Oss: “Sagan is de belangrijkste reden voor mijn overstap”

Oss: “Sagan is de belangrijkste reden voor mijn overstap”

foto: Marcel Koch (archief)

woensdag 27 december 2017 om 15:16

Daniel Oss verkast komend jaar van BMC naar Bora-Hansgrohe, waar hij herenigd wordt met Peter Sagan. In gesprek met Cyclingnews vertelt hij dat de belangrijkste reden voor zijn overstap zijn toekomstig kopman is.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Vier jaar lang verreden Oss en Sagan in dienst van Liquigas – Cannondale samen hun wedstrijden. In 2012 besloot Oss over te stappen naar het Amerikaanse BMC. Komend seizoen zal hij echter weer in dienst van Sagan koersen. De 30-jarige Italiaan heeft een contract voor twee seizoenen bij de Duitse ploeg getekend. Zijn reden om dat te doen steekt hij niet onder stoelen of banken. “Je kan Peter met niemand vergelijken, als persoon of als atleet. We hebben de afgelopen honderd jaar niet iemand als hem gezien. Als ik een idool wil of iemand die mij vertegenwoordigt dan zou het Peter zijn. Hij is de belangrijkste reden voor mijn overstap”, stelt hij.

Ook over zijn nieuwe ploeg is hij enthousiast, ondanks het jonge karakter. “Je moet niet vergeten dat het pas een tweedejaars WorldTour team is. Je kan in het team echt voelen dat ze constant willen verbeteren. Ze blijven altijd doorgaan en dat werkt heel motiverend. Het voelt alsof je er zelf ook door groeit.”

Komend seizoen
Zijn taak in 2018 is om Sagan tot diep in de finale bij te staan gedurende de klassiekers. “Ik verhuis van een klassiekerkampioen naar een ander. Als je ze vergelijkt staan Greg (van Avermaet, red.) en Peter beide gewoon op het hoogste niveau. Ik ga naar Bora omdat ik tot diep in de finale bij Peter moet blijven. Het zou leuk zijn wat mooie resultaten te boeken met Peter. Het is niet altijd de sterkste die wint maar rijden met Peter is altijd heel leuk, en hij inspireert”, vertelt hij.

Oss begint zijn seizoen komend jaar in de Tour Down Under, aan de zijde van Peter Sagan. Na een trainingskamp zal hij samen met Sagan het overgrote deel van de klassiekers rijden. Tevens staat hij aan de start van Tirenno-Adriatico en later in het seizoen de Tour de France.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Italia 27 december 2017 om 15:24

Fantastische knecht voor Sagan natuurlijk. Zou bij menig team kopman zijn in de klassiekers.

0
Dekker 27 december 2017 om 16:48

Mooie instelling, lijkt me ook inspirerend om voor Sagan te “mogen” werken. Ik denk dat Oss nog best wel wat kan winnen in de schaduw van Sagan.

0
MatthiasVDH 27 december 2017 om 17:38

@dekker
Ieder jaar heb je een berg van knechten waarvan we zeggen dat ze in de schaduw van de kopman kunnen winnen. De realiteit leert ons dat dat echter heel zelden gebeurt, zeker in eendagswedstrijden.

0
Titaantje 27 december 2017 om 18:03

@Matthias: daarvoor heb je inderdaad veel lkwaliteit nodig, zoals een Nick Nuyens. Die werd als knecht nogal onderschat en daarom een “sluipschutter” genoemd, maar was in principe gewoon erg sterk. Oss is niet van dat niveau en zal gewoon een uitstekende meesterknecht zijn.

Het is wel een goede versterking voor Sagan. Daarnaast nog izjn broertje, Postlberger en wegkapitein Burgie. Moet genoeg ondersteuning zijn in de klassiekers.

0
zipp404 27 december 2017 om 21:23

@Matthias:
Nuyens, Devolder, Breschel, Terpstra, Stybar, Pozzato, Chavanel zijn allemaal voorbeelden van renners die mede dankzij een rol in de schaduw van hun kopman wonnen/ kort eindigde, in het voorjaar dan wel. Er zullen er nog wel een paar zijn.

0
MatthiasVDH 27 december 2017 om 22:42

@zipp
Toen Nuyens en Pozzato haalden hun grootste zeges als kopman, dacht ik. Devolder, Breschel, Terpstra of Lampaert nog dit jaar zijn wel goede voorbeelden, Stybar en Chavanel hebben volgens mij nog geen klassieker gewonnen. Tenzij je echt wisselkopman bent, wordt winnen gewoon moeilijk. Als knecht verspeel je te veel krachten onderweg, en je bent sowieso al “slechter” (op papier) dan andere kopmannen. Ja, het kan, maar niet vaak. Je lijstje omvat ook bijna een decennium, zegt genoeg.

0
Gebruikersnaam 27 december 2017 om 23:46

Oss weet ook wel dat hij net niet goed genoeg is om het af te maken in grote koersen, ook niet als hij als schaduwkopman geldt en men hem laat rijden. Er is altijd wel een andere bliksemafleider mee die beter is in koersen winnen.

Die hele theorie werkt sowieso vrijwel uitsluitend bij Quickstep, omdat die een half dozijn van dat soort renners hebben en die meerderheid kunnen uitspelen.

Dus ja, als Sagan naast Oss ook nog Stuyven en Van Baarle en Gallopin of zo had, dan is de kans realistischer dat 1 van die renners het dan misschien wel eens kan afmaken in een monument. Als eenling (naast je kopman) is dat uiteraard nog steeds niet onmogelijk, maar wel heel onwaarschijnlijk.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone