Teambaas Tarteletto-Isorex: “Ik betaal niet meer voor een uitnodiging”
foto: Marcel Koch
Nico Dick woensdag 2 januari 2019 om 17:00

Teambaas Tarteletto-Isorex: “Ik betaal niet meer voor een uitnodiging”

Peter Bauwens, teammanager van het Continentale Tarteletto-Isorex, wilde met zijn team graag deelnemen aan de Bredene Koksijde Classic. Geen probleem, zo bleek: mits het aanschaffen van een VIP-pakket van 1.850 euro. Notabene 850 euro meer dan een jaar geleden. Bauwens reageert verbolgen. “Hier heb ik echt geen zin meer in.” Een kleine maand geleden trok Bauwens ook al aan de alarmbel. Organisator Bert Pattyn is niet onder de indruk.

Vrijdag 22 maart 2019 staat de Bredene Koksijde Classic, vorig jaar nog de Handzame Classic, op de agenda. Een 1.HC-wedstrijd op de UCI-kalender. En dus hebben in principe ook continentale teams startrecht, weliswaar als ze een wildcard krijgen van de organisator.

“We hebben de twee Belgische teams (Tarteletto-Isorex en Cibel Cebon, red)  uitgenodigd”, vertelt organisator Bert Pattyn aan WielerFlits. “Weliswaar mits aankoop van een VIP-pakket. Dat klopt. Zo werkt het nu eenmaal. De kleinere teams moeten in wedstrijden van dat niveau een kleine financiële inspanning leveren om startrecht te verkrijgen.”

Van 750 euro naar 1850 euro
Maar Peter Bauwens is woedend. “Twee jaar geleden kostte zo een VIP-pakket 750 euro. Vorig jaar werd dat plots 1.000 euro en nu wordt dat zomaar opgetrokken tot 1.850 euro. Wordt dat in 2020 dan 2.500 euro? Oké, teams hebben plichten, maar ook rechten. Dit loopt de spuigaten uit en die praktijken moeten stoppen.”

Bauwens zocht vervolgens steun bij de Belgische Wielerbond. “Maar bij Belgian Cycling kreeg ik te horen dat de organisatoren van 1.HC-wedstrijden zelf beslissen welke continentale teams ze uitnodigen en aan welke voorwaarden dat gebeurt. Ik sta hier machteloos bij.  Tarteletto-Isorex telt acht profs. Als we al in eigen land niet welkom zijn. Tot vorig jaar ben ik nog meegegaan in dat verhaal, maar nu is het genoeg geweest. Bovenop mijn jaarlijks budget kan ik straks 25.000 euro extra ophoesten om te mogen koersen. Dit is onhoudbaar. Weet je, toen ik vanmorgen de mail van Pattyn las, had ik zin om de stekker er uit te trekken.”

Tarteletto-Isorex geen noodzaak
Pattyn lijkt niet echt onder de indruk van de heftige reactie van Bauwens. “Let wel, ik snap meneer Bauwens zijn frustratie wel ergens. Maar hij moet nu ook niet denken dat de evenaar door zijn navel loopt (zichzelf heel belangrijk vinden, red.). Los daarvan vind ik het absoluut niet aangenaam om zien dat hij achter mijn rug een mail van mij naar de topmensen binnen Belgian Cycling doorstuurt en dat hij mij aanvalt in de pers. Voor mij is de deelname van Tarteletto-Isorex – met alle respect voor de ploeg! – geen noodzaak, hoor. Er staan voldoende buitenlandse ProContinentale teams in de rij.”

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
2 januari 2019 17:25
Hup continentale ploegjes. Het niveau van die ploegen doet niet veel onder voor bijv. Corendon of Sport Vlaanderen en al helemaal die buitenlandse PCT's als Gazprom of Euskadi en in ieder geval gemotiveerder, ze zijn belangrijk als opleidings of tweede-kans ploegen. Ook dit jaar leveren ze weer profs af en vangen ze ze op. Ct's zijn sowieso een steeds belangrijke schakel in de wielerpiramide, terwijl die sponsors maar weinig exposure hebben. Daar mag je als organisator best wat meer respect en waardering voor hebben. En ze een mooie kans geven zich te laten zien.
2 januari 2019 17:39
Dit is nu een typisch .be artikel wat op .nl ook rustig geskipt kan worden wat mij betreft.
  2 januari 2019 17:45
  Vind je? Ik vind het wel een interessant (en vrij ontnuchterend) kijkje achter de schermen.
  2 januari 2019 17:48
  Quote:
  Dit is nu een typisch .be artikel wat op .nl ook rustig geskipt kan worden wat mij betreft.
  Wij zijn van mening dat het betalen om te mogen starten een onderwerp is dat een breder publiek aanspreekt. Zelfs wanneer het een (kleine) Belgische ploeg is voor een Belgische koers.
  En je bent natuurlijk niet verplicht om het te lezen of te reageren ;)
  2 januari 2019 17:57
  Dit wil ik weten!
  2 januari 2019 18:55
  Als nederander lees ik dit ook graag hoor!
  2 januari 2019 19:26
  Als dit niet op .nl was geplaatst, had ik toch mooi die schitterende (voor mij nieuwe) uitdrukking gemist: hij moet niet denken dat de evenaar door zijn navel loopt. Heerlijk!
  2 januari 2019 19:58
  Vind ik niet. Belgische eendagskoersen zijn de ruggengraat in het West-Europese wielrennen. Daarom wil ik wel lezen over de regels die ze hanteren en ten koste van wie.
2 januari 2019 18:00
@Martin dat laatste zeker niet alleen in het kader van de nieuwe .be site dacht ik het even hardop. Daarnaast is startgeld betalen niet iets wat nieuw is( want dat is het in feite. Alleen koop je nu een vip pakket en krijg je nog iets terug). Dat het zo explosief stijgt wel.
  2 januari 2019 18:26
  Twee jaar geleden kocht Bauwens ook al een VIP Ticket voor 1100 € minder,zo lees ik toch in de tekst.
2 januari 2019 18:58
Niet evident voor een organisator die dit nodig heeft lijkt me. Dus Bauwens betalen of opzouten dan zoekt de organisator wel een ploeg die wel sponsorexposure wil
2 januari 2019 21:25
Geinig nieuwtje in de marge, toch? Misschien durft mijnheer Dick ook werk te maken van de overgang van Van Empel naar Italië. Qua inkijkjes, zeg maar.

En die van de evenaar en de navel kan op de lijst. Ik vind 'm mooi. Haal nog wel even de dubbele spaties eruit.

Quote:
meneer Bauwens zijn frustratie

Dit is geen goed Nederlands.

Oh, en on topic... Meneer Bauwens maakt wel heel veel kabaal om heel weinig. Het is geweten dat het zo werkt en kom, hoe malafide is dat nou eigenlijk. Dat heb je dan maar te managen, als meneer Bauwens van Tarteletto-Isorex zijnde.
  3 januari 2019 12:25
  Een quote met een grammaticale fout als zodanig neerschrijven is per definitie goed.
2 januari 2019 21:43
Als 1000 euro een waanzinnig bedrag voor jouw sportteam is, ben je dan nog wel een profteam?
  2 januari 2019 22:51
  Gaat om 1850 euro. Ergens moet je toch een grens trekken. Maar goed, het is ook een kwestie van vraag een aanbod.
  2 januari 2019 22:55
  Van 1000 naar 1850 is wel 85% verschil.
  3 januari 2019 00:52
  En het gaat natuurlijk niet alleen om het nu. Er is ook een volgend jaar, en een jaar daarna. Wat als de stijging een trend is, en deze (zo) hoger en hoger stijgt, jaar na jaar. Laten we zeggen dat de laatste twee stijgingen hoger zijn dan de inflatie...
3 januari 2019 06:32
Volkomen terecht dat hier over geklaagd wordt. De organisatie moet toch ook beter weten. Ik denk dat menig liefhebber (volger, tv-kijker of VIP) graag Tarletto-Isorex aan de start wil zien ten koste van bijvoorbeeld Nippo-Vantini, Burgos BH, Team Arkea Samsic of Bardiani. Liever een team gemotiveerde Belgen waarvoor dit een van de hoogtepunten van het jaar is dan een clubje Zuid-Europeanen waarvoor dit een moetje is.
  3 januari 2019 23:46
  Liever gatto hulsmans of pozzato zal een organisatie snel denken
3 januari 2019 07:49
Van mij mag alles gepublibeerd worden op de .nl site, zoals voorheen. Voor de .be site kan ik me voorstellen dat men niet zit te wachten op bijv. de Topcompetitie.
3 januari 2019 09:29
Hij moet niet zagen( als we toch met Belgiese woorden strooien) ,heeft toch geld over nou de enigste renner die wat gewonnen heeft geen nieuw contract gekregen heeft.En gestopt is met fietsen
3 januari 2019 20:24
Ik zou het Belgische gefoefel niet willen missen. Net als onlangs dat die Koen Monu leegliep en even de tegenwoordige startgelden in de cross bevestigde. Prima toch?

Reacties zijn gesloten.