Oranje rensters willen WK evalueren na het verwijten-festival van Leuven

Oranje rensters willen WK evalueren na het verwijten-festival van Leuven
zondag 26 september 2021 om 07:15
Analyse

Uiteindelijk zat ze in het wiel waar ze moest zitten. Als het een sprint werd, dan zou Nederland volledig de kaart van Marianne Vos spelen. Dat was zo ongeveer de enige tactische boodschap die het Oranje-achttal had meegekregen voor het WK in Vlaanderen. Op tweehonderd meter van de streep zat de drievoudig wereldkampioene alles overziend ideaal in het wiel van Elisa Balsamo, maar in de sprint werd het Brabantse boegbeeld van het vrouwenwielrennen op waarde door de Italiaanse geklopt.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Een zesde zilveren medaille op het WK op de weg was een feit voor ‘La Marianne’. Maar het missen van de wereldtitel gooide olie op het vuur binnen de Nederlandse ploeg.

In de mixed-zone voorbij de finish werd het duidelijk dat de sfeer in de Nederlandse vrouwenploeg tot onder het vriespunt was gedaald. Na het communicatie-echec van Tokio volgde nu het verwijtenfestival van Leuven. De aanwezige media werden door de oranje-hemden getracteerd op tranen, chagrijn, onderlinge sneren en no-comments. Bondscoach Loes Gunnewijk liep resoluut langs de schrijvende media waardoor ze kritische vragen makkelijk kon ontwijken.

Als je in de laatste kilometer ziet dat de Italianen nog drie rensters hadden om de perfecte lead-out voor Balsamo te doen, dan mag het toch opmerkelijk worden genoemd dat Vos zich op het belangrijkste moment van de wedstrijd alleen moest plaatsen voor de sprint.

Ellen van Dijk. Foto: Cor Vos

Hadden haar ploegmaten niet te veel krachten verspeeld met de tientallen demarrages waarmee de Nederlandse rensters in de laatste vijftig kilometer een breuk probeerden te forceren? Dat ze geen ruimte kregen en dat de Vlaamse heuvels niet zwaar genoeg waren om een beslissing te forceren, mag geen verrassing worden genoemd. Gezien de kwaliteit van het Oranje-achttal is het logisch dat de andere landen zich vastbeten in het wiel van het Nederlandse team.

Diplomatiek
Had Vos niet meer steun in de sprint verwacht, werd haar gevraagd op de persconferentie van de top-drie. “Misschien”, antwoordde ze diplomatiek. “Al was het ook ons plan om de wedstrijd hard te maken. Een doel was om een aantal rappe sprintsters zoals Lotte Kopecky af te matten. Daar zijn we in geslaagd. We wilden allemaal een zware wedstrijd hebben. Ik denk dat het goed liep. Alleen toen de Spaanse Mavi Garcia alleen vooruit was, moest Annemiek van Vleuten veel werk doen. Voor mij verliep de wedstrijd eigenlijk heel goed.”

Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten voorbij de finish. Foto: Cor Vos

Daarmee was Vos ogenschijnlijk de minst kritische uit het Nederlandse kamp. Ellen van Dijk was duidelijk: “Het resultaat is zuur. Marianne valt niks te verwijten, maar de lead-out was niet goed genoeg. Daar hebben we een steekje laten vallen. We missen daar poppetjes.  Dat moeten we zeker evalueren.”

Lucinda Brand: “We waren te veel los zand.” Al gaf bondscoach Gunnewijk in een interview met Han Kock van de NOS aan dat ze het niet eens was dat de ploeg los zand was: “Al zijn er wel wat evaluatiepunten.”

Het is opmerkelijk dat de bondscoach een ander beeld van de wedstrijd heeft dan haar rensters. Annemiek van Vleuten benadrukte dat ze vannacht met een gerust hart kan gaan slapen zonder dat ze zich moet afvragen of ze zaken anders had moeten aanpakken. “Ik heb een goede koers gereden en ook in dienst van het team. Ik denk dat het functioneren als team beter had gekund. Dat moeten we gaan evalueren. Ik denk niet dat het verstandig is dat ik met de pers ga bespreken wat ik ervan vind”, zei de olympisch kampioene tijdrijden.

Ervaring
Routinier Chantal Blaak was ook van mening dat Nederland zich niet van de beste zijde heeft laten zien. “Als wij de power die we in onze ploeg hebben vol in de strijd gooien, dan was er een veel kleinere groep naar de finish gereden. We volgden elkaar in de aanvallen niet op zoals het zou moeten. Wij behoren de ervaring te hebben om met de chaos op zo’n Vlaams parcours om te gaan. We moeten dit zeker gaan bespreken.”

Demi Vollering barstte in het gesprek met de Nederlandse media in tranen uit: “Ik voel me schuldig dat ik de ploeg voor mijn gevoel niet genoeg heb kunnen helpen. Door de pech met mijn fiets, was het beste er bij mij af. Dat is jammer. Ik zat er in de finale nog wel bij. Ik probeerde Marianne ook goed naar voren te brengen, maar ik had nog maar een versnelling. Ik kon niet meer harder.”

Demi Vollering. Foto: Cor Vos

Op 5,5 kilometer voor de streep had Nederland misschien de beste situatie gecreëerd om voor goud te rijden. Met twee rensters had Oranje een overwicht in een kopgroep van vijf. Ellen van Dijk, Marianne Vos, Elisa Longo Borghini, Kazia Niewiadoma en Alison Jackson kregen een paar tientallen meters. ‘Rijden, rijden’, schreeuwde Vos naar Van Dijk. “Ik zat echter ook op mijn limiet en kon in mijn eentje niet doorbrommeren tot aan de finish. En van de anderen wilde natuurlijk niemand overnemen”, aldus Van Dijk.

Al is het dan wel weer opmerkelijk dat Van Dijk anderhalve kilometer verder zelf opnieuw in de aanval gaat. Als de video van de finale van dit WK vanavond nog eens door de Oranje-rensters bekeken gaat worden, dan zullen er waarschijnlijk meerdere pijnlijke stiltes vallen. De koerssituaties niet benoemen en bespreken is echter geen optie. Dan laat je de wond richting een volgend kampioenschap alleen maar verder zweren.

Hoofdbestuur
Overigens worden binnen de KNWU over de snelle verlenging van de contracten van diverse bondscoaches, waaronder Gunnewijk, tot en met de Olympische Spelen van Parijs 2024 vragen gesteld. Waarom moest dit nog snel afgehandeld worden voordat de nieuwe voorzitter Wouter Bos (benoeming is een formaliteit) is geïnstalleerd en hoe kan het dat een deel van het hoofdbestuur niet op de hoogte was van deze belangrijke verleningen?

Er valt dus binnen de Nederlandse bond de komende tijd genoeg na te praten over het tweede dubieuze tactische optreden van de Nederlandse vrouwenploeg in dit seizoen. Vraag is of ze bij de KNWU wel zo goed zijn in evalueren?

Dit artikel delen:

75 Reacties

Henk van Bouw 25 september 2021 om 19:27

Op 5,5 kilometer voor de streep had Nederland misschien de beste situatie gecreëerd om voor goud te rijden. Met twee rensters had Oranje een overwicht in ''een kopgroep van vijf. Ellen van Dijk, Marianne Vos, Elisa Longo Borghini, Kazia Niewiadoma en Alison Jackson kregen een paar tientallen meters. ‘Rijden, rijden’, schreeuwde Vos naar Van Dijk. “Ik zat echter ook op mijn limiet en kon in mijn eentje niet doorbrommeren tot aan de finish. En van de anderen wilde natuurlijk niemand overnemen”, aldus Van Dijk.

Al is het dan wel weer opmerkelijk dat Van Dijk anderhalve kilometer verder zelf opnieuw in de aanval gaat.''

Dit hier, dit stukje is het verhaal van dit WK.
Bizar ook dat er vlak voor dit WK nog gouw even voor DRIE jaar is verlengd met de bondscoach van wie nu opnieuw blijkt geen team te kunnen smeden.

0
roeleur 26 september 2021 om 00:32

Afschuwelijk. Wat een zielige kift en kippenhokmentaliteit. Ik had vrouwen hoog zitten maar deze vertoning doet me twijfelen.

0
Murcia 25 september 2021 om 19:37

Van Dijk die eerst niet op kop kon rijden van een groepje met vijf waar ook Vos bijzat maar die dan twee minuten later vol gaat demarreren zegt inderdaad alles. Die trok haar eigen kaart. Voor de rest is duidelijk dat Veneberg er weer een bende van heeft gemaakt. Het contract verlengen met Gunnewijk voor de belangrijkste wedstrijden van het jaar is een blunder van epische omvang als je ziet hoe ze zelf de media ontwijkt en geen enkel krediet/gezag meer heeft binnen de ploeg. Drie jaar voortmodderen met een zwakke Bondscoach terwijl de overmacht van Team Oranje naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder zal worden is wachten op meer ellende.

0
xistnc 25 september 2021 om 19:56

Zo, dat was me een moment. Ik dacht serieus dat bij Van Dijk op was. Maar nee hoor, madam demarreert vlak daarna gewoon weer van achteruit.

0
Japiejo 25 september 2021 om 20:20

Ja ik vond het opzich nog wel meevallen, want mensen oordelen veel te makkelijk: Blaak en Vollering zater er op een gegeven moment gewoon door heen.
Maar inderdaad, op dat moment zat ik ook met mn ogen te knipperen. “Gassen nu Van Dijk!” dacht ik, en toen ze dat niet deed dacht ik dat ze er door heen zat. En dan gewoon nog 2x ‘demarreren’…

0
Blackcanyon 26 september 2021 om 08:15

Van Dijk had net vol doorgetrokken de klim, dat die als een vis naar adem hapt is niet zo verwonderlijk.

0
Aanklampen 25 september 2021 om 19:52

@murcia +1.. wat een pijnlijke reacties voor een bondscoach..

0
Dr op en dr over 25 september 2021 om 19:59

Ik trek een korte en misschien zeer voorbarige conclusie.

Loes Gunnewijk buiten, en de mensen die haar hebben aangesteld eveneens buiten. Zoals ik eerder deze week al ergens in een andere reactie op dit forum schreef, lijkt het bij de KNWU momenteel wel een stelletje amateurs. (Al zullen veel amateur wielerverenigingen hun zaakjes wellicht beter op orde hebben, dus mijn excuses als ik menig amateur vereniging hier mee beledig.)

Een grote schoonmaak is nodig daar in Papendal. Ik kan best geloven dat het vriendenclubje het daar zeer gezellig heeft, maar ik zie daar toch liever een aantal dames en heren zitten die het wat minder gezellig hebben en wat meer met hun vak bezig zijn.

0
nickdt 25 september 2021 om 20:04

Loes wil het ze allemaal Gunnen en te vriend houden, waardoor iedereen denkt dat ze kopvrouw zijn.

0
xistnc 25 september 2021 om 20:30

Kom, puzzel ‘wijk’ er nog even tussen?

0
Mwielerfan 25 september 2021 om 20:53

Venenberg was ook al niet welkom bij zijn profploeg het laatste jaar van z’n carrière. We weten nu waarom

0
Steven_E 25 september 2021 om 23:30

Ze wil van geen wijken weten

0
Blackcanyon 26 september 2021 om 08:11

Loes kan dit oplossen. Want iedereen kan dit oplossen. Het is namelijk heel simpel. Je kunt het niet niet oplossen. De oplossing is Van der Breggen en Blaak niet meer selecteren. En dat kan Loes … ze kunnen namelijk niet meer geselecteerd worden.

0
Anton van Valouwe 26 september 2021 om 11:14

Gun Loes een krantenwijk.

0
Rufusvb 25 september 2021 om 20:20

Waar kan ik solliciteren voor bondscoach? Als de enige tactische boodschap is: bij een sprint kaart Vos spelen dan kan ik dat beter. Wat een aanfluiting is het dat je zo’n sterk team niet op 1 lijn kan krijgen en als een team laat functioneren.

0
wimvl 25 september 2021 om 20:21

Ik ben benieuwd welke commentaar onze Nederlandse vrienden gaan hebben op het Belgische team na het bekijken van de race bij de vrouwen.

0
xistnc 25 september 2021 om 20:30

Het Belgische vrouwenteam, bedoel je? Speelden geen rol, dus niet relevant. En als je het mannenteam bedoelt: die koers moet nog gereden worden.

0
Mwielerfan 25 september 2021 om 20:54

Dhoore bracht de groep terug, waardoor Italië met 3 was en de sprint won

0
xistnc 25 september 2021 om 20:56

Met drie? Ik zag meer blauw op kop bij de leadout.

0
Motta 25 september 2021 om 20:21

Overwicht in de kopgroep en dan niet afkunnen maken. Niet slim gereden,beetje eigenemmers.

0
Romāns Vainšteins 25 september 2021 om 20:46

De totale chaos en honger naar eigen succes nu AvdB, AvV maar ook wel Marianne Vos in hun nadagen zitten is iets volkomen menselijks en logisch. Feit is wel dat de leiding dit niet heeft kunnen voorkomen en daarmee tot op zekere hoogte gefaald heeft .

0
Mwielerfan 25 september 2021 om 20:55

Zouden ze doelen op vdb die liet lopen, terwijl de groep waar ze zat dienog terugkwam

0
Lendilonus 25 september 2021 om 20:57

Het lijkt me vrij simpel. Je hebt als Nederlandse bondscoach 3 grote afspraken dit jaar: De Spelen: door zowel een selectiefout, namelijk geen knecht mee, als een tactische fout ging het goud verloren. Het EK: sterke koers van Van Dijk met een verdiende overwinning. Het WK: zowel een gebrek aan een goed strijdplan als (tactische) discipline zorgen ervoor dat Nederland net geen goud pakt. Er mag best 1x iets mis gaan maar als je in 2 van je 3 meetmomenten faalt als bondscoach ben je misschien niet geschikt. Het kan best zijn dat je een wedstrijd verliest maar de manier waarop het gebeurt laat naar mijn mening zien dat Gunnewijk ongeschikt is voor de functie dus mede daarom vind ik het zorgwekkend dat iemand voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar al een dikke verlenging heeft gegeven. Dat toont naar mijn mening aan dat er veel mis is binnen de KNWU.

0
Mwielerfan 25 september 2021 om 21:37

2 van de 3, en dan ook nog de 2 verreweg belangrijkste

0
dit is mijn achterwiel 25 september 2021 om 22:20

V dijk won het ek, ondanks gunnewijk. Die wilde haar terug laten halen. Wat leek te gebeuren, tot v dijk de eerste loste. Toen zaten ze op zeer korte afstand. Maw als de oranje dames net iets hoger wattage hadden gebruikt in de achtervolging (op hun eigen teamgenoot) dan was ze geen ek. Tegelijkertijd: vdijk reed mee met die kopgroep, terwijl de afspraak was’alleen aanhaken’. Bij het ek zag het er ook niet goed uit. De medaille verbloemde de weg ernaartoe.

0
KevinK1986 26 september 2021 om 08:00

Grootste fout is het niet meenemen wat Wiebes. Dat is waarschijnlijk de rapste van het stel. Daarnaast ben ik het volkomen eens met de grote dames dat ze zich moeten schamen en niet eensgezind de kaart Vos gespeeld hebben in de slotkilometers. Het moment lag 5,5 km voor het eind. Daar had kop over kop door Van Dijk en Vos gereden moeten worden. Niewadoma had ook voor zilver meegekoerst..

0
Borsje 25 september 2021 om 21:08

is er al een officiële reactie van de bondscoach?
Edit: ah net bij de NOS gezien. Tja….

0
assen 25 september 2021 om 21:09

Achteraf is het allemaal gemakkelijk praten.

Wie valt er nu ECHT wat te verwijten?
Sowieso de bondscoach natuurlijk, die bakt er nooit wat van.

Maar de rensters? Die zullen toch wel weten dat Vollering een mega-achtervolging achter de rug had??? … Ik denk dat ze dat misschien niet wisten.
Verder vond ik Pieters en Blaak redelijk onzichtbaar, maar die konden misschien niet beter.

Kortom, op naar de volgende koers! Jammer genoeg met dezelfde bondscoach, dat dan weer wel (debacle OS zit bij mij nog hoog)

0
Harrogate19 25 september 2021 om 21:19

lieten zich misnoegd uit:
– Van Vleuten
– Van Dijk
– Vos (licht)

hoorde ik nog niet:
– Brand
– Blaak
– Pieters

heeft een excuus (mechanische pech)
– Vollering

valt niks te verwijten
– Van der Breggen

Wie kan wie niet uitstaan? Wat zijn de kliekjes?

0
Mwielerfan 25 september 2021 om 21:38

Ik denk juist dat vdb die liet lopen aangesproken wordt

0
Harrogate19 25 september 2021 om 21:47

Vorig jaar zag je dat Van Vleuten en VDB elkaar absoluut niet kunnen hebben maar dit WK kon je als afscheidskoers van VDB toch niet verwachten dat ze voor iemand behalve haar hartsvriendin (zit die wel in het peloton) de ziel uit het lijf zou rijden?

Ze heeft niet meer hard getraind, ze wilde niet vallen en vooral genieten. Kan haar geen ongelijk geven maar dan had je haar misschien niet moeten selecteren.

0
KnightBiker 25 september 2021 om 21:51

Ff de interviews op nos.nl kijken.

0
Poeksel 25 september 2021 om 21:52

Het is al tig keer gezegd: Van der Breggen was als titelverdediger recht om te starten. Als je haar niet had ‘geselecteerd’ had Nederland met een vrouw minder gereden.

0
Harrogate19 25 september 2021 om 21:59

Poeksel
o ja klopt natuurlijk. Sorry, ik bespaar mezelf al die rare UCI regeltjes.

Knightbiker
doe ik maar ik vermoed dat ze geen namen gaan noemen en was meer op zoek naar een 'insider's view'

0
Bimbo Visma 25 september 2021 om 22:23

Wat zijn de kliekjes?

SDWorx. Het vrouwelijke Deceuninck

0
Harrogate19 25 september 2021 om 22:40

afzonderlijke groepjes binnen de selectie

0
Donna Tello 25 september 2021 om 21:53

Edit redactie: Tot ziens.

0
Harrogate19 25 september 2021 om 22:02

Leonardo, Donatello, Raphaël en ….. oooo!!

0
Murcia 25 september 2021 om 22:43

In de podcast van het AD wordt Loes met wat inside info finaal afgebroken door Thijs Zonneveld. Blijkbaar was in de wedstrijdbespreking van gisteren door haar gezegd dat Vos kopvrouw was en dat van Dijk en Pieters de knechten waren voor de eerste uren. Die twee zeiden tegen Gunnewijk: Bekijk het maar, dat gaan we niet doen waarop Loes de strategie aanpaste en iedere renster de vrije hand gaf om aan te vallen tot bovenop de laatste keer Wijnpers. Wel zou men vanaf bijna de start de koers hard gaan maken en dat laatste gebeurde natuurlijk niet want als je alle rensters een vrije rol geeft tot aan de finale gaat geen enkele dame zich zo vroeg al opofferen.
Een compleet brevet van onvermogen en deze bondscoach mag nog drie jaar haar ’training on the job’ voortdoen.

0
Maillot à Pois 25 september 2021 om 23:08

De sterkte van de Nederlandse selectie is ook haar zwakte. Probeer maar eens een team te smeden van toppers die allemaal zelf kunnen winnen.
Loes Gunnewijk is inderdaad een zwakke bondscoach, maar een droombaan? Wie krijgt de dames wel in het gareel, als je er de rest van het jaar niets over te zeggen hebt?

0
Donna Tello 25 september 2021 om 23:33

MaP, Ik zou misschien een slechte bondscoach zijn, maar ik denk dat ik veel transparanter zou zijn over wie zich wel en niet aan de afspraken gehouden zou hebben. “Namen en shamen”. Rensters keihard aanpakken ook in de media als ze een ploeggenoot flikken. En de volgende keer ook niet selecteren.

Uiteindelijk denk ik dat je prima een team kunt smeden van vedetten. Maar dan moet je wel heel duidelijk zijn en boven de partijen staan. Wat dat betreft lijkt Vanthourenhout het beter voor elkaar te hebben (wel nog even morgen afwachten natuurlijk). Gunnewijk lijkt me gewoon niet in staat om de baas te spelen, die wordt door de vedetten vooral gezien als een prima bondscoach omdat ze daar een loopje mee kunnen nemen en die vervolgens ook nog de shit over zich heen krijgt.

0
Maillot à Pois 25 september 2021 om 23:58

@Donna (even wennen nog, fijn je te lezen trouwens ),
Ik ben het met je eens hoor dat Gunnewijk vooral toont hoe het niet moet.
Vanthourenhout zou het ongetwijfeld beter doen, maar hij heeft wel het grote voordeel dat er op dit parcours één onbetwiste kopman is én dat die kopman zo’n aimabele kerel is dat iedereen in de ploeg hem ook keihard die titel gunt. Wat Lampaert en Declercq in het interview op WF aangeven geloof ik 100%.
Ik bedoel maar dat hij aan het coachen van de Nederlandse dames een grotere kluif zou hebben.

Dat ‘namen en shamen’ van je zou je volgens mij een hoop hommeles bezorgen. Voor je ’t weet wil de helft van die sterren niet meer voor de nationale ploeg rijden, dat vindt het publiek niet leuk en daarom de bond ook niet, en dan is de makkelijkste oplossing al snel: andere bondscoach. Zie je vaak genoeg in het voetbal.

0
Donna Tello 26 september 2021 om 00:14

@Maillot,

Ik denk dat de situatie bij Belgie een beetje vergelijkbaar is. Wat Vos is voor de Nederlandse dames is Van Aert voor de Belgen. Maar ik denk dat daar de messen toch echt geslepen zullen zijn bij supporters, de media en de collega’s als er toch renners gaan rijden voor zichzelf of iemand met dezelfde fiets ipv voor Wout. Ik denk dat je dan St Michielsgestel 2.0 krijgt, waarbij je als sporter genadeloos wordt afgemaakt en uitgekotst door pers, collega’s en supporters.

Overigens is Nys daarna niet slechter gaan presteren….

En verder gaat Vanthourenhout het ook niet pikken. Die heeft met heel krasse bewoordingen duidelijk gemaakt dat er geen twijfel is wie er voor wie rijdt, en die zou compleet zijn geloofwaardigheid verliezen als er mensen toch voor zichzelf gaan koersen. Dat gaat hij niet accepteren, daar ben ik van overtuigd. En dat onderscheidt hem van Gunnewijk als je het mij vraagt, die is vooral blij dat ze nog atlijd een baantje heeft.

0
Maillot à Pois 26 september 2021 om 00:28

Mja, in de Nederlandse ploeg denkt iedereen te kunnen winnen, bij de Belgische veldrijders destijds ook.

Bij de Belgen dicht hooguit Stuyven zichzelf winstkansen toe, en ik denk dat ook hij weet dat Van Aert veel betere papieren heeft. Zelfs Evenepoel zal wel gezien hebben dat de kans om weg te geraken voor hem bijzonder klein is. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen situatie kan ontstaan waarin een van hen kampioen wordt, zonder dat er sprake is van het negeren van teamorders.

Nee, ik voorzie (dit keer) geen problemen op dat vlak bij de Belgen.

0
DeSjors 25 september 2021 om 22:02

Mooi hoor dit, we gaan nog veel conversatieplezier beleven aan DeLoes en DeThorvald.

0
wolfie67 25 september 2021 om 22:25

Niet zo moeilijk , bondscoach eruit

0
williams 25 september 2021 om 22:40

Bondscoach gewoon houden en die arrogante ego’s niet meer selecteren. Wat een afgang !!

0
Wheely 25 september 2021 om 22:48

En wie maakt die selectie in de eerste plaats? Ah juist.

0
Jean Dumas 25 september 2021 om 23:01

‘Bondscoach Loes Gunnewijk liep gestaag langs de schrijvende media waardoor ze kritische vragen makkelijk kon ontwijken’. Dat kan toch eigenlijk niet.

0
Borsje 25 september 2021 om 23:06

Wat wordt bedoeld met ‘.. liep gestaag..’?

0
Kopinkas 25 september 2021 om 23:07

Het Verraad van Van Dijk… ik zat er met grote ogen naar te kijken.

0
Jean Dumas 26 september 2021 om 05:06

Dat was geen verraad, de strategie was de koers zoveel mogelijk hard te maken. Dat zeggen zowel Miek als Ellen. Vreemd dat Brand dan de anderen verwijt henzelf leeg te rijden. Zelf is ze 1x gegaan en daarna gelost. Hou dan je mond.

0
KevinK1986 26 september 2021 om 08:05

Verraad was het zeker niet; maar slim gereden was het allerminst. Als Van Dijk toch de brommer aanzet op 5,5 km van het eind.. en Vos neemt vol over… dan moet je toch wel van hele goede huize komen om erbij te komen. Niewadoma had ook gereden en Longo Borghini normaliter ook, maar die zat met de snelste van het pak achter haar.

Dat is de grootste tactische blunder die gemaakt is geworden, naast het afzetten van Vos in de laatste kilometer. Als zij als eerste aan de sprint was begonnen had ze de regenboogtrui.

0
SoloSlim 26 september 2021 om 10:55

Zij is het wel die de laatste km's een paar keer demareert terwijl Voldering en VV telkens het gat moeten toerijden omdat er snellere renners meezaten met haar. Zij reed haar team kapot en dan als eerste klagen na de finish dat er geen lead out was. Ze zou beter de wedstrijd nog eens bekijken en hand in eigen boezem steken!

0
janpumpie 25 september 2021 om 23:29

Ook nu weer het bewijs van falend beleid waar Gunnewijk en Verberg hun conclusies moeten trekken. Jammer maar wel de harde waarheid. De rensters treffen geen blaam.

0
Jean Dumas 26 september 2021 om 05:13

Het is in feite simpel: er is 1 kopvrouw: Vos. Die levert de hele koers topvorm en heeft het grootste palmares. Meervoudig kampioenen Vleut en Van Dijk rijden zich leeg voor haar op de klimmetjes (koers hard maken).
Ook Brand en Blaak waren een keer wereldkampioen, dan is het lastig tweede viool te spelen. Logischerwijze presteren zij minder dan de andere drie kampioenen en dan zal je wel moeten knechten.

0
girardengo 25 september 2021 om 23:57

Uit de interviews is in ieder geval af te leiden dat de samenwerking, het werken als team, op een laag pitje stond. Van Vleuten, Van Dijk, Blaak, Brand hoorde ik iets in die trant zeggen. Marianne Vos liet wel merken teleurgesteld in het resultaat te zijn, maar hield iedereen buiten schot (zeer sportief weer eens). Het was ook af te leiden uit de reeks losse aanvallen die elkaar niet goed opvolgden, waardoor de concurrentie iedere keer tijd genoeg hadden om te reageren. En uit de manier waarop de finale gereden werd. Vergelijk dat met de manier waarop de Italianen te werk gingen. Vos zat al redelijk stuk voor de eindsprint omdat zij op het eind in haar eentje het gat moest dichtrijden. Kortom ik weet (weer eens) niet goed wat ik van de onderlinge afstemming (of het gebrek eraan) moet denken.

0
Murcia 26 september 2021 om 00:09

Eens, in de diepe finale zit je als enige land met 7 rensters maar die reden overal en nergens in de groep. Daar moet je als blok opereren en gegroepeerd de koers bepalen. Dat Vos al voor de sprint kostbare energie moet verspelen en iemand als Vollering het niet kan opbrengen om voor haar te werken is een schande net als van Dijk eerder. In de aanloop naar dit WK had een sterke persoonlijkheid tegen de rensters gezegd dat ze alleen mee zouden gaan als ze akkoord gingen met een aangewezen rol maar Loes wil iedereen te vriend houden. Dat werkt nooit in topsport.

0
Pelsluis 26 september 2021 om 00:17

Rensters kun je idd nauwelijks iets verwijten. De strategie klopte van geen kant, of nee, er was helemaal geen strategie.
Bonden zijn heel vreemde organisaties die ik geloof zonder uitzondering vooral zeer matig functioneren. Iets zal het ‘product’ daar mee te maken hebben maar dat verklaart het zeker niet.
Vanthourenhout maakt altijd goede indruk.
Zou wel interessant zijn om eens een man te proberen. Heb het idee dat het goed zou zijn…

0
Explorer 26 september 2021 om 01:10

Nou, ik ben toch wel van mening dat dit een collectief falen was.
Als je geen duidelijk plan op tafel legt, of laat ik het zo zeggen vooraf niet goed kunt kaderen dan begint de ellende al.
Voor het WK had al duidelijk gemaakt moeten worden door de bondscoach dat de kaart vos als leidraad getrokken zou moeten worden. Dat is niet goed neