Amstel Gold Race trekt prijzengeld vrouwen en mannen gelijk

woensdag 6 april 2022 om 13:45
Amstel Gold Race trekt prijzengeld vrouwen en mannen gelijk

foto: Cor Vos

De Amstel Gold Race heeft het prijzengeld van vrouwen en mannen volledig gelijkgetrokken. Dat maakte de wedstrijdorganisatie bekend tijdens een perspresentatie. Beide winnaars verdienen in de komende editie van de klassieker, aanstaande zondag, 16.000 euro.

De Amstel Gold Race voor vrouwen werd vijf jaar geleden nieuw leven ingeblazen en sindsdien nam de organisatie steeds opnieuw stappen om meer gelijkheid te krijgen in de wedstrijd. Denk aan een actie met rondemisters en de gezamenlijke ploegenpresentatie van mannen en vrouwen. Daarnaast is er steeds meer zendtijd voor de vrouwenkoers en is het prijzengeld de afgelopen jaren langzaam maar zeker verhoogd. Vanaf aankomende editie wordt het prijzengeld voor de mannen en vrouwen helemaal gelijkgetrokken.

“Dat is een flinke stap voorwaarts”, aldus koersdirecteur Leontien Zijlaard-van Moorsel van de vrouwenwedstrijd. “In totaal is het prijzengeld voor de vrouwen, net als bij de heren, dit jaar 40.000 euro. Dat is 30.000 euro meer dan vorig jaar. Een aanzienlijke verhoging dus. Als je ziet waar het vrouwenwielrennen vandaan komt en waar we nu staan, dan is dat echt een wereld van verschil. De ontwikkeling om meer gelijkheid te krijgen in de wielersport heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. En hier willen we echt in de kopgroep zitten.”

De voormalig beroepsrenster, meervoudig olympisch en wereldkampioene, is dan ook te spreken over de ontwikkelingen. “Ik ben heel trots dat we bij de Amstel Gold Race steeds vernieuwende stappen nemen en een leidende rol pakken.”

Dit artikel delen:

74 Reacties

Arie den Blanken 5 april 2022 om 15:50

Op zich prima actie maar pas invoeren als de commerciële exposure even groot is als bij de mannen.

0
TheBigShow 5 april 2022 om 17:58

Nooit dus..

Helpt ook niet dat de vrouwen na de mannen komen, de Pater lijkt 2x zo lang…

0
Emergo 6 april 2022 om 11:09

@Arie Dit horen we voor de zoveelste keer; moet jij het betalen ?? Bovendien, wat zou de reden zijn om het niet te doen. De vrouwen rijden naar hun vermogen en dat is ca 11% lager dan bij de mannen. Moeten ze op basis daarvan betaald worden of op basis van de amusements- of commerciële waarde. Ik vind het kijken naar vrouwensport in het algemeen niet minder dan naar mannensport , het criterium hoger, sneller etc is voor mij niet van belang.

0
Oblomov 6 april 2022 om 14:18

Vorig jaar bijna een half miljoen kijkers getrokken. Meer dan de mannenwedstrijd (al zijn daar wel excuses voor op te voeren). Dat mag je best met een paar centen extra belonen.

0
Tripodboom 5 april 2022 om 15:55

Gaan ze evenveel kilometers rijden?

0
Asje Menou 5 april 2022 om 19:06

Of in ieder geval rond de negentig procent van wat de mannen aan afstand afleggen. Er is natuurlijk wel wat fysiek verschil tussen mannen en vrouwen.

En bij de cross optrekken naar minimaal 55 minuten. Ik denk dat we dan opeens andere rensters in de top tien te zien zouden krijgen.

0
Turtlehead 5 april 2022 om 22:17

Ik weet niet of je er dan 10 over houd…

0
Michelangelo 5 april 2022 om 16:03

Ik zie de reacties hierboven, en dan heb je er m.i. niet veel van begrepen. Of laat ik het wat liever zeggen: ik kijk er anders tegenaan.

Prijzengeld is slechts een klein deel van het budget van een wielerploeg. Van het salaris van de 5 best betaalde mannen kun je volgens mij het hele vrouwenpeloton betalen. Dan vind ik het gelijktrekken van het prijzengeld een hele goede eerste stap.

En hoeveel km's ze rijden: maakt dat uit? Profrenner ben je 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar. En voor profrensters is dat niet anders. Waarom zou je mannen extra belonen voor hetzelfde aantal uren dat ze moeten werken?

0
reusjen 5 april 2022 om 16:14

Waarom zou een organisatie moeten betalen voor de trainingsuren? Daar is de ploeg verantwoordelijk voor. Deze beargumentatie gaat volledig mank. Bovendien zijn de rensters die profiteren van hoger prijzengeld niet de rensters die er met pijn en moeite van kunnen leven of er zelfs naast moeten werken. Als je echt iets wilt doen steek dan met z’n allen geld in een fonds waarmee jeugd en opleiding van rensters wordt ondersteund. En ten slotte moet er een markt voor zijn. Als mensen er niet op zitten te wachten heb je gewoon pech naar mijn mening.

0
Brabander 5 april 2022 om 16:15

Ja. Dat met die afstand is wel een dingetje voor bepaalde lieden hè. Alsof wielrennen puur om afstand gaat

0
sjoerdtjen 5 april 2022 om 16:19

Mooi voor de dames dat het prijzengeld gelijk is. Maar het is gelet op hoe de normale wereld werkt toch totale onzin?

Opmerkingen over het "niet hebben begrepen" over dit onderwerp slaan m.i. nergens op….
Waarom is er zoveel geld voor salaris en prijzen bij de "mannen"? Omdat het een commercieel mechanisme is. Kijkcijfers, exposure, reclame inkomsten etc…

Het zou dan toch ook veel eerlijker zijn als de mannelijke waterwaterpoloërs even veel zouden kunnen verdienen als de mannelijke wielrenners? Dat zijn immers ook profs, 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar.

En laten we ook gelijk alle salarissen op wereld gelijk trekken voor mensen die even veel uur werken. Wel zo eerlijk heh…

Even goede vrienden, mooi gebaar, fijn voor de dames maar ik ben dat deugen voor de bühne wel een beetje beu

0
Koers 5 april 2022 om 16:24

Al zou je de gehele prijzenpot bij het loon van elke renster opplussen dan nog verdienen ze minder dan de mannen (uitgezonderd enkele toppers die meer verdienen dan de veredelde stagiairs).

Ik denk overigens dat er inmiddels toch ook wel aardig animo voor de dames is. Tuurlijk is de hoofdact de herenversie, maar ze leveren vaak prima koers, het is een herkansing voor de chauvinisten die net een buitenlander zagen winnen, en men blijft wellicht langer in de aankomstplaats hangen of komt naar de startplaats van de dames.

Daarnaast als de AGR ook gezien wil worden als monument (dat is lastig, helemaal zonder handleiding), dan moet het ook gewoon als een grote koers bij de dames gezien worden.

Wellicht een leuk klusje voor de aanstaande stagiair: een artikel/overzicht over de ontwikkelingen in de dameskoers in de laatste paar jaren: nieuwe koers naast de herenversie, oude koers die nu wel uitgezonden wordt, gelijkstelling prijzengeld etc. Dat mag toch wel Aanzienlijk met hoofdletter A genoemd worden.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 16:27

@reusjen
Blijkbaar was in Nederland (NOS en Eurosport) de Ronde Van Vlaanderen voor vrouwen beter bekeken dan die voor mannen.

Of jullie zaten bij de mannenversie massaal naar Sporza te kijken (begrijpelijk) en zijn met zijn allen naar de NOS gevlucht toen Ruben Van Gucht eraan kwam (ook begrijpelijk) ;-)

0
reusjen 5 april 2022 om 17:04

@Maillot
Het zou me verbazen, maar als het zo is dat er meer animo is voor de dames dan voor de heren dan moeten ze daar ook naar betaald worden. Uiteindelijk is het denk ik het eerlijkst om een bepaald percentage van de inkomsten als prijzengeld te geven en dat percentage gelijk te trekken.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 17:16

@reusjen
Op dit moment zal er overall zéker niet meer animo zijn voor de dames, dat ben ik met je eens.

Exposure en populariteit zijn natuurlijk wel sterk gelinkt, het een versterkt het ander. Behalve het ‘deug’-aspect zien die organisatoren volgens mij ook dat het vrouwenwielrennen in de lift zit en beginnen ze geloven dat er potentieel een markt in zit. Dus voor een stuk is het gewoon investering ook.

0
kleomantre 5 april 2022 om 18:44

@sjoerdtjen

Het is allemaal leuk dat wat je aanwijst maar realiseer je wel dat vele commerciële mechanismen niet bepaald strikt markt gedreven zijn. Er komt een hoop psyche en sturing bij kijken.

Het ontbreekt alleen vaak aan het lef van media oftewel sponsoren om eens niet op geijkte paarden te wedden omdat dat als 'de markt' geldt. Het is ook niet omdat er naar A gekeken wordt en B niet getoond dat er niet evenzogoed een markt zit in B. Maar als je nooit of maar zeer weinige inspanningen doet kom je er ook niet achter.

Daarnaast hebben we ook nog zoiets als enorme ongelijkheden wereldwijd die we door de bank genomen goedpraten of maar accepteren, dit omdat de wereld veel te complex in elkaar zit om hier als eenling of zelfs als organisatie iets aan te doen. Met zoiets als een wielerwedstrijd is het gelukkig niet zo lastig om ongelijkheden, althans toch op 1 vlak, te bestrijden.

Ik vind het dan ook een goed streven om prijzengeld recht te trekken, het zijn ook geen exorbitante bedragen. Vooral goed dat de huidige generatie wat dat betreft niet tien jaar hoeft te wachten tot de sport zich ineens commercieel heeft bewezen. Een kleine 'geste' omdat wat de toekomst gaat zijn nu al gestalte te geven.

Overigens kan ik @Reusjen ook wel volgen dat enkel alleen prijzengeld dat naar een selectief groepje rijders gaat ook niet heel veel zoden aan de dijk zet om er echt substantiele verandering mee teweeg te brengen. Er zijn nog wel wat wegen te bewandelen om er een goede breedtesport van te maken en daar zou toch ook veel aandacht moeten liggen.

0
sjoerdtjen 5 april 2022 om 19:33

@kleomantre
Professionele sport is bij uitstek markt gedreven. Niet vanwege psyche en/of sturing.

En quátsch dat het ontbreekt aan lef van de media (en in jouw ogen sponsoren)… Psyche en sturing komt vooral vanuit de deugkant… Het lef van media is er al lang, denk aan het vrouwenvoetbal, wielrennen, tennis, atletiek, hockey etc.

Sponsoren kunnen dus al veel langer kiezen. En hierbij kiezen ze dus voor markt mechanisme. Er zijn vanuit de media juist wel heel veel inspanningen in lijn met de deugpolitie. Geforceerde poging tot compensatie in gelijkheid. Dat werkt vaak averechts. Maar er is genoeg “lef, psyche en sturing”.

Dat je “enorme” ongelijkheden op wereldschaal aanhaalt siert je, maar wijkt af van het onderwerp hier. Ik ben liberaal in hart en nieren en sta dus voor gelijkheid in geslacht, kleur en ras. Alleen commercie en hier in het bijzonder sport is dus wél marktwerking. Kijk bv maar naar vrouwentennis (wel commerciële marktwerking) en vrouwenvoetbal (geen commerciële marktwerking). En in de media is er bepaald geen gebrek (geweest) aan vrouwenvoetbal.

Maar dat ze het gelijk trekken qua prijzengeld is een mooi gebaar en vooral heel fijn voor de wielrensters. Dus geen negatieve intenties met mijn mening :)

0
kleomantre 5 april 2022 om 20:15

@sjoerdtjen met media, maar dat komt misschien omdat ik er een achtergrond in heb, is mijn ervaring toch meer dat men het lef ontbeert om andere keuzes te maken.

Dat komt omdat ze heel snel voor het makkelijke verhaal kiezen. En tegelijkertijd daarmee vaak van de kant die beeldbevestigend is of al gekend.En als het dan niet is, dan is het zoals bij enkele NPO-omroepen, het halsstarig opdringen van visies die een selecter groepje (mensen van binnen het mediabereik en hun eigen omgeving) belangrijk vinden. Raymond Kerckhoffs hier op WF zou je kunnen stoppen bij de journalisten die voor het makkelijke verhaal kiezen. Daar tegenover staat dan gelukkig Nico Dick die wel eens iets anders dan geijkte afslagen neemt of onderwerpen zoekt.

Uiteindeljk is het maar een klein groepje mensen dat bepaalt wat we te zien krijgen en het is vaker wel dan niet gestoeld op de denkbeelden van de (eind)redacteurs. Dat kan soms ook gunstig uitpakken als het wel 'progressief' ingestoken is. Je zou vrouwenvoetbal en de aandacht daarvoor als zodanig kunnen zien. Het zal je verbazen hoe weinig er echt sprake is van een open blik op redacties bij mediabedrijven en hoe nog vaker een pragmatische aanpak de overhand krijgt (denk aan: ''oh we hebben hier tenminste wel iemand ter plekke'' of ''hier zijn (goedkope) beelden van" of gewoon onwil of creatieve armoe (denk aan "doe maar iets met de ramadan, die is toch nu" ). We krijgen echt niet zoveel verslag van het democratische congres in de VS omdat we nou in Nederland zoveel daarin geinteresseerd zijn noch dat daarin veel nieuwswaarde zit.

0
vanSpringel 5 april 2022 om 16:21

Gaat wat worden als die mannen in de gaten krijgen dat ze net zoveel prijzengeld te verdelen krijgen als de vrouwen.

0
Turtlehead 5 april 2022 om 22:20

Zolang ze de vrouwen niet hoeven te betalen, valt het misschien nog mee?

0
Emergo 6 april 2022 om 11:21

Schijnt bij tennis reuze mee te vallen.

0
Team Spaak 5 april 2022 om 16:32

Ach het prijzengeld is maar een habbekrats van de inkomsten natuurlijk. Prima om dat gelijk te trekken toch?

“Maar de mannenkoers heeft een veel grotere publicitaire waarde”
Ze halen hun inkomsten dan toch ook uit de grotere sponsoren en de hogere bedragen die deze sponsoren daarbij neertellen?

“Dan moeten de vrouwen ook evenveel km’s rijden.”
Maakt dat uit dan? Bij het schaatsen krijgen de sprinters op de 500 en 1000m toch ook niet minder dan de allrounders voor de 5 en 10km?

Ik kijk ook minder graag naar het vrouwen wielrennen, gaat gewoon ook veel minder snel. Maar wat mij betreft mag het prijzengeld gelijk zijn.

0
kleomantre 5 april 2022 om 18:51

Sterker nog krijg je voor een touretappe die korter is minder prijzengeld dan voor een lange touretappe? Of voor een bergetappe meer dan voor meebollen in een groep tijdens een sprintetappe?

0
Tripodboom 5 april 2022 om 18:09

Volledig eens met sjoerdtjen. Als het prijzengeld gelijk getrokken wordt omdat we zo moeten deugen, dan zou ik als profwielrenner behoorlijk over de rooie gaan. Voor dat zelfde geld van de vrouwen moet ik me 100 km meer uit de naad gaan trappen. Deze scheefdeug doet zich ook voor bij grandslam tennis, waar het prijzengeld ook gelijk is getrokken. De vrouwen om drie sets de mannen om vijf sets. Doorgeschoten emancipatie of liever te ver doorgeschoten emancipatie.

0
Koers 5 april 2022 om 18:26

Ik meen dat damesfinale van Wimbledon en US Open in een bepaald jaar hoger waren dan de herenfinale. Bij de US Open is dat wel vaker het geval ivm de zusjes Williams. Nou is er meer dan de finale, maar schijnbaar is er echt wel animo. Wellicht heeft het succes van de zusjes Williams er wel voor gezorgd dat niet-tennisfans ook het herentennis zijn gaan volgen. Het kan elkaar natuurlijk ook versterken. Er wordt trouwens nergens gesteld dat de dames niet langer willen fietsen. En er wordt vaak genoeg gezegd dat men de lange etappes overbodig vindt.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 18:31

Dan vind je ook dat een 3-2 zege meer prijzengeld verdient dan een 3-0 zege?
Ah ja, want in het ene geval heb je 5 sets gespeeld en in het andere geval maar 3.

Om nog maar te zwijgen over die schandelijk overbetaalde Usain Bolt.

0
Anton van Valouwe 6 april 2022 om 18:39

Het is maar waar je je druk over maakt! Overigens kan ik mij voorstellen dat het bedrag ten goede komt aan alle rensters van een ploeg.

0
Guushovd 5 april 2022 om 18:14

Ik kijk heel graag naar het vrouwenwielrennen. Ik vind het spannend, het zijn fenomenale atleten en de uitstraling is inmiddels ook dik in orde. Vrouwen gaan minder snel, maar dat is sport, iedere categorie is anders, daarom zijn het ….. andere categorieën.

Of ze hetzelfde prijzengeld moeten krijgen, ik weet het niet, ik bepaal het niet en ik heb ook geen zin om daar een punt van te maken. Dat een aantal mensen hierboven daar wel heel uitgesproken meningen over hebben doet mij vermoeden dat ze of (1) een deel van het prijzengeld zelf moeten betalen, of (2) ze op een andere manier een reden hebben om hier een punt van te maken. Ik laat in het midden wat die reden zou kunnen zijn.

0
Murcia 5 april 2022 om 18:38

Reden 2 is nog altijd het ach die vrouwtjes toch syndroom ( ze zijn bezig maar het is geen topsport) bij sommige mannen. Het prijzengeld is letterlijk een druppel op de gloeiende plaat maar dan toch al een stap te ver waarbij dan de argumenten erbij worden gezocht die mijns inziens er niet echt toe doen.

0
Guushovd 5 april 2022 om 18:44

Ja, voor mij voelt het als een autosport liefhebber die alleen naar de formule 1 kijkt en de rest afdoet als (weet ik veel, het is niet mijn argument). Maar als je een sport mooi vindt en je kan zien dat de sporters in hun klasse een hoogwaardige prestatie leveren, dan kan je dat waarderen op haar eigen criteria, maar misschien is dat voor sommige mensen te moeilijk.

0
Brabander 5 april 2022 om 18:50

@Guushovd: mooi verwoord. Dat constant een punt willen maken begrijp ik ook nooit zo. Lijkt wel frustratie bij sommigen

0
kleomantre 5 april 2022 om 19:18

Het meest ergerlijke is nog wel die marktwerking als vergelijking. Dat wat nu als het normaal wordt gezien zomaar natuurlijk onstaan is.

In het vorige millenium is fietsen een grote sport geworden toen vrouwen hoofdzakelijk thuis moesten blijven. En waar ze op de wereld wel wat meer mochten, hun omgeving dat vaak niet apprecieerde. Gevolg geen ondersteuning en eigenlijk hebben enkel vrijgevochten sterke karakters zich daar aan kunnen onttrekken of personen die uit destijds meer voorutstrevende gezinnen kwamen.

Je zou wat toen gebeurde, of toch zeker enkele decennia ervan, eigenlijk moeten zien als dat er een kunstmatige markt voor mannen is gemakt waar vrouwen geen toegang tot hadden. Oftewel een verstoorde marktwerking. En die lijn is dit millennium met veel mensen van de oude stempel gewoon doorgezet.

Alleen de tijd haalt de conservatieven nu toch in net zoals dat in het onderwijs al veel langer het geval is. Kijk om je heen en je ziet tal van vrouwenclubjes rondfietsen in studentensteden en het is niet alleen populair onder (jonge) vrouwen in NL. Een blik in het assortiment van grote kledingmerken leert dat er op dat gebied al echt een markt is. Ik weet alleen niet of die zelf ook fietsen kijken op TV maar als die dat gaan doen, dan zal de vrouwensport daar ook meer exposure door gaan krijgen.

Moet ik alleen wel concluderen dat het wat dat betreft wel weer veel gaat lijken op een traditionele markt waar vraag en aanbod elkaar steeds opnieuw vindt en ook zichzelf corrigeert. Het is alleen nogal een traag mechanisme door de lange verstoring omdat vrouwen cultureel gezien niet mee mochten tellen. En nu helaas nog niet bij tal van mensen. Pas als ze ineens wonderniveau gaan vertonen tellen ze mee anders krijgen ze het respect niet. En dat wonderniveau kan dan weer alleen behaald worden als de (rand)voorwaarden net zo goed worden ingevuld. Zeg maar dat een meisje net zoveel kansen heeft op sportbeoefening en omkadering als een jongen die een fietsje beetpakt.

0
TheBigShow 5 april 2022 om 20:23

Juist professionele vrouwensport is kunstmatig opgezet. Ze hebben letterlijk moeten smeken voor aandacht…
Vrouwensport ontstijgt het amateurniveau niet…

Kijk naar de WNBA. Die worden gewoon gesponsord door de NBA

Geld verdienen met sport is een privilege

0
Tripodboom 5 april 2022 om 19:11

Wielrennen is een sport. Voetbal is een sport. Beroepswielrenner is werk, dat toevallig een sport is. Geldt voor alle beroepssporten. In werk zou er voor man en vrouw altijd gelijk beloont moeten worden bij gelijke arbeid. In veel gevallen is dat zo en is ook prima. Bij gelijke arbeid. Stel je bent 30, je bent leraar wiskunde op een middelbare school en hebt 8 dienstjaren. Naast je woont je buurvrouw ook 30 lerares wiskunde en ook 8 dienstjaren. Je werkt 26 uur in de week en je buurvrouw ook, dan krijgen beiden hetzelfde salaris, want je levert gelijke arbeid. Maar het zou natuurlijk van de gekke zijn als de directeur van de school zou zeggen: weet je wat, omdat u een vrouw bent hoeft u voor dat salaris maar 15 uur te werken. Zo werkt het dus niet. Maar ja we wonen in deugland, dus kennelijk in wielrenland wel

0
Guushovd 5 april 2022 om 19:24

Bullshit. Geen enkele wielrenner wordt betaald voor het aantal uur dat hij/zij fietst. Je hele betoog is een verzameling half gerelateerde zaken. Je denkt waarschijnlijk dat je een heel logisch verhaal hebt, maar het raakt kant nog wal.

0
Derierre de la course 5 april 2022 om 23:39

Goed punt, gewoon per kilometer betalen, allemaal! Of per uur? Of anders per omwenteling? Gaan we lichtere renners dan ook minder betalen, want ja minder watts weggetrapt die wedstrijd?

Oh en Karsten en Jeroen per woord uiteraard ;)

0
Jeszon 5 april 2022 om 19:20

Dat heeft natuurlijk veel te lang geduurd voordat de vrouwen gelijk worden beloond qua prijzengeld als de mannen. Dat de salarissen nog verschillen, a la, maar het prijzengeld mag minstens gelijk zijn inderdaad.

0
Handige Harry 5 april 2022 om 19:33

Dus de wereldkampioen voetbal bij de vrouwen moet net zoveel krijgen als de wereldkampioen bij de mannen ondanks dat ze commercieel veel minder opleveren?

Dit geldt trouwens ook andersom, het is logisch dat een ticket voor een concert van Beyoncé veel duurder is dan een optreden van pauperkabouter.

Organisaties zijn ook gewoon bedrijven die geld moeten verdienen, stellen dat ze dan iedereen maar hetzelfde moeten betalen is lachwekkend.

0
Guushovd 5 april 2022 om 19:40

Harry,
Prijzengelden bij wielerwedstrijden zijn een schijntje. De renners verdienen hun geld aan de ploegsponsoring. Inmiddels profiteren de wedstrijden heel erg van het feit dat ze extra aandacht kunnen generen met de vrouwenkoers, zonder veel extra kosten te hoeven maken. Het is dus eigenlijk vrij logisch dat ze dit vertalen naar het prijzengeld.

0
Handige Harry 5 april 2022 om 19:59

Het maakt toch niks uit of het een schijntje is of heel veel geld.
Je moet het in mijn ogen wel gewoon verdienen.

Teveel mensen denken voortaan dat ze recht op allerlei dingen hebben omdat andere het ook krijgen.
Kennelijk is het voor veel mensen moeilijk om te accepteren dat niet iedereen gelijk is.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 20:03

Dus je vindt het niet eerlijk?
Of waarom vind je dat ze het niet zouden verdienen?

0
Guushovd 5 april 2022 om 20:03

Dus, Harry, jij vind dat vrouwelijke wielrenners niet genoeg aandacht genereren om, als ze winnen € 16.000,- aan prijzengeld te verdienen?

Er kijken een miljoen mensen, het publiek aan de kant is bijna net zo enthousiast als wanneer de mannen langs komen (en ik stond zondag nog op de oude kwaremont, dus ik heb het van dichtbij gezien).

Maar o jee, € 16.000,- wat een schande…..

0
Handige Harry 5 april 2022 om 20:14

Ik zeg niet dat ze die 16000 niet verdienen, ik vind het raar dat het perse gelijk aan de mannen moet zijn.

Degene die de meeste aandacht genereren hebben wat mij betreft het meeste recht op de grootste beloning.
Diegene zorgen er namelijk voor dat een organisatie geld kan verdienen.
Zijn het de vrouwen die de meeste aandacht genereren, vind ik het ook helemaal prima dat zij meer krijgen.

0
Guushovd 5 april 2022 om 20:21

Tsja, Harry, dat is heel principieel en heel erg berekenend, maar daarmee ook een beetje onzinnig. Wat is je voorstel, dat het prijzengeld achteraf berekend wordt op basis van alle economische parameters die een rol spelen?

Ik zie het probleem niet.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 20:23

Als aandacht genereren het argument is: die organisaties doen dit echt niet enkel omdat ze willen deugen. Ze investeren ook in vrouwenwielrennen omdat ze geloven dat er groeipotentieel is. Het publiek voor mannenwielrennen stagneert en wordt ouder, het is bij de vrouwen dat nu de groeimarge zit

0
Handige Harry 5 april 2022 om 20:28

Volgens mij kun je vooraf prima inschatten wie de meeste aandacht genereren.
Dat zie je namelijk al vaak aan het programma, daarin staat de hoofdact centraal.

Je kunt na het evenement prima bepalen of voor de volgende editie de ratio van de gelden anders verdeeld moeten worden.

0
Guushovd 5 april 2022 om 20:32

Ik denk dat de organisaties die inschatting juist maken. Ze zien dat de vrouwen veel toevoegen en vinden het niet meer oké om de vrouwen een fooi als prijs te geven. Daarom verhogen ze het prijzengeld.

Als je de discussie echt wil voeren op je eigen argumenenten is de vraag, waarom het mannen prijzengeld zo laag is?

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 20:45

@harry
Dat is het hem net, je kijkt niet alleen naar nu, je kijkt ook naar de toekomst waar er nog winst te boeken is. En dat is onder andere bij de dameswedstrijden. En daar investeer je

0
Handige Harry 5 april 2022 om 21:10

Ja zo kun je het ook zien, dat het prijzengeld bij de mannen te laag is.

Volgens mij is bij de vrouwen ook niet het basisprobleem dat het prijzengeld te laag is maar dat de verdeling van het geld in het vrouwenpeleton gewoon heel scheef is.
Minimaal 95% van de vrouwen koersen worden gewonnen door de smalle wereldtop bij de vrouwen, en die rensters verdienen allemaal genoeg om als prof te leven.
De groep die daarachter komt doet dat niet en grijpen ook constant naast het prijzengeld dus de kloof wordt alleen maar groter.

0
Handige Harry 5 april 2022 om 19:26

Het is natuurlijk lachwekkend dat alles voortaan gelijk moet worden getrokken omdat het anders niet “eerlijk” is.

Het lijkt erop dat de laatste jaren er een of ander dom idee in de wereld is geholpen dat alles “eerlijk” moet zijn.

0
Guushovd 5 april 2022 om 19:37

Het moet helemaal niet, maar de organisatie kiest er zelf voor om dat te doen. De vraag die bij mij komt is, waarom zit het jou dwars?

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 19:46

Het lijken net de tegenstanders van gelijk prijzengeld te zijn die vinden dat alles “eerlijk” moet zijn.

“Maar zij heeft minder ver moeten fietsen dan ik, en toch krijgt ze evenveel, dat is niet éérlijk!”

0
Michiel 5 april 2022 om 19:47

En ze schieten hun doel ook nog eens voorbij. De vrouwen die het prijzengeld verdelen zijn de rensters met een prima inkomen. Dan denk je dat je deugt maar heb je niet goed nagedacht over de uitkomsten. Net als bij de verkiezingen van het Gouden Kalf vorig jaar. Dat was toch wel de grap van het jaar,

0
Handige Harry 5 april 2022 om 19:48

Natuurlijk mag de organisatie doen met hun geld wat ze willen.
Echter ik vind al dat geforceerde gedoe over gelijkheid nogal kansloos.
Ik krijg vaak het idee dat dingen voortaan gedaan worden om maar geen imagoschade op te lopen in plaats van dat ze het echt willen.

0
Guushovd 5 april 2022 om 19:48

Precies, die Usain Bolt, die zou bijstandstrekker moeten zijn. 100 meter, stelt niks voor. Gewichtheffers, nog erger, die komen niet eens van hun plaats.

0
kleomantre 5 april 2022 om 19:58

of schakers dan, die staan nog wel eens op van hun stoel maar hoeven enkel lichtgewicht stukjes te verzetten en dat ook weer niet zo heel veel.

0
Michiel 5 april 2022 om 20:01

Nee Guushovd. Het argument was oa het aantal verreden wieler km’s tov elkaar. Niet het aantal meters die Bolt rent.

Ik vind wel dat bij races waarbij het prijzengeld identiek is, de vrouwen verplicht moeten worden die malle staarten niet meer te laten wapperen. Ze willen serieus genomen worden. Nou dat is prima. Maar dan mogen we van hen ook verwachten dat ze hun sport serieus nemen

0
Guushovd 5 april 2022 om 20:06

Ik vind de wapperende staarten een plus punt.

0
Michiel 5 april 2022 om 20:09

Aerodynamisch niet bepaald.

edit wf: niet doen

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 20:11

@Michiel
Waarom is aantal km een relevante parameter? We vergelijken mannenwedstrijden toch ook niet op die manier met elkaar? San Remo meer waard dan de Ronde? Volta Limburg Classic meer waard dan de Strade?

0
Michiel 5 april 2022 om 20:21

Maillot. Nou, niet zozeer (meer) van mijn kant maar wel veel gebezigd. De lengte, de zwaarte kan je als argument hanteren als je vrouwen prijzengeld met die van de mannen vergelijkt. Niet mannen met mannen wedstrijden. Ik kan heel principieel gaan doen maar eerlijk gezegd gun ik iedere topsporter een betere boterham dan 1500 euro per maand. Alleen is gelijk prijzengeld geen oplossing daarvoor. Als ik het mannen wielrennen met die van de vrouwen vergelijk zie ik een gigantisch verschil. In het niveau, vooral in de breedte, kracht, snelheid, training, aandacht, sponsoren enz.

Ik snap de drang om je met de mannen te vergelijken niet zo goed. Richt je op jezelf. Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 20:41

Ik snap de drang tot vergelijken ook niet. Dat is namelijk wat de tegenstanders menen te moeten doen, en daar zoeken ze allerlei parameters voor die ze voor mannenwedstrijden onderling vanzelfsprekend onzinnig vinden.

0
Michiel 5 april 2022 om 20:51

Wanneer je van mening bent dat qua prijzengeld vrouwen gelijk beloond moeten worden aan de mannen, is dat de gemaakte vergelijking. Daar helpt geen jij bak tegen. Door het prijzengeld gelijk aan de mannen te trekken beloon je daarmee de rensters die al een prima salaris verdienen. Ik zou inzetten op hogere salarissen voor 80 procent vd rensters. Zolang dat nog niet uit kan via de ploeg zelf, dan zijn er nog wel andere wegen te bewandelen. Bijvoorbeeld dat de winnaars die dik prijzengeld pakken minstens de helft daarvan onder haar ploegmeiden verdeelt. 1300 euro erbij. Een extra maand erbij, lekker toch.

0
Gr.R. 5 april 2022 om 20:48

Er zijn hier een hoop mannen die doen alsof ze het zelf moeten betalen.

0
Guushovd 5 april 2022 om 20:59

Hahaha, dat ja.

0
reusjen 6 april 2022 om 00:29

Wie zegt dat het mannen zijn?

0
Michiel 6 april 2022 om 09:20

Als je geen argumenten hebt zou je dat kunnen denken

0
Gr.R. 6 april 2022 om 12:00

De enige argumenten die ik heb, is dat de organisatie zelf mag weten hoe zij het (prijzen-) geld. verdelen. Ik ga daar niet over. Ik ben wel voorstander van gelijke beloning, dus juich dit alleen maar toe.

0
Michiel 6 april 2022 om 13:55

En het ‘argument’ dat een hoop mannen hier doen alsof ze het zelf moeten betalen natuurlijk

Gr. M

0
Gr.R. 6 april 2022 om 15:42

Michel, dat is geen argument. Dat is een constatering, over het feit dat veel mannen ageren tegen een voldongen feit.

0
Michiel 6 april 2022 om 16:02

Nee hoor, niemand doet alsof ze het zelf moeten betalen. Dat suggereer je. Ik vind het jammer dat er hier altijd zo smalend wordt gedaan richting mensen met een andere mening,

0
thorsen 6 april 2022 om 14:23

Waar maken jullie je druk om? Het prijzengeld bij wielrennen is sowieso belachelijk laag. Zeker aangezien dit meestal gedeeld wordt door de hele ploeg + staff. Bij de mannen hebben de profs gewoon een goed tot volstaand basis salaris, bij de vrouwen rijden de meeste rond voor minimumloon. Juist bij de vrouwen kan dat kleine beetje prijzengeld echt een verschil maken.

Maar goed, ik moest toch vaak lachen (of huilen?) om de 1950 mentaliteit argumenten die soms voorbij komen.

0
Michiel 6 april 2022 om 14:32

Lekker makkelijk om mensen met een prima onderbouwde mening als conservatief weg te zetten. Ga maar huilon dan, dan kan ik weer lachen

0
HupSporza 6 april 2022 om 15:28

Hoop oude mannen hier zo te zien, jammer

0

Headlines

Populair

Materiaalzone