Organisatie Vuelta a España hoopt op snelle afwikkeling zaak-Froome

Door , woensdag 13 december 2017 om 13:54

foto: Sirotti

De organisatie van de Vuelta a España hoopt dat de Salbutamol-zaak rondom Chris Froome snel voorbij is. De 32-jarige Brit won de derde grote ronde van het jaar, maar is sinds vandaag in opspraak geraakt omdat hij teveel Salbutamol in zijn urine had. Hij leverde de test af na de achttiende etappe in de Vuelta.


“Vanwege het nieuws rondom Froome’s test tijdens de Vuelta, wenst Unipublic te wachten totdat de UCI met officiële conclusies komt”, laat de organisatie in een kort persbericht weten. “We hopen dat er in deze zaak zo snel mogelijk een oplossing komt.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

leegloper 13 december 2017 om 14:00

En dat is nummer 5 op Froome-Salbutamol-dag. Ik keek net bij L'Equipe, die gaan ook lekker en hebben er al minstens 8: https://www.lequipe.fr/Cyclisme/
Onder andere over de brand in het huis van Sky.

rvb 13 december 2017 om 14:17

Nibali heeft ook astma, maar niet als het regent, ongelooflijk.

Nibs 13 december 2017 om 14:30

2x toegestane hoeveelheid met opmerkelijke timing. Dit zijn de feiten en alles daarnaast zijn interpretaties, zever en excuus. Dus vuelta naar nibali dat kan gewoon niet anders!

ikbenprocycling 13 december 2017 om 14:35

Let all the poisons that lurk in the mud, hatch out

https://www.youtube.com/watch?v=gkv6Q1eot20&feature=share

Cayolle 13 december 2017 om 14:40

@rvb: Als het asmatische klachten zijn t.g.v. pollen (‘hooikoorts’) zijn de problemen bij regen inderdaad een stuk minder (omdat er dan veel minder pollen in de lucht is). Dus Nibali kan alleen last hebben als het niet regent, terwijl Froome ook WEL last kan hebben van zijn luchtwegen bij regen als de oorzaak van zijn ‘problemen’ ergens anders ligt ..

fringale 13 december 2017 om 15:06

Kan astma dan echt niet objectief gediagnosticeerd worden, want dan is het toch maar kwestie om dat voor elke renner door een onafhankelijk labo te laten onderzoeken… Waar rook is, is vuur en waar mist is, moet die opgeklaard worden.

doeme80 13 december 2017 om 15:22

Waarom maakt toch niks uit. Hij heeft positief getest en is dus in overtreding. Hoe kan je dit nu nog gaan rechtpraten?

west 13 december 2017 om 15:24

Maakt geen zak uit of hij wel of geen of meer of minder last heeft.. De maximaal toegestane hoeveelheid is overscheden.

Sephiroth 13 december 2017 om 15:48

Frontale: het is wat lastiger doordat er meerdere varianten zijn. Alhoewel de meeste wielrenners last hebben van inspanningsastma meen ik mij te herinneren.. wat komt/zich ontwikkeld door langdurige belasting van het lichaam.

Ergo froome zat op zijn lichamelijke grens en heeft die even opgerekt lijkt het. De vraag is vooral, valt de betekenis van 1000 VS 2000ng/ml te betwisten?

mark vv 13 december 2017 om 16:23

Voor de gene die het nog niet wist. Het is niet alleen voor Astma het is ook spiergroei bevorderend…

Romāns Vainšteins 13 december 2017 om 20:31

De hele term ‘inspanningsastma’ is je reinste kolder. Als het te hard voor je gaat moet je lossen, of dat nou komt door zure benen of te weinig adem. Uitermate krankzinnig dat deze achterdeur in de topsport nog op een kier lijkt te staan, en dat geldt uiteraard niet uniek voor Froome.

leegloper 13 december 2017 om 20:59

@mark vv,
Niet alle onderzoeken geven dat als resultaat. Hier een interessant artikel oa daarover: http://sportsscientists.com/2017/12/brief-thoughts-froomes-salbutamol-result/

mark vv 13 december 2017 om 21:19

@leegloper. Volgens Belgisch wielerarts Jan Matieu kan hij deze grote hoeveelheid salbutamol alleen toegediend hebben gekregen door tabletten of injecties. zorgt niet alleen voor meer energie het bevordert ook spiergroei..het is ook een Anabole op dieren. Daar worden onderzoeken op gedaan.

schipperaar 13 december 2017 om 22:21

@rv
Helemaal eens, inspanningsastma is voor oma die vier trappen op moet met de rollator, een echte sportman houdt juist van inspanning maar vind er nog maar eens een.
@markvv
Vandaar dat Froome steeds meer hinnikt.

dikkechaap 13 december 2017 om 23:54

@alle kenners hier
1.inspanningastma is geen onzin. Duursporters (veel aeroob) krijgen hier relatief vaak last van. Je lichaam is simpel gezegd niet gemaakt om zoveel adem te halen.
2. de toegestane waardes zijn vastgesteld op basis van een bepaalde inname, en na aanwezigheid in het lichaam, een verwachte waarde in de urine. Er zijn oorzaken waardoor de verwachting niet uitkomt, en de urinewaarde dus veel hoger is dan verwacht op basis van de inname. Dat is een mogelijke uitweg voor Froome: hij moet aantonen dat het niet aan de inname lag.
3. Het is duidelijk dat ze bij Sky op de rand balanceren, en dat dat hier fout is gegaan. Van mij mag hij gestraft worden. Maar denk alsjeblieft niet dat Froome op de bewuste dag ineens iets heel anders heeft gedaan dan afgelopen jaren (zoals ineens allemaal pillen of injecties). Hij wordt elke dag getest, weet dat van te voren, en weet dat salbutamol makkelijk is op te sporen. hij heeft waarschijnlijk iets meer genomen dan normaal, en de dokter heeft verkeerd ingeschat wat het effect daarvan zou zijn.

De Brigadier 14 december 2017 om 00:10

Geestig, ik dacht juist wel dat het lichaam van de mens op maat gemaakt was om 2 x 3 achtereenvolgende weken per jaar op een fiets, door stad en land, over bergen en trekpaardenpaden heen te banjeren.

Romāns Vainšteins 14 december 2017 om 00:31

'Je lichaam is simpel gezegd niet gemaakt om zoveel adem te halen'

Nou en dan los je dus op het moment dat het adem halen te lastig wordt ipv allerlei gekke attesten en lulverhalen uit de kast te trekken. Kun je even goed een paar van die Pistoriuspoten eronder hangen met als reden dat je benen simpel gezegd niet gemaakt zijn om zo hard te trappen.

Sebas 14 december 2017 om 08:05

Lekker @ Romans

Ik slik die onzin ook niet. Tuurlijk bestaat inspanningsastma, maar de manier waarop wielrenners het gebruiken gaat veel verder.

Froome verliest in Los Machucos anderhalve minuut op Contador en driekwart minuut op Nibali, puft zich suf en rijdt de volgende dag Nibali weer op een hoop. Contador kan nog wel mee, maarja die rijdt zn laatste race en niemand interesseert het wat die naar binnen werkt; zolang hij maar demarreert.

Mooi artikel @ leegloper. De auteur is echter zelf wat naïef mocht hij denken dat Nibali en Quintana dat kunstje nog niet kennen.

ddjong67 14 december 2017 om 08:50

Ik ben geen arts. Kan niet oordelen over doses etc … maar als een longarts dit zegt, zegt dat wel iets ….: https://nos.nl/video/2207401-longarts-froome-heeft-alle-schijn-tegen.html

en deze Gabriele (ik kan inhoud niet beoordelen, ,daarvoor heb ik te weinig kennis), maar lijkt wel uit de medische hoek te komen …

It’s performance enhancing, but not because it improves your breathing beyond your good-health potential, that is, apart from eliminating the effect of asthma (and the good ol’ placebo effect).
It’s got an anabolic effect, a stimulant effect (even on low dosis) and – perhaps even more important – it changes the metabolism rate, acting notably on fats. Most ways it could be useful in pro cycling haven’t probably been tackled by specific studies, but, for example, the weight loss without losing muscular mass (esp. combined with caffeine) as well as the availability of fats in circulation, with effects on metabolic rate, have been studied in humans.
I think that both the anabolic and the stimulant effect are quoted by authorities as reasons to establish the thresholds in antidoping rules, but I didn’t check the source.
It’s interesting that it’s more effective if taken through tablets, which allow you to reach more easily the needed doses (and avoid tachycardia), but *that* would be forbidden by antidoping rules. Hence, we’re left wondering how many puffs those guys had to take (luckily, it looks that tachycardia wasn’t a problem, at the end of the day…). If one is distrustful by nature, he could even think that they take the tablets and use the inhalator as an explication.

Gezien de eerdere uitspraken van teamarts van Sky, zou ik er niet mee zitten als ze zeggen… sry, maar de threshold is de threshold en we gaan sanctioneren. Er zou op zijn minst een schrikreactie voor de rest van het wielrennen vanuit gaan .. iets van hier kom je niet mee weg; ga maar es wat meer aandacht geven aan groen ondernemen. En uiteindelijk is de renner zelf verantwoordelijk want hij tot zich neemt.

Ik ben benieuwd waar dit toe leidt, maar 1 ding is zeker. Goed voor de sport is het niet. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Misschien es tijd voor een algeheel verbod in het nederlandse wielrennen op gebruik van pijnstillers .. (voor die stoffen, die meetbaar zijn …). Als je een pijnstiller nodig hebt, stap je maar af … Pak die handschoen maar keer op. Hypocrisie heeft lang genoeg geduurd.

dikkechaap 14 december 2017 om 13:33

@Romans
Blij dat je van overtuiging bent veranderd, inspanningsastma bestaat dus toch.

Je moet zelf maar opzoeken hoe het precies werkt, en waarom sommigen er wel last van hebben en anderen niet. Ik zei ook niet voor niks "simpel gezegd".

Daarna kun je een afweging maken of we hiervoor medicatie moeten toestaan, en hoeveel.
Je trekt het in het extreme met het pistorius voorbeeld, een andere extreem kan ook: renner A heeft misschien sterkere botten dan renner B, en breek daardoor eerder zijn botten. Moeten we renner A dan wel toestaan een operatie te ondergaan en terug te komen in de sport? Vallen is immers inherent aan de sport. En een operatie om een liesslagader meer ruimte te geven, moet dat kunnen?

Mijn punt: het is niet zo zwart wit dat je geen enkele medicatie/behandeling moet toestaan. Salbutamol is in die zin gewoon een heel lastig geval, en ook het mogelijke spierversterkende effect moet goed onderzocht worden.
Ik ben op dit moment geen voorstander van het toestaan, maar zeker van mijn overtuiging ben ik niet.

schipperaar 14 december 2017 om 14:04

@dc
Je kunt zoveel ademhalen als je longen toestaan natuurlijk. Zwemmers en roeiers hebben veel meer ruimte voor hun longen en naderen vaak een rustpols van 25 als we Pieter mogen geloven. Had hem zelf onder de 30 waardoor je dus veel meer bloed en zuurstof rond kan pompen bij 160 slagen/min dan de gewone normale Nederlander.
Wiggins lijkt al de helft breder en hopelijk door de arbeid en nee inspanningsastma bestaat niet, overbelasting heet dit, teveel hooi op je kleine vork.

dikkechaap 14 december 2017 om 14:33

Je begrijpt er daadwerkelijk niets van. Zwemmers, roeiers, rustpols… Het heeft er allemaal bar weinig mee te maken helaas.
Is er een reden dat je weigert je mening te baseren op feiten?

mark vv 14 december 2017 om 15:41

Waarschijnlijk heeft hij het gepakt voor spiergroei aan gezien de hoeveelheid. En meest logische..

mollemarijden 14 december 2017 om 19:14

Dit beïnvloedt de hele koers zeg. Contador die elke dag in de aanval ging en nu blijkt Froome gesjoemeld te hebben.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.