Paolini reageert: “Ik neem mijn verantwoordelijkheid”

zaterdag 11 juli 2015 om 06:30
Paolini reageert: “Ik neem mijn verantwoordelijkheid”

foto: Sirotti

Luca Paolini heeft zich – in de nacht van vrijdag op zaterdag – via Twitter uitgelaten over zijn positieve cocaïne-test. De 38-jarige Italiaan doet dat in acht berichten. Hij zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen en verontschuldigt zich tegenover zijn collega’s, de Tourorganisatie en Katusha.

“Sorry, maar ik moest de klap even verwerken”, begint Paolini zijn verhaal. “Ik geloof, en heb altijd geloofd in de controles die de sport meer en meer geloofwaardig maken. Ik wilde even stil zijn en dit op mijn eigen manier oplossen. Ik ben niet het type dat gaat huilen om dit schandaal en zal ook geen nutteloze mazen in de wet zoeken.”

“Voor wat er gebeurd is, neem ik mijn volledige verantwoordelijkheid en ik zal proberen om maximale duidelijkheid te geven. Ik verontschuldig mij tegenover al mijn collega-renners en zeker tegenover de Tour de France, de ASO, enzovoorts, wetende dat de tijd nu minder geschikt is, vooral door de grote media-aandacht.”

“Ik verontschuldig mij bij mijn fantastische teamgenoten van Katusha, en ik hoop dat mijn afwezigheid niet schadelijk is voor een goed eindresultaat. Deze dagen zal ik alles in het werk stellen om te begrijpen hoe dit mogelijk was”, schrijft Paolini, die daarna hard uithaalt naar de critici. “Ik hoop door een strakke samenwerking met de UCI meer duidelijkheid te geven over het incident.” Tot besluit zegt hij: “Nogmaals sorry.”

Dit artikel delen:

59 Reacties

Kirsipuu 11 juli 2015 om 09:59

@jovic:

Wat is er mis met af en toe recreatief drugs gebruiken? Het is alleen niet handig om het in de Tour te doen.

0
ikbenprocycling 11 juli 2015 om 10:00

Ben benieuwd waar Luca nog mee gaat komen, maar lijkt een schoolvoorbeeld van carriere zelfmoord.

0
klinkrijder 11 juli 2015 om 10:23

Prima reactie van Paolini. Staat toch ook nergens dat ie ontkent, dus ik snap sommige reacties hierboven echt niet. Wat hij zegt is dat ie de de controles erkent, zijn verantwoordelijkheid neemt, niet op zoek gaat naar rare mazen in de regeltjes en volledige medewerking belooft. Pfff hoe wil je dan dat een renner nog beter zou moeten reageren?! Bekennen? Zie ik em ook best wel doen, gezien hoe hij hier reageert. Ik heb nog nooit een sporter in de eerste uren na een positieve test zien bekennen. Vergeet niet dat sporen van cocaïne niet meteen betekent dat ie daags daarvoor nog even een lijntje heeft weggesnoven. Waarschijnlijker is dat het “ergens” al dan niet bewust in zat.

Ik vind ook dat doping in sport hard aangepakt moet worden en dat dopingzondaars flink gestraft moeten worden. Maar als hierboven juist gebitcht wordt over Paolini’s reactie, bedenk dan wel dat dit juist één van de meest open en eerlijke reacties ooit is van een positief geteste sporter.

0
Coldeportes 11 juli 2015 om 10:25

@klinkrijder:+1
We zitten op een…. lijn ;)

0
robing 11 juli 2015 om 10:58

@klinkrijder

Dankje, ik zat me al af te vragen of mijn verstandelijke vermogen achteruit was gegaan nadat iedereen begon te roepen dat Paolini ontkent en overal omheen draait in dit bericht.

0
Roberto 11 juli 2015 om 11:06

Middels zijn persvoorlichter heeft Paolini wel degelijk ontkend ooit met cocaïne in aanraking te zijn geweest. Dus deze woorden via Twitter zeggen helemaal niks, alleen een charme offensief..

0
luckyloek 11 juli 2015 om 11:07

@klinkrijder, wat hij zegt zijn precies dingen die iemand onder invloed zou kunnen zeggen. Die zijn vaak erg eerlijk (weet ik uit eigen ervaring). Duidelijk is het daarentegen niet. Hij gaat proberen te begrijpen hoe het mogelijk is? Kan aan de vertaling liggen, maar anders vind ik het toch vaag geformuleerd en het laat in het midden of hij bewust iets heeft genomen.

Verder boeit het me eigenlijk niet als hij cocaïne gebruikt. Hoop voor hem alleen niet dat het een verslaving is.

0
klootje kriekeljon 11 juli 2015 om 11:11

Jovic en luckyloek, ik zou het bij rumbonen of kersenbonbons houden als ik zie hoe jullie reageren

0
thorsen 11 juli 2015 om 11:12

Ik snap dat het een positieve test is aangezien het op de dopinglijst staat. Toch merk ik dat ik kopjes als “eerste dopinggeval” etc. erg storend vind omdat je er naar mijn weten niet sneller van gaan fietsen, en heb ook nog nooit gehoord dat het als maskeringsmiddel gebruikt kan worden.

Regels zijn regels. Maar het zegt eigenlijk al genoeg dat hier een schorsing van 6 maanden voor staat (i.p.v. 2 jaar), en dat het buiten competitie niet strafbaar is. Jammer dit…

0
Roberto 11 juli 2015 om 11:15

@thorsen

Quote:
Cocaïne behoort tot de dopingcategorie S6. Stimulantia. Het gebruik van cocaïne kan gebruikt worden om de prestatie te bevorderen omdat het de vermoeidheid verdrijft en je er tijdelijk alerter van wordt. Cocaïnegebruik kan echter tot forse gezondheidsschade, zoals hartproblemen, leiden.

Dopingautoriteit

Het staat op de dopinglijst, omdat het in competitie prestatiebevorderend kan zijn. Dus doping..

0
schipperaar 11 juli 2015 om 11:16

Iemand zwart maken, beetje witte cocaine in zwarte koffie of slaappil, wie zal het zeggen? Dat ie met cocaine de tour niet gaat winnen is nogal voor de hand liggend.

0
klootje kriekeljon 11 juli 2015 om 11:21

Natuurlijk is het wel prestatiebevorderend. Waarom zou het anders al tientallen jaren gebruikt worden in allerlei lagen van de maatschappij. Niet alleen omdat je je er beter en zelfverzekerder door voelt hoor. Is juist bijv. altijd een artiest en kunstenaars-drug geweest. Omdat je er langer mee door kunt gaan, maar er vooral ook scherp bij blijft.

Iedereen hier die wel eens wat gebruikt heeft weet dat.

Edit: luckyloek, ik maakte een geintje. Maar nogal een simpele analyse als je suggereert dat Paolini zwaar onder invloed is. De enige die je dan zou kunnen bedenken is Voeckler, met die gekke bekken van hem.

0
thorsen 11 juli 2015 om 11:22

@Roberto: Ze moeten wel een reden ‘verzinnen’ waarom dit op de dopinglijst moet staat. Maar pijnstillers zijn op een bepaalde manier ook prestatiebevorderend, en deze worden soms zelfs door de Tour dokter verstrekt. Dit toont al aan dat er een grijs gebied is en prestatiebevorderend niet per definitie gelijk staat aan ‘doping’.

0
klootje kriekeljon 11 juli 2015 om 11:24

Thorsen doping is niet iets abstracts, net zo min als ‘drugs’. Doping in wielrennen is alles wat op de lijst van niet toegestane middelen staat. De rest is geen doping.

0
luckyloek 11 juli 2015 om 11:25

@klootje, ik zie geen overeenkomsten tussen mijn reacties en die van Jovic. Sterker nog, ik deel die mening absoluut niet. Wil je dan ook even toelichten waar je op doelt?

Edit: lees nu je reactie. Ik zeg ook dat dit het eerste was wat ik dacht. Zó dom zal hij vast niet zijn.

0
Roberto 11 juli 2015 om 11:25

@thorsen
Wat is doping?

De discussie binnen de sport over pijnstillers is ook al een poos bezig. Daar wil men ook wat aan veranderen.

0
klinkrijder 11 juli 2015 om 11:29

@Roberto (11:06) dat is juist weer zo'n standaard praatje van een persvoorlichter. Die doen vooral aan damage control en zitten al over juridische gevolgen na te denken. Praat ook zeker namens Katusha en niet namens Paolini. Ik hecht echt veel meer waarde aan een reactie als die van Paolini, die zijn visie als mens weergeeft en niet als een pr-machine.

0
luckyloek 11 juli 2015 om 11:33

Ik kan me overigens niet voorstellen dat je enkel coke gebruikt om je prestaties te verbeteren. Niet tijdens een wedstrijd in ieder geval. Tegen de tijd dat je in de finale van de etappe rijdt is het uitgewerkt en heeft het waarschijnlijk een averechts effect. Zeker de dag erna ga je daar nog last van hebben. Dit zal zeer waarschijnlijk ook als partydrug genuttigd zijn. In dat licht kwam ik een interessante tweet tegen: https://twitter.com/nedboulting/status/619631119651205120

0
thorsen 11 juli 2015 om 11:33

Zoals ik al zei: regels zijn regels. En de straf is terecht (mocht zijn B-staal ook positief zijn uiteraard). Maar het gaat mij er vooral om dat ik persoonlijk kopjes zoals deze:

http://www.wielerflits.nl/nieuws/88642/tourflits-cav-geeft-etixx-quick-step-derde-ritzege-eerste-dopinggeval-een-feit.html/comment-page-1

gewoon storend vind (ook al is het misschien volgens de letter van de wet correct). Ook omdat Henk & Ingrid, en Mevrouw van Zetten uit Tiel, etc. niet meteen het verschil zullen zien tussen dit en een gevalletje EPO. Voor hun bevestigt het alleen maar hun vooroordelen over het wielrennen en dat vind ik gewoon jammer.

0
Roberto 11 juli 2015 om 11:34

Hij spreekt wel namens Paolini:

Quote:
“Hij is meteen vertrokken”, gaat Maertens verder, “ook om te vermijden dat hij gelyncht zou worden door 800 mensen. Paolini is in shock. Hij zegt dat hij nooit cocaïne heeft gebruikt. Maar ze hebben het gevonden, dus het is daar.”De Italiaan houdt echter vol dat hij niks gebruikt heeft, aldus Maertens. “Hij had geen verklaring voor de positieve test. Hij gebruikt geen cocaïne." En hij zegt dat hij het ook buiten competitie niet gebruikt.”
0
klootje kriekeljon 11 juli 2015 om 11:44

Thorsen, toch heb ik meerdere wielrenners al horen zeggen dat cocaine wel degelijk als doping gebruikt is in het peloton al die jaren.

0
schipperaar 11 juli 2015 om 11:52

Niemand die erbij stil staat dat het van buitenaf kan toegediend zijn in eten en/of drank.
Direct aan de schandpaal en ook nog de kans om gelyncht te worden.

0
Roberto 11 juli 2015 om 12:06

@schipperaar
Natuurlijk, de bekende smoes: Vergifigd!
Cocaïne schijnt een hele bittere smaak te geven aan eten en drinken, dus zou hij dat geproefd moeten hebben.
En wie heeft er baat bij om nummer honderdzoveelste te vergiftigen?

0
Spruch 11 juli 2015 om 12:26

Eens met Coldeportes en klinkrijder. Hij geeft aan dat hij de consequenties zonder gemekker zal aanvaarden. Dat betekent dan waarschijnlijk ook geen B-staal. Als je de ongeloofwaardige ontkenningen van de afgelopen jaren en het gemekker van bijv een Armstrong over zijn straf in ogenschouw neemt, dan is dit echt wel een stap voorwaarts voor het wielrennen. Ook het excuseren naar collega’s duidt erop dat dopinggebruikers steeds meer persona non grata worden in het peloton en dat lijkt een hoopvolle ontwikkeling.

Dat er geen expliciete bekentenis ligt, heeft wellicht met andere factoren te maken, waar we niks vanaf weten. Het is makkelijk oordelen vanaf de zijlijn…

0
schipperaar 11 juli 2015 om 12:36

@roberto
Acteurs, advocaten en alles en iedereen mag zich wel eens laten gaan, een coureur hangt direct voor volk en vaderland. Dat ie niet met het klassement bezig was moge duidelijk zijn.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone