Pauline Ferrand-Prévot werkt aan vertrouwen in de cross

dinsdag 12 december 2017 om 10:50

foto: Sirotti (archiefbeeld)

Pauline Ferrand-Prévot maakte dit weekend een indrukwekkende rentree in de cross. De verwachtingen waren hooggespannen na de tweejarige afwezigheid van de wereldkampioen van 2015, maar ze pareerde alle druk met een vierde plek in Essen en de zege in de Druivencross.“Als je aan de start staat als voormalig wereldkampioene, dan maakt het niet uit of je voor- of achteraan start: iedereen verwacht wat van je. Zelfs als het je eerste koers is in twee jaar. Ik probeerde die druk van me af te duwen”, zegt Ferrand-Prévot in een persbericht van haar ploeg Canyon SRAM.

De Française maakte vorige week haar terugkeer in de cross bekend na twee jaar afwezigheid. Ze pakte in het seizoen 2014/15 de wereldtitel veldrijden. Haar titel kon ze in 2016 echter niet verdedigen, omdat ze het crossseizoen 2015/16 miste door een scheenbeenbreuk.

Ook in het seizoen 2016/17 kwam ze niet in actie in het veld. “Ik vond het niet leuk om niet te koersen afgelopen winter, maar ik had deze break nodig”, zegt ze. “Ik moest wat afstand nemen van mijn fiets na de Olympische Spelen en vorige winter was het juiste moment. Normaal gesproken hou ik van koersen, maar die pauze was belangrijk.”

Terugkeer
In februari keerde ze terug in wedstrijdverband, waarna ze het vertrouwen en plezier in de sport hervond. Op de mountainbike reed ze onder meer naar de derde plaats tijdens de WK en ook in het vrouwenpeloton op de weg deed ze weer mee om de prijzen. Na het mountainbiken nam ze een korte pauze en besloot dat ze haar rentree wilde maken in de cross.

Ferrand-Prévot: “Ik hou van deze discipline. Het is echt een geweldige voorbereiding op zowel het mountainbiken als het wielrennen op de weg. Crossen in de winter past prima in de aanloop naar de voorjaarsklassiekers – en Strade Bianche in het bijzonder.”

Tevreden
Ze eindigde zaterdag als vierde in de Noordvlees Van Gool Cyclocross in Essen en schreef zondag de Druivencross in Overijse op haar naam, hoewel ze beide keren als laatste renster van start was gegaan. “Ik ben erg blij. Niet alleen met mijn overwinning, maar ook met mijn race in Essen. Ik wist niet wat er zou gebeuren, hoe mijn vorm was en wat ik kon verwachten. Ik startte achteraan, vocht hard en eindigde uiteindelijk als vierde. Ik ben tevreden omdat ik me niet geweldig voelde, maar ook omdat dit me vertrouwen geeft voor de rest van het seizoen.”

“In Overijse had ik betere benen. Ik begon opnieuw achteraan, maar wist snel naar voren te rijden. Ik voelde me vertrouwd in de technische gedeeltes en ik was sterk op de stroken waar kracht nodig was. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik kwam hier om het internationale seizoen af te trappen en om plezier te hebben”, aldus Ferrand-Prévot.

De Française heeft samen met haar ploeg een programma opgesteld voor december, dat begon met de twee koersen in België. Ook rijdt ze de twee wereldbekerwedstrijden in Namen en Zolder en de Superprestigecross in Diegem, in de aanloop naar de Franse nationale kampioenschappen in het weekend van 13 en 14 januari.

Programma van Pauline Ferrand-Prévot
17/12: flag-be Wereldbeker Namen
26/12: flag-be Wereldbeker Heusden-Zolder
30/12: flag-be Superprestige Diegem
13/01: flag-fr Franse nationale kampioenschappen

Dit artikel delen:

8 Reacties

josi 12 december 2017 om 11:13

Op basis van haar indrukwekkende comeback in het veld lijkt ze me direct de topkandidaat voor het WK.

maklukzat 12 december 2017 om 11:19

Ze moet wel uitkijken niet te veel te willen. Zie Marianne Vos.

kiryienka 12 december 2017 om 11:21

Gezien haar geweldige terugkeer, verheug ik me meteen op Zolder waar Marianne de crossfiets opstapt. Van deze dames wordt de cross zeker niet slechter. Cant zal nog veel moeite moeten doen om haar wk-trui te verdedigen.

Huilema 12 december 2017 om 11:33

edit wf: niet doen

schipperaar 12 december 2017 om 12:15

@makluk
Hoe meer je doet hoe veelzijdiger, zoals ze zelf zegt geen betere voorbereiding op de weg dan de cross en daarnaast blijkt ze ook nog een fanatiek loopster te zijn, liefst in de bergen, bikkelhard.

Emergo 12 december 2017 om 12:39

@Kiryienka Ik heb begrepen dat ze dat a.s. zaterdag al doet bij de Scheldecross in Antwerpen.

kiryienka 12 december 2017 om 12:46

@emergo Nog beter!

Hoebele 12 december 2017 om 16:50

PFP, Vos en wellicht Thalita. Nu nog hopen dat De Boer en Kaptheijns terug in vorm raken. Dan wordt het een schitterend WK!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.