Vluchter Mohoric wint slotrit Polen, Sivakov pakt eindzege
Matej Mohorič pakte de laatste etappezege vanuit de vroege vlucht - foto: Cor Vos
vrijdag 9 augustus 2019 om 16:34

Vluchter Mohoric wint slotrit Polen, Sivakov pakt eindzege

Pavel Sivakov heeft de 76e editie van de Ronde van Polen op zijn naam gezet, een uitgave die vooral de boeken ingaat als die waarin Bjorg Lambrecht het leven liet na een zware valpartij. Vroege vluchter Matej Mohorič pakte de laatste etappezege.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In en om Bukowina Tatrzańska werd duidelijk wie de eindwinst zou pakken. Op de route stonden twee grote rondes van bijna zestig kilometer, gevolgd door een laatste lus van 34 kilometer. Met Jonas Vingegaard in de leiderstrui werd even na het middaguur de slotetappe aangevangen. De Deen sprintte gisteren in de loodzware etappe naar Kościelisko naar zijn eerste zege bij de profs én naar de koppositie in het algemeen klassement.

De verschillen in dat klassement waren echter maar klein, want op Pavel Sivakov en Jai Hindley had Vingegaard slechts vier respectievelijk zes seconden voorsprong. De wedstrijd was dus nog allesbehalve beslist. Na twintig kilometer slaagden veertien renners erin weg te rijden. Onder de vluchters was Carl Fredrik Hagen op de 21e plaats de best geklasseerde renner op 2:16. Ook onder anderen Simon Geschke, Merhawi Kudus, Tsgabu Grmay en Matej Mohorič waren mee.

Jonas Vingegaard moest de gele leiderstrui afstaan – foto: Cor Vos

Na de eerste grote ronde van bijna zestig kilometer schommelde de voorsprong van de kopgroep tussen de twee à drie minuten, terwijl Vingegaards ploegmaats bij Jumbo-Visma in het peloton de controle voerden. Na ruim tweeënhalf uur koers vond Mohorič het vooraan welletjes en versnelde. In het peloton roken Rafał Majka, Ion Izagirre en Tao Geoghegan Hart bloed op het heuvelachtige parcours en vielen aan, terwijl Vingegaard het steeds lastiger kreeg.

Ondanks de snode plannen van met name BORA-hansgrohe en Astana werd de aanval ongedaan gemaakt en op 35 kilometer van de finish reed alleen Mohorič nog vooruit. De meesterdaler had op dat moment een voorsprong van een kleine minuut. Op dertig kilometer van de streep ging het dan echt te hard voor Vingegaard, waardoor de Deen zijn kansen op de eindzege langzaamaan aan de horizon zag verdwijnen.

In het peloton nam Ineos, de ploeg van Sivakov, dan de controle over. De ploeg stond met de Rus immers op poleposition om de eindwinst naar zich toe te trekken. Voor Mohorič waren het nog spannende kilometers in de finale. Het tijdsverschil met de achtervolgers jojode van amper twintig seconden naar weer een minuut, maar toen de marge opliep naar anderhalve minuut was de strijd gewonnen voor de Sloveen. Hij zou uiteindelijk de ritzege pakken.

Sivakov stelt eindwinst veilig
Daarachter wist Sivakov de aanvallen op zijn eindwinst af te slaan. Vingegaard was inmiddels verslagen, maar de strijdlustige Izagirre wilde niet van opgeven weten. Toch zouden de favorieten bij elkaar over de finish komen, waardoor de Rus de eindzege kon opstrijken. Op Hindley hield hij twee seconden over, Diego Ulissi werd derde op twaalf seconden. Op de erelijst volgt Sivakov zijn ploeggenoot Michał Kwiatkowski op.

