Peter Sagan: “Tour wordt volgend jaar opnieuw een belangrijk doel”

zaterdag 6 november 2021 om 18:45
Peter Sagan: “Tour wordt volgend jaar opnieuw een belangrijk doel”

Sagan won in Dubai - foto: Bettini

Peter Sagan kijkt uit naar zijn nieuwe avontuur in dienst van Team TotalEnergies. De Slowaak hoopt dat zijn nieuwe omgeving hem zal voorzien van nieuwe impulsen, voor een seizoen waarin de klassiekers en de Tour de France wederom zijn belangrijkste doelen zullen zijn. Dat vertelde de drievoudig wereldkampioen aan Cyclingnews tijdens het Giro d’Italia Criterium in Dubai.

Sagan maakt deze winter na vijf jaar BORA – hansgrohe de overstap naar het Franse Team TotalEnergies. Inmiddels heeft hij al al een eerste kennismaking met zijn nieuwe ploeg achter de rug. “Ik heb al een bezoek gebracht voor een medische test en bezocht daarnaast de service course. Ik was erg verrast over hoe ze georganiseerd zijn en hoe ze werken. Dat was mooi om te zien.”

Naast Sagan maken ook Daniel Oss en Maciej Bodnar de overstap van BORA – hansgrohe naar Team TotalEnergies. Desalniettemin komt hij grotendeels in een nieuwe omgeving. “Dat ik in een nieuwe groep mensen terechtkom, zorgt voor nieuwe motivatie”, legt hij uit. “Ik ontmoet hier veel nieuwe mensen, met een andere mentaliteit. We zullen zien hoe het eerste trainingskamp en de seizoenstart gaat verlopen. Ik heb er zin in, het wordt een mooi avontuur.”

De 31-jarige Sagan denkt nog niet aan stoppen. “Wanneer ik ga stoppen, dan stop ik en keer ik nooit meer terug. Maar ik ben er nog steeds. Een ik ben nog jong, nietwaar?” Sagan kwam vandaag tijdens het criterium in Dubai als eerste over de finish. Hij bleef Egan Bernal voor.

Sagan begint zijn seizoen in januari waarschijnlijk in de Vuelta a San Juan, al moet de definitieve beslissing over zijn programma nog vallen. Zijn doelen bij zijn nieuwe werkgever klinken vertrouwd. “Ik wil mij allereerst goed voorbereiden op de klassiekers en aangezien ik in een Frans team zit, zal de Tour de France een belangrijk doel zijn. En natuurlijk ook het WK.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

EricV 6 november 2021 om 20:03

Een paar jaar leven als een pro en daarna lekker spelen en miljoenen opstrijken. Ik denk wel de slimste renner uit t peloton

0
Limal 6 november 2021 om 20:13

Nog altijd maar 31. Benieuwd of hij in een nieuwe omgeving het heilige vuur terugvindt, of dat het eerder een nachtkaarsverhaal wordt.

0
wielrenner 6 november 2021 om 20:33

Jij mag het zeggen…

0
Limal 6 november 2021 om 21:35

Dankjewel, maar ik kan de toekomst niet voorspellen, dus ik zwijg en blijf met interesse de rest van zijn carrière volgen.

0
Reiger 6 november 2021 om 20:34

Ondanks zijn magere recente jaren blijft hij toch één van de renners met het meeste talent. Als hij het heilige vuur weer weet te vinden speelt hij op alle vlakken gewoon weer mee.

0
Alfons Haavers 6 november 2021 om 21:05

Heeft hij zijn lichaam ook niet uitgeperst met het vele koersen? Reed toch wel vaak erg volle seizoenen, en ging dikwijls volle bak in zowel kleine en grote rondes als in de vele eendagswedstrijden. En dit al vanaf jonge leeftijd. Dan nog de vele commerciële tripjes erbij, waardoor er amper nog rust was.

Heeft voor 2019 (ziek geworden vlak voor Tirreno), 2020 (is Sagan een man om in Monaco zichzelf op de rollen in vorm te houden) en 2021 (coronabesmetting) wel een mogelijke verklaring voor handen waarom het telkens wat minder was, maar zijn topniveau van de grote jaren zie ik hem niet meer te behalen.

Al kan een wat mindere Sagan uiteraard ook nog een grote koers winnen.

0
Reiger 6 november 2021 om 21:18

Kan ook hoor. Op die manier denk ik ook vaak over Mathieu, Wout en Remco. Dat ze al heel jong heel goed waren wil natuurlijk niet zeggen dat ze het eeuwige rennersleven hebben. Kan ook zomaar zo zijn dat het rond de leeftijd van 30/31 gedaan is met hun carrière. Genoeg geleden en genoeg geld binnen geharkt waarschijnlijk tegen die tijd.
Het valt of staat denk ik ook met motivatie.

0
Alfons Haavers 6 november 2021 om 22:35

Klopt helemaal. We denken bijna automatisch dat een topper tot zijn 35 aan een constant hoog niveau blijft presteren. Maar dat is zelden het geval. Zelfs bij grote renners is het aantal topjaren vrijwel altijd op 1 hand te tellen (en dan heb je vaak zelfs nog enkele vingers over).

Na 2016 dacht iedereen met het pensioen van Cancellara en (het voorjaar erop) van Boonen: hun opvolger heeft de macht gegrepen en nu is het tijdperk Sagan begonnen. Maar achteraf bleek dat hij nooit meer dat niveau van superjaar ‘16 heeft gehaald.

Nu geloof ik wel dat Mathieu, Wout en Julian nog grote koersen gaan winnen, maar denk ik ook dat ze zeker niet alle 3 nog aan de top staan binnen 5 jaar. Oogsten wanneer je kan, want de wonderjaren zijn voorbij voor je het weet.

0
Cochise 7 november 2021 om 07:49

Beetje ironisch dat Sagan en Bernal betaald worden om een criterium te komen rijden ter promotie van de Giro en dan allebei doodleuk zeggen dat het volgend jaar weer tijd is voor de enige echt belangrijke wedstrijd op de kalender: de Tour.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone