Peter Sagan over Wout van Aert: “Hij heeft me als persoon teleurgesteld”
foto: Cor Vos
vrijdag 16 december 2022 om 08:28

Peter Sagan over Wout van Aert: “Hij heeft me als persoon teleurgesteld”

Tijdens de derde, door Dylan Groenewegen gewonnen etappe van de afgelopen Tour de France, was er een aanvaring tussen Wout van Aert en Peter Sagan. Dat bleek wel toen laatstgenoemde op de streep woedend naar Van Aert wees. Bijna een half jaar later is Sagan het voorval nog steeds niet vergeten, vertelt hij in gesprek met La Gazzetta dello Sport.

“Hij is een groot kampioen, maar hij heeft me tijdens de Tour beledigd. En hij heeft zich nog niet verontschuldigd”, doelt Sagan op Van Aert. “Op deze manier heeft hij me als persoon teleurgesteld. Ik wacht tot hij naar mij toe komt, ik ga niet naar hem toe. En ik denk dat hij begrijpt waarom.”

Direct na de streep in Sønderborgz zei Sagan dat Van Aert gevaarlijk van zijn lijn afweek en hem daardoor bijna in de hekken dwong. “Ik ben blij dat ik nog heel ben na deze sprint”, aldus de Slowaak tegen VeloNews. Hij was ook meteen verhaal gaan halen bij Van Aert, vertelde die laatste. “Maar ik kon hem door al het geluid niet verstaan. Ik weet niet zeker waar hij over klaagde. Ik weet ook niet wat er precies gebeurd is en hoe dicht hij bij de hekken zat.”

Debuutseizoen TotalEnergies
In de Tour de France behaalde Sagan enkele ereplaatsen, maar zijn debuutseizoen bij TotalEnergies was geen groot succes. Wel won hij nog een rit in de Ronde van Zwitserland. Dankzij die overwinning is hij de enige renner die sinds 2010 jaarlijks een WorldTour-zege heeft geboekt.

“Ik werd prof in 2010 en mijn eerste wedstrijd was de Tour Down Under in Australië. Toen ik daar een paar keer kort reed, zei ik tegen mezelf: ‘Hey, ik kan ook winnen’. Vervolgens ben ik daarmee begonnen. Ik zei tegen mezelf: ‘Ik moet gewoon een wedstrijd winnen. Eén wedstrijd, elk jaar. Ik heb niet meer dan dat nodig.”

2023
Het wielerjaar 2023 begint voor Sagan met de Vuelta a San Juan. Daarna trekt hij voor een trainingskamp naar Colombia om verder te bouwen aan zijn conditie voor de voorjaarsklassiekers. Kan hij in de grootste koersen nog steeds meestrijden met de besten? “Ik hou niet van die vraag. Ik doe zoals altijd mijn best om mee te vechten op het hoogste niveau. Als ik er zelf niet in geloofde, zou ik het niet doen.”

Sagan wil zijn mindere presteren van de afgelopen jaren niet schuiven op de drie coronabesmettingen die hij doormaakte. “Ik hou er niet van om excuses te zoeken”, aldus de drievoudig wereldkampioen. “Met corona heb ik veel ervaring: ik kreeg het drie keer, waarvan één keer ernstig en één keer met weinig symptomen. Maar we hebben het zowat allemaal wel gehad inmiddels.”

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
16 december 2022 08:41
Geheel van deze tijd. Gekwetst vanwege woord of gebaar, en nul reflectie op het eigen gedrag. Terwijl Sagan een beruchte beuker en kopstoter is …
16 december 2022 09:34
Van Aert is gewoon nog veel meer een keiharde killer dan we denken hoor, die geniet stiekem zelfs een beetje van deze gefrustreerde Sagan. Maar al snel haalt hij zijn schouders op, lacht hem stiekem nog een keer smalend uit en gaat over tot de orde van de dag, fietsen.
    16 december 2022 10:00
    Correcte analyse. Alles aan Van Aert is iet of wat 'stiekem'.
    16 december 2022 11:34
    Dat was wel duidelijk in die tour waar hij Sagan voor aap uitmaakte en verderop zijn ploeg inzette om hem niet het groen te laten pakken.
    16 december 2022 11:58
    precies willy
    16 december 2022 16:11
    Het is maar goed dat hij een Vlaams accent heeft en de nationaliteit van zijn moeder aangenomen heeft. Als Hollander zou hij voor de Belgen onuitstaanbaar geweest zijn.

    Kijk maar naar Max Verstappen.
16 december 2022 10:01
Tijdens welke Tour heeft Van Aert Sagan dan eigenlijk beledigd? In die van dit jaar? Of in 2020 toen Sagan van achter hem ging beuken en Van Aert een middenvingertje toonde, waarna Sagan hem de huid begon vol te schelden? Is hij dit jaar ook 'beledigd' geweest of zat de belediging erin dat Van Aert een beetje met Sagan op wandel ging?

Wat er ook van zij, ik vind Sagan wel wat zonnekoning-allures hebben. Die had hij al toen hij ook de beste van het peloton was, maar nu buigt men zo snel niet meer voor hem wellicht. De voormalige patron die snakt naar het respect dat hij vroeger kreeg. Ik vind het allemaal een beetje potsierlijk, al is dat ergens ook de charme aan de renner Sagan.

Van Aert is dan misschien meer een patron van het huidige peloton. Maar dan wel eerder als een gentleman en zonder in elke koers wel wat mensen uit de weg te beuken en je wil desnoods op een intimiderende manier op te leggen aan anderen. Die WVA-manier oogst op lange termijn toch meer respect denk ik binnen het peloton, ook nog op het moment dat je fysiek wat minder begint te worden.
16 december 2022 09:19
Als hij zelf altijd netjes zijn excuses heeft aangeboden na een gevaarlijke manoeuvre in de sprint, heeft hij wel een punt.
16 december 2022 09:35
Sagan heeft natuurlijk geen enkel recht van spreken. Deze man staat bekend om zijn onbehouwen manier van koersen en dan nu zo lichtgeraakt doen? Dit staat hem niet als groot kampioen.
(en ik kan dit gewoon plaatsen zonder dat ik me in allerlei bochten hoef te wringen om aan te tonen dat ik absoluut geen fanboy ben)
16 december 2022 11:34
eerst voor je eigen deurtje vegen he Petr

https://www.wielerflits.be/nieuws/sagan-was-me-niet-bewust-van-contact-met-vantomme/comment-page-3/
16 december 2022 10:11
Sagan mist als”has-been” gewoon de spotlights en probeert het dan maar op deze manier
16 december 2022 10:27
Hahaha, de grootste oblivious klootzak van het peloton is hier butthurt over? Narcisme met egocentrisme gecombineerd, Peter gaat na het wielrennen vast de rechts-populistische politiek in.
    16 december 2022 10:55
    Het is een lomperik, maar het ontgaat me volledig waarom je hem als rechts populistisch meent te moeten bestempelen?
    16 december 2022 11:13
    De combi Narcisme + Egocentrisme (en daarmee automatisch hypocrisie) is de afgelopen jaren een goed recept voor rechts-populisme gebleken. Trump, Johnson, Wilders e.v.a.
    16 december 2022 11:25
    Volgens mij zijn nagenoeg alle politici vandaag de dag narcisten.

    En het verminderde vermogen om zich in een ander of diens standpunten of gevoel te verplaatsen....laat ik dat nu vooral op links en progressief Nederland zien. De PvdA waar ik lang toe behoorde was het vaak 'we leggen het ze nog wel een keer uit, ze snappen het niet' als bepaalde achterban bv moeite had met migratie. En ja, de D'66 clan is wel de meest wereldvreemde die ik ooit gezien heb. Vol van zichzelf en neerkijken op de ander.

    Maar goed, heb eigenlijk geen zin om over politiek te hebben. Ik stem normaalgesproken op de partij die me het minste tegenstaat en dat zijn er weinig op t moment. Mss Lientje of Omzigt
    16 december 2022 16:12
    Behalve op immigratie is pvv zo links als wat.
    Daarbij is extremisme zowel op links als rechts heel kwalijk, helaas focussen wij ons in Nederland teveel op wat de rechtse populisten verkeerd doen en hebben de linkse gekkies bijna vrijspel.

    Sowieso lopen er wel grote narcisten rond in de kamer dan Wilders.
    Gekken als Simons en Baudet zijn echt nog veel erger.

    Wat mij betreft komt er een kiesdrempel dat je minimaal 5 zetels moet hebben want al die eenpersoonsfracties schiet voor geen meter op.
    Die zitten er enkel voor eigen gewin.
    16 december 2022 16:22
    Idd Handige Harry. Ok nog eentje dan. Elkaar vliegen afvangen, en heel heel erg met zichzelf bezig zijn, dat is idd de huidige politiek. En niet competent zijn want veel generalisten en weinig specialisten over het algemeen, waardoor er voor elk moeilijk onderwerp een commissie moet worden opgetuigd. Maar problemen oplossen ho maar. Wilders heeft een grote bek en soms onhaalbare voorstellen, maar is 1 van de beste politici in de kamer. En Bosma is stiekem mijn favoriete.
    16 december 2022 23:01
    Daar kan ik me ook zo aan irriteren, die populariteitswedstrijd.
    Ze pissen gewoon belachelijk veel geld weg met dat theater.

    Doe gewoon je werk en zorg dat er iets geregeld wordt, daarvoor worden ze betaald.
    Dat ik het dan soms niet met ze eens ben prima zolang ze maar doen waarvoor ze betaald worden.
16 december 2022 08:32
Oud zeer. Het besef dat het klaar is?
16 december 2022 08:47
Sagan is zelf heel onsportief
16 december 2022 09:20
Sagan is van groot kampioen veranderd in die zeur-oom op familiefeestjes die altijd over iedereen wat te klagen heeft. Het kan snel gaan!
    16 december 2022 09:25
    Sagan is altijd al die zeur-oom geweest, nu hij niet meer wint valt het gewoon meer op.
16 december 2022 10:41
Ach, van Aert rijdt altijd vooraan en Sagan zit op een goeie dag ergens verstopt in de buik van het peloton. Die komen elkaar in de koers niet eens tegen....
16 december 2022 10:55
Sinds de "miss" uit het straatbeeld is verdwenen, gaat het bergafwaarts met Sagan. Hopelijk kan hij toch nog ergens anders inspiratie uit ophalen. Ik gun hem nog wel een mooie overwinning, met of zonder excuses.
16 december 2022 08:42
Daar zal Van Aert wakker van liggen allicht... :)

Sagan toont af en toe wel nog glimpen van zijn klasse, zoals zijn 7de plek op het WK, maar ik vrees dat de gloriedagen nooit meer terugkomen. Palmares van een groot kampioen wel.
16 december 2022 09:17
Ik dacht dat Sagan eindelijk aan zelfreflectie deed, maar hij heeft het niet over zichzelf maar over Van Aert. Dat mag natuurlijk.
16 december 2022 10:55
Ik zie ze nog zitten in de persconferentie vóór de eerste Strade-deelname van Van Aert. Sagan met zo’n blik van “wie smijten ze hier nu binnen?”. Van Aert werd de volgende dag derde en de rest is geschiedenis :)
16 december 2022 11:00
Dé rel van het jaar!
16 december 2022 11:45
Sagan buist hem dus voor het totale mens principe.
16 december 2022 14:40
Als je het mij vraagt dan stem ik voor Evenepoel want die vind ik bescheidener dan Wouter en Sagan.
    16 december 2022 14:43
    Wouter Lambertus Martinus Henricus Poels?
16 december 2022 16:14
Zielig verhaal Sagan, veel te veel talent, te weinig werkijver en publiek geheim...probleem met de fles.
16 december 2022 17:14
Dat Sagan het zich nog goed herinnert, is te begrijpen, het was zijn wielermoment van het jaar, voor de rest niet veel gezien. Misschien best dat hij stopt vooraleer er ongelukken gebeuren.
16 december 2022 19:59
Sagan is toch maar een vreemde vlerk ik denk nu niet dat Wout hier werk van wil maken om het bij te leggen met hem vermits hij weinig heeft uitgestoken naar Sagan toe eerder andersom. Jammer dat Sagan enkel nog met die zever in de media komt.
21 december 2022 20:26
Sterk staaltje miscommunicatie.
16 december 2022 08:50
12 ronden boksen met blote vuisten om de lucht te klaren. Ik zet een tientje op de slowaak
    16 december 2022 09:03
    Een ongeschoren Sagan heeft ergens wel wat weg van One Punch Mickey uit Snatch... Hij is in elk geval net zo onverstaanbaar.
    16 december 2022 09:18
    Ze spelen alleszins in de zelfde gewichtsklasse, maar ik zou mijn geld toch op van Aert zetten.
    Een uitgebluste flamboyante marketingboy, die duidelijk enkel letterlijk in de spiegel kijkt, lijkt me geen partij voor een krachtige volbloedsporter.
16 december 2022 08:49
ALs groot kampioenen niet meer kunnen winnen wordt het vingertje wijzen. Tijd om te stopen Petertje
    16 december 2022 09:01
    #vueltacrashgate

    ALs groot kampioenen niet meer kunnen winnen wordt het vingertje wijzen. Tijd om te stopen Primozje

    Zo kan je op basis van eenkennigheid alle richtingen op badinerend doen natuurlijk.
    16 december 2022 09:40
    Oei. Een gepikeerde RV met meerdere comments onder een sagan post. Ruiken we hier een vleugje fanboyisme van mister antifanboy ;)
    16 december 2022 11:32
    Wat je vooral ruikt is een gezonde afkeer tegenover de cocktail 'Fanboyschap meets gierencultuur'. Van Aert is de succesvolle bink waar Sagan de ster op retour is: dit leidt tot omgekeerde redenatie tov het koersincident 'an sich'. Ik heb er geen probleem mee dat Sagan en van Aert verschillende ideeën hebben over spurten en elkaar niet liggen binnen dit métier. Net zoals dat bij Roglic vs Wright ook niet hoeft.
    16 december 2022 11:33
    haha go Vainsteins
    16 december 2022 17:16
    Métier zegt die. Heerlijk. Vorm te pakken vainsteins!
    16 december 2022 17:17
    Ik ben nu fanboy van Romans natuurlijk

Reacties zijn gesloten.