 
44 Reacties
Sorteer op:
9 augustus 2019
Best matig eigenlijk dat de favorieten amper wat hebben gedaan om het Sivakov moeilijk te maken. Dat passieve en afwachtende koersen is een negatieve trend die je steeds vaker ziet helaas.
  9 augustus 2019
  Ik denk dat je onderschat hoe hard er gereden is. Astana en Bora hebben het een aantal keer geprobeerd. Sunweb en EF waren wellicht wat passief, maar die jonkies zullen ook op de limiet hebben gezeten.
  9 augustus 2019
  Bora heeft de koers toch wel echt hard gemaakt op km 30 tot 50 van de finish, maar uiteindelijk was INEOS te sterk. Of de concurrentie te zwak. Bij Formolo zat er telkens ook weinig op. En doordat Vingegaard al snel weg viel kon INEOS lekker controleren, anders hadden we waarschijnlijk wel leukere koers gehad in finale.
  9 augustus 2019
  Ik zeg ook nergens dat er niet hard is gekoerst. Er is vandaag inderdaad behoorlijk hard gekoerst, maar ik vind het gewoon jammer dat er tegenwoordig zo weinig alles-of-niks renners zijn die hun zekere plekje in de top 10 op het spel durven te zetten voor een overwinning.
9 augustus 2019
Prachtige overwinning van Mohoric, maar verder wel een teleurstellende finale. Het vroege lossen van Vingegaard gaf even een leuke fase, maar vervolgens bleef het bij een paar speldenprikken van favorieten en had dat lossen eigenlijk vooral een negatief gevolg op de attractiviteit.
9 augustus 2019
Prachtige overwinning van Mohoric. Powless goed. Met Grmay wil je niet in een groepje zitten.
9 augustus 2019
Om deze zwaar overschaduwde ronde toch nog even met de koers af te sluiten, wel een goedkope overwinning in een serieuze 2.UWT ronde voor Sivakov. Amper tegenstand geboden door de rest van het matige (?) AK-veld dat volgens mij ook nogal matig in vorm was (Bora, Astana). Knappe 2e plek van Hindley en 8e plek van Hamilton, mag ook eens gezegd worden voor Sunweb.
9 augustus 2019
Powless in vorm voor de Vuelta. Goed nieuws voor Jumbo.
  9 augustus 2019
  Eerst bijtekenen.
  9 augustus 2019
  heeft er weinig te zoeken, heeft weinig progressie geboekt, denk dat hij elders beter zit, heeft wel potentie
  9 augustus 2019
  De benen leken althans iets meer op die van een klimmer dan voorheen.
  9 augustus 2019
  Het staat er goed voor met de Vueltagangers van TJV.
9 augustus 2019
Wat is er met Vingegaard gebeurd? Komt na het stukje over de ploegmaats niet meer terug in het verslag en staat ook nergens in de uitslag?
  9 augustus 2019
  Vingegaard kraakte heel vroeg, vlak nadat Van der Hoorn en Van Poppel net klaar waren met hun werk van de eerste honderd kilometer.
9 augustus 2019
En Gesink komt er ook wel
  9 augustus 2019
  Waar baseer je dat op? Op die halfslachtige demarrage in de laatste honderden meters?
  9 augustus 2019
  Waarschijnlijk gewoon op het feit dat hij na een zware revalidatie na een week weer moeiteloos mee kan met de dertig beste in zo'n koers.
  9 augustus 2019
  Ja Gesink is in orde. Dit zijn sowieso niet echt koersen voor hem en heeft nog weinig wedstrijdkilometers, dus wat dat betreft gewoon prima. Zal goed zijn werk kunnen gaan doen in de Vuelta.
  9 augustus 2019
  TJV is heel goed bezig, maar Gesink kunnen ze beter uit het plaatje schrappen. Amper toegevoegde waarde.
  9 augustus 2019
  Dat ervaren ze zelf heel anders.
  9 augustus 2019
  Ballerini, mag ik zeggen dat ik je opmerkingen over Gesink respectloos vind? Ja, dat mag ik.
  9 augustus 2019
  Gisteren de hemel ingeprezen. Vandaag spoorloos ..! Het kan raar gaan met een jonge coureur !
  10 augustus 2019
  @Niklas Wat is er mis met de opmerkingen van Ballerini ? Ik ben het met hem eens dat het gedaan is met Gesink. Mag dat niet? Mogen we "de God van het peloton" niet toetsen aan de realiteit ?
9 augustus 2019
het is precies zoals het er staat
9 augustus 2019
Hindley tweede in een klassement? Maar Sunweb heeft niemand om Dumoulin te ondersteunen!
  9 augustus 2019
  Dat klopt, want Dumoulin rijdt zijn eerstvolgende koers niet meer bij Sunweb.
  9 augustus 2019
  Jawel hoor. Dumoulin rijdt tot einde contract (2021) bij Sunweb.
  9 augustus 2019
  Het gaat om knechten op de laatste cols van de 3de week van de Tour. Dit is Polen, met alle respect. :) Een goed teken maar geeft nog geen zekerheid.
  9 augustus 2019
  Het niveau van de knechten van Sunweb in de Tour was redelijk goed. Die hadden Tom lang kunnen helpen, vooral Roche en Kamna.
  9 augustus 2019
  Stel dat Dumoulin na de publicatie van het artikel van Zonneveld de deur voor Sunweb nog op een kier had staan, dan heeft de ploeg er op een vakkundige manier voor gezorgd dat die meteen in het slot gevallen is. Het is een slepende kwestie geworden. Ga er maar vanuit dat de verhoudingen er niet beter op geworden zijn.
9 augustus 2019
Latour lijkt langzamerhand zijn vorm te vinden na de vele pech dit jaar.
9 augustus 2019
Volgens mij is deheer Kwiatkowski een Pool en deheer Sivakov een Rus.
9 augustus 2019
Wat was Miguel angel lopez aan het doen? Je zou zeggen dat ie zn benen een beetje zou willen testen...
  9 augustus 2019
  Was ook mijn idee. Wil in de finale nog een keer diepgaan, om zodoende in vorm te komen.
9 augustus 2019
sterke kerel, mooie overwinning. leuk voor sivakov ook, palmares groeit lekker door zo.
9 augustus 2019
Gaat ie voor de rest wel lekker of is het blijvend ?
9 augustus 2019
Sneue Haas i.p.v. Pak Haas
  9 augustus 2019
  de appel valt niet ver van de boom
9 augustus 2019
Op en top genieten hier :-)
9 augustus 2019
Edit redactie: Bedankt, aangepast
9 augustus 2019
Gisteren de hemel ingeprezen. Vandaag spoorloos ..! Het kan raar gaan met een jonge coureur !
  9 augustus 2019
  Hij heeft gisteren ook bizar veel met zijn krachten gesmeten. Tja, daar betaal je dan later de rekening voor. Het hoort gelukkig ook bij het leerproces van een jonge renner.
9 augustus 2019
Knappe prestatie van Jai Hindley. Gaat hij dit jaar weer naar de Vuelta? Mooie overwinning van Sivakov. Die is dit jaar echt gegroeid. Ik ben erg benieuwd of hij de lijn volgend seizoen kan doortrekken.
10 augustus 2019
Die Higuita rijdt bij zijn eerste jaar op allerhoogste niveau toch uitmuntende prestaties. (Hindley hier ook erg sterk)

Reacties zijn gesloten.