Philip Heijnen zegeviert op NK Derny, Maike van der Duin wint bij de vrouwen

zaterdag 26 november 2022 om 18:44
Philip Heijnen zegeviert op NK Derny, Maike van der Duin wint bij de vrouwen

Heijnen (l) en gangmaker Möhlmann - foto: Tim van Hengel

Philip Heijnen heeft zichzelf opgevolgd als Nederlands kampioen achter de derny. Op de baan van de Amsterdam Velodrome op Sportpark Sloten reed de 22-jarige renner uit Wanroij soeverein naar zijn derde titel op rij. Bij de vrouwen was Maike van der Duin uit Assen de beste.

Heijnen stond als favoriet aan de start in de wedstrijd over 200 ronden, nadat hij in 2019 en 2021 ook al had gewonnen. De laatstejaars belofte ging in de vijfde positie van start, maar achter zijn vertrouwde gangmaker Peter Möhlmann schoof hij al in de eerste tien ronden soepel op naar de kop van het veld. De baantopper reed van voren weg en dubbelde niet lang daarna al de andere deelnemers. Vanaf dat moment was het een onemanshow en reed de rest voor de tweede plaats.

Heijnen beschikte over uitstekende benen, verzaakte niet en kon na veertig kilometer samen met zijn dernyrijder het zegegebaar maken. De uit Abbekerk afkomstige Alexander Konijn legde beslag op de tweede plaats, Jens Pronk uit De Rijp werd derde.

Winst voor Van der Duin
Nienke Veenhoven uit Oostzaan bepaalde aanvankelijk het tempo in de vrouwenwedstrijd, tot Maike van der Duin na een klein kwartier de aanval inzette. De 21-jarige renster van Le Col-Wahoo, eerder dit seizoen twee dagen de beste jongere in de Tour de France Femmes, nam een kleine voorsprong en zag wat later titelverdedigster Tessa Dijksman en Eline van Rooijen aansluiten. Deze drie vrouwen waren de beste rensters in de wedstrijd en gingen strijden om de rood-wit-blauwe trui.

Dijksman ging met nog zeventien tours op het rondenbord in de aanval, maar Van der Duin kon deze versnelling beantwoorden met in haar zog Van Rooijen. Bij Dijksman was daarna het beste eraf, waarna Van der Duin en Van Rooijen gingen rijden om de overwinning. Van der Duin beschikte over de langste adem en sleepte na 25 kilometer de zege binnen achter de rug van Peter Möhlmann, die dus zowel bij de mannen als bij de vrouwen de weg naar de overwinning plaveide.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Cornelius 27 november 2022 om 04:42

Vreemde sport: Peter Möhlmann doet zowel bij de mannen als de vrouwen mee en wint beide titels. Gelukkig ga je hiermee niet de Gerrit Schulte, noch de Keetie van Oosten-Hage Trofee binnenhalen. :)

0
Romāns Vainšteins 27 november 2022 om 08:17

Achter brommertje aankachelen,.. vernam ik onlangs ergens dat ook Paris Bordeaux voor een grote deel als zodanig afgewerkt werd?

0
Mwielerfan 27 november 2022 om 08:40

Klassiek onderdeel inderdaad, prachtig. Eerste 300 a 400km ongeveer achter de brommer, in het donker starten. Zou wel heel leuk zijn als sporza dit gewoon weer gaat organiseren en 14u lang uitzenden

0
Brigand 27 november 2022 om 12:57

Voor de goede orde : start was in Bordeaux , finish in Parijs . Start en eerste gedeelte der wedstrijd zonder brommer ; tweede ( en langste ) gedeelte achter de brommer .

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone