Peter Sagan na rustperiode in opbouw naar Tour: “De signalen zijn veelbelovend”

vrijdag 20 mei 2022 om 09:07
Peter Sagan na rustperiode in opbouw naar Tour: “De signalen zijn veelbelovend”

foto: Cor Vos

Peter Sagan is na een lange rustperiode nu bezig aan zijn voorbereiding op de Tour de France. De Slowaakse kopman van TotalEnergies verblijft in het Amerikaanse Utah op hoogte, nadat zijn voorjaar in het water viel. “We hebben een hele reeks tests gedaan. Een specifieke oorzaak voor zijn problemen konden we niet vinden”, zegt zijn trainer Jens Van Beylen tegen Het Laatste Nieuws.

“Peter voelde zich vermoeid, hij had pijn in zijn benen, na de trainingen en na de wedstrijden. Dat had hij nooit gevoeld”, aldus Van Beylen over de prestaties van Sagan in het voorjaar. “We hebben besloten dat Peter nog de nasleep voelde van een coronabesmetting eind december, begin januari. Noem het een post-coronasyndroom.”

Intensiteit
Begin april startte de drievoudig wereldkampioen nog in het Circuit de la Sarthe, maar daar gaf hij snel op. Wat volgde was een lange rustperiode, waarin Sagan vakantie nam. Zijn trainer noemt het een reset. “Peter moest er fysiek en mentaal uit. […] We hebben de symptomen opgevolgd en Peter heeft een goede basis onderhouden.”

Nu is Sagan met Daniel Oss al ruim een week op hoogtestage in Utah, waar hij tot 5 juni verblijft. De Slowaak kan er ook mountainbiken. “De komende weken zal de intensiteit worden opgevoerd. De signalen zijn veelbelovend. Maar we moeten natuurlijk voorbehoud maken voor hoe hij weer in wedstrijden gaat presteren, met tempowissels en hoge intensiteit”, aldus Van Beylen.

Frustratie
De eerste koersen die Sagan zal rijden zijn de GP Kanton Aargau en de Ronde van Zwitserland, in aanloop naar de Tour. “Het doel is dat hij weer maximaal gaat presteren. Hij is een nieuwkomer in de ploeg en hij heeft zich nog niet kunnen bewijzen of zijn stempel kunnen drukken. Dat zorgt voor frustratie bij hem, meer dan bij ons. Er is bij ons geen druk. […] Hij is ongelooflijk ambitieus. Hij heeft een heel groot doorzettingsvermogen om te bereiken wat hij wil bereiken. Als hij weer 100 procent kan trainen zal hij meedoen voor de groene trui.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

paul s 20 mei 2022 om 09:32

En nu maar hopen dat hij z’n carrière weer kan opmaken als bv een Terpstra of een Froome

Kopinkas 20 mei 2022 om 09:36

Een Sagan die opnieuw meedoet voor de knikkers, zou fijn zijn.
Net n.a.v. de vroege vlucht vraag over Kelderman, nog eens naar die aankomst in Rodez in de Tour 2015 gekeken. GVA vs Sagan, het lijkt zo lang geleden allemaal.
Maar het is dringen op de eerste rij ondertussen voor Sagans type aankomsten, met WVA, MVDP, Alaphilippe en andere Girmays.
Sagan en GVA in de vroege vlucht in de rit naar Longwy, dat zou nog wat zijn. Om dan al dan niet nog overvleugeld te worden door een jagend peloton met een herboren Alaphilippe die iedereen er finaal oplegt…

Dangeroe 20 mei 2022 om 10:18

Die tour van 2015 was wel wat. 11x top 5 voor Sagan zonder overwinning

Alfons Haavers 20 mei 2022 om 10:23

Gevolgd door de beste periode uit zijn carrière met de wereldtitel in het najaar en zijn wonderseizoen 2016.

Wheely 20 mei 2022 om 09:54

“We hebben besloten dat Peter nog de nasleep voelde van een coronabesmetting eind december, begin januari.”

Zoiets beslis je toch niet, dat stel je vast of vermoed je lijkt me.

Sjonge Jonge 20 mei 2022 om 09:59

Was ook mijn eerste gedachte Wheely

Alfons Haavers 20 mei 2022 om 10:06

We hebben besloten dat we niet wensen te besluiten dat Sagan aan 5,5m per jaar een onbesuisde investering was.

Kopinkas 20 mei 2022 om 10:16

Totaal-geen-energie-verklarings-drang bij Sagan-met-prestatie-dwang mondt uit in typerende covid-constatatie-zang, met als bijwerking wielervolgers-in-het-behang

josi 20 mei 2022 om 09:56
Quote:
Het doel is dat hij weer maximaal gaat presteren

Verrassend.

Scott Sunderland 20 mei 2022 om 11:04

Wat zou Sagan nog kunnen wanneer hij fysiek en mentaal in orde is ? Geen idee. De motivatie lijkt ook veel minder en motivatie is een lastig iets. Dat kun je lastig beïnvloeden met wilskracht of rationele gedachten. Qua leeftijd moet het nog kunnen. Veel twijfels.

Alfons Haavers 20 mei 2022 om 12:06

Vorig jaar won hij ook gewoon nog de puntentrui in de Giro en werd hij 4de in MSR, dus een uitschieter (een Tour-etappe winnen of zo) kan je eigenlijk niet uitsluiten denk ik. Als hij in orde is, is het zeker nog wel een renner die een aanvaardbaar niveau haalt, in tegenstelling tot bv. een Froome.

Maar ook zie je dat hij op het echte topniveau al enkele jaren niet meer dominant is. Of hij zelf fysiek wat minder is geworden na jaren aan de absolute top of zijn zware val in de Tour, voorbijgestreefd werd door de generatie Alaphilippe/WvA/MvdP of het gewoon mentaal niet meer kan opbrengen om het uiterste van zijn lichaam te eisen, ook geen idee.

Zijn overstap naar Total waar hij nog steeds alleenheerser is en puur omwille van zijn naam miljoenen schept, lijkt me sowieso niet de beste geweest. Voor beide partijen niet. Beter zijn hele gevolg aan de kant geschoven en voor een lager loon bij QS aan de slag gegaan. Daar hadden ze hem misschien wel nog aan de praat gekregen.

Maar het interview met Sagan in de Vlaamse pers van dit voorjaar bevestigde wel een beetje het beeld van het grote ego dat vooral heel erg trots is op zijn prestaties uit het verleden en totaal niet in staat lijkt om eens nuchter naar zichzelf te kijken en zijn resultaten van de afgelopen jaren in vraag te stellen. De grote vedette die star blijft vasthouden aan de renner die hij 4-5 jaar geleden was. Fenomenale coureur natuurlijk met dito palmares, maar daardoor kreeg ik wel het gevoel dat de grote jaren voorbij zijn en ondanks zijn nog vrij jonge leeftijd nooit meer terugkomen.

Deel Koeper 20 mei 2022 om 13:00

Lijkt me iemand waarvan we, nadat hij is gestopt, nog wel regelmatig een negatief nieuwsberichtje zullen lezen.

Jean Dumas 20 mei 2022 om 11:52

In Utah heerst een alcoholverbod, dat zou kunnen helpen.

Alucard 20 mei 2022 om 12:12

Even nog de balans tussen zijn linker en rechterbeen optimaliseren, en de achtste groene trui is binnen.

vincenzo 20 mei 2022 om 13:58

Klinkt nog niet zo goed. Ik geloof er niet meer in dat Sagan zijn oude niveau nog eens zal benaderen.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone