Peter Sagan pleit voor verandering: “Dit incident moet begin zijn”

zondag 30 augustus 2015 om 09:05
Peter Sagan pleit voor verandering: “Dit incident moet begin zijn”

foto: Sirotti

De aanrijding door een motor maakte Peter Sagan witheet. Het gebeurde in de finale van de achtste etappe van de Vuelta, zijn kans op een tweede ritwinst ging in rook op. De Slowaakse kampioen vindt dat er maatregelen getroffen moeten worden.

‘Veiligheid renners absolute prioriteit’
“Ik zat in het wiel van een renner van Lotto Soudal. Ik bewoog naar links en op dat moment werd ik door een motor geraakt. Ik kon er niets aan doen. Ik hoorde hem niet eens”, beschrijft Sagan de situatie. “Als ik alleen was gevallen, of met een andere renner, dan maakt het deel uit van de sport. Echter, van de sokken gereden worden door een motor van de organisatie moeten we niet accepteren.”

“De veiligheid van renners moet een absolute prioriteit zijn”, vervolgt de alleskunner van Tinkoff-Saxo. “Dit incident moet het begin zijn van een serie van noodzakelijke maatregelen in de manier waarop koersen worden georganiseerd.”

Snelheidsverschil
“Ik vind het onacceptabel dat motors met zo’n hoge snelheid door een groep willen rijden. Zij versnellen gewoon en proberen in elk gat te duiken dat ze zien. Maar daarbij houden ze geen rekening met onverwachte manoeuvres of mogelijke valpartijen van renners. Daarnaast gaan ze ook nog eens extreem snel. Het verschil in snelheid ten opzichte van renners is enorm.”

“Helaas is het niet de eerste keer”, verwijst Sagan naar meerdere aanrijdingen. Onder andere Jesse Sergent (Ronde van Vlaanderen), Jakob Fuglsang (Tour de France) en Greg Van Avermaet (Clásica San Sebastián) werden dit seizoen al aangereden door volgauto’s en -motors van de organisatie. “In mijn optiek nemen motorrijders de veiligheid van renners niet serieus. Gelukkig waren mijn verwondingen niet zo erg, maar wat was er gebeurd als hij over mij heen was gereden?”

Boete
“Last but not least, toen ik in het hotel kwam, las ik dat ik een boete van 300 Zwitserse Franken moest betalen voor beledigingen en bedreigingen. Ik zou het imago van het wielrennen hebben geschaad. Ik zal het betalen, uiteraard, maar ik vind het wel onterecht”, aldus de Slowaak, die na de crash zijn woede uitte op de dokterswagen en een andere motorrijder. De motard die de aanrijding veroorzaakte is uit koers gehaald. Het gaat om een neutrale motor van Shimano.

Bij de valpartij liep Sagan nog enkele blessures op. Hij heeft meerdere schaaf- en brandwonen aan de linkerkant van zijn lichaam en zijn linker onderarm gekneusd. Verder onderzoek in het ziekenhuis is niet nodig. Of Sagan van start gaat vandaag, wordt deze ochtend besloten.

Dit artikel delen:

62 Reacties

OudeKwaremont 30 augustus 2015 om 09:15

Belachelijk dat ze hem ook nog een boete geven. Het imago geschaad? Sagan is juist een winnaar die het wielrennen heel veel moois heeft gebracht. Schandalig dat ze hem van de sokken hebben gereden, het zoveelste incident met een motor. Hij heeft gelijk, er moet iets veranderen.

Boum05 30 augustus 2015 om 09:19

Wat een schandalige zaak, maar het was niet netjes dat hij zo te keer ging
tegen de dokter , die hem wilde verzorgen, maar ja ik kan zijn reactie begrijpen
want die horen ook bij de organisatie.
Op de hellingen dienen de motoren ook genoeg afstand te nemen , want
met het opdringende publiek is dit ook zeer gevaarlijk.

LyndaLid 30 augustus 2015 om 09:20

En tot overmaat van ramp kreeg hij dan ook nog verwijten op wielerflits, toch dé grote speler als het om internationale wieleropinies gaat, dat zijn reacties niet echt zouden zijn geweest.

Dat neemt van hopelijk wel terug nu? Iets met empathie.

xistnc 30 augustus 2015 om 09:26

Ik denk dat Sagan nog wel wat auto's, fietsen en motoren of eventueel ander meubilair heeft onteerd, toen hij hoorde wie er won. Met alle respect voor Stuyven, maar Sagan is gisteren gewoon bestolen van een ritzege, niks meer en niks minder.

De motorrijder in kwestie is degene die de wielersport gisteren heeft geschaad, eventueel degene die verantwoordelijk is voor het accrediteren van deze motorrijder of degene die verantwoordelijk is voor de regels mbt accreditering. Goed dat Sagan daar ook naar wijst en geen onzinnige bühne-discussie start over aantallen auto's en motoren. Want hij weet heel goed, dat zijn salaris direct samenhangt met hun aanwezigheid.

Hij zou nu af kunnen stappen, wat ik een heel logische reactie zou vinden. Maar er komen nog zo'n 4 etappes naar zijn maat, 2 na de eerste rustdag en 2 na de tweede rustdag.

Lalsacien 30 augustus 2015 om 09:28

Heel begrijpelijk dat Sagan kwaad en teleurgesteld is en dat mag hij ook zijn maar slaan en schoppen vind ik not done!

de kasseistoemper 30 augustus 2015 om 09:29

@ ll
Voor sagan is het tenminste een algemeen wieler probleem en hij heeft het niet over een ronde met een waardeloze organisatie…
en natuurlijk gaat hij hier niet zeggen dat hij overdreef omdat er camera's in de buurt waren, dan straffen ze hem harder dus wat dit artikel bewijst weet ik niet.

@boum05
boos zijn, woest zelfs, is terecht maar als je je woede koelt op 3den dan is een straf terecht.

Edit redactie: Let op je taalgebruik

schipperaar 30 augustus 2015 om 09:36

@ll
Je adoratie voor peter is inmiddels wel bekend maar hoe vaak wordt een sprint niet bewust ontsierd door een renner die bewust zijn benen stil houdt of zelfs id remmen knijpt. Een motorrijder moet veel geconcentreerder zijn dan een renner en fouten zijn menselijk of ben jij feilloos?

Wheely 30 augustus 2015 om 09:36

Tijd voor de wielerwereld om van de veiligheid echt een serieus punt te maken. Dan gaat het niet alleen over motoren maar bv ook over het parcours en het aantal renners, de sport moet veiliger. Als je kijkt naar het aantal incidenten in deze etappe en de laatste tijd hebben we nog mazzel hoe het afgelopen is.

LyndaLid 30 augustus 2015 om 09:39

@ schipperaar

Voor de duizendste keer, de hele vergelijking slaat helemaal nergens op. Adoratie voor Peter heeft er óók niets mee te maken, zie mijn reacties onder de topics over het incident met Van Avermaet maar.

Edit redactie: On-topic blijven aub

xistnc 30 augustus 2015 om 09:41

Edit redactie: On-topic aub

mus van de maasstad 30 augustus 2015 om 09:41

Ik had die boete niet betaald en naar huis gegaan met de mededeling nooit meer aan de vuelta deel te nemen.

(ik weet, lekker makkelijk roepen vanaf de zijkant)

ikbenprocycling 30 augustus 2015 om 09:41

Ik vind Sagan een geweldige renner, maar de dokterswagen molesteren vond ik erg fout. Die motardbrokkenpiloot daarentegen verdiende Sagans furie. Ik verbaas me al een kijkersleven lang over de motoren en auto’s rakelings tussen de renners.

de kasseistoemper 30 augustus 2015 om 09:43

@xistnc

niet op elke post en ik ga toch gewoon in op iets dat hij schrijft waar ik niet akkoord mee ga. Net zoals ik de afgelopen weken ook al op heel wat van jou posts gereageerd hebt en net zoals jij en lyndalid dat bij anderen doen…

mensen die sagans reactie gespeeld vonden zouden omwille van de inhoud van dit artikel zich moeten “verontschuldigen”? Beargumenteer dat dan even want ik zie het echt niet, ipv gewoon kritiek te geven op andere flitsers met een andere visie.

jij reageert altijd fel op harde lottonl criticasters en dan kom je ook regelmatig bij dezelfden uit. Ik op mensen die overdreven hard en denigrerend reageren en dan kom ik ook bij dezelfden uit.

we doen dus exact hetzelfde, vind je jezelf dan ook pffff?

Koel 30 augustus 2015 om 09:43

Nu het hem zelf overkomt, moet dit het begin van de verandering zijn..
Het ventje begint een beetje op zijn baas te lijken.

Jaizkibel2008 30 augustus 2015 om 09:44

@Xistnc Je kan niet stellen dat Sagan gewonnen had, als hij op zijn fiets was blijven zitten. Dan hadden Trek en Lotto-Soudal misschien niet op kop gereden en hadden de vluchters het wel gered.

On: Schandalig dat dit wederom gebeurt, hier moet men echt maatregelen tegen gaan nemen.

Kingstown 30 augustus 2015 om 09:44

De reactie van Sagan deed me denken aan voetbaltrainers die tegen de vierde man tekeer gaan als de scheidsrechter een verkeerde beslissing heeft genomen. Daar snap ik ook nooit iets van. Alsof die man er ook maar iets aan kan doen.

Geldboete is/was onvermijdelijk. Zijn boosheid is ook logisch, alleen de volgende keer graag op de juiste persoon richten. In z'n algemeenheid vind ik de tolerantie tov van motoren in de koers trouwens erg laag. Als Ewan een fout manoeuvre maakt en 2 renners uit koers moeten, dan hoort het bij de sport, maar als een motor een fout maakt, dan plotseling niet?

Ook motoren maken onderdeel uit van de sport en aangezien er mensen op die motoren zitten maken die ook wel eens fouten. Helaas pindakaas. Als je dat niet kunt accepteren, dan kun je beter achter de playstation kruipen. Daar maken motoren nooit fouten.

de kasseistoemper 30 augustus 2015 om 09:48

Edit redactie: Tot ziens

xistnc 30 augustus 2015 om 09:51

@Jaizkibel
Sagan is al heel vaak 2e geworden, maar nog nooit achter Stuyven. De vluchters waren nooit buiten schot.

@Kingstown
Het is geen gewone boosheid, het is boosheid die gevoed wordt met kilo’s adrenaline. Even daarvoor kon hij die gebruiken voor het geselen van zijn pedalen, maar die uitingsvorm wordt hem acuut onrechtmatig ontnomen. Als je dit soort reacties van topsporters niet kunt begrijpen en in perspectief kunt zien, kun je beter achter de playstation kruipen.

Die boete vind ik weliswaar logisch, maar niet terecht. Door de boete uit te delen leidt de organisatie dan wel de jury de aandacht af van het onderliggende probleem: de inschattingsfouten die motards en andere chauffeurs maken.

Smuckinho 30 augustus 2015 om 09:54

Oh gaan we dat soort onzin krijgen? ‘Dat hij pas vindt dat er een verandering moet komen omdat hij zelf is aangereden.’ Natuurlijk maakt een persoonlijke ervaring alles anders. Terecht grijpt hij dit moment aan om de sport te veranderen op dit punt. Hij is bovendien een icoon in de wielersport, veel meer dan de eerdere renners, dus hopelijk krijgt hij het voor elkaar.

de kasseistoemper 30 augustus 2015 om 09:55

Edit redactie: On-topic aub

LyndaLid 30 augustus 2015 om 09:56

Hij heeft eerste en tweedegraads brandwonden, de boosheid gaat veel verder dan alleen de niet behaalde overwinning.

Als ik in het verkeer niets fout doe op mijn fiets en ik word zomaar van achteren keihard aangereden… Dan heb ik ten eerste meer schade, en ten tweede zou ik ook helemaal lijp worden ja. Bovendien gaat het ook niet over "derden" waar ie zich op richt vind ik, het is allemaal onderdeel van de organisatie die hem net gruwelijk van de sokken reed.

De boete is overigens logisch hoor, men kon niet anders, maar de reacties van mensen die van hem verwachtten dat ie als een monnik reageerde getuigen van nul empathie.

Edit redactie: Laat dat achterwege

Sagan=hulk 30 augustus 2015 om 09:57

Ik vraag me af wat jullie dan zouden doen als een motard je langs achter vol meepakt?

Ik zou alleszins woest reageren, zeker als ik op weg zou zijn naar een ritzege. En hoe kon Sagan op de motard reageren als die honderden meters verder stilstond. Natuurlijk koel je je woede dan af op de andere motards.

Bon, ik hoop gewoon dat Sagan wraak pakt door wereldkampioen te worden en volgend jaar zwaar uit te halen in Vlaanderen. Laten we deze zaak maar achter ons laten.

Spruch 30 augustus 2015 om 09:58

Schandalige actie van de motard, en niet de eerste keer dit jaar. Wel wat overtrokken reacties hierboven. Alhoewel de reactie van Sagan wellicht te begrijpen is, is eigenrichting gewoon niet toegestaan in een zichzelf respecterende maatschappij. Dus de boete voor Sagan is ook logisch de reactie hierboven van Sagan op de boete niet handig. Hij heeft wel gelijk wanneer hij aangeeft dat dit een keerpunt moet zijn.

Koel 30 augustus 2015 om 10:05

@Spruch – 30 augustus 2015 om 09:58
Persoonlijk vond ik dat het “Hoogerland” incident al een keerpunt had moeten zijn, terwijl er hier toen ook lieden waren die vonden dat hij alleen maar op geld uit was.

Poeksel 30 augustus 2015 om 10:07

Eigenrichting? Heb ik iets gemist, Spruch, heeft hij de motard in elkaar geslagen? Op de beelden zag ik hem alleen reageren zoals iemand reageert die erg boos is, gewoon binnen de wet…

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone