Patrick Lefevere over monumenten in het najaar: “Persoonlijk hoeft dat voor mij niet”

Patrick Lefevere over monumenten in het najaar: “Persoonlijk hoeft dat voor mij niet”

foto: Cor Vos

donderdag 14 april 2022 om 17:28

UCI-baas David Lappartient speelt met het idee om de WorldTour-kalender dermate te hervormen, dat hij zich afvraagt of de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix niet beter in het najaar kunnen plaatsvinden. Als seizoensafsluiter, zelfs. Quick-Step-Alpha Vinyl-manager Patrick Lefevere ziet niets in het idee. “Laat hem dan eerst maar eens wedstrijden van de kalender halen”, vertelt de flamboyante Belg aan WielerFlits.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Door de coronapandemie kon Parijs-Roubaix vorig jaar niet doorgaan op de traditionele datum in het tweede weekend van april. “Noodgedwongen werd er een plek op de kalender in het najaar gevonden”, vertelt Lappartient aan dit medium. “Die verplaatsing naar 3 oktober heeft de wedstrijd niet minder aantrekkelijk gemaakt.”

“Integendeel, dit was een van de meest heroïsche edities van l’Enfer du Nord uit de geschiedenis. Ik heb hierover met organisator ASO gesproken. Zij gaven aan dat er voorheen nooit enige overweging zou zijn geweest om de datum van Parijs-Roubaix te veranderen. Nu staan ze daar heel anders in. Richting de toekomst schept dat veel meer mogelijkheden.”

Lefevere: “Eerst snijden in de kalender”
Quick-Step-Alpha Vinyl organiseerde donderdagnamiddag een persconferentie en daar vroegen we Lefevere meteen naar dit idee. “Iedereen weet dat ik een old fashioned guy ben, dus ik zou het niet veranderen”, lacht de teammanager. “Misschien waren de twee covid-seizoen een beetje speciaal. Maar als hij dat doet, moet Lappartient eerst gaan snijden in de kalender.”

“In augustus, september en het begin van oktober zijn zó veel wedstrijden. Het is haast onmogelijk om alle koersen te rijden. Iedereen weet dat het seizoen min of meer in januari begint. Van Omloop Het Nieuwsblad naar Luik-Bastenaken-Luik is het eerste deel, dan werkt iedereen toe naar de Tour de France en het derde deel is mooi met onder meer het WK en de Ronde van Lombardije.”

Voor Lefevere hoeft dat niet te veranderen; hij benadrukt dat het zijn persoonlijke mening is. “Ik ben juist blij dat beide koersen nu weer in het voorjaar zijn. We zijn dit gewend, hier trainen we als gekken voor in de winter. Iedereen is altijd nerveus om aan de eerste koers te beginnen. Iedereen plant hoogtestages en alle ploegen rekenen al jaren uit hoe ze hun renners het beste in vorm kunnen krijgen in bepaalde periodes. Dat vergt opofferingen.”

“Als de klassiekerperiode er eenmaal opzit, dan denk ik dat heel het peloton blij is dat ze even geen druk hebben. Mentaal gezien is die rust ook welkom. Ik denk dat iedereen juist blij is dat deze twee monumenten nu weer in het voorjaar zijn.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

vevie 14 april 2022 om 17:46

Er zullen dan idd keuzes op de kalender gemaakt moeten worden. Daarnaast heb je puristen die hier niet aan willen. Het is echter geen slecht idee om na te denken over de invulling en de plek op de kalender van sommige wedstrijden.

Lalsacien 14 april 2022 om 17:47

Het wielermilieu is in het algemeen conservatief. Lefevere is geen uitzondering.

Mwielerfan 14 april 2022 om 18:47

Een deel van de waarde zit hem ook in die geschiedenis, dat grootheden van vroeger hier ook streden. Dus ik snap dat wel

Ab Normaal 14 april 2022 om 17:57

Ik vind het juist wel leuk. Als je nu een kleine blessure hebt , of net ziek bent, mis je ineens twee van je doelen.
Roubaix in oktober lijkt mij uitstekend.

TheBigShow 14 april 2022 om 18:10

Weten we ook weer hoe serieus hij de Giro neemt

Wheely 14 april 2022 om 18:23

Ik vind de volgorde zoals het nu is en aaneengeschakeld juist heel mooi, dan zit er een soort verhaal in. Op zich wel leuk als er later in het seizoen nog wat mooi eendagswerk volgt voor kasseienvreters maar Roubaix moet blijven waar die zit.

Mwielerfan 14 april 2022 om 18:48

Ik denk ook dat die samenhang belangrijk is. Daarom is verplaatsen alleen een optie als de hele kasseien serie verplaatst.

Koers 14 april 2022 om 18:33

Ik ben wel voor om de grote rondes door te laten draaien. Op die manier krijgt elke ronde eens in de 3 jaar de fijne plek in juli. Hoe dat sneeuwtechnisch zit weet ik niet, maar dan krijgt wel elke ronde zijn portie. En eens een Giro zien zonder dat je een halve koers naar een soort van grafische rekenmachine zit te kijken is ook wel fijn.

Vraag me dan wel af of de ASO dan uit de UCI stapt en voor zichzelf gaat. Met o.a de tour, vuelta en pr is dat geen kleine speler natuurlijk.

reusjen 14 april 2022 om 23:45

Hier is de de Tour veel te groot voor. De andere 2 GT’s staan echt niet op dezelfde voet.

Koers 15 april 2022 om 08:29

@reusjen nee klopt en dat vindt ik dus jammer, en dit zou dat wellicht kunnen verhelpen. Ik wil 3 gelijkwaardige grote rondes.
Maar de kans dat ik dit zie gebeuren binnen 20 jaar is minder dan 5%. De ASO heeft simpelweg te veel macht. Het is te hopen dat zij nooit de Italiaanse koersen overnemen, maar ik vrees ervoor.

FDJ 14 april 2022 om 19:06

Ik ben het in deze met de roedelleider eens. Ook in het najaar kun je prima mooi weer hebben. Ga elk jaar eigenlijk naar de Münsterland Giro 3 oktober en heb in de afgelopen 10 jaar precies 1x regen gehad.

nicoj 14 april 2022 om 22:40

Patlev wacht tot na LBL om de balans op te maken over de prestaties. Klassiekers in oktober betekent dat we heel lang moeten wachten op zijn oordeel!

Headlines

Materiaalzone

Populair