‘Parijs-Roubaix aan zijden draadje, mogelijk zonder publiek’

donderdag 8 oktober 2020 om 09:27
‘Parijs-Roubaix aan zijden draadje, mogelijk zonder publiek’

Het doorgaan van Parijs-Roubaix staat nog altijd onder druk. In Noord-Frankrijk blijft het aantal coronabesmettingen toenemen. ASO overweegt nu publiek te weren langs het parcours, maar ook de optie om de wedstrijd te schrappen ligt nog op tafel.

“Het klopt dat de huidige coronatoestanden niet gunstig evolueren, maar voorlopig gaat Parijs-Roubaix nog door. Ook met start in Compiègne. Of er publiek wordt toegelaten, daar zijn we nog niet uit”, zegt Fabrice Tiano woordvoerder van ASO tegen Het Nieuwsblad.

Op dit moment mogen volgens de huidige maatregelen in Frankrijk nog duizend personen (renners en ploegpersoneel meegeteld) aanwezig zijn op de wielerbaan van Roubaix. Als de situatie in het departement van Le Nord verder verslechterd, gaat het van code rood naar rouge écarlate (dieprood), de op één na slechtste kwalificatie in Frankrijk.

Rouge écarlate
Bij rouge écarlate wordt de toegang voor toeschouwers verboden langs het parcours, waaronder alle kasseistroken en de wielerbaan waarop de wedstrijd finisht.

Ook in Compiègne, waar de wedstrijd start, is het coronavirus een groot probleem. Een derde van de studenten op de plaatselijke hogeschool testte positief op het virus. De ongerustheid over het doorgaan van de herfsteditie van Parijs-Roubaix neemt daardoor alleen nog maar toe.

Dit artikel delen:

73 Reacties

Bertvd 8 oktober 2020 om 09:33

Heb er een hard hoofd in

WernerFranke 8 oktober 2020 om 09:36

Ga je zien, dan gaan ze het annuleren en gaat het net die dag bakken water regenen.

Bertvd 8 oktober 2020 om 09:40

Precies dat

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 12:49

Dan kunnen ze toch mooi een echte veldrit organiseren. Veel beter af te sluiten voor publiek en duurt slechts een goed uur wat voor een stuk boeiende TV lang genoeg is.

Romāns Vainšteins 8 oktober 2020 om 19:21

Ja dat helpt Arie, zo’n achterlijk rondje blubhakken in plaats van de kasseien, jeeej!

Michelangelo 8 oktober 2020 om 09:43

Dit seizoen is het letterlijk pakken wat je pakken kunt.

Hopelijk gaat het toch door, dan maar zonder publiek. En hopelijk heeft “het publiek” dan ook de discipline om thuis voor de buis te gaan zitten (hoe mooi de sfeer langs de kant van de weg ook kan zijn).

Peetvader 8 oktober 2020 om 09:43

Het zal wel sowieso zonder publiek zijn zeker. Dat daar nog over wordt getwijfeld.

Merlinappa 8 oktober 2020 om 09:47

Hopen dat het met bakken uit de lucht komt, dan wil je daar ook niet staan als publiek.

Turtlehead 8 oktober 2020 om 10:49

Exact. Want anders wordt je mondkapje nat :)

odradek 8 oktober 2020 om 09:59

Raar. Alles wat met ‘ontspanning’ te maken heeft wordt verboden.

Bertvd 8 oktober 2020 om 10:15

De IC is helemaal niet ontspannend

Merlinappa 8 oktober 2020 om 10:20

+1 Bert

kaaskoers 8 oktober 2020 om 11:43

Bert, +1

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 12:51

+1 Bert. Dat is een kwestie van de juiste prioriteiten stellen.

leo jansen 8 oktober 2020 om 13:46

En daar is Arie weer.

Panache 8 oktober 2020 om 13:49

-1
Er zijn 450.000 cafe's in Europa die over het algemeen open zijn.
Zet dat naast 200 renners die door de modder fietsen en waar 'half Europa' graag naar kijkt.
Juist grote sportwedstrijden geven ontspanning en houden de mensen van de straat, waardoor je per saldo juist die R mee naar onder krijgt.
Grote tv-evenementen moet je juist zo veel mogelijk blijven doen.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 15:54

@Panache “Grote tv-evenementen moet je juist zo veel mogelijk blijven doen.” Daar geef ik je gelijk maar dan ook echt zonder publiek en als dat niet gegarandeerd is verbieden. Als alternatief dan grote TV-sport evenementen in volledig af te sluiten stadions en of circuits.

flores 8 oktober 2020 om 10:00

Voor mij hoeft hij niet door te gaan,het wordt toch geen werkelijke eerlijke koers.
Zo als het aan alle berichten merkbaar is.

harryjohan71 8 oktober 2020 om 10:12

Waarom wordt het geen eerlijke koers?

rogierb 8 oktober 2020 om 11:00

Geen idee waar je het over hebt.

Sammysosa 8 oktober 2020 om 13:23

Dat weet toch iedereen! Bill Gates probeert via Parijs-Roubaix iedereen aan de 5G te helpen.

leo jansen 8 oktober 2020 om 13:48

Ik hoorde vandaag op tv dat Bil Gates al 2 jaar dood is.

La Primavera 8 oktober 2020 om 10:03

Doe het nou maar gewoon zonder publiek.. in de Tour zag je ze ook al als gekken met honderden bij elkaar gepakt op een berg staan. Dat is in Parijs Roubaix normaal gesproken niet anders.

KnightBiker 8 oktober 2020 om 10:22

Toeschouwers weren op de kasseien is schier onmogelijk bij Parijs Roubaix, behalve op het bos van Wallers wellicht, gewoon doen zoals in Vlaanderen: roep op om niet te komen en zend van A tot Z live uit op TV.
Ik hoop dat een en ander doorgaat, het zou zonde zijn als de eerste dames editie niet doorgaat.
Finish in het velodrome moet echter prima kunnen omdat het daar prima af te sluiten is.

Oddjob 8 oktober 2020 om 10:41

Live op TV is sowieso al.
De kasseistroken afschermen door enkele gendarmes is best mogelijk, denk ik.
Frankrijk is momenteel rode zone dus zullen er alvast geen of zeer weinig Vlamingen afzakken.
Je kan natuurlijk de Fransen niet vragen om binnen te blijven als de koers voor hun deur passert.

Michelangelo 8 oktober 2020 om 10:50

Nu staan wielerminnende Vlamingen niet altijd bekend als het meest toerekeningsvatbare volkje zo rondom koersen als PR, RVV en de cyclocross (heeft iets te maken met die flesjes in vaak oranje of blauwe bakken).
Maar met goede waarschuwingen en een rondje met een bonnenboekje zou oom agent toch wel redelijk makkelijk stroken publieksvrij moeten kunnen maken.

En bewoners: die mogen van mij ook gewoon gerust hun voordeur opendoen. Maar die voordeuren komen meestal niet uit op carrefour de l’arbre of het bos van Wallers…

Deel Koeper 8 oktober 2020 om 11:03

En als deze Franse koers niet kan doorgaan, dan is het de schuld van….. tromgeroffel….. de Belgen! Obvious troll is obvious.

Michelangelo 8 oktober 2020 om 11:11

Deel K,
Ik weet niet of je wel eens bij PR bent geweest. Maar de voertaal langs de kasseienstroken is toch echt overwegend Vlaams.

En nee, het niet doorgaan van de koersen wordt niet veroorzaakt door Vlamingen, maar door de oplopende corona cijfers in Frankrijk. Maar dat zijn simpelweg niet degenen die doorgaans de kasseistroken bevolken. Als enkel de Fransen thuisblijven, ga je echt niet veel verschil zien in het aantal mensen op pakweg Carrefour de l’arbre.

Noem het trollen… ik noem het lange tenen gedrag van iemand die zich misschien aangesproken voelt.

EdEnd 8 oktober 2020 om 11:25

Volgens mij is het op de meeste stroken heel goed mogelijk om publiek te weren zelfs. Het zijn wegen omgeven door weilanden en tenzij je door een weiland wilt gaan lopen zijn er maar twee echte toegangswegen meestal. Die kun je gewoon fysiek afzetten met politie. Laat vervolgens een stel agenten op de strook lopen en iedereen die via het weiland wil komen is al vele honderden meters voordat ze bij de strook zijn opgevallen.

williams 8 oktober 2020 om 11:46

@Michelangelo Qua veralgemening kan dit tellen… Hier is er ook ééntje, Bij het op reis gaan veranderen alle Nederlanders in arrogante luide mensen waarvan iedereen liever de achterkant dan de voorkant ziet.

Michelangelo 8 oktober 2020 om 12:05

@Williams,
helemaal eens. Ik ben regelmatig beschaamd als het gaat om mijn reizende landgenoten (die met dat roodwitblauwe vlaggetje). Zoals er waarschijnlijk bij de cross ook genoeg Vlamingen zijn die er niet staan om hun neus in een de zoveelste pint te duwen, maar er staan om te genieten van de cross.

Helaas zijn het vaak die pintendrinkers die het beeld bepalen. Net als die arrogante luide “ollanders” op vakantie in verweggistan…

rogierb 8 oktober 2020 om 12:22

Het kan altijd erger zoals een groep Slovenen die spiegels van langskomende ploegleidersauto’s kapot slaan.

Michelangelo 8 oktober 2020 om 12:46

Waren dat wielerfans? Of voetbalhooligans op vakantie?

Dit soort praktijken is namelijk waarom ik altijd weg blijf van de TdF, omdat daar te veel mensen op af komen die niets met de koers hebben, maar slechts onderdeel willen zijn van het evenement of de beleving.
Voor mij liever de Giro, Zwitserland of Binckbank tour.

Oddjob 8 oktober 2020 om 13:14

Welke lui zijn dat in bocht 7 op Alpe d’Huez?

Oddjob 8 oktober 2020 om 13:20

Misschien moeten we van het wielrennen een “beschaafde” sport maken zoals tennis en golf. Vervang de pintjes met gele substantie en wit schuim door coupkes champagne en verplichte stilte als de renners passeren … alhoewel, laat maar, toch liever niet.

Michelangelo 8 oktober 2020 om 14:34

@oddjob,
Hoeft voor mij geen champagnefeestje te worden. Maar er zit een groot gapend gat tussen “hooliganisme” en “tennispubliek”. Fietsen kijken met 1 of 2 biertjes erbij is net wat anders dan je volledig laten vollopen. En ik zie zowel op de cross als ook bij enkele populaire koersen (mn RVV, PR) toch te veel volgelopen “supporters” die zich de dag erna waarschijnlijk niks meer van het hele gebeuren kunnen herinneren.

En wat er in bocht 7 gebeurt is misschien heel gezellig, maar de meeste mensen die daar komen hebben vaak geen idee dat er ook wielrenners langskomen. Not my cup of tea zal ik maar zeggen.

Romāns Vainšteins 8 oktober 2020 om 19:27

Ik ben in Paris Roubaix geweest en met name de ‘aanhang’ van Yves Lampaert zal ik me voor eeuwig blijven heugen. Naast Vlamingen ook heel veel Nederlanders daar hoor.

Publiek aldaar weren is juist vrij gemakkelijk. Veel dikke toegangswegen zijn er niet en bij grens is er al extra aandacht. Alleen het stadse stuk misschien wat lastiger aangezien de urbane zone dwars door de landgrens doorkruist wordt maar dat zijn niet de boeiende gedeeltes.

Wheely 8 oktober 2020 om 10:25

Hoe eerder we met zijn allen wielrennen zonder publiek even accepteren voor een relatief korte periode des te meer koersen er nog gereden kunnen worden. Snap niet dat dit kwartje maar niet wil vallen bij de “fans”

Michelangelo 8 oktober 2020 om 10:36

Wheely,
+100

Heeft iets te maken met egoisme misschien? ” Want IKKKKK wil naar de koers. Het is MIJNNNNN uitstapje”.

Gewoon thuisblijven dus. Voor het grotere belang, namelijk koersen die kunnen blijven doorgaan. Zonder publiek langs de kant, maar heel veel gelukkige mensen op de fiets en voor de buis.

rogierb 8 oktober 2020 om 11:05

Wat zegt jou dat dit kwartje niet is gevallen bij de fans?

Wheely 8 oktober 2020 om 11:26

Tour niet gezien rogier?

rogierb 8 oktober 2020 om 11:39

Daar heb ik inderdaad wel wat van gezien. Ik bekijk het hier met het oog op Parijs-Roubaix. Ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat er nog Nederlanders zijn die in deze tijd het nog zien zitten om een dagje op en neer naar Noord-Frankrijk te rijden. Ikzelf sta al jaren langs de kant op Carrefour de l’Arbre en ga dit jaar ook niet. Wat de Fransen en Belgen doen daar heb ik geen idee van. Maar ik denk dat het kwartje bij de Nederlandse fans wel gevallen is, maar ik kan me natuurlijk vergissen.

klootje kriekeljon 8 oktober 2020 om 12:45

Veel laatste kwartjes zijn net op tijd op verschillende vakantiebestemmingen uitgegeven. Jammer dat Corona willekeurig werkt.

Romāns Vainšteins 8 oktober 2020 om 19:34

Zou naar Luik gaan maar heb het gecancelled, denk niet dat het relatief veel uitmaakt en ik was er wel gekomen doch inderdaad liever goed op tv dan vermoeiend langs het parcours.

Johnny7 8 oktober 2020 om 11:03

Dit moet doorgaan zonder publiek. Ze kunnen het echt niet verkopen met de huidige oplopende besmettingen in Frankrijk dat mensen zich zoals in Tour met honderden bij elkaar gepakt stonden. Ook al is het in de buitenlucht dat kan je echt niet maken. Ik weet niet of het te controleren is maar anders gewoon zonder publiek klaar. Die stroken moet je toch kunnen afsluiten lijkt me.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 12:56

Afsluiten ? Ja maar niet met een paar “handhavers”. Daar heb je waarschijnlijk het leger voor nodig. En dat gaat begrijpelijk niet gebeuren. Gewoon uitkijken of het op tweede zondag in april 2021 weer wel kan.

leo jansen 8 oktober 2020 om 13:57

Heej Arie…Hoe is het.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 16:00

UItstekend. Vermaak me een beetje met dit slechte weer aan de fraaie helikopterbeelden vanuit de Giro. Qua wedstrijdverloop is het wel in tegenstelling tot gister bij de Brabantse Pijl een langdurig GAAP gebeuren.

leo jansen 8 oktober 2020 om 16:16

Arie het schjnt dat wieler wedstrijden op tv ook corona doorgeven, Ik zou voor de zekerheid mijn tv maar uitzetten als ik jou was.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 17:37

Ja dat schijnt zo , vooral extra gevaarlijk als je naar het wielrennen kijkt met een grote amusementswaarde als bijvoorbeeld veldrijden. Zondag dan toch maar met een mondkapje op naar de SP in Gieten kijken

moa 8 oktober 2020 om 12:34

Vlaanderen wordt mss ook een rode zone. Betekent dit dat als je RVV rijdt, een quarantaine moet doen en dus niet PR kan rijden?

ChefSpijker 8 oktober 2020 om 13:26

Nee natuurlijk niet. Het moge inmiddels toch wel duidelijk zijn dat professionele sporters, die continu getest worden, niet binnen de regels van de gewone burger vallen.

Als ze nu nog twijfelen over publiek toelaten, zal de koers vast wel doorgaan. Neem aan dat de kasseienstroken wel afgezet gaan worden en publiek zoveel mogelijk geweerd wordt, maar de stap van koersen met publiek naar helemaal geen koers lijkt me veel te groot voor twee weken. En de ASO heeft gewoon een dikke vinger in de pap op besluitniveau.

re-cycle 8 oktober 2020 om 12:45

Zet de tacx maar op een trilplaat het wordt een virtuele uitvoering.

re-cycle 8 oktober 2020 om 12:46

al moet je thuis ook waken voor te veel publiek 3 man/vrouw max.

moa 8 oktober 2020 om 13:31

lijkt me zeer moeilijk om publiek te weren, daar is geen regelgeving voor. te meer omdat de wegen van PR voor 90% langs velden lopen. daar is geen openbare ruimte zoals een voetpad. je kan toch geen mensen van een privé lap grond halen?

Lance4eva 8 oktober 2020 om 13:41

Als Parijs-Roubaix niet doorgaat krijg ik echt het heen en weer!

DEZE KOERS MOET DOORGAAN!!! Rammen tegen corona.

leo jansen 8 oktober 2020 om 14:05

Alleen van Aert, van der Poel en Allaphlipp 20x het bos van wallers op en neer laten rijden, De rest maakt toch geen kans op de overwinning.

$kedel 8 oktober 2020 om 14:06

Alaphilippe.. Ik kom niet meer bij voorlopig.

JumbowintdeGiro 8 oktober 2020 om 15:55

Alaphilippe met het hoofd in de nek en de handjes in de lucht op de kasseien.

$kedel 8 oktober 2020 om 14:05

Is er uberhaupt een aanleiding waarom het niet door zou gaan?
Volgens de viruswappies hier zou het een schande zijn maar ik zie geen enkel probleem vooralsnog.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 16:01

Jij bent ook viroloog?

Frank V 8 oktober 2020 om 15:05

Wil je al die stroken afzetten dan zul je toch veel moeten vragen van al die lokale korpsen. Daar zal ASO nu ongetwiijfeld mee bezig zijn. Maar of ze ze allemaal kunnen overhalen.

Frank V 8 oktober 2020 om 15:07

Als dat niet lukt zal ASO alsnog een manier zoeken om hun wedstrijd te laten doorgaan. Mits toelating van lokale autoriteiten. De veiligheid van de coureurs is ondergeschikt.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 16:07

Die veiligheid van de renners is inderdaad ondergeschikt want anders zou PR al lang zijn afgeschaft. Wat er echt toe doet dat onder het toch komende publiek de onderlinge besmettingen weer op lopen met als gevolg dat de ziekenhuizen over een tijdje het niet meer aan kunnen. Dat daar de autoriteiten grip op willen hebben is niet meer dan logisch.

Pietspeed 8 oktober 2020 om 15:41

Schijnt zo te zijn dat als we allemaal even een duik nemen in de Noordzee het virus wegspoelt, en de grijze massa weer normaal gaat werken.

leo jansen 8 oktober 2020 om 16:23

Dan krijgen we het virus binnen door vis te eten.

Team Spaak 8 oktober 2020 om 16:07

Zonder publiek, is dat te doen?
Er zullen altijd ‘idioten’ wel langs het parcours staan, hoe zeer je ook verzoekt om niet te komen. Sowieso de hele koers uitzenden en met klem verzoeken aan supporters om niet langs de kant te gaan staan en niet bij start en finish op te komen dagen.

Is het mogelijk om langs het gehele parcours gebiedsverboden op te leggen voor supporters. Dat je strafbaar bent als je er wel staat en er verder niks te zoeken hebt?
Zou denk ik de enige manier zijn om dit aan te pakken… Maar dat zal dan denk ik door talloze verschillende burgemeesters gerealiseerd moeten worden? Ik denk maar gewoon ff harop.

Arie den Blanken 8 oktober 2020 om 16:10

Inderdaad iets als gebiedsverboden. Maar zie dat maar eens te handhaven. Dan zal je bijna de inzet van het leger nodig hebben.

horsm 8 oktober 2020 om 16:08

Maar …. dan heeft Van Aert zich voor niets de hele tour gespaard!

leo jansen 8 oktober 2020 om 16:24

LOL

JumbowintdeGiro 8 oktober 2020 om 17:04

1. Vanaf nu publiek oproepen om niet naar de koers te komen. Inclusief oproep van renners.
2. Waar mogelijk op belangrijke stroken en het slotstuk in Roubaix gebiedsverboden met norse gendarmerie.
3. Op de dag zelf iedereen langs de kant onder het mom van desinfectie onderspuiten met modderwater. (dit ook aankondigen.)
4. Regen- en wolkendans doen
5. Allemaal voor de buis genieten van de meest desolate Paris-Roubaix van de laatste decennia. Heerlijk.

Zonder publiek zou je op het carrefour nog mooie shots van opzij kunnen maken met ver afstaande telelens.

Romāns Vainšteins 8 oktober 2020 om 19:48

+ alle 5!

Stijn Lemmens 9 oktober 2020 om 11:19

P.R gaat niet door heb ik juist gehoord

Headlines

Materiaalzone

Populair