Oververmoeide Kim Van de Steene: “Ik ga al jaren over mijn grens”

maandag 25 februari 2019 om 10:41
Oververmoeide Kim Van de Steene: “Ik ga al jaren over mijn grens”

foto: Photopress.be

Twee maanden heeft Kim Van de Steene kunnen genieten van haar hoogvorm in het veldrijden. De revelatie van de eerste seizoenshelft moest sindsdien langs de kant zitten vanwege oververmoeidheid. Een moeilijke periode voor de 32-jarige Belgische. “Als je lichamelijk op bent, zak je mentaal ook heel diep”, concludeert ze na afloop.

Tijdens haar eerste zege in Boom had Van de Steene had al zeer lastig met alle aandacht die ze kreeg. “Ik kreeg van duizenden mensen applaus en begon te huilen. Vroeger werd ik op de middelbare school zes jaar lang gepest. Ik dacht dat ik dit had verwerkt, maar misschien heb ik me sindsdien altijd minderwaardig gevoeld”, licht ze toe tegenover Sporza.

Na wederom succes in de Koppenbergcross brak er een lastige periode aan. “Ik besefte amper dat ik op mijn fiets zat, zo moe was ik”, blikt ze terug op haar laatste cross in Mol (2 december). Wat volgde was een lange periode in het ziekenhuis. “Ze hebben mij toen voorgesteld om een nachtje in het ziekenhuis te blijven. Het zijn uiteindelijk vijf weken geworden.”

In dit ziekenhuis kwam voor Van de Steene het absolute dieptepunt. “Ze hebben me zelfs even overgebracht naar een aparte afdeling met bewaking. Toen had ik heel donkere gedachten. Ik heb zelfs aan zelfmoord gedacht. Daar was ik zelf ook van geschrokken”, blikt ze terug. “Als je lichaam op is, geraak je blijkbaar mentaal ook zo diep.”

De vermoeidheid kwam haar niet als een verrassing. “Ik kom uit een boerengezin. Wij hebben nooit geleerd om naar ons lichaam te luisteren. Ik ga al jaren over mijn grens”, is ze heel eerlijk. “Eigenlijk was het de bedoeling om te stoppen met topsport toen ik moeder werd, maar toen ik uit de boerderij ben gestapt, kwam er weer tijd vrij en ben ik toch weer begonnen.”

Deze extra tijd bood haar de kans om een professionaliseringsslag te slaan. “Vroeger had ik nooit tijd om te trainen, nu deed ik dat wel. Dat is ook de verklaring voor mijn plotse doorbraak dit seizoen. Het is logisch dat ik verder geraakte door te trainen”, aldus Van de Steene.

Voor nu voorlopig nog geen training voor Van de Steene. “Ik wil eerst fysiek weer in orde geraken om opnieuw te kunnen gaan werken. Daarna kan ik pas weer aan sporten denken. Ik weet nu dat ik naar mijn lichaam moet luisteren, maar ik weet ook dat dat altijd moeilijk zal blijven voor mij.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

west 25 februari 2019 om 12:23

Je ziet het veel bij semi-profs en fanatieke amateurs tegenwoordig. Wel de toegang tot topsport-kennis, -schema’s, -methodes en dergelijke via het internet en vooral ook zien wat andere (full-)topsporters wel niet doen via youtube, instagram en strava. Maar net niet het hele verhaal en zelf niet de bijpassende professionele full-time begeleiding en (medische) controle die erbij hoort. Dat in combinatie met een ander leefritme, dan ligt overtraining op de loer..

0
Emergo 25 februari 2019 om 16:05

Hier is wel iets meer aan de hand dan alleen overtraining.

0
Brabander 25 februari 2019 om 18:12

Dat is nogal een verhaal zeg. Openhartig ook. Blijft toch wonderbaarlijk hoe ze ineens zo snel aan de top stond en er even snel weer afkletterde. Hopelijk komt ze er weer helemaal bovenop

0
Hoebele 25 februari 2019 om 22:19

Mooi openhartig interview. Ik hoop dat ze niet alleen goed naar haar lichaam maar ook goed naar haar hart luistert, of dat nu op de fiets, in de zorg, als moeder, op de boerderij of een combinatie van deze is.

0
Veloburto 25 februari 2019 om 23:43

Respect

0
willempie72 26 februari 2019 om 08:54

Alle respect. Hier zit natuurlijk wel de kern in dat het Vlaamse vrouwenwielrennen nodig moet professionaliseren. Heel erg voor haar en iedereen om haar heen. Sterkte en wijsheid toegewenst.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone