Pascal Ackermann spurt naar winst in Bredene Koksijde Classic
foto: Cor Vos
vrijdag 22 maart 2019 om 17:17

Pascal Ackermann spurt naar winst in Bredene Koksijde Classic

Pascal Ackermann heeft de inaugurele Bredene Koksijde Classic op zijn naam geschreven. In Koksijde was hij de snelste in de massasprint. De Duitse kampioen klopte Kristoffer Halvorsen en Álvaro José Hodeg, die als regerende winnaar aan de koers was begonnen.

Tot vorig jaar heette deze koers nog de Handzame Classic. Maar door het verleggen van de aankomstplaats van Handzame naar Koksijde, werd ook de naam aangepast naar de Bredene Koksijde Classic. In deze wedstrijd over 197,5 kilometer vormden de Kemmelberg en de Rodeberg de belangrijkste scherprechters, maar daarvandaan was het nog ruim 100 kilometer naar de streep. Voorts was het oppassen voor de wind op de wegen van De Moeren bij Veurne.

Zes renners pakten al vroeg een ruime voorsprong. Andrea Vendrame, Justin Timmermans, Julien Morice, Dimitri Peyskens, Michiel Dieleman en Mathias Norsgaard Jørgensen sloegen de handen ineen en reden spoedig zeven minuten weg bij het peloton, waarin Deceuninck-Quick Step en CCC de kop pakten. Beide ploegen hadden met regerend winnaar Álvaro José Hodeg, Fabio Jakobsen en Jakub Mareczko enkele belangrijke kanshebbers in de gelederen.

foto: Cor Vos

In het Heuvelland half koers begon het tijdsverschil dan toch al wat terug te lopen. Nadat de Kemmelberg en de Rodeberg waren gepasseerd, bedroeg de voorsprong van de kopgroep nog ongeveer drie minuten. Vooraf werd gewaarschuwd voor waaiers in De Moeren, maar de wind bleek niet krachtig genoeg om het op de kant te zetten. Op veertig kilometer doorkruisten de vluchters voor het eerst de finish in Koksijde, waarna nog drie plaatselijke omlopen volgde.

Jakobsen uitgeschakeld door valpartij
De marge van de zes bedroeg toen nog maar ruim anderhalve minuut en daardoor leek de verwachte massasprint al in de maak. Terwijl de snelheid de hoogte in werd gejaagd en de eerste vluchters werden ingerekend, werd op vijftien kilometer van de streep flink gevallen. Een van de belangrijkste slachtoffers was Fabio Jakobsen, die daardoor z’n kansen meteen gedwarsboomd zag. Deceuninck-Quick Step zag even later ook Hodeg langs de kant staan met pech.

De Colombiaanse titelverdediger kon op een leenfiets echter opnieuw aansluiten bij het peloton. Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde reed alleen Mathias Norsgaard vooruit. De Deen van het Riwal Readynez Cycling Team had echter nog slechts twintig tellen voorsprong. Daarop probeerden enkele renners de oversteek te maken en op negen kilometer van de meet werd ook Norsgaard bijgehaald. Daarop namen de sprintersploegen het commando weer over.

foto: Cor Vos

Op tweeënhalve kilometer van de meet werd er opnieuw gevallen, terwijl aan de kop van het peloton stug werd doorgetrokken. De ploegen van CCC en UAE Emirates leidden het pak onder de vod van de laatste kilometer. Het was echter een sprinter van een andere ploeg die met de winst ging lopen. In de sprint ging Pascal Ackermann van BORA-hansgrohe van ver aan en tekende voor de negende seizoenszege voor de WorldTour-formatie.

 
16 Reacties
Sorteer op:
Vreemde sprint. Ccc lag met 3 of 4 man top tot 500 meter voor de finish en was toen ineens nergens meer. Gedrang bij de hekken en rare lead out van Keisse met Hodeg erachter op de te grote fiets van Serry. Jakobsen zat heel ver achterin trouwens bij de valpartij
  22 maart 2019
  Daarom dat Sajnok waarschijnlijk hoger eindigt dan Mareczko
22 maart 2019
Hodeg was na zijn lekke band eerder toch wat onzeker en minder kracht. Keisse ging te hard.
22 maart 2019
Keisse had gwn door moeten rijden in de laatste paar honderd meter. Dan had hij zeer wss gewonnen.
  22 maart 2019
  zeker
  22 maart 2019
  Ackermann reed de sprint een stuk sneller. Die had gewoon gewonnen.
  22 maart 2019
  Hodeg had in een van die laatste bochten een gat kunnen laten vallen en zelfs op wandel gaan richting de hekken met Ackermann en diens leadout.
22 maart 2019
Weinig Belgische overwinningen in België.. jammer van Fabio. Als hij bleef zitten dan was top 3 een zekerheidje geweest
  22 maart 2019
  Zelfde aantal tot nu als in 2018 toen was de zege van Lampaert in Dwars door Vlaanderen de enige Vlaamse/Belgische zege in het voorjaar. En die koers moet nog gereden worden.
22 maart 2019
In elk geval het Vlaams vriendje uit Schepdaal van den Peer V den Jean D en den L Jalabert en andere Kielakilis was vandaag tot op een 2 km nadrukkelijk aanwezig... Mooie sprintoverwinning van Ackermann.
22 maart 2019
Leenfiets!
22 maart 2019
Halvorsen met idiote manoeuvre schuld aan weer een valpartij waar andere de dupe van worden. Dank man. Op het podium ook nog! Uit de uitslag schrappen graag. Wordt er ooit nog wel eens ingegrepen bij rijden over het fietspad? Of alleen bij de "kleintjes"?
  23 maart 2019
  In nokere ook halve peloton op de stoep gezien
22 maart 2019
Net als Nokere nou niet bepaald een koers die iets toevoegt momenteel. Hoop smalle weggetjes, valpartijen en vervolgens een massasprint. Kan er niet echt van genieten.
  23 maart 2019
  Eens. Gisteren ook echt met verbazing zitten kijken hoe dat parcours er de laatste 10km uitzag. Dan weet je van tevoren dat er renners botten gaan breken.
  23 maart 2019
  Wel fijn dat bijna alle andere koersen over hetzelfde parcours gaan.

Reacties zijn gesloten.