Oscar Onley vervroegd overgeheveld naar hoofdmacht Team DSM
Oscar Onley - foto: Cor Vos
maandag 5 december 2022 om 12:01

Oscar Onley vervroegd overgeheveld naar hoofdmacht Team DSM

Oscar Onley maakt, eerder dan oorspronkelijk gepland, de overstap van de beloftenploeg van Team DSM naar de WorldTour-formatie. De 20-jarige Brit maakte dit jaar als stagiair al indruk op het hoogste niveau, met name in de CRO Race, en tekent voor maar liefst vijf jaar. Ook de Noor Tobias Lund Andresen en de Italiaan Lorenzo Milesi maken in 2023 deel uit van de hoofdmacht van Team DSM.

Na een veelbelovend eerste seizoen bij de opleidingsploeg van Team DSM, beleefde Onley dit jaar zijn absolute doorbraak. De jonge Brit liet zich van zijn beste kant zien in het meerdaagse werk. Zo werd hij vijfde in het Circuit de Ardennes en vooral negende in de Giro d’Italia U23. Ook won hij een bergetappe in de hoog aangeschreven beloftenkoers Giro Ciclistico Valle d’Aosta. Maar ook op een nog hoger niveau, tussen de profs, stond hij meer dan zijn mannetje.

Onley werd namelijk keurig zevende in de Sazka Tour, de Tsjechische rittenkoers die werd gewonnen door de Italiaan Lorenzo Rota, gevolgd door een 24ste plaats in het eindklassement van de Tour of Britain. In de CRO Race in Kroatië wist hij zich aan het grote wielerpubliek te presenteren. In de zwaarste etappes wist hij Tourwinnaar Jonas Vingegaard tot het uiterste te drijven, had lange tijd uitzicht op de eindzege, maar Onley moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats in de algemene rangschikking.

Onley (links) wist in de CRO Race Jonas Vingaard het vuur aan de schenen te leggen – foto: Cor Vos

“We willen hem de tijd geven om op een rustige manier te groeien” 
Team DSM is, na de sterke prestaties van Onley, wel zeker van het feit dat de jonge renner nu al klaar is voor de stap naar de profs. “Oscar paste meteen goed in het team. Het is een vastberaden en hardwerkende jongen, die altijd nieuwsgierig is. We hebben hem dit jaar tot volle wasdom zien komen”, schetst hoofdcoach Rudi Kemna. “Het is ook belangrijk om te onthouden dat Oscar nog jong is. We willen hem kortom de tijd geven om op een rustige manier te groeien, als mens en atleet.”

Onley is uiteraard in de wolken, nu hij zijn handtekening heeft gezet onder een vijfjarige verbintenis. “Ik heb de afgelopen twee jaar zowel op als naast de fiets veel geleerd. Ik kijk ernaar uit om mezelf verder te ontwikkelen. We hebben een duidelijk plan voor de toekomst, waarin we ons zullen blijven richten op mijn ontwikkeling. Om zo ervaring op te doen en te leren van verschillende situaties. Het team heeft vertrouwen in mij en ik heb er alle vertrouwen in dat we het maximale eruit zullen halen.”

Niet alleen Onley maakt de overstap naar de hoofdmacht van Team DSM. Tobias Lund Andresen (20) en Lorenzo Milesi (20) tekenen voor de komende drie seizoenen. Lund Andresen was dit jaar onder meer tweede in een etappe in de Flanders Tomorrow Tour en negende in de U23-versie van Parijs-Tours, Milesi won dan weer twee ritten in Le Triptyque des Monts et Châteaux en de slotetappe van de Tour de l’Avenir. Die laatste wil graag met een schone lei beginnen aan zijn profavontuur. Hoe dat zit, legt Milesi uit bij WielerFlits.

Selectie compleet voor 2023
Met het overhevelen van Onley, Milesi en Lund Andresen, is de selectie van Team DSM voor het komende wielerseizoen compleet. De Nederlandse formatie begint in 2023 met exact dertig renners aan het nieuwe wielerjaar. Met Onley, Milesi, Lund Andresen, Patrick Bevin, Matthew Dinham, Alex Edmondson, Sean Flynn, Max Poole en Harm Vanhoucke zijn er aardig wat nieuwe gezichten bijgekomen.

Daar staat dan weer het vertrek van Thymen Arensman, Nikias Arndt, Cees Bol, Nico Denz, Mark Donovan, de gebroeders Søren en Asbjørn Kragh Andersen en Casper Pedersen tegenover.

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
5 december 2022 12:36
Toptalent! Heel verstandige beslissing om hem nu al voor 5 jaar vast te leggen.
  5 december 2022 13:10
  Voor wat dat waard is.... Een doorlopend contract zegt tegenwoordig helaas weinig meer, en vooral DSM heeft op dat vlak geen beste reputatie!
5 december 2022 12:34
Er zijn al zo weinig bedrijven te vinden die geld in het Nederlandse wielrennen willen steken. Dan is het jammer dat "Dutch"SM geld steekt in zo'n vreemdelingenlegioen. En dat gaat ook op voor het development team.
  5 december 2022 12:40
  Welke Nederlanders verdienen dan een plekje in de WT die ze nu nog niet hebben? Volgens mij liggen er verder niet zoveel van niveau voor het oprapen. Vind het eerder jammer dat er geen Nederlandse ploeg op PT-niveau meer is gekomen na Roompot. Op dat niveau ligt wel genoeg ruimte voor een hoop Nederlandse renners denk ik.
  5 december 2022 12:55
  @chef die reactie is nu al zo vaak weerlegd. Geldt niet alleen voor dit jaar maar ook voor eerdere jaren. Er zijn altijd wel een aantal renners die overstaprijp. Dus dat is geen excuus. Of al die renners willen absoluut niet bij DSM tekenen. Maar dat is niet zo want het grote talent Van der Meulen gaat bij DSM development team rijden.
  Ben het wel met je eens dat er meer baat is bij een protourteam.
5 december 2022 13:10
Voortschrijdend inzicht, werd tijd!
5 december 2022 23:09
Mooie deals dit.

Bardet krijgt een hoop te begeleiden
6 december 2022 06:38
Ik had nog even de B&B situatie afgewacht. Williams en schultz zijn ook best interessante renners. Of een extra Fransman voor Bardet.
5 december 2022 21:04
nou ja "hoofdmacht"

DSM is toch voor 90% een beloftenteam wat in de worldtour ronddwaald.

Afgelopen seizoen kon ik enkel nog Bardet en Arensman herkennen.

Die kleinere Italiaanse sprinter heeft nog een markante stijl, maar zie je enkel in C koersen vooraan.

En dan zal ik waarschijnlijk het deksel op de neus krijgen als Marco Brenner staks een bergrit wint in de Giro.

Maar DSM heeft het begrip identiteit toch niet echt goed begrepen meen ik.
5 december 2022 13:13
DSM moet erg gaan oppassen dat ze over 3 jaar niet in dezelfde situatie zitten als Lotto dit jaar: ze voeren de verjonging wel heel extreem door. En ja: er zit een hoop talent in de ploeg, maar jong talent heeft tijd nodig om te rijpen. Als je dan ziet hoeveel kwaliteit er ieder jaar ook weer vertrekt dan kunnen ze het op het gebied van punten scoren nog wel eens lastig gaan krijgen.
  5 december 2022 13:21
  Afgelopen jaar al weinig punten. Denk over 2 seizoenen degradatiekandidaat nummer 1.
  5 december 2022 13:25
  Je vraagt je inderdaad wel af wie hier voor de punten moet gaan zorgen. Bardet, maar verder is het toch vooral hopen dat er een paar talenten serieus doorbreken.
  5 december 2022 13:25
  Er begint een nieuwe cyclus van 3 jaar. Dus die punten van afgelopen jaar maken niets meer uit.
  5 december 2022 13:37
  DSM kan als geen ander talenten brengen, ik denk dat ze enorm gaan verassen de komende twee seizoenen.
5 december 2022 13:22
4 van de 30 zijn Nederlanders. Dan lopen mensen te zeuren dan JV te weinig Nederlanders heeft.
5 december 2022 13:57
4 van de 30 zijn Nederlander bij DSM? In een Nederlandse ploeg met Nederlandse sponsors? Waar blijft b.v. Enzo Leijnse? Het is net als bij het asielbeleid. De Nederlanders worden gediscrimineerd. Waarom geen Timo de Jong, Jesper Haest, Joren Bloem of zelfs Coen Vermeltfoort (wint meerdere 1.2 koersen en is momenteel dunkt me sneller dan Degenkolb, maar vraagt waarschijnlijk minder salaris.) en nog wel een aantal anderen. Het wordt tijd, dat de sponsoren gaan ingrijpen bij dit vreemdelingenbeleid.
  5 december 2022 14:38
  Welja, laten we het asielbeleid erbij halen wat zich richt op het onderdak geven aan vluchtelingen en dat vergelijken met de arbeidsmarkt van westerse wielerprofs
  5 december 2022 14:42
  Om meerdere redenen onzin. DSM heeft weliswaar het hoofdkantoor maar is toch echt een multinational die liever wereldwijd aandacht trekt dan alleen in het kleine Nederland. Heel anders dan bij TJV voor wie de publiciteit met name in Nederland en België belangrijk is.

Reacties zijn gesloten.