Patrick Lefevere sluit ook Vuelta a España uit voor Remco Evenepoel dit jaar
foto: Cor Vos
vrijdag 19 mei 2023 om 10:38

Patrick Lefevere sluit ook Vuelta a España uit voor Remco Evenepoel dit jaar

Geen Tour de France en ook geen Vuelta a España voor Remco Evenepoel dit jaar. Na zijn opgave in de Giro d’Italia wegens een positieve coronatest zal de wereldkampioen geen grote rondes meer rijden in 2023, als het aan zijn ploegbaas Patrick Lefevere van Soudal Quick-Step ligt. Dat vertelt Lefevere aan Het Nieuwsblad.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Een Tourdebuut van Evenepoel had hij al uitgesloten. “Als hij daar niet schittert, zullen velen hem met bazooka’s neerschieten”, was de conclusie van Lefevere. Ook de Vuelta, die Evenepoel vorig jaar nog won, zal waarschijnlijk niet op zijn programma staan. “Remco heeft de Ronde van Spanje al gewonnen. Dus niemand zou een andere uitkomst van hem accepteren. Bovendien zou het opnieuw een vrij zware en zeer specifieke voorbereiding vereisen.”

In plaats van de Spaanse grote ronde zal de wereldkampioen via het BK tijdrijden en het BK op de weg toewerken naar het WK in Glasgow. Er werd nog gedacht aan het Critérium du Dauphiné, maar dat komt te vroeg voor Evenepoel. In het najaar volgen dan mogelijk de Clásica San Sebastián, de Canadese eendagskoersen en de Ronde van Lombardije.

Hartonderzoek
Ondertussen is Evenepoel redelijk hersteld van zijn ziekte. “Donderdag testte hij voor het eerst eerst negatief. We denken dan ook dat hij in totaal vijf dagen ziek is geweest. Vooral dinsdag waren de symptomen het sterkst: hoofdpijn en keelpijn, naast grote vermoeidheid. Maar nu is hij beter. We laten hem het hele weekend rusten en begin volgende week krijgt hij harttesten”, aldus Lefevere.

RIDE Magazine
84 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2023 13:32
De nadruk op wat de mensen denken us idd een grote misser binnen de ploeg.
19 mei 2023 13:45
Oh , bedoel gewoon meestal. Kan natuurlijk variëren he.
19 mei 2023 15:45
Ik vind dat besluit jammer.

De Tour schrappen kan ik wel begrijpen, maar de Vuelta niet.

Hij heeft inderdaad de Vuelta al gewonnen, maar een grote ronde per jaar rijden is zeer belangrijk voor de fysieke ontwikkeling van een renner, zeker als hij volgend jaar wil meedoen voor winst in de Tour.

Met eendagskoersen te rijden kweek je die hardheid niet.
Waarom zoveel aandacht voor het WK ? Het parcours in Glasgow is zeker niet in zijn voordeel.

Ik zou Zwitserland (of Ronde Van België), BK, San Sebastian, WK tijdrijden, Vuelta en Lombardije rijden.
19 mei 2023 21:29
Voor wie de podcast van "Wielerclub Wattage" heeft gezien, ik moet Tom Dumoulin toch gelijk geven. De druk op deze jongen wordt veel te groot gemaakt. Als iemand weet wat dit met een renner kan doen (met nadruk op kan) is het Tom wel.

Op deze manier start hij enkel maar een ronde als de voorbereiding ideaal is. Een Remco met de basis van de Giro, wat rust en weer wat hoogtestages kan prima de Tour rijden. Als het WK een doel is kan dit goed als voorbereiding op het WK waarbij hij mooie ritten mee kan pakken. Is het WK geen doel dan kan dit prima als favoriet. Je ziet jaarlijks dat je ook maar de eerste weken ongeschonden door moet komen. De beste wint niet altijd de toer en met zijn basis kan hij zelfs 1 van de beste zijn.

Nee ik begin steeds meer te twijfelen over alles rond Remco en zijn afstappen en planning. Iets is hier niet pluis aan, ergens missen wij een puzzelstuk.
19 mei 2023 12:12
Als je het mij vraagt is een deel van het probleem Evenepoel zelf.

Het zit niet in zijn systeem om mee te rijden voor spek en bonen. Als hij kansen ziet zal hij ze pakken. En laat nou net met de start in het Baskenland er een hele dikke kans liggen op geel of om heel kort te staan in het klassement. Dat laat je als renner met klassementsambities in grote rondes niet makkelijk los. Hij laat zich niet bewust op een kwartier rijden als hij nog kort bij staat in het klassement.

En het past ook niet bij de hype die men graag in stand houdt; als hij om de oren wordt gereden door Pogacar, Vingegaard en nog een stel anderen omdat hij niet goed voorbereid is, gaat dat alleen maar negatief uitpakken. De reacties van de buitenwereld zullen zijn "zie je wel, hij is niet zo goed als hij doet voorkomen" en de reactie van Evenepoel is daarop om nog harder te gaan trainen om zichzelf te bewijzen. En zich daarmee in mijn ogen heel snel op te roken, terwijl hij pas 23 is.

Druk gaat er altijd zijn, zeker met de hijgerige Belgische media. Met een traditionele tourstart en de bijbehorende sprintersritten zou het heel simpel zijn: jezelf in de trein zetten, je 5 km voor de streep laten lossen en na 3 dagen op 10 minuten staan. Maar met deze tourstart is dat simpelweg niet mogelijk.

Mijn advies is dan ook: niet doen, met het oog op een gezonde opbouw naar een wat langere carriere dan tot 2025. Maar ik heb weinig illusies... zie zijn Giro start van 2 jaar terug. Ik verwacht hem dus eigenlijk gewoon in de TdF.
19 mei 2023 13:27
Dus hij rijdt niet de mooiste klassiekers, en ook de mooiste rittenkoers rijdt hij niet. Ze doen alsof hij nog steeds net 18 is. Geen verloren jaar maar wel een mager jaar op deze manier met de kwaliteiten die hij heeft. Wel een jaar dat de concurrentie in de handen mag wrijven dat hij er niet bij is.
19 mei 2023 10:58
Een enorm verloren jaar in zijn carriere...
    19 mei 2023 11:00
    Haha... grapje, toch? Twee Giroritten en een monument...
    19 mei 2023 11:06
    Mwa als je al Luik hebt gewonnen van ‘een enorm verloren jaar’ spreken… Zijn er weinig geweest van een niveau waarbij het een verloren jaar geweest is als je een monument hebt gewonnen. Verder is het jaar nog maar halfweg en heeft hij ook al 2 ritten gewonnen in Giro en Catalonië, en de UAE Tour. Best een prima oogst na een half seizoen.

    Oké ziek uitgevallen in de Giro, dat kan nu eenmaal gebeuren. Stel dat hij straks Lombardije wint, kan je denk ik weer spreken van een superjaar met 2 monumenten. Nog andere mooie koersen op zijn programma zoals het WK en het WK tijdrijden, San Sebastian, enz. om er een meer dan geslaagd seizoen van te laken.

    Evenepoel is ook niet enkel maar ronderenner, maar behoort ook als eendagsrenner tot de absolute top. Dan is het nu eenmaal keuzes maken.

    Overigens moet je nog altijd zien wat Evenepoel zelf wil en hoe het allemaal evolueert, dit lijkt me vooral Lefevere die de hongerige media wil afhouden. Maar ook zonder GT een mooi programma en een ‘verloren jaar’ vind ik het zeker niet.

    Evenepoel is er overigens nog maar 23. Misschien ziet hij het ook niet zitten om nu weer wekenlang alleen op een berg te gaan zitten als voorbereiding op een grote ronde. Als je ziet dat Thomas en Roglic op hun leeftijd nog steeds kunnen meedoen voor de eindzege in de Giro, lijkt het me toch ook belangrijk om een renner op mentaal vlak niet op te branden.
    19 mei 2023 12:18
    @mooie sjors,
    Lefevere doet veel, maar niet de hongerige media afhouden.

    Deze giro hing de bus van QS vol met camera's van Woestijnvis. Ook allemaal om de hongerige media af te houden, toch? Of nee, wacht. De media rammelen met een buidel geld, en het heeft meteen alle aandacht van PatLef. Zolang er een stuiver mee te verdienen is doet Lefevere het.
19 mei 2023 11:10
Een GT renner die prachtige koersen laat liggen en alles zet op WK. De wereld op zijn kop, de mania wordt niet gecreeerd door fans en media, maar door de ploeg zelf
    19 mei 2023 11:14
    Een ‘GT renner’. Volgens mij heeft Evenepoel al meer succes geboekt in grote eendagskoersen dan als ronderenner.
    19 mei 2023 11:33
    Hij wordt door de hele entourage weggezet als GT-renner, gaan we dat nu ook ontkrachten? Natuurlijk wint hij statistisch gezien meer eendagskoersen, die zijn er ook veel meer. En het is een klasbak die veel kan winnen en dat gelukkig ook doet
    19 mei 2023 11:41
    Hij is net geen typische GT-renner die alleen maar grote rondes kan rijden, maar is net zo goed in grote eendagskoersen. Dan moet je keuzes maken, zie ook Pogacar die maar 1 grote ronde op een jaar rijdt.
    19 mei 2023 11:49
    Maar van Pogacar verwacht ik juist wel een Vuelta, mocht hij in de Tour uitvallen
    19 mei 2023 11:58
    Ik sluit ook niet uit dat Evenepoel nog een grote ronde rijdt dit jaar, maar ook de keuze om het niet te doen kan ik snappen.

    Als je naar de Tour gaat en daar uiteindelijk toch niet top blijkt, zal je ook minder fris zijn op het WK, WK tijdrijden, San Sebastian, Lombardije… Dan heeft hij voor de buitenwereld ook de verkeerde keuze gemaakt.

    Ik denk dat ze gaan kijken hoe zijn conditie is binnen een week of 2 en dan zien wat Evenepoel zelf wil. Ziet hij het zitten om weer de voorbereiding te doen op een grote ronde of mikt hij liever op een paar grote eendagskoersen. Ook in scenario 2 kan hij er nog een geweldig seizoen van maken met zijn kwaliteiten. Voor pure ronderenners is die keuze veel makkelijker.

    Bij Pogi is het dan ook kiezen tussen WK en Vuelta. Al zie ik die met zijn lange voorjaar en verstoorde Tour-voorbereiding dit jaar sowieso geen 2de grote ronde meer te rijden, mocht hij bv. uitvallen in de Tour.
    19 mei 2023 12:23
    Evenepoel heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij wil gaan voor klassementen in de GT's. En dan is het een lastig besluit om wel of geen TdF te rijden als je niet je ideale voorbereiding kunt doen. En ook als je vervolgens nog eens een parcours krijgt dat zeker in aanvang op je lijf geschreven is. Dan lonkt toch het klassement, ook al is denk ik vriend en vijand het erover eens dat het misschien veel beter zou zijn om te gaan voor ritzeges, uitrijden en in vorm zijn voor het WK tijdrijden.
    19 mei 2023 21:44
    Niet fris op het WK na het rijden van de Tour? Dat durf ik enorm in twijfel te trekken zeker voor iemand met de kwaliteiten als Remco gaat deze ballon niet op. Wanneer hij tot het einde voor de gele trui gaat dan geef ik je gelijk. Maar ik geef je op een briefje dat het WK gewonnen gaat worden door iemand die heeft deelgenomen aan de tour (desnoods 2 vd 3 weken). Vraag maar aan sommige renners hoe het niveau van de mannen uit de tour verschilt met de rest van het peloton in de periode erna.

Reacties zijn gesloten.