liever op de weg.

0
MichielH 17 mei 2021 om 12:07

Nou ja, Veldrijden is dan ook een C-sport wat internationale bekendheid betreft.
Maar goed, wat maakt iets een A-, B- of C- sport? Uiteindelijk draait het om geld en dus om volgers. Mountainbiken komt natuurlijk niet in de buurt van Wielrennen wat betreft dat, ik schat een factor 1000 minder?

0
Gebruikersnaam 17 mei 2021 om 12:33

Altijd die paard en kar discussie. MTB werd niet olympisch omdat het mondialer of populairder was dan veldrijden, MTB werd mondialer nadat het olympisch werd. Toen MTB werd toegevoegd aan de OS, was het een nietig wielertak die niet veel voorstelde, maar gewoon de juiste vriendjes had die aan de juiste touwtjes trokken, had weinig tot niets met de eigen merite van de sport te maken.

Er zijn er ongetwijfeld die geloven dat MTB sowieso wel groot was geworden, ook zonder die voorkeursbehandeling. Ongetwijfeld mensen die geloven dat Chelsea en Manchester City ook wel op eigen kracht hun huidige successen hadden gehaald.

0
jooprioolpijp 17 mei 2021 om 12:43

Gebruikersnaam, wat is je punt? Als we nu stoppen voetbal uit te zenden en in plaats daarvan alleen nog maar handbal, duurt het een paar jaar en taant er niemand meer naar die C-sport waarin je met geluk in 90 minuten maar liefst 2 doelpunten ziet. De waarde van uitzendrechten, het aantal t.v.-uren, wel/niet op de OS, het zegt allemaal niks over de intrinsieke waarde van de sport en de prestaties van de atleten. MTB is gewoon enorm gaaf om te doen, en daarom was het toch wel groot geworden. Dat het minder geschikt als beeldschermvulling doet daar niks aan af.

0
Pastoor van Dijk 17 mei 2021 om 12:11

Lars Boom ging ook voor de weg!

Lars Boom werd destijds door iedereen aangemoeidigd om voor de weg te gaan. We kennen inmiddels het resultaat. Na een begin met veelbelovende progressie werd hij de wegrenner met zeer veel dnf (did not finish) achter zijn naam en na een lange dalende curve kon hij zelfs geen profcontract meer krijgen.

Lars Boom later ” Ik had veldrijder moeten blijven”!

0
MichielH 17 mei 2021 om 12:14

Maar juist omdat hij ook bij het wegwielrennen wat dingen heeft laten zien in het begin, is het ook maar de vraag of hij bij het veldrijden niet eenzelfde dalende curve had gehad.

0
de nieuweMerckx 17 mei 2021 om 12:31

Kan natuurlijk Pidcock, Van aert en VDP ook nog overkomen. Nemen die niet te veel hooi op hun vork?

0
Nillus 17 mei 2021 om 12:43

Bizar dat sommigen de mtb als b aanduiden..
Het is nl zeer mooi ! Maar natuurlijk moeilijker in beeld te brengen.
Ik zie het net zo graag als bv de tour

0
Massimo Bataille 17 mei 2021 om 12:47

Ik denk als sport om zelf uit te oefenen is het wss een van de leukste takken in het wielrennen.
Maar om naar te kijken is het gewoon rampzalig.
Wordt zeer slecht in beeld gebracht, vaak zijn de verschillen best groot, dus spanning is zelden aanwezig. Er is weinig tot geen volk aanwezig ( zelfs in niet-covid tijden), dus qua sfeer is het ook redelijk doods
Ik begrijp dan eigenlijk ook totaal niet waarom MTB zo hoog aangeschreven staat.

0
NajroKwintana 17 mei 2021 om 13:43

@ Massimo Dan heb je duidelijk nog niet veel mountainbike wereldbekers gekeken voor covid tijden. In Nove Mesto is er normaal gezien een massa volk aanwezig en de sfeer is ongelooflijk. Het werd ooit door Tom Meeusen in een interview beschreven als “WK Veldrijden in België – sfeer”

0
Michelangelo 17 mei 2021 om 13:50

Had gisteren dezelfde discussie met de “baas”. En we kwamen tot de conclusie dat er op de eerste startrij van 8 personen 7 nationaliteiten stonden, en bij de eerste 16 ik geloof 12. Van Europeanen tot Zuid-Afrikanen tot Australiers, Mexicanen en Brazilianen. Echt een heel erg mondiaal deelnemersveld.

En we hadden het ook over waarom sommige renners dit nou zo graag zouden doen. Maar als je deze manier van fietsen (staan, zitten, schakelen, remmen, obstakel op, obstakel af, glibberen, glijden, sprongetje) vergelijkt met rijden van een sprintetappe (geeuw, gaap, beetje trappen, geeuw, gaap, stress, stress, finish), dan snap ik waarom types als VDP of Pidcock het MTB-en zo mooi vinden.

En als je kunt genieten van staaltjes rijwielbeheersing, dan is het MTB-en ook prima aan te gluren (zeker met commentaar van iemand als Bart Brentjes erbij).

0
NajroKwintana 17 mei 2021 om 13:55

@Michelangelo Dit is de perfecte samenvatting van waarom ik zo van deze sport houd. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en elke discipline heeft zijn eigenheid. Het is dan ook geen wedstrijd tussen de verschillende disciplines, ik kan van ze allemaal enorm genieten.

0
Huubi 17 mei 2021 om 13:10

Bij MvdP zie je ook die oprechte vreugde rond MTB-en. Ik vind het jammer, want ik heb niet zoveel met MTB-sport, maar ik vind het mooi om te zien dat zij er zo blij van worden.

0
antilek 17 mei 2021 om 13:12

B of C-sport kunnen ook topsport zijn. Alleen weet ik nog steeds niet of je Darts als een C sport kan zien i.p.v een spelletje.

0
re-cycle 17 mei 2021 om 13:27

en ook voetbal is maar een spelletje ….

0
Barry Batsbak 17 mei 2021 om 13:31

In principe is alles met een bal geen sport maar een spel. Het aantal A-sporten neemt hiermee al vrij vlot af…

0
Turbo dijen 17 mei 2021 om 14:13

Als ik Tommiegun goed begrijp was hij tijdens zijn indrukwekkende vertoning in het Ardennen drieluik nog een beetje aan het opbouwen naar zijn topvorm. Ouch..!

0
Rufusvb 17 mei 2021 om 14:23

Wel grappig om te lezen dat velen hier verzanden in een discussie over of MTB een a- of b-sport is… en dat terwijl het artikel daar niks over zegt…

Wat ik interessant vind ik dat Pidcock aangeeft dat hij in topvorm is en dat terwijl MvdP aangeeft in opbouw te zijn na rustperiode: ben benieuwd hoe het gaat zijn als ze allebei in topvorm op de OS tekeer zullen gaan: gaat zeker een mooi gevecht worden!

0
antilek 17 mei 2021 om 15:30

Het is een mondiale A sport die gelukkig een OS onderdeel is.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone