Patrick Lefevere: “We hebben te maken met een superfenomeen dat Mathieu van der Poel heet”

maandag 22 april 2019 om 10:31
Patrick Lefevere: “We hebben te maken met een superfenomeen dat Mathieu van der Poel heet”

foto: Cor Vos

Patrick Lefevere was zondag de ploegmanager van grote verliezer Julian Alaphilippe. De Belg had na afloop niets dan positieve woorden over voor winnaar Mathieu van der Poel. “Wat Mathieu doet, hebben we al jaren niet meer gezien”, steekt hij zijn lof niet onder stoelen of banken tegenover Het Nieuwsblad.

Naast Van der Poel rijdt ook die andere veldrijder, Wout van Aert, een zeer puik voorjaar. Moet elke renner dan gaan crossen in het najaar? “Dat is erover. We moeten niets aan onze wintervoorbereiding veranderen. Omdat het crossers zijn, hebben ze een specifieke aanpak. Vandaag stopt hun wegseizoen wel. Voor de andere jongens loopt het seizoen gewoon door”, zet hij zijn mening kracht bij.

Dan terug naar Van der Poel. Op grandioze wijze weet de alleskunner nog over de koplopers heen te jumpen in de laatste paar honderd meter. “Vergeet niet dat we met een superfenomeen te maken hebben die Mathieu van der Poel heet”, relativeert hij het verlies van zijn Deceuninck-Quick-Step. “Wat Mathieu doet, hebben we de jongste jaren niet gezien. Het is anders dan bij Kwiatkowski en Sagan. Het is zijn eerste voorjaar.”

Lefevere probeert nog wel ietwat te nuanceren. “Er wordt nu nog niet echt naar hem gekeken. Ook heeft hij geluk gehad dat er vier jongens van Education First bij zaten en dat Fuglsang spelletjes speelde op vier kilometer van de meet”, aldus Lefevere. “Bovendien had Alaphilippe wel krampen, terwijl achterin iedereen bleef rijden.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Jean Dumas 22 april 2019 om 10:46

Wat hier onbesproken blijft is dat Mathieu de koers ondergaat wanneer dat moet (na Eyserbos), en dan alles op alles zet in de laatste tien. Hij heeft zijn koppie goed gebruikt, terwijl Kwiat, Schachmann en Bauke zich leegreden op de windstukken.

flitsvolger 22 april 2019 om 10:51

Als je het zo terugleest, heeft Van der Poel terecht gewonnen en is het vooral zuur voor Fuglsang om niet te kunnen winnen.

Jori 22 april 2019 om 11:03

Denk dat het ook sneu is voor Fuglsang. 99 van de 100 keer verliest hij het als hij met Alaphilippe na de streep rijdt en 99 van de 100 keer overdrijft Alaphilippe als hij zegt dat hij zich niet goed genoeg voelt.

Dit was helaas de ene keer, met name te zien in de laatste kilometer. Alaphilippe volledig verkrampt, zet wel aan, maar eigenlijk geen echte sprint. Fuglsang had dit achteraf wel kunnen winnen, maar vooraf speelt hij gewoon het spelletje zoals hij het moet spelen.
Als er betere koersinfo was geweest in met name de laatste 2 kilometer, had hij hier gewonnen

Mwielerfan 22 april 2019 om 12:41

Kwiatkowski reed zich niet meer leeg dan de twee vooraan dus dat was geen tactische fout. Schachmann was ook slim om op tijd met de achtervolging te beginnen, de kans dat de je 50 seconden op zo korte tijd goedmaakt is niet erg groot. Prima hun kop gebruikt. Van vdp was het denk ik meer van moeten, dat hij zich pas bij de bemelerberg voldoende hersteld voelde en er het beste van probeerde te maken.

yo-eddy 23 april 2019 om 09:34

Er was er vandaag maar één die reed om te winnen, de rest reed om niet te verliezen.

ValseTrage 22 april 2019 om 11:02

Lefevere moet niet wanhopen. Voor mij blijft Alaphilippe de beste renner van het pak.

Edit redactie: geen insinuaties

yo-eddy 22 april 2019 om 11:18

…..ach wat sneu….. MvdP=Capo dit tutti Capi

Fernandi 22 april 2019 om 11:18

Wat een droevige reactie, alweer.

Spartacus 22 april 2019 om 11:26

Misschien eens het draadje van Zonneveld op Twitter lezen dat hij zojuist geplaatst heeft. Keurig geanalyseerd hoe het nu precies gegaan is.

Velominatus 22 april 2019 om 12:03

Niks gesjoemel. Tijdwaarneming loopt altijd achter op de werkelijke situatie. Als de achtervolgers snel inlopen dan is het doorgegeven tijdverschil altijd meer dan het werkelijke verschil op dat moment. Een ervaren renner hoort dat te weten.

Schollekop 22 april 2019 om 12:10

Triest dit.

Chris Van Uden 22 april 2019 om 12:53

Sore loser

Turtlehead 22 april 2019 om 11:31

@Valse: Ik troost me met de gedachte aan die tientallen, nee: honderden topics die er nog komen waarin je je kunt uitleven.

Overigens had er evengoed geen Vlaming (en ook geen Belg) gewonnen….

Hariaan 22 april 2019 om 12:25

Dit was nu eens een goed voorbeeld hoe de oortjes het wielrennen kapot heeft gemaakt.Zonder oortjes krijg je weer koers en kan een ploeg de wedstrijd niet zo snel stil leggen.Iedereen heeft genoten van deze laatste kilometers en niemand begrijpt dat Fughlsang zo goed mee reed met Alaphillipe want die is normaal veel sneller.Op de beelden van bovenaf kon je goed zien dat de groep van der Poel veel sneller reed dan de koplopers de laatste kilometers. De beste heeft gewonnen want op 600 meter van de streep wist Alaphillipe al dat hij er aan kwam en ondanks dat hij nog 100 meter voorop lag kon hij het niet afmaken.

Ivanoviclover 22 april 2019 om 12:31

Zeg je nu dat phlip eventjes 600m moest sprinten om de aanstormende VDP af te houden, na 40km voorop te rijden? Er zijn wel grenzen hoor.

JdeWal 22 april 2019 om 13:01

“Er wordt nu nog niet echt naar hem gekeken” zegt ie. Dat vind ik dan een enorme fout als je ziet hoe hij dit seizoen al heeft gereden.

kaalpani 22 april 2019 om 13:44

Ik denk dat we alle facetten van koers hebben gezien in de Amstel. Van opportunisme, aanvalsdrift, tactiek, berekend rijden, over de limiet gaan, misrekening tot wilskracht en nog meer!

Er waren meerdere renners die verdienden te winnen. Maar er kan er effectief maar één winnen!

P.s. tijdverschillen in de laatste kilometers is weinig tot niet van belang. De juiste keuze maken des te meer!

Tuubke 22 april 2019 om 16:43

Gelukkig maar dat MvdP niet in de ploeg van Lefevere rijdt: dan had hij zijn benen stil moeten houden om de vlucht van Alaphilippe te beschermen.
Want dat is natuurlijk wel een puntje van aandacht als hij verkast: nu is hij de absolute kopman en rijdt iedereen voor hem. Voorzover ze kunnen en voorzover hij ze nodig heeft. Als hij in een ploeg zit met meerdere potentiële winnaars, zal hij vaker in de situatie komen dat hij zelf niet (meer) mag koersen omdat er een ploeggenoot voorop zit.

yo-eddy 22 april 2019 om 17:29

daarom verkast hij ook niet ;)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.