Orica-GreenEDGE plakt geen datum op terugkeer Power

Orica-GreenEDGE plakt geen datum op terugkeer Power

foto: Sirotti

woensdag 8 juni 2016 om 17:51

Robert Power kwam afgelopen winter als een van de grootste talenten over van het beloftencircuit naar de WorldTour. Het is echter nog maar zeer de vraag wanneer hij zijn debuut maakt in het shirt van Orica-GreenEDGE. Power kampt immers met een zeldzaam oedeem in zijn beenmerg.

Onduidelijkheid
Oedeem is de aanwezigheid van vocht op plekken waar dat normaal gesproken niet of nauwelijks aanwezig is. Navraag bij de Australische ploeg geeft geen uitsluitsel rondom een mogelijke terugkeer van het 21-jarige rondetalent. “Rob is nog altijd aan het herstellen”, laat Brian Nygaard, persverantwoordelijke van Orica-GreenEDGE, aan WielerFlits weten. “Hij doet in Australië veel aan zwemmen en roeien, totdat hij 100% klaar is om zich weer volledig op het fietsen te storten. Hij heeft vaak en veelvuldig contact met onze medische staf en we helpen hem op iedere mogelijke manier. We kijken er erg naar uit om hem zo snel mogelijk voor ons team te zien racen, maar er zijn nog geen doelen of schema’s opgesteld. We hopen dat hij kan terugkeren op zijn oude niveau, maar niemand weet of dat mogelijk is.”

‘Grootste Australische talent na Cadel Evans’
In Down Under noemt men Power ‘het grootste Australische talent na Cadel Evans’ en inmiddels heeft de oud Tour de France-winnaar zich opgeworpen als mentor voor de jongeling. Niemand weet namelijk om te gaan met Powers blessure, vertelt dr. Peter Barnes in het eerder verschenen artikel van The Herald Sun. “Ik ben al veertig jaar als dokter actief in de sport en heb zoiets nog nooit gezien”, aldus medisch directeur Barnes van Orica-GreenEDGE. “Het staat met kleine lettertjes in de boeken, maar het is iets waarnaar je nooit wordt gevraagd tijdens een examen, omdat het zo zeldzaam is. Er is geen behandeling mogelijk. Het enige dat we weten is dat het uiteindelijk goed komt, maar de vraag die over blijft is wanneer? We hebben geen idee, al zegt de literatuur dat het ergens tussen de vier en 24 maanden is.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Samamba 8 juni 2016 om 18:22

Groter talent dan Evans hoor. Weergaloos hoe die bij de junioren en beloften rondreed . Hopelijk komt die ooit weer op niveau, al zal dat moeilijk worden na zo’n lange inactiviteit.

ebl 8 juni 2016 om 18:30

vooral thumbs up voor het beleid van Orica, gaan daar in dit soort situaties volgens mij heel netjes met de renners om. Kunnen de nodige teams een voorbeeld aan nemen!

( al weet ik uiteraard ook niet wat er achter de schermen gebeurt bij Orica :) )

WCEendT 8 juni 2016 om 18:42

@ebl
Doel je op Goos en TLJ?

Fanny 8 juni 2016 om 19:45

@ Samamba
Inderdaad zeer groot talent.
Was ontzettend goed vorig jaar in de zware Giro Valle dalle D”Aosta voor de beloften.
Terechte winnaar.
Raakte helaas daarna geblesseerd en kon volgens mij niet mee doen in de Tour L” Avenir.

Sebas 8 juni 2016 om 20:18

Moet toch wel een hele geruststelling zijn dat de theorie 4 tot 24 maanden geeft, ook al is er daarnaast nog zo weinig over bekend. Hij gaat ervan af raken en zich weer op het fietsen kunnen richten: dat is al geweldig.

Groter talent dan Evans? De man die vóórdat ie begin 2001 naar de weg overstapte al twee keer de wereldbeker cross-country won! Natuurlijk lastig te vergelijken die twee … Ik ga m’n vingers er niet aan branden, Haha.

Tripodboom 8 juni 2016 om 21:34

Snap dat zwemmen en roeien niet helemaal. Zwemmen is natuurlijk prima, weinig belasting van gewrichten. Maar een van de zwaarste sporten is toch roeien. Ik zou zeggen als je kan roeien kan je ook met een licht verzet fietsen, lijkt me beter voor je.

schipperaar 8 juni 2016 om 21:42

@tripod
Waarschijnlijk kan ie zijn vocht kwijt, maar serieus, roeien belast de benen niet echt, is gewoon terug duwen, voor de conditie is het zeker bevorderend, kijk maar hoe lang een dubbel twee moet bijkomen na 2km, pakweg 6 min, zitten tegen de 500 watt. Volgens mij roeit Kruyswijk ook gezien zijn bouw, vergroot de longinhoud.

Covadonga 8 juni 2016 om 22:52

Roeien belast de benen niet echt??
Misschien bij een romantisch tochtje op een meertje, maar bij het echte werk doen de beentjes wel zeer.

schipperaar 8 juni 2016 om 23:17

Ga er niet vanuit dat ie voluit bij roeien, maar bij klimmen zal ie veel meer druk op zijn benen krijgen, waarschijnlijk daarom dat het wordt afgeraden.

Tripodboom 8 juni 2016 om 23:21

Juist covadonga. Roeien doe je met armen en benen en voor iemand met beenmerg oedeem lijkt mij dat niet gezond. Als je tenminste roeit zoals er in een wedstrijd boot wordt gevaren. Maar bij een romantisch tochtje op een meertje heb inderdaad meer aan je armen en velerlei opzicht.

Othello 9 juni 2016 om 00:02

De ploeg die Chaves contracteerde toen het nog onzeker was of hij nog kon fietsen en op welk niveau. Netjes hoor!

Matt White tijdens de Giro:
MW: Rob is on his bike but he's waiting on certain tests, which he has to do every six weeks. He needs those tests before he can get the all-clear. He's on his bike at the moment but with regards to when he comes back to racing, that's really in the hands of the medical staff.

KnightBiker 9 juni 2016 om 01:08

Roeien is voor wielrenners een prima sport, de kracht waardes die roeiers halen zijn veel hoger dan bij wielrennen omdat het hele lichaam wordt gebruikt, dat plus het karakter van de sport met korte afstanden maakt dus dat je lichaam kan wennen aan extreme inspanningen, extremer dan je bij wielrennen kan krijgen omdat je daar alleen je benen gebruikt. Als je de inspanning van het roeien gewend bent, valt de maximale inspanning van het wielrennen ineens mee. Ik zou roeien dan ook aan bevelen als warm up voor Baan-sprinters en wellicht als een winter training voor wielrenners, en dan vooral diegene die voor het klassieke voorjaar trainen. Voor een warming up voor een tijdrit ala Tony Martin zou het ook kunnen werken, de langere slag bij roeien maakt dat er meer kracht per slag in het been ontwikkelt wordt, ineens voelen versnellingen die zwaar leken licht aan…

Hoe het roeien Powers helpt? bij weinig inspanning toch het hele lichaam blijven gebruiken in een gecontroleerde setting denk ik, minder blessure gevoelig dan hardlopen oid…

schipperaar 9 juni 2016 om 08:47

KB
Helemaal eens, km roeien kan je vergelijken met een 1500m lopen. De tijd dat wielrenners niet mogen lopen en zwemmen ligt gelukkig achter ons, nu nog langlaufen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair