Paul Herygers pleit voor gekleurde banden in het veldrijden

woensdag 23 november 2022 om 09:11
Paul Herygers pleit voor gekleurde banden in het veldrijden

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

Veldrijders kunnen in de cross verschillende banden gebruiken, afhankelijk van de weersomstandigheden en de staat van het parcours. Het is voor veldritliefhebbers echter niet evident om met het blote oog te zien of een renner nu op bijvoorbeeld Grifo-banden of Rhino-banden rijdt.

Oud-crosser en co-commentator Paul Herygers pleit daarom ook voor gekleurde banden in het veldrijden. De wereldkampioen van Koksijde (in 1994) kijkt naar de Formule 1, waar men wel met een dergelijk systeem werkt. Daar is aan de hand van drie kleuren (rood is de zachte band, geel een mediumband en wit de harde band) snel te zien op welke banden de F1-coureurs rijden.

“Zo weet je meteen of ze voor andere banden hebben gekozen”
“Ik pleit daar ook echt voor in het veldrijden”, geeft Herygers aan in de Sporza-podcast De Tribune. “Geef de banden een kleurtje en dan kun je het verschil vanop afstand zien. Zo weet je meteen of ze voor andere banden hebben gekozen in de materiaalpost. Nu besteden de regisseurs er specifiek aandacht aan om te zien welke nopjes op de banden staan.”

In het veldrijden gebruiken crossers verschillende banden. De Grifo is een allroundprofiel of tractorbandprofiel, geschikt voor zand- en moddercrossen. De Rhino is dan weer een grof profiel voor zware moddercrossen of technische omlopen met veel draaien-en-keren. Verder hebben we nog de Pipistrello (weinig grip en geschikt voor droge grasomlopen), de Pipisquallo (voor droge parcoursen en bepaalde zandcrossen) en de Small Bird (komt uit het mountainbiken).

Dit artikel delen:

22 Reacties

Polleke 23 november 2022 om 09:44

In Qatar mogen dan alle kleuren van de regenboog weer niet…

2
Maillot à Pois 23 november 2022 om 09:56

best gek ja, nog niet zo heel lang geleden hebben ze zélf een regenboogtrui gegeven aan Peter Sagan ;-)

2
storm-biker 23 november 2022 om 09:20

De mannen hadden ook gelijk kunnen bedenken dat dit niet kan omdat:
– Er i.t.t. de Formule 1 niet één verplicht merk is met 3 types waar iedereen het mee moet doen.

1
Mwielerfan 23 november 2022 om 21:37

Alle merken kunnen toch dezelfde kleur aanbrengen?

0
Barry Batsbak 23 november 2022 om 10:03

Zulk gezemel altijd. Oplossingen voor een probleem dat er niet is. In de F1 zijn de kleurtjes er hoofdzakelijk omdat de pitcrew van Ferrari anders helemáál niet meer weet met welke banden ze naar buiten moeten komen voor de pitstops. Wat is het volgende voorstel van Herygers? Een bandenreglement waarbij per wedstrijd alle profielen een keer gebruikt moeten worden? Minimaal een ronde in enkeldiepe bagger op pipistrello’s?

1
Maillot à Pois 23 november 2022 om 10:46

Paul Herygers stelt dit toch ook helemaal niet voor als een oplossing voor een probleem. Met beperkingen op welke banden je al dan niet zou mogen gebruiken heeft het ook al niets te maken.
Gewoon een ideetje om de cross inzichtelijker en dus aantrekkelijker te maken voor de tv-kijker, niet meer en niet minder. Ik vind het zelf ook niet per se een goed idee, maar je moet er ook niet meer van maken dan het is.

5
Koers 23 november 2022 om 14:23

Voor de fetisjisten is dit leuk en voor de rest maakt het weinig uit. En het geeft weer iets om over te praten. Heeft het bandenverschil uitgemaakt? Waarom wisselde je? De anderen begonnen op groen, waarom jij niet? Dan krijgt de kijker ook inzicht in keuzes.

1
Cadellie 23 november 2022 om 09:23

Daar ga je in de modder niks van zien. + Dat ze dan zo slim zullen zijn om dan op een bepaalde kleur dan een ander loopvlak op te lijmen.

0
Luca Quasi 23 november 2022 om 09:40

Goed idee! Een beetje meer betrokkenheid van de fan kan geen kwaad!

0
Gangmaker 23 november 2022 om 10:03

Zou het “de leek” en toevallige crossliefhebber nu echt intresseren met welk soort banden een renner rijd ? De kleine crossers die buiten de top 20 of top 30 het deelnemersveld aanvullen en buiten een gestructurele ploeg vallen hebben geen vrachtwagen met meerdere soorten wielen en met diverse bandenprofielen, is alleen voor de beteren weggelegd die materiaal krijgen of een goede sponsor hebben.

0
Mwielerfan 23 november 2022 om 21:38

De leek niet, maar ik kijk al 15 jaar cross en zie het gewoon niet op tv nu

0
Posterix 23 november 2022 om 10:16

Sven Nys pleitte er ooit voor om alleen Grifo’s toe te staan. Dan hen je dat ook opgelost, alleen worden sommige omlopen dan wel tricky.

0
thorsen 23 november 2022 om 10:55

Zou een prima idee zijn als je (zoals bij de F1) 1 leverancier had voor de banden die dan ook de banden levert aan alle renners. Dat is hier niet het geval, en zeker bij de jeugd/mindere goden o.i.d. zullen velen gewoon met een band rondrijden die ze bij de fietsenmaker op de hoek hebben gehaald bij wijze van spreken.

0
Staf V 23 november 2022 om 11:03

Een heel goed voorstel van Herygers, het is een aanvullende info voor wie het interesseert, en wie naar de cross kijkt is sowieso geïnteresseerd.
Nu laten ze bij de start soms bij enkele zien met welke tubes ze vertrekken, het was beter dat ze van alle renners op de eerste rij lieten zien met welk schoeisel ze vertrekken, met het voorstel van Paul zie je het direct als ze vertrekken, ook als ze tijdens de wedstrijd van type tubes veranderen.

0
Oblomov 23 november 2022 om 12:25

Van de ideeën om het wielrennen aantrekkelijker te maken voor kijkers, zoals vaste rugnummers en wattages op het scherm, vind ik het zeker niet het slechtste voorstel. Maar dit soort informatie komt op zich al aan de orde in het commentaar, al dan niet met behulp van een reporter in de pits, zeker tijdens wedstrijden waar er echt keuzes te maken vallen.

0
Wheely 23 november 2022 om 11:24

Ik kan dit idee wel smaken, zie het overigens niet zo snel gebeuren maar dat is een ander verhaal.

0
DeSjors 23 november 2022 om 22:25

Zolang we een uur lang slechts de eerste 3 in beeld zien zal het mij persoonlijk worst zijn wat voor rubber erop zit. Wat ik hier dan wel weer voornamelijk tegenkom tussen alle berichten door met al die reclames. Lastig lezen zo maar mijn vrouw zal dit apparaat wel gebruiken overdag vermoed ik.

0
Zwarte panter 24 november 2022 om 07:53

Ooh jee de woke gemeenschap haha

0
Blackcanyon 24 november 2022 om 19:32

Dat ik Paul Herygers toch nog eens iets kan leren:
In veel crossen zoals Dendermonde en Overijse ga je het kleurverschil niet zien, daar hebben alle banden een strontkleur. Daar rij je niet net als met een formule-1 auto over schoon asfalt. Dus toch een andere oplossing verzinnen Paul, bijvoorbeeld dat ze na een wissel een ronde lang om de 10 seconden griffo moeten roepen of pipi, zodat iedereen langs de kant het weet ;-)

0
Zwarte panter 23 november 2022 om 12:37

Wanne onzin banden moeten een.mysterie blijven net s de druk

-3
Steven_E 23 november 2022 om 12:43

Misschien je naam dan veranderen in “panter”, kwestie van wat mysterie te bewaren omtrent je kleur.

4
Mwielerfan 23 november 2022 om 21:39

Steven is de held van de dag met dit commentaar

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Populair

Materiaalzone