‘Parcours Vuelta 2018 uitgelekt’

vrijdag 12 januari 2018 om 08:32

Hoewel de officiële presentatie pas morgen plaats zal vinden, lijkt het erop dat het etappeschema van de komende Vuelta a España uitgelekt is. De Spaanse sportkrant AS publiceerde vandaag de etappes van de 73e editie.


De Spaanse rittenkoers zou maar liefst negen aankomsten bergop kennen. Drie daarvan (de Alfaguara, Les Praeres en Oiz) zijn nieuw. Er zijn twee ritten tegen de klok. Vorige maand maakte de organisatie al bekend dat de Vuelta dit jaar start met een acht kilometer lange individuele rit tegen de klok in Málaga. In de slotweek komt daar in Cantabrië een tijdrit van Santillana del Mar naar Torrelavega bij.

De Vuelta a España start in de zuidelijke provincie Andalucië, waar op de tweede dag al een aankomst bovenop Caminito del Rey wacht. De koers gaat vervolgens in oostelijke richting, waar op de vierde dag in Granada een aankomst bovenop Alfacar wacht. De Vuelta trek hierna in noordelijke richting. Tijdens de negende rit staat een aankomst bovenop La Covatilla gepland.

In het noorden van Spanje staan aankomsten bergop bij La Camperona, Les Praeres en Lagos de Covadonga op het programma. In de slotweek volgt er daags na de tijdrit een aankomst bovenop Monte Oiz. Op vrijdag en zaterdag wachten er twee zware bergritten in Andorra. De Vuelta finisht traditioneel in Madrid.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Jean Dumas 12 januari 2018 om 08:39

Mooi, klassiek parcours. Wordt interessant groterondenjaar.

Jungle Man 12 januari 2018 om 08:44

langzaam maar zeker begint de Vuelta wat mij betreft de interessantste ronde te worden. Overtreffen vaak zelfs het parcours van de Giro qua attractiviteit.

Veloburto 12 januari 2018 om 09:22

Ziet er weer top uit. De sprinters kunnen wel weer thuisblijven, haha

LutsenkoFan 12 januari 2018 om 09:31

Ik vind de Vuelta weinig uitstralen eigenlijk. Zeker de laatste jaren waar er onnodig veel steile puisten worden opgezocht. Dit is geen grote ronde meer op deze manier. 9 aankomsten bergop, dat is gewoon te veel. Aangezien er nog wel wat meer bergetappes zullen zijn.

En ik tel van etappe 13 t/m 20 maar 1 rustige rit… Het moet niet te gek worden toch?

Veloburto 12 januari 2018 om 09:35

@LutsenkoFan, je hebt uiteraard gelijk, maar ik moet stiekem toegeven dat het wel spectaculair is om naar te kijken :)

Secondant 12 januari 2018 om 09:37

De Vuelta is qua parcours altijd wel spectaculair, maar blijft mijn inziens toch met minst interessant van de drie rondes. Heeft ook te maken met het feit dat de Vuelta vaak de afdankertjes qua klassementsrenners krijgt. Uiteraard starten met regelmaat de echte toppers, maar geen van de toppers maakt vooraf een doel van de Vuelta. Elke klassementsman richt zich OF op de Giro, OF op de Tour. Om vervolgens als toetje nog te peilen hoe de vorm in de Vuelta is.

Romāns Vainšteins 12 januari 2018 om 09:38

Eigenlijk vind ik het altijd beter wanneer de tourgangers dermate uitgeput zijn dat ze van de dokter niet eens mogen starten in de vuelta en dat we daar een hele frisse garde aan de start hebben. Maw heb ik liever dat de toppers hier beter oprotten ja. Hopen dat dat dit jaar weer eens gaat gebeuren, Wellens' wet doorvoeren zal daar alvast bij gaan helpen. Wat aprcours betreft is het vaak van hetzelfde (ook nu weer veel geijkte dingetjes) maar ze kunnen ook lang niet zoveel als in Italie en Frankrijk wat gewoon diversere landen zijn.

HoofdIsVrij 12 januari 2018 om 09:45

Pittig parcours hoor.

Kelderman vanaf dag één in het goud?

Sephiroth 12 januari 2018 om 09:56

Finish bergop in spanje is alleen heel wat anders meestal dan in de Tour of de Giro. In de vuelta zijn het regelmatig muurtjes waar andere specialisten boven komen drijven.

Het ontbreken van sprintetappes is dan wel weer jammer, of naja heuveletappes met vlak einde. Anderzijds ITT en bergop aankomst op dag 1 en 2 betekent dat je er gelijk moet staan en dat er een bepaalde rust in het peleton komt omdat het duidelijker is hoe iedereen ervoor staat.

Ergo overall leuk parcours met een paar kleine minpuntjes.

bartje 12 januari 2018 om 10:26

@RV,
Ik kan wel eens genieten van jouw proza, maar in dit geval kraam je gigantische onzin uit. Beetje Trumpiaans geleuter. Italië en Frankrijk zijn diverser, ze kunnen in Spanje minder, whahaha..

Leg eens uit RV, minder demografisch divers? Minder geologisch divers? Minder geografisch divers?

Of gewoon een ander land, dat traditie getrouw voor een andere aanpak, en een andersoortig parcours kiest….

ikbenprocycling 12 januari 2018 om 10:32

Ik pruim elk jaar de Vuelta minstens even goed als de Giro en Tour, waarin evenzeer nogal wat saaie etappes zitten en de landschappen ook niet constant wonderschoon zijn.
Het zeer selectieve Vuelta parcours/AK is voor echte bikkels die nog kruit uit hun tenen willen en kunnen halen na een al zwaar seizoen, met Giro of Tour in de benen.

Romāns Vainšteins 12 januari 2018 om 11:02

In Italie en Frankrijk hebben ze simpelweg meer typen landschap en vooral een veel grotere spreiding en verscheidenheid van dorpjes, steden en typen wegdek om koersen op te organiseren. Daarnaast varieren ze ook een stuk meer dan de vuelta die eigenlijk steeds hetzelfde rondje pakken, Baskenland en Asturie vind ik wel helemaal geweldig hoor. Het is ook geenszins de bedoeling om de vuelta te dissen maar bij de tour en giro kijk ik veel meer uit naar wat er ditmaal verzonnen is (keien, onverhard, kusten (die in Spanje is kapotgemaakt) stedelijke passages etc) waar bij de vuelta normaal een 'OK, check' volstaat.

marehoek 12 januari 2018 om 11:47

Wordt de Vuelta wel een goeie combinatie met de WK in Insbruck, want dat is
ook niet mis.

john 12 januari 2018 om 11:55

@ikbenprocycling,Echte bikkels die nog kruit uit hun tenen willen en kunnen halen. En als dat niet lukt dan maar met een Pufke

Agos-Vidalos 12 januari 2018 om 11:55

Mijn inziens heeft @RV helemaal gelijk. Toch mag de parrcoursbouwer(s) meer zijn ‘best’ doen om de finale in taktische begrippen van meer mogelijkheden te voorzien. Te vaak is ’t een krachtmeting tussen de mataroren waarbij alleen de plaatsing vooraf aan de klim van belang is en dus ook je ploeg. Dit maakt de Vuelta naar mijn mening niet een heel taktische wedstrijd mede door de consatering van @RV. Mijn vraag rest: kan ’t beter op taktisch vlak?

Jan Blokland 12 januari 2018 om 12:24

Ik vind de Vuelta te veel van het goede. Er wordt teveel gevraagd van de renners. Oké, het levert spektakel op maar dat is maar voor een klein gedeelte van het peloton weggelegd. En voor de kijkers thuis is het leuk. 20 á 25 % stijgingspercentages hebben wat mij betreft niet altijd iets met wielrennen te maken. Daar zit ik niet altijd op te wachten. Tenminste niet als dat een paar dagen achter elkaar een feit is. Wat dat betreft zijn de Tour en de Giro met wat meer variaties aan zwaarte voor meer renners geschikt en zeker zo leuk om naar te kijken.

kleomantre 12 januari 2018 om 12:29

Nou nou in Frankrijk bouwen ze diverse parcoursen zeg. Galibier, Alpe d’Huez, Tourmalet en Izoard zijn toch ook vrij vaste waarden en veel Galibier etappes horen bij de meer slaapverwekkende bergetappes die er zijn.

Voor de Giro klopt het wel, dat zoekt veel variatie op. De Tour afgelopen jaar pas de variatie echt opgezocht in de Alpenhoek.

Romāns Vainšteins 12 januari 2018 om 12:33

De tour heeft regelmatig hele mooie openingsweken qua landschap, wat natuulijk meer boeit dan of de top wel helemaal top op-en-toppie rondrijdt. Bretagne, Normandie, Corsica, kom maar door svp. Het is jammer voor de vuelta dat ze (kennelijk) niet Portugal mee kunnen grissen wat kust betreft.

Jacco van Stierop 12 januari 2018 om 13:57

@RV
Kijk nog eens goed naar het kaartje: 12e etappe op 6 september. Opnieuw een mooie etappe door Galicië, dat de laatste jaren weinig te klagen heeft over aandacht van de Vuelta.
De Spaanse noordwest kust, met de Rias Altas en de Rias Bajas, is een schitterend decor, daarvoor hoef je echt niet naar Portugal, hoewel het daar natuurlijk ook niet slecht toeven is.

Zjoske 12 januari 2018 om 16:34

@RV
Nou, met een TTT als halve strandrace, onverharde geitenpaadjes en éénrichtingsbergen en muurtjes van 25% doet Spanje het toch ook best aardig qua diversiteit.

Lennimator 12 januari 2018 om 16:57

Een keer beginnen in Portugal lijkt me een goed plan. Via de prachtige zuidwestkust, Lissabon en de heuvels en meren bij Braga naar Galicië. Van Lissabon naar Salamanca is niet te doen. Dat is een soort van niemandsland en veel te droog. Heb er een keer gereden…

Lennimator 12 januari 2018 om 17:07

Op een gegeven moment kwam ik daar zelfs heel veel zwarte gieren tegen… Via Faro naar Sevilla kan natuurlijk ook.

schipperaar 12 januari 2018 om 17:31

Het meest uitputtende van de tour zijn de slaapverwekkende etappes met tien minuten strijd en de onnozele interviews. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat je van drie weken hardrijden niet moe wordt wat FROOME vorig jaar bewees. Landschap doet zeker niet onder, staan alleen minder mensen langs de kant.

peervaneynthoven 12 januari 2018 om 19:10

@RV. Ik ben het volledig eens met @bartje. “Gigantische onzin”! Natuurlijk mag je je eigen voorkeuren hebben m.b.t. de “Grote Rondes” maar je reacties m.b.t de diversiteit van de Vuelta/Spanje geven aan dat je wel een mening hebt maar dat die, wat mij betreft, werkelijk op niets is gebaseerd. Waarschijnlijk nooit verder dan de kusten bij Benidorm geweest of op de camping (ik noem maar een zijstraat) bij Lloret de Mar. Genoeg prachtige en ongerepte kusten in Spanje en prachtige “binnenlanden van Spanje”. Ik heb naar aanleiding van het parcours van de Vuelta 2018, de gebieden, routes, start- en finishplaatsen eens goed bekeken. Een grotere diversiteit ken ik niet! En dan praat ik uit eigen “bezoekervaring”. De Vuelta 2018 wordt wat mij betreft weer een geweldige ronde. ps. zit Alpe d’Huez dit jaar weer in de Tour?

Hengacity1 12 januari 2018 om 19:13

Ik hoop dat er dit jaar eindelijk is 6 of 7 sprintetappes in zitten het liefst verdeeld over de 3 weken. Zodat er eindelijk een verdeeld deelnemersveld is. Het word steeds meer 3 weken klimmen ipv een grote ronde.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.