Patrick Lefevere: “Fernando Gaviria vertrekt, ik kan niet betalen wat UAE biedt”

Door Nico Dick en Tim van Hengel, woensdag 24 oktober 2018 om 17:50
Patrick Lefevere: “Fernando Gaviria vertrekt, ik kan niet betalen wat UAE biedt”

foto: Sirotti

Fernando Gaviria trekt de deur achter zich dicht bij Quick-Step Floors, ondanks een doorlopend contract. Dat vertelde teammanager Patrick Lefevere aan Wielerflits tijdens de boekvoorstelling van The Wolfpack. De 24-jarige Colombiaan gaat naar UAE Emirates.

“Hij won dit jaar twee ritten in de Tour en droeg een dag de gele trui. Dus ja, zijn vertrek doet pijn”, zegt Lefevere. “De economische realiteit – dat heb ik al lang geleerd – leert je echter dat je niet op een emotionele manier moet reageren op zulke dingen, maar op een nuchtere, West-Vlaamse manier.”

Het budget van Quick-Step Floors voor 2019 was lange tijd onzeker. “Er zat natuurlijk al een worst case-scenario in mijn hoofd. Daarom heb ik zijn manager toegelaten om eens zijn licht op te steken bij andere ploegen – heel discreet. Maar dan horen ze natuurlijk bedragen die ik niet kan bieden. En als de coureur die cijfers hoort, beginnen de dollartekens in zijn ogen te fonkelen en weet je dat het over is.”

Keuzes
Op het moment dat de toekomst van Quick-Step Floors werd zekergesteld – de komst van Deceunick als nieuwe sponsor – had Gaviria nog geen contract getekend bij een nieuwe werkgever. “Maar hij had de cijfers al gehoord. En je weet ook dat zijn manager zeven à tien procent pakt, dus als hij een loonsverhoging heeft – ik sla met de natte vinger hè, het is geen concreet cijfer – van 500.000 euro, dan is daar 35.000 euro voor hem van. Ook voor Gaviria is een dergelijke loonsverhoging veel geld. Zeker voor jongens uit Zuid-Amerika mag je dat niet onderschatten.”

Lefevere had simpelweg het geld niet om de sprinter een betere aanbieding te doen, vertelt hij.  “Je moet keuzes maken. En ik denk en ik hoop met Álvaro José Hodeg, Fabio Jakobsen en Elia Viviani dat we hem het leven nog heel moeilijk kunnen maken.”

Quick-Step Floors kan wel rekenen op een verbrekingsvergoeding. “Maar wielrennen is geen voetbal. Dat bedrag moet je vooral niet overschatten. Ik kan er geen doorsnee prof mee betalen.” In de marge gaf Lefevere nog mee dat het contract van Vakoc wel wordt verlengd.

Dit artikel delen:

53 Reacties

S-Works87 25 oktober 2018 om 07:53

Prima zet van Lefevere. Twijfel wel of Gaviria er goed aan doet. Als er één renner is die een goede trein nodig heeft ..

Jakobsen naar de Giro of Vuelta?

ghostwriter 25 oktober 2018 om 09:10

Het is voor Lefevere natuurlijk vervelend dat hij één van de twee beste sprinters van het peleton kwijtraakt maar onder de omstandigheden heeft hij de juiste beslissing gemaakt en houdt hij er mooi wat aan over.

Headlines

Materiaalzone

Populair