Parijs-Roubaix verhoogt prijzengeld vrouwen, mannen verdienen nog wel meer

dinsdag 12 april 2022 om 18:00
Parijs-Roubaix verhoogt prijzengeld vrouwen, mannen verdienen nog wel meer

foto: Cor Vos

De organisatie van Parijs-Roubaix heeft het prijzengeld voor de tweede editie van de vrouwenwedstrijd, die aanstaande zaterdag zal worden verreden, verhoogd. De winnares ontvangt nu 20.000 euro, liefst dertien keer meer dan de 1.535 euro die de Britse Lizzie Deignan vorig jaar in oktober opstreek.

De organisatie van Parijs-Roubaix komt dit jaar met een totale prijzenpot van 50.000 euro voor de vrouwen. Dit past in een recente ontwikkeling. Zo besloot de Ronde van Vlaanderen dit jaar het prijzengeld van vrouwen en mannen gelijk te trekken. Ook de Amstel Gold Race heeft inmiddels het prijzengeld voor mannen en vrouwen helemaal gelijkgetrokken.

Voor Parijs-Roubaix is er nog geen sprake van volledige gelijkheid. Het prijzengeld bij de mannen ligt namelijk nog wel hoger. Bij de vrouwen gaat het dus om een prijzenpot van in totaal 50.000 euro. Bij de mannen, die zondag in actie komen, om 90.000 euro, waarvan 30.000 euro voor de winnaar van de Helleklassieker.

“In 2021 hebben we ons gebaseerd op het barema van de internationale wielerunie voor wedstrijden, op hetzelfde niveau als de Ronde van Vlaanderen”, legt Franck Perque, de verantwoordelijke voor ‘Paris-Roubaix Femmes’, uit. “De schaal is dezelfde gebleven, maar we hebben besloten het prijzengeld toch te verhogen.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Franco Ballerini 12 april 2022 om 18:14

De prijzengelden blijven peanuts. Misschien is het beter er maar mee te stoppen en dat geld te besteden aan extra veiligheidsmaatregelen, zoals meer boplans en veilige boardings.

Koers 12 april 2022 om 19:20

Voor de mannen wel, voor de dames is dit in verhouding toch echt wel een redelijk deel van het inkomen.

WernerFranke 12 april 2022 om 19:43

20.000 als premie is toch nog meer dan mijn eindejaarsbonus.

reusjen 13 april 2022 om 00:06

@Koers
De vrouw die hier gaat winnen kan prima leven van haar salaris hoor. En als dat het criterium is verdeel dat geldt dan over de laatste 20 rensters(bij wijze van spreken, want dan wordt er uiteraard gekoerst om laatste te worden door een groot deel.)

Koers 13 april 2022 om 08:23

@reusjen, uiteraard, maar daarom is het nog wel een aanzienlijk deel van haar inkomen. Doorgaans wordt het prijzengeld ook met het team verdeelt. Ik vermoed dat bij de dames, vanwege het niveauverschil zij een groter deel krijgen, maar voor de teamgenoten die 30k in het jaar krijgen is een bedrag van 500e al een leuke bonus natuurlijk. En dit is niet de enigste koers waar het prijzengeld flink omhoog is gegaan.

De Giro Rosa betaalde verleden jaar per ritzege 550, was nog minder dan de iets van 750 minimum die vereist is voor wt (dat waren ze toen niet). Dit jaar is er een totaal van 250k aan prijzengeld. Winnaar roze kreeg 8k, dat is dit jaar 50K. Dat zijn geen kleine verhogingen, daarnaast zijn ze dit jaar ook 2 uur per dag te zien. Ook de tour heeft volgens mij 250K aan prijzengeld, daar gaat echt wel een flinke 13/14e maand gescoord worden.

Overal komt geld bij, en dat zullen de dames echt wel merken.

KimJungPoels 12 april 2022 om 19:09

Hoeveel is het prijzengeld per verreden kilometer?

Koers 12 april 2022 om 19:18

We hadden het er onlangs al eens over dat sinds Van der Breggen aangaf te stoppen, de ene na de andere koers flink meer prijzengeld krijgt, op tv komt, of zelfs gecreeerd wordt (in dat laatste geval zijn de Tour en PR bepaald geen klein bier), maar het is nu bijna inwrijven :P Maar gelet op wat voor een teamplayer zij het laatste jaar was, zal ze het de anderen van harte gunnen.

Richard van Hoof 13 april 2022 om 07:52

Goede ontwikkeling, maar we moeten wel beseffen dat het prijzengeld van de dames moet nog altijd door de heren moet worden verdiend.

Ik vraag mij ook af wanneer die strijder voor gelijke rechten en betalingen tussen vrouwen en mannen ook eens van zich laten horen als het minder aansprekende beroepen betreft. Meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven? Dan ook meer vrouwen in beroepen als groenverzorging, wegwerkers, stratenmakers, metselaars, dakdekkers, daar hoor ik nou nooit over de ondegelijke verhouding van mannen en vrouwen.

En wat betreft de betalingen en het werk dat ergens voor wordt geleverd, voorlopig moeten de heren in de “adult industry” nog altijd het hardste werken, maar krijgen die bij lange na niet hetzelfde betaald als de de dames….. wanneer gaat daar nou eens iemand voor op de bres?

Oblomov 13 april 2022 om 10:46

Ik denk dat jij je eens wat beter moet verdiepen in de kijkcijfers. Het fundamentele verdienmodel van profwielrennen is nog altijd dat renners feitelijk een rondrijdende televisiereclame zijn. Door vrouwenwedstrijden serieus te nemen verbeter je de lengte en de aantrekkelijkheid van je televisieproduct. Het veldrijden is daar het beste voorbeeld van, maar ook op de weg zien we nu dat honderdduizenden met alle plezier blijven hangen (of eerder inschakelen) om de vrouwenwedstrijd te bekijken.

Emergo 13 april 2022 om 12:20

@ Richard Wat de laatste alinea betreft: gezien je kennis, wat let je. Of dit nog iets met wielrennen te maken laten we maar in het midden.

Headlines

Materiaalzone