Oude wielerwetten als wijze lessen voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert

Oude wielerwetten als wijze lessen voor Mathieu van der Poel en Wout van Aert

foto: Cor Vos

maandag 5 april 2021 om 08:00
Analyse

We geloofden het allemaal. Mathieu van der Poel en Wout van Aert kwamen van een andere planeet. Zij waren boven al hun concurrenten verheven. Zes maanden geleden gingen ze met elkaar een millimetersprint in Oudenaarde aan, alsof het een moddercrossje in Ruddervoorde was. De concurrentie op grote achterstand, de twee veldrijders als de keizers van de kasseien.

Heel even spraken we vorige maand in de Tirreno-Adriatico over de Grote Drie. Wereldkampioen Julian Alaphilippe mocht dankzij zijn ritwinst in Chiudino even bij het Nederlands-Belgische tweetal aansluiten omdat de term ‘G3’ wel lekker vlot bekte in de media. Maar eigenlijk sprak iedereen alleen over het duel. De tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert, die al sinds het WK veldrijden voor junioren in Koksijde in 2012 de kop opsteekt.

In al die jaren hadden ze elkaar in die onderlinge concurrentie naar een hoger niveau gebracht. Beiden kemphanen erkennen dat ook. Vorig jaar na de Ronde van Vlaanderen postte Van Aert op Instagram: ‘Bedankt Mathieu van der Poel om me al die jaren tot mijn limiet te pushen. Dit was onze spannendste strijd ooit. Wordt vervolgd.’ Van der Poel reageerde op zijn beurt in het tijdschrift Knack: ‘Als Wout er niet was geweest, zou ik niet de Mathieu zijn die ik vandaag ben.’

In maart in Tirreno-Adriatico dreven ze elkaar opnieuw tot het uiterste. Van der Poel wist twee ritten te winnen, waarvan vooral zijn 51 kilometer lange solo in bar slechte weersomstandigheden richting Castelfidardo grote indruk maakte, al noemde hij dit stukje wielerhistorie ook een van zijn zwaarste beproevingen in zijn loopbaan.

Mathieu van der Poel en Kasper Asgreen in Ronde van Vlaanderen. foto: Cor Vos

Van Aert pakte in de Corsa dei Due Mari eveneens twee etappezeges, waarvan een in een massasprint en een in een tijdrit. Daarmee legde hij de basis voor een fraaie tweede plek in het klassement van de Italiaanse rittenkoers tussen de twee zeeën achter Tour de France-winnaar Tadej Pogačar.

Marginal gains
Natuurlijk heeft het moderne wielrennen met al zijn marginal gains het wielrennen veranderd, maar met sommige oude wielerwetten valt nog altijd niet te spotten. In de Tirreno, half maart, hebben beide kampioenen té diep in hun reserves getast. Er werd uit beide kampen wel geroepen dat hun kopmannen de zevendaagse met de kasseienklassiekers in hun achterhoofd reden, maar van krachten doseren was nauwelijks sprake.

Van Aert moest voor zijn klassement iedere dag tot het uiterste gaan. Sinds Tirreno-Adriatico zich het laatste decennium heeft geëvolueerd tot een koers voor de klimmers, kan zo’n inspanning nooit de perfecte voorbereiding richting de Vlaamse klassiekers zijn. En in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen erkende Van der Poel dat zijn vormpiek in dit voorjaar waarschijnlijk al in Italië had gelegen. Verstoppertje spelen doet de Nederlandse kampioen zelden, dus deze uitspraak was zeker oprecht.

Eigenlijk is het een enorm compliment hoe beide Laaglanders de afgelopen weken, ondanks die krachtsexplosie in de Tirreno, nog op de Vlaamse wegen hebben gepresteerd. Wout van Aert wist met Gent-Wevelgem zelfs zijn eerste klassieker op Belgisch grondgebied te winnen. Mathieu van der Poel werd derde in Harelbeke en dus tweede in de Ronde van Vlaanderen.

Hoe anders was de aanloop van de nieuwe Vlaamse koning, Kasper Asgreen. Zijn rituitslagen in de Tirreno waren: 146e, 35e, 124e, 104e, 57e, 85e en 8e in de afsluitende tijdrit. Een voorbereiding die deed denken aan de laatste stappen die Fabian Cancellara in zijn beste jaren in deze Italiaanse ronde richting de keienklassiekers zette. De Zwitser maakte in de achterhoede zijn wedstrijdkilometers en alleen de afsluitende tijdrit in San Benedetto del Tronto was een serieuze test. En ook Niki Terpstra reed richting zijn beste Vlaamse campagnes een volkomen anonieme Tirreno.

In de E3 Saxo Bank Classic stond Asgreen op. De tweede plek in de Ronde van Vlaanderen in 2019 achter Alberto Bettiol was zijn grote doorbraak. De winst in Kuurne-Brussel-Kuurne vorig jaar was het vervolg, maar de winst in Harelbeke in de zogenaamde ‘kleine’ Ronde van Vlaanderen wekte pas echt ontzag.

Asgreen klopt Van der Poel in de sprint – foto: Cor Vos

De laatste jaren geeft de uitslag in Harelbeke een vrij nauwkeurige indicatie voor de verhoudingen in de anderhalve week latere ‘Hoogmis’. Het nummer dat Asgreen met een dubbele solo aan de E3 opvoerde, was groots. Na een eerste aanval van 55 kilometer werd hij op 12 kilometer van de streep achterhaald. Om uiteindelijk op vijf kilometer van de streep zijn winnende demarrage te plaatsen.

Nationale kampioenen
In deze Ronde van Vlaanderen toonde Asgreen zich met Van der Poel veruit de sterkte in de wedstrijd. Op honderd kilometer van de streep zorgde de Deen uit The Wolfpack van Patrick Lefevere voor de eerste serieuze versnelling op de Molenberg. Op 67 kilometer moest hij in de achtervolging na een valpartij waar vier renners van zijn Elegant-Quick-Step-ploeg bij betrokken waren. En op de eerste beklimming van de Paterberg reden beide nationale kampioenen als sterksten zij aan zij omhoog.

Dit was een belangrijke aanwijzing voor de krachtverhoudingen. Op het laatste stuk van de finale beklimming van de Oude Kwaremont versnelde de kopman van Alpecin-Fenix op zijn bekende manier, vanuit het zadel. Asgreen was de laatste die kon aansluiten en Van Aert verloor hier definitief de aansluiting.

Het siert Asgreen dat hij in de finale nauwelijks gebruik heeft gemaakt van zijn tactisch recht om de linkeballen. In eerste instantie hoefde de Deen eigenlijk niet te werken, omdat zijn ploegmaat Julian Alaphilippe bij de achtervolgers zat. Later kon hij ook nog wijzen op Florian Sénéchal in de volgende groep. En in de resterende zestien kilometer na de Oude Kwaremont zat hij met de sneller geachte Van der Poel en hoefde zijn situatie eigenlijk niet slechter te zijn wanneer Van Aert was teruggekomen. Als een stoere Viking deed Asgreen echter netjes zijn werk. Alsof hij voelde dat er na 254,3 kilometer geen wetmatigheden meer gelden in het wielrennen.

Van der Poel en Asgreen hadden nog nooit eerder tegen elkaar gesprint. De Deen is in tegenstelling tot de Nederlander echter totaal geen sprinter, maar staat vooral als een tijdrijder te boek. Zijn mooiste overwinningen (Harelbeke 2021 en Kuurne 2020) realiseerde hij na lange solo’s. Al versloeg hij in rechtstreekse sprintduels in 2019 reeds Tejay van Garderen in de Ronde van Californië en de behoorlijk snelle Jasper Stuyven in de Ronde van Duitsland.

Het siert Van der Poel dat hij direct erkende dat hij Asgreen zeker niet onderschat had op de Minderbroedersstraat. Toen de Deen op 70 meter van de verlossende witte kalklijn naast hem kwam, schoten de krampen in zijn benen en wist hij dat het over en sluiten was. Daarmee werd op deze Paaszondag het Deense kruis op het palmares van ‘Vlaanderens Mooiste’ geplant.

Van der Poel en Asgreen naast elkaar – foto: Cor Vos

Met het uitstellen van Parijs-Roubaix naar 3 oktober kan de balans van het Vlaamse klassiekerwerk nu dan ook al worden gemaakt. Een aantal zaken vallen daar voor de drie onbetwiste smaakmakers Asgreen, Van der Poel en Van Aert zeker in op.

Uitzonderlijk talent
Door té diep te gaan in Tirreno-Adriatico hebben Van der Poel en Van Aert hun vormpiek vervroegd en was op de Vlaamse wegen het beste er al af. Dat ze alsnog op zo’n overtuigende wijze hoofdrollen konden opeisen, zegt veel over hun uitzonderlijke talent.

Voor Van Aert werd duidelijk dat de tweede lijn van de klassieke ploeg van Jumbo-Visma te zwak was. Natuurlijk was het ontbreken van Mike Teunissen een gemis, maar de ploeg is het aan hun kopman verschuldigd om op zoek te gaan naar versterkingen.

Ook mag de vraag opnieuw gesteld worden of een hoogtestage, zoals Van Aert op El Teide heeft gedaan, wel zin heeft richting deze wedstrijden. Asgreen en Van der Poel kozen voor een wedstrijdprogramma vanaf medio februari. Asgreen deed de Tour de La Provence en beide semi-klassiekers in het openingsweekeinde. Van der Poel kende door een positieve coronatest binnen zijn ploeg een eendaagse UAE Tour en kon zich vervolgens nog inschrijven voor Kuurne.

Deze wegen naar de eerste grote klassieke afspraken waren even succesvol dan de eenzame en langdurige beproeving op een bergtop, die vaak mentaal de nodige belasting kost. De moderne wetenschappelijke aanpak overtreft gelukkig nog lang niet alle oude wielerwetten…

Dit artikel delen:

85 Reacties

Barry Batsbak 4 april 2021 om 20:10

Nee dat geloofden we helemaal niet. Dat schreven met name wielerjournalisten, tot vervelens toe. G3 links, G3 rechts, Het G3 klotste tegen de plinten op.

Limal 4 april 2021 om 20:17

Inderdaad, velen geloofden dit helemaal niet…

girardengo 4 april 2021 om 20:30

Of we hebben nu G4;-). Het is allemaal erg voorbarig. Maar dat van Aert en Van der Poel te veel doen, daar ben ik van overtuigd. Rustiger aan, en ze winnen nog ettelijke grote koersen.

Wheely 4 april 2021 om 21:28

Ik dacht G5 nu.

TheBigShow 4 april 2021 om 20:36

Van der Poel heeft op vrijwel elke klim in de finale iedereen op een hoop gereden. Volgens mij was er vrij weinig mis met zijn vorm. Wees blij dat er renners zijn die elke keer hun grens proberen te verleggen en gewoon lekker koersen.

Van Aert was hier ook gewoon de 3e man vandaag. Niets mis mee. Zo vaak heeft hij niet beter gedaan…

Peter Lippens 4 april 2021 om 20:40

Mee eens, Matje gaat er altijd stevig in en het is ook niet de eerste keer dat hij dan op het einde wat te kort komt al ligt dat natuurlijk ook aan de sterkte van Asgreen.

Michelangelo 4 april 2021 om 22:24

Denk inderdaad dat Mathieu 1 “fout” heeft gemaakt, en dat is dat hij zijn wiel niet als eerste over de meet heeft geduwd.

Ook ik had verwacht/gehoopt dat Mathieu de sprint zou winnen, maar iedere sprint moet nog gereden worden. VDP was vandaag ijzersterk, maar er was er 1 sterker. Ik denk dan ook dat deze nederlaag pijn doet bij hem, maar ook gewoon makkelijk te accepteren is.

Polleke 4 april 2021 om 21:32

Ja wat een rotuitslagen hebben ze bij elkaar gereden, en allebei compleet onzichtbaar ook…

Dahu 4 april 2021 om 21:36

Om de RVV te winnen hebben ze teveel gedaan, ja. Maar met:
-2e in de Tirreno
– podium in monument
– winst in klassieker
voor Van Aert

– 3 etappes (UAE & Tirreno) winnen
– Strade winnen
– podium in monument
– podium in (semi-)klassieker
voor VDP

Kunnen ze beiden terugkijken op een geweldig voorjaar en moet hun voorbereiding niet al te slecht zijn geweest, of wel?

tetedelacourse 5 april 2021 om 09:23

De voorbereiding van Asgreen was perfect en VdP en van Aert doen alles puur op talent….

De wens om van der Poel en van Aert als overenthousiaste, doldrieste, talentvolle sukkelaars neer te zetten als ze niet álles winnen neemt wel hele erge vormen aan.

kleomantre 5 april 2021 om 11:29

De toon en insteek van dit artikel geeft mij de indruk dat de doorsnee bezoeker hier meer verstand heeft van wielrennen dan de schrijver. Of de schrijver houdt ervan om frictie te creëren (en enige doel is clicks)

Of de maatstaf moet zijn dat alleen de voorjaarsklassiekers tellen of dat VdP en Van Aert ieder jaar een grote vis binnen moeten hengelen anders zijn ze niet op niveau of doen ze het niet goed. De uitslagen die beide dit jaar hebben gereden heeft GvA al drie jaar niet gehaald om maar iemand van zeer behoorlijk niveau te noemen.

Kortom zo makkelijk schrijven dit. Het voert ook de druk op, druk die komt van, met alle respect, bankzittende journalisten met meestal bijna geen sportieve achtergrond.

Peter_de_Grootste 4 april 2021 om 21:42

Ik lees absoluut alles als echte wielergek. Toch moet ik toegeven dat ik de opinies van Kerckhofs taai leesvoer vind. Bovenstaande is een samenvatting van de ronde + de voorbereiding van de 3 hoofdrolspelers van 3 kantjes met als conclusie dat voorbereiding niet alles zegt.
VdP was de beste vandaag, hij is totaal verrast in de sprint. Zoals iedereen voor de buis dacht hij dat het wel goed kwam. Lekker op kop in de laatste km, klein verzetje, aangaan op 180 meter zoals bij woutje, inpakken die deen en snel thuis een biefstukje eten.
Het heeft niets met voorbereiding td maken dat asgreen hier wint. Asgreen wint omdat van der Poel zich laat afbluffen door het grootste strijkijzer in het peloton. Rvv is samen met de hel en het wk het summum, de absoulte heilige graal van het wielrennen. Ik adoreer en aanbid MvdP, maar ik vind dat hij zich kapot moet schamen en dat hij veel meer kritiek moet krijgen. Ik vind zijn gelaten reactie schandalig en stuitend arrogant. De Ronde van Vlaanderen is voor ons allen een hoogtepunt, vooral nu in donkere tijden. Maar ik heb een sterk vermoeden dat Mathieu er niet wakker van ligt. Hij blijft een absolute held, maar dit is de laatste keer dat ik mijn zondag laat verpesten door teleurstelling, terwijl vdp zelf blij is dat hij kan gaan mountainbiken.
Wat ik dus zeggen wou.. kerckhofs’ mening raakt as always kant noch wal..

Derrick 4 april 2021 om 21:57

Vdp laat zich niet afbluffen. Asgreen was gewoon sterker en frisser op het einde.

Marik 4 april 2021 om 22:06

Je mag natuurlijk hevig teleurgesteld zijn, maar om jouw teleurstelling nu 1 op 1 te projecteren op vdP is natuurlijk bizar. Hem arrogantie verwijten omdat hij niet jouw gewenste resultaat heeft behaald is behoorlijk stuitend.

adelaarvanantwerpen 4 april 2021 om 22:29

Voor iemand die alles leest over de koers weet jij toch weinig over Asgreen. Asgreen is zeker geen topsprinter en ik had ook verwacht dat MVDP de favoriet was in de spurt, maar Asgreen een strijkijzer noemen is gewoon dom. Asgreen heeft in 2019 in de Ronde van Californië, Zwitserland en Duitsland bewezen dat hij gevaarlijk snel kan zijn in een sprint tussen klassiekerenners.

heino 4 april 2021 om 22:31

Okay boomer

Lancestrong 5 april 2021 om 08:54

Misselijke reactie zeg, dat je vindt dat VDP meer kritiek moet krijgen. Dit soort reacties zijn precies de reden dat Naesen ook los ging. Daar gaat je idool echt niet harder van fietsen.

Waarom niet gewoon respect hebben voor zijn keuzes en prestaties. Daar horen ook niet-1e-plaatsen bij. Deze gasten zijn een zegen voor de wielersport.

Geniet ervan zolang het duurt.

Beter weten is zelf doen.

trivium 4 april 2021 om 22:02

Laten we vooral een moment nemen om het huidige spectaculaire wielrennen te waarderen en ons te realiseren dat het oude wielrennen – met al z’n wetten – vaak slaapverwekkend was. Als ze af en toe niet winnen neem ik dat graag op de koop toe.

WernerFranke 4 april 2021 om 22:06

Ik vraag me of VDP en vooral van Aert ondertussen al blij zijn dat ze volgende week niet in Roubaix moeten starten, maar daar specifiek naar kunnen toewerken.

yo-eddy 5 april 2021 om 12:55

daar waren ze gewoon 1 en 2 geworden … volgorde op basis van vorm vd dag

Denk dat Mathieu vooral blij isdat hij lekker kan gaan mountainbiken zonder dit soort gezever van “kenners” ;)

Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 13:00

Asgreen had ze er daar zonder omkijken allemaal de verzieliging ingedokkerd.

Michelangelo 4 april 2021 om 22:20

Ik vind het een beetje scorebord-journalistiek.

Kijk naar Alaphillipe: die is nu ook “nergens”. Net als veel anderen die een andere route hebben genomen.

Natuurlijk is het zo dat Mathieu en Wout uit een crosswinter komen. Daarmee hebben ze een andere basis dan de rest, en willen ze eigenlijk die opbouw gebruiken om het tot Parijs Roubaix te rekken. Waarbij de kans aanwezig is dat ergens de vormcurve gaat dalen.

Maar als je de tweede sterkste en derde sterkste bent in de RVV, doe je dan iets heel verkeerd? Afgezien van “niet winnen”? En zou je wel gegarandeerd gewonnen hebben als je de oude wielerwetten gevolgd had?

Ik vind het allemaal te makkelijk. Vorige week na Gent Wevelgem deed Wout nog alles goed, en nu ineens praten we over de wielerwetten. @Raymond, als je het allemaal zo goed weet, maak er dan een opiniestuk vooraf van ipv een analyse achteraf.

Dan was de vorige analyse (over Wout en of hij wel of niet zichzelf moet transformeren) een stukje beter.

Jacco van Stierop 4 april 2021 om 23:46

Het stuk blijft inderdaad erg hinken op het anekdotische.
Uit welke tijd stammen die “oude wielerwetten” eigenlijk? Sean Kelly won destijds telkens maar weer Parijs-Nice om vervolgens grote prijzen weg te grissen in de daaropvolgende weken. In dat tijdperk moeten we dus niet zoeken.

roeleur 5 april 2021 om 12:56

Ik vind het geen vreemde analyse. Alaphilippe en Van der Poel begonnen beiden over vermoeidheid door over de zware Italiaanse wedstrijden te spreken en lijken dus te vroeg gepiekt en/of te diep te zijn gegaan. Van Aert was ook kwetsbaarder in E3 en RVV dan hij zelf gehoopt zal hebben. Ook hij ging diep in de Tirreno. Dus de gedachte dat het beste al in Italië gegeven was lijkt me niet zo ver gezocht.

Frank V 4 april 2021 om 22:39

Kerckhoffs gaat net als in de vorige artikel naarstig op zoek naar bevestiging van zijn eigen ideëen. Deze analyse voegt wmb. weinig toe en het fictief aansturen van die gasten hun koersschema nog minder. We hebben geweldige koersen gezien de afgelopen weken. Ik ben een beetje klaar met Raymond als prominente wielerkenner. Ik heb het al eerder gezegd: hij kan beter een pseudoniem aannemen want dit soort stukjes overstijgt ons niveau niet.

Zijn expertise als journalist ligt elders geloof ik.

Michelangelo 4 april 2021 om 22:47

Nu krijg ik het niet makkelijk mijn strot uit, Frank…. maar +1!!

Fijne pasen!

Frank V 4 april 2021 om 23:04

Fijne pasen met je gezin Michelangelo.

Michelangelo 4 april 2021 om 23:07

Thanks (en nog wat tekens)

de nieuweMerckx 4 april 2021 om 22:54

Gelukkig kunnen we vanaf morgen de grote twee bewonderen en het échte wielrennen ipv die veredelde kermiskoersen.

Romāns Vainšteins 4 april 2021 om 23:00

♪ Once,.. more,.. I.. ♪

djerkson 4 april 2021 om 23:56

Ik vind het een goede en juiste analyse.

Gitan 5 april 2021 om 00:02

Ik vind onze 2 boys dit voorjaar vooral wat koersintelligentie missen. Niet toevallig dat ze elk een koers winnen waarin ze veel efficiënter zijn omgesprongen met hun krachten.

Makkelijk is het natuurlijk niet met de relatieve zwakte van hun teams, waardoor ze in de finale er vaak vrijwel alleen voor staan. Zelf vol rijden lijkt dan soms makkelijker dan een grotere groep te proberen controleren.

Maar daarnaast lijken ze het beiden niet meer dan logisch te vinden dat ze met hun status het volle gewicht van de koers dragen. Met als gevolg dat ze in een aantal koersen net die scherpte kwijt waren als het erop aan kwam. Je moet ook op het juiste moment eens durven pokeren, zelfs al ziet het publiek dat misschien niet graag.

Slecht was het uiteraard zeker niet dit voorjaar. Ze stonden er beiden, maar ik heb toch het gevoel dat er meer had ingezeten. Zeker voor Mathieu van der Poel, die echt wel de supervorm te pakken had. De Strade is een mooie koers, maar dit leek mij vorm om een reeksje neer te zetten, zoals we dat vele groten in het verleden zagen doen.

Uiteindelijk krijg je in een carrière maar een handvol kansen waarop je op precies het juiste moment de topvorm hebt, en ook geen noemenswaardige tegenslag kent. Op die momenten moet je je kans ten volle grijpen en dodelijk efficiënt kunnen zijn. Daar lijkt mij nog de meeste ruimte te liggen voor verbetering.

Gilberto 5 april 2021 om 00:10

Stuur je lap tekst even naar de heren zelf, ze zulle er vast iets mee doen!

Gitan 5 april 2021 om 00:19

Samengevat Gilbert: met hun voorbereiding leek me weinig mis, ze moeten gewoon slimmer koersen. #slimmerkoersen #hardleers #ikzegneeraymond #hoogvorm #cleansweep

evelineroos 5 april 2021 om 00:29

Je hebt het over een reeksje neerzetten, maar dan begrijp je overduidelijk niet hoe moeilijk het is om een grote klassieker te winnen. En dan denken dat je al liggend op de bank meer koersverstand hebt dan deze mannen die dit al hun hele leven op het hoogste niveau doen.

Gitan 5 april 2021 om 00:36

Nou vrolijkerdje, het is maar mijn kijk op de zaak. Ik pretendeer verder helemaal niet er meer van af te weten dan wie dan ook.

Beer 5 april 2021 om 08:00

Ik ben het met Gitan eens. Van Aert pakt het in de Ronde, E3 en Strade echt niet slim aan. Hij neemt veel te veel werk op zijn schouders. Ook VDP was vooral gisteren kwistig met zijn inspanningen. In de koersen waar ze het rustiger aanpakken (Vdp in de strade, Wva in Wevelgem) is het wel raak.

Theo H 5 april 2021 om 12:07

Goed stuk, Gitan! Met name je laatste alinea is raak. Ze laten te pas en te onpas zien de besten van hun generatie te zijn, maar ze lijken er niet het maximale uit te halen.

Ze lijken gewoon niet opgevoed zijn in tactisch rijden. Als je altijd maar de beste bent, leer je niet van jongs af aan om af en toe slim te rijden. Met name bij Van Aert is het in E3 en de Ronde heel apart om te zien dat hij op geen enkele manier het werk schuwt, terwijl hij duidelijk de mindere blijkt te zijn. Voelt hij zoiets niet goed aan of kent hij maar 1 stand en dat is vol rijden?

tetedelacourse 5 april 2021 om 20:44

Ik kan je wel volgen (zuinig omgaan met je krachten in het wielrennen is zelden een slecht advies). Toch zie ik het anders.

Miz piekt van der Poel vroeg (strade / tirreno) en piekt Wout nergens écht (met alle respect voor Gent – Wevelgem, daar kan iemand met dergelijke klasse dat).

skylimit 5 april 2021 om 00:14

Welke oude wielerwetten bedoelt hij ? VDP was vandaag toch aardig in vorm ?
Dat hij in de sprint verliest dat is hem al iets vaker gebeurt, het kan niet altijd heroisch zijn zoals in de Amstel, maar dit heeft niets met te diep zijn te gaan in Tirreno te maken.
En trouwens bij de dames wint Van Vleuten 2 koersen achtereen nadat ze maandag ervoor vanaf de berg is gekomen.
Lijkt mij niet dat er 1 weg is die naar succes leidt, oude en nieuwe wielerwetten zegt helemaal niets. Als je de benen niet hebt dan kom je nog geen heuvel over.
Van Aert had de benen niet vandaag en daar helpt geen peleton aan ondersteuning aan. Het verwijzen naar de mindere ondersteuning bij TJV gebeurd altijd wanneer de kopman faalt.

Gilberto 5 april 2021 om 00:20

Ja, gewoon een gevalletje van dood analyseren, zeer slechte eigenschap van de mensch in deze moderne maatschappij

jonglins 5 april 2021 om 00:28

Jammer van een aantal negatieve reacties op dit artikel. Iets met de persoon RK te maken?
Leuk en goed stuk wat mij betreft.

Hoe zeer ik ook baal van deze uitslag, voor het wielrennen is het een zege.

Jean Dumas 5 april 2021 om 04:32

Plausibele analyse. Het was ook wel alsof Poel zijn laatste cartouche al had verschoten. De roterende aanvallen van Alaphilippe en Asgreen hebben zeker bijgedragen.

trigger 5 april 2021 om 06:05

Net goed dat WvA en VDP de oude wielerwetten tarten, dat maakt het allemaal toch zoveel leuker en interessanter. Hopelijk trekken geen van beide hier lessen uit, maar doen ze gewoon lekker verder zo, Wout en Mathieu. Wout stuit op een weergaloze Pogacar, Mathieu op een superieure Asgreen, niks mis mee. Ze hoeven niet élke koers te winnen, zolang ze de koers maar blijven maken op hun onorthodoxe manier, tegen de wielerwetten in dus. Ze gaan er zeker ook nog winnen, want ze zitten er telkens heel dichtbij. Laat ons maar genieten, ook van tweede plaatsen.

Jean Dumas 5 april 2021 om 07:09

Zeker onzin, niet alleen als je de sprint ziet. Bij de beslissende demarrage van de drie zag je ook dat Asgreen aanvankelijk niet meereed. Het was pure, mooie koers.

Ward 5 april 2021 om 07:27

Wijze les voor de auteur: grote waarheden verkondigen komt als een boemerang terug.

Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 07:29

Ik zag hem al eerder voorbijkomen en deed er uitlacherig over met de vraag ‘hoeveel dan?’ Hoeveel extra geld zou MvdP en/of familie moeten hebben hiervoor? Dat Lefevere sponsoren zoekt OK, maar hoeveel levert een winnende Asgreen hem op dat dan doorgesluisd wordt naar de rekening de Vanderpoels? Het scenario In ruil voor Roubaix is ook niet erg plausibel met deze niet volgende week maar pas helemaal in oktober gepland, op zich aannemelijk dat ook daar QS een hoofdrol vertolken gaat maar geen certitude, geenszins. Of was het een ingewikkelde deal, waarvan een gedeelte optioneel te lichten viel in Roubaix natura en bij falen in pegels? Hmmmmmmmmm.

Ik vind de optie iets leger aan de meet + opponent niet helemaal in kaart qua eindschotvermogen een stuk aannemelijker.

Wat wel erg lullig gaat zijn : indien jouw kameraad een grotere groep in het wereldje vertegenwoordigt die elkaar onder de tafel dit verhaal toespelen.. dan gaat dit terugkomen en kleven aan MvdP als het brommertje van Cancellara. Vroeger was zulks niet echt problematisch en mentaal sterke figuren als Vino kunnen dit zelfs in het omg!-tijdperk aan, voor MvdP is dit killing.

EricV 5 april 2021 om 07:48

Snap dit verhaal niet. Ik denk dat iedereen die heeft gekeken zag dat vdp duidelijk de beste man in koers was. Asgreen was onderweg al een keer gelost.

Beer 5 april 2021 om 08:03

Asgreen was de beste. Breekt de koers mee open na de Molenberg, moet terug komen na een val en komt nergens echt in de problemen bij de versnellingen van Mathieu. En hij komt eerst over de streep.

EricV 5 april 2021 om 08:13

Dan heb je een stukje gemist dat hij op 1 vd heuvels niet meekon

Beer 5 april 2021 om 08:26

Welke? Asgreen trouwens ook met de versnelling op de Taaienberg en eerst boven op de laatste Paterberg.

platteprijs 5 april 2021 om 08:58

@ Beer kijk de heuvelzone nog even terug. Eerste boven op de laatste Pater … ja maar dan zie je niet wat er gebeurt of wil je dat niet zien. Ze reden ze zo ongeveer zij aan zij en Van der Poel trekt zeker niet door. Logisch omdat hij zonder Asgreen niet vooropblijft. Het Quickstep-collectief beslist deze wedstrijd, Van der Poel en Van Aert zijn alleen en bij de Patje Boys konden ze de krachtsinspanningen gisteren verdelen over Asgreen, Flip en Senechal. Niettemin vind ik Asgreen een verdiende winnaar.

Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 09:06

MvdP had Asgreen er héél even af op het moment dat hij van Aert op de Kwaremont omlegde, doch zat die laatste relatief eenvoudig terug op het wiel. Als MvdP daar een man-tegen-man had willen hebben had hij door moeten trekken, het stuk tussen Kwaremont en Pater is echter 100% in het voordeel van de echte, stilzittende en doormalende tijdrijder. Dat is denk ik de voornaamste reden geweest om dat 'iedereen alleen'-scenario te laten lopen voor MvdP. De Pater nadien lag het net andersom, Mathieu was aan het zwoegen in het randje terwijl Asgreen er als een elegant Sfinx naastdokkerde op het midden van de keien, laatste heuvels 1-1.

Het feit dat ze 3-4 x samen voorop kwamen te zitten bij de echte versnellingen laat er 0 misverstand over bestaan dat ze de 2 sterksten waren, net zomin als dat van Aert de afgetekende nr 3 was tussen hen en de rest van het pak. Er is eigenlijk geen koers die dergelijke verhoudingen beter weergeeft dan het RvV parcours vanaf 2012.

S. Morgenstern 5 april 2021 om 09:09

Asgreen was er ook af op de Koppenberg. Zonder meer sterkste man in koers, maar niet op de heuveltjes.

Cochise 5 april 2021 om 07:50

“Het laatste decennia” nog wel

Merlinappa 5 april 2021 om 08:00

Als MvdP de sprint had gewonnen, was het hier erover gegaan dat Asgreen met die lange solo in de E3 te diep in z’n reserves had gegrepen.

Allemaal onzin natuurlijk; als je tweede wordt zoals MvdP terwijl je overal met je energie aan het smijten bent de hele koers, ben je gewoon in absolute topvorm. Helaas is Asgreen dat ook, en was die wat zuiniger met z’n energie.

Headlines

Materiaalzone

Populair