Pat McQuaid over zaak-Froome: “Ramp voor het wielrennen”

Pat McQuaid over zaak-Froome: “Ramp voor het wielrennen”

foto: Sirotti (archief)

vrijdag 15 december 2017 om 18:18

De positieve test van Chris Froome op Salbutamol is een ramp voor het wielrennen. Dat zegt voormalig UCI-voorzitter Pat McQuaid tegen de BBC. “Het is een enorme schok, verontrustend en zorgwekkend”, geeft de Ier, die van 2005 tot en met 2013 leiding gaf aan de UCI, aan.

Bij Vuelta-winnaar Froome werd tijdens de Spaanse rittenkoers twee keer de toegestane hoeveelheid Salbutamol gevonden in zijn urine. Hij ontkent iets strafbaars te hebben gedaan, maar moet zich wel bij de UCI verantwoorden vanwege dat te hoge gehalte. “Ik zie niet in hoe Froome dit kan omdraaien en kan zeggen: ‘Ik heb mij aan de regels gehouden, ik heb geen regels overtreden’. Het feit is: hij heeft een regel overtreden. Het feit is dat zijn urinestaal twee keer te toegestane limiet bevatte. Het is nu aan hem om te bewijzen dat hij het anders had kunnen doen. We zijn al drie maanden onderweg en ze hebben nog geen oplossing gevonden.”

‘Situatie bij Sky roep heel wat vragen op’
Ook over Sky laat McQuaid zijn licht schijnen. De laatste maanden is de Britse formatie onder meer onderzocht in de zaak van het mysterieuze pakketje van Bradley Wiggins en ook Josh Edmondson liet weten tijdens zijn Sky-periode zichzelf met vitamines geïnjecteerd te hebben. “Sky heeft vijftien moeilijke maanden gehad. Ze wilden het team zijn dat schoon was en wilden de geloofwaardigheid terugbrengen naar het wielrennen, maar dit jaar gaat het de andere kant op.”

“Ze zijn een team met verreweg het grootste budget in het wielrennen en ze zich kunnen alle experts en medische steun veroorloven, en toch zijn ze momenteel in deze situatie”, aldus McQuaid. “Het zal heel moeilijk zijn om te zien hoe ze hieruit kunnen komen met enige geloofwaardigheid om eerlijk te zijn. Het roept heel wat vragen op.”

Onbegrip over uitspraak Cookson die reputatie wil Sky herstellen
McQuaids opvolger Brian Cookson stond afgelopen september zijn positie als UCI-voorzitter af aan David Lappartient. Cookson liet zich afgelopen week bij de BBC uit over de reputatie van Sky. Volgens de Brit zou die reputatie, ondanks de problemen van de aflopen maanden, hersteld moeten worden. “Het verbaasde me echt wat Brian zei over Sky, dat zij hun geloofwaardigheid terug zouden moeten krijgen, terwijl hij wist wat op de achtergrond aan de gang was”, zegt McQuaid. “Hoe Brian, al deze feiten kennende, zijn mening zo kan veranderen en kan zeggen ‘Je moet hun geloofwaardigheid teruggeven aan Sky’… Ik begrijp het niet en het gaat mijn pet te boven.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

ikbenprocycling 15 december 2017 om 18:27

De een na de ander is ontzet en gaat het de pet te boven. In welke parallelwereld leven al die lui ?

0
west 15 december 2017 om 18:33

Jut en Jul moeten ook even laten merken dat ze boter op hun hoofd hebben

0
theking 15 december 2017 om 18:35

Ik snap de reacties niet zo dat het zo een grote ramp is voor het wielrennen. De ramp was veel groter geweest als ze Froome niet gepakt hadden. Zo kijk ik er tegen aan.

0
skylimit 15 december 2017 om 18:38

Al die bobo’s zijn een grote ramp voor de wielersport dan Froome. Je moet wel onder een steen gelegen hebben decennia lang om te geloven dat anno 2017/2018 de wielersport “schoon” wordt bedreven. Men wil doen geloven dat het “schoner” is, ja spuiten, naalden, bloedzakken zal je niet meer open bloot tegenkomen. De middelen die nu gebruikt worden zijn geavandceerder en m.b.v. de medische wetenschap worden grenzen verlegd.

0
Romāns Vainšteins 15 december 2017 om 18:53

Cookson zat er gewoon middenin, blij dat dat figuur weg is.

0
Pédaleur de charme 15 december 2017 om 18:54

Vier keer in één kort stukje het woord ‘geloofwaardigheid’. Zegt veel over een organisatie die de schijn van schone sport belangrijker dan schone sport. Reputatie boven inhoud.

0
Verweggistan 15 december 2017 om 18:56

Aldus McQuaid……..

0
john 15 december 2017 om 19:29

Als die Cookson nog voorzitter was hadden we nooit wat gehoord

0
polke 15 december 2017 om 19:35

Ze moeten eerst die dopinglijst maar eens aanpassen . Zoals Vick neuspray en nog meer van die flauwekul

0
SolitaryShell 15 december 2017 om 19:45
Quote:
theking – 15 december 2017 om 18:35

Ik snap de reacties niet zo dat het zo een grote ramp is voor het wielrennen. De ramp was veel groter geweest als ze Froome niet gepakt hadden. Zo kijk ik er tegen aan.

Precies, Froome zelf is de ramp voor het wielrennen, niet de zaak.

0
Nibs 15 december 2017 om 19:48

Cookson heeft zichzelf wel heel mooi bloot gegeven. Eens te meer is dat voor mij een ernstige aanwijzing dat het zaakje al intern geregeld was. Ten minste bewijst cookson hiermee dat wat hem betreft froome onschuldig was terwijl froome eigenlijk nog alles moest bewijzen.LOL.
Dus laten we hier gerust spreken van een patijdige uci voorzitter met alle gevolgen van dien.
Zeer zeer onrustwekkend dit.

0
Pizzi 15 december 2017 om 20:02
Quote:
Als die Cookson nog voorzitter was hadden we nooit wat gehoord

Dit dus. Bah, bah en nog eens bah.

0
Pat McQuaid 15 december 2017 om 20:06

I do not have butter on my head!!

0
SolitaryShell 15 december 2017 om 21:14
Quote:
Nibs – 15 december 2017 om 19:48
Dus laten we hier gerust spreken van een patijdige uci voorzitter met alle gevolgen van dien.

Was toch allang duidelijk dat Cookson gewoon een verlengstuk van Sky was?

0
Fast Freddy 15 december 2017 om 21:50

Patje had zeker nog een rekening open staan met Brian. Pot en de ketel. Maar hij heeft wel gelijk. Misselijkmakende uci praktijken. Van de ene doofpot in de andere.

0
Nibs 15 december 2017 om 22:00

@solitaryshell wel voor mij was dat al heel lang duidelijk ja, ik heb dat hier trouwens dikwijls vermeld in het verleden. Ik heb ook meermaals gewezen op het feit dat froome echt niet is zoals zijn kostschoollook doet uitschijnen daar waren al aanwijzingen voor.
Maar ja een groot deel van dit forum dacht of denkt daar nog steeds anders over.

0
Romāns Vainšteins 15 december 2017 om 22:31

Tja Nibs, als je te voet uit Stockholm vertrekt duurt het wel even voordat je weer in de normale wereld aankomt.

0
NDI22 15 december 2017 om 23:15

@SS
Zeg maar gerust het Britse wielrennen. De baanploeg decimeerde ook iedereen ineens op de OS en is nu ook lang niet zo dominant meer.

0
teunster 15 december 2017 om 23:26

Vanochtend heb ik Wielerflits nog een 9 of 10 gegeven voor hun snelheid mbt het wielernieuws en de dag is verdorie nog niet voorbij of er is een oorverdovende stilte rondom ‘onze jongens’ van TLJ. Zijn we aan het slapen redactie (pun intended)????????

0
Nibs 15 december 2017 om 23:37

@rv denk dat er een paar nooit meer gaan thuis geraken

0
Sunrider 16 december 2017 om 00:19

Sky heeft geld genoeg om de beste medische expertise te kopen. We weten dat sporters heel wat toegediend krijgen maar wat betreft Sky lijkt het erop dat de uiterste grenzen gezocht worden. Ik zou er niet raar van op kijken als er een middeltje blijkt te bestaan dat de effecten van Salbutamol op de bloedspiegel verlaagd. En dat de Sky begeleiders dat op die bewuste dag vergeten zijn toe te dienen.

0
Chaba 16 december 2017 om 01:44

Sorry hoor maar McQuaid kan niets zeggen. Die heeft echt teveel verzwegen om hierover te beginnen. Froome zaak stinkt maar McQuaid heeft veel grotere fouten verzwegen!

0
Sebas 16 december 2017 om 08:13

@ Nibs

Ik ben/was geen Froome-hater. Nuance en context zijn wat mij betreft altijd een pré! Wellicht dat ik een aantal van je “aanwijzingen” gemist heb. Mag ik vragen wat die volgens jou waren? Desnoods via een PB.

Zie hem nog zo staan na zijn eerste Tour: jullie zullen niks vinden. #groteballen

0
SCIC 16 december 2017 om 08:37

UCI werkt dit zelf in de hand. Stuur op resultaat en leg waarden vast die niet overschreden mogen worden. Stop met medische attesten. Wie een behandeling nodig heeft, blijft aan de kant tot het middel is uitgewerkt.

0
Viking 16 december 2017 om 09:02

@Sebas: “jullie zullen niks vinden”, dat is toch geen uitspraak om geen twijfel te hoeven hebben, ene Armstrong riep ook geregeld dat hij nooit doping gebruikt heeft; zelfs onder ede.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone