Oud-WADA-baas Pound: “Verbruggen beschermde Armstrong”

Oud-WADA-baas Pound: “Verbruggen beschermde Armstrong”

foto: Sirotti

woensdag 30 december 2015 om 08:53

Hein Verbruggen wist af van het dopinggebruik van Lance Armstrong en beschermde hem. Dat stelt voormalig WADA-voorzitter Dick Pound in een interview met De Telegraaf: “Hij gold als het wereldwijde uithangbord van het wielrennen.”

“Armstrong is een van de schandelijkste bedriegers die de sport heeft voortgebracht. Geen sportman die zichzelf beter kon verkopen dan hij. Hij is het prototype van de lepe sportman die het systeem keer op keer heeft kunnen bedonderen”, aldus de Canadees. “Hoe? Eenvoudig, omdat hij omzichtig werd beschermd door de UCI. Zijn imago moest ten koste van alles worden beschermd. Gelukkig bleek ook hij uiteindelijk niet onaantastbaar.”

Volgens de voormalige baas van het Wereldantidopingagentschap moest Verbruggen wel, omdat de sport destijds in een neerwaartse spiraal was beland. “De publieke aandacht holde achteruit”, beschrijft Pound. “En toen verscheen daar ineens deze wonderboy ten tonele. Een Amerikaan, genezen van kanker, die ook nog eens zeven keer de Ronde van Frankrijk won. Zéven keer! In godsnaam! En dat terwijl iedereen in die tijd wist dat de Tour absoluut niet zonder doping gewonnen kon worden.”

‘Armstrong diende met alle denkbare middelen beschermd te worden’
Met die gedachte in het achterhoofd speelt Pound nog steeds. Volgens hem moet de Nederlandse baas van de UCI op de hoogte zijn geweest van alle praktijken rondom de Texaan. “Geen enkele twijfel mogelijk. Al is me nooit exact duidelijk geworden hoe nauw de relatie precies was die hij met Armstrong onderhield. Voor mij is het evenwel duidelijk dat Armstrong met alle denkbare middelen beschermd diende te worden.”

Pound heeft ook zijn twijfels bij de manier waarop de internationale wielerunie omging met Armstrong en de nieuwe dopingtests. “Er wordt een epo-test ontwikkeld en wat gebeurt er vervolgens? Armstrong wordt uitgenodigd en krijgt van doktoren te horen hoe de test werkt. Doses, limieten, hoe lang het gebruik van epo traceerbaar was, werkelijk álles werd hem verteld. Wat heeft de UCI daarmee willen bereiken? Het antwoord lijkt me duidelijk.”

Update 11.10 uur

Hein Verbruggen heeft gereageerd op de uitspraken van ex-WADA-voorzitter Dick Pound aan zijn adres. Tegen het ANP lacht de Nederlander de aantijgingen weg. “Ik heb de beschuldigingen van Pound met amper verholen plezier gelezen”, vertelt Verbruggen.

“Pound weet namelijk dat hij zich toch zal moeten verantwoorden voor het feit dat hij tien jaar lang gefulmineerd heeft tegen wielrennen, de UCI en mij over medeplichtigheid en corruptie, terwijl hij nooit iets zei over atletiek en wat zich daar afspeelde”, aldus de man die bijna vijftien aan het hoofd van de UCI stond.

Dit artikel delen:

18 Reacties

achtpuntzes 30 december 2015 om 08:59

gaap. tot deze conclusie zijn we toch al lang gekomen? en Verbruggen levert zijn eretitel bij het UCI toch niet in.

0
Angus 30 december 2015 om 09:21

Inderdaad…gaap in ’t kwadraat…iedereen weet ’t, iedereen zegt ’t. Alleen Hein ontkent ’t….

0
walkowiak 30 december 2015 om 09:34

Nog jaaaaaren leesvoer op wf gaaap

0
LinusGerdemann 30 december 2015 om 09:52

Tja dit is van alle jaren. En wie zegt mij dat het nu niet nog gebeurd. Als het lab dat de test van Contador in 2010 behandelde geen druk achter de UCI had gezet was die ook nooit naar buiten gekomen. Dat lab in Köln had t anders zelf gedaan…

De UCI is net zo corrupt als de FIFA. Ook dat is een reden voor die geforceerde mondialisering. Steekpenningen om je plekjes veilig te stellen.. doet de FIFA ook in de landen waar de UCI nu naar toe werkt.

0
Spinergy 30 december 2015 om 10:09

en er lopen nog genoeg mensen in het wielrennen die deze kennis van tests etc etc ook hebben en bovendien rijden ze de Tour nog steeds met meer dan 40 km/u gemiddeld…

0
vinnievidefietsen 30 december 2015 om 10:14

Gelukkig kan de Tour tegenwoordig wel zonder doping worden gewonnen uhumm…

0
zeepcentraleMarc 30 december 2015 om 10:27

Hieronder legt Verbruggen uit waarom hij en Pound niet door 1 deur kunnen:

https://hansvdw1.files.wordpress.com/2015/12/verbruggen-int.pdf

0
Romāns Vainšteins 30 december 2015 om 11:49

w h o c a r e s ?

Dit was destijds hoe het ging, we wisten het toen al en het levert niets positiefs op om dit in den treure te blijven opboeren.

0
SolerEritrean 30 december 2015 om 12:11

Die Hein moet verdwijnen.

0
Pavlov 30 december 2015 om 12:33

Wat een roddelcircuit. En dat zal het ws altijd blijven.

0
rahimns 30 december 2015 om 12:43

Ik wil niet Hein gaan steunen want die is echt niet goed geweest voor de sport, maar het verhaal van dhr. Pound daar vallen toch ook wel gaten in te schieten als je weet hoe een dopingcontrole gaat. Een groot deel daarvan gaat buiten de UCI om. Ten eerste heeft Lance echt de UCI niet nodig gehad om te weten hoe EPO werkt, die info kon hij ook gewoon bij artsen en specialisten in Amerika krijgen. Verder werkt een dopingcontrole nog altijd dat de dopinguitslag niet alleen naar de UCI werden verstuurd. Ook Lance kreeg een copy en de USADA krijgt deze uitslag. Dat zou dus betekenen dat de UCI iedereen in de zak zou hebben gehad. En dat dus al die jaren iedereen zij mond dicht hield. Sorry maar daar geloof ik niet in. De renners wisten precies wat ze moesten doen om dopingcontroles in die tijd voor te zijn. En op het moment dat de verbeterde EPO controles er kwamen stopte Lance daar ook mee en ging over op de bloedtransfusies. Lance had Hein echt niet nodig.

0
achtpuntzes 30 december 2015 om 13:15

overigens is Pound ook niet helemaal van onbesproken gedrag. die kreeg er onlangs nog van langs in dezelfde telegraaf:http://www.telegraaf.nl/telesport/24792678/__Rol_van_Pound_ter_discussie__.html

0
6129ak2 30 december 2015 om 14:46

Hein Verbruggen is door het CIRC-rapport vrijgesproken van alle dingen die
Pound hem verwijt .
Maar Pound heeft nooit de atletiek aangevallen. Hij is gewoonweg een
anti wielrennen persoon

0
kaalpani 30 december 2015 om 16:58

Uitspraken zonder bewijs is als spreken zonder inhoud! Suggesties als “omdat rood niet: blauw is moet het wel groen zijn” zijn niet serieus te nemen.

0
Gebruikersnaam 30 december 2015 om 17:39

En in ander nieuws, water is nat en gras is groen.

0
Jan 30 december 2015 om 18:52

Laat ik het anders zeggen.
Als hij het niet wist, dan was het pas nieuws.

0
achtpuntzes 30 december 2015 om 20:18

@ 6129ak2:
heu, Verbruggen sprak zichzelf vrij na het CIRC onderzoek. de conclusie van het UCI was toch anders.
maar die Pound heeft ook boter op zijn hoofd, daar heb je wel gelijk in.

0
Covadonga 30 december 2015 om 23:13

Is dit nu pas nieuws? Het lijkt een kopie van berichtgeving van jaren geleden. Armstrong won 7 x de Tour en niemand anders. Ze zaten (zitten?) immers allemaal aan de medicijnen o.i.d.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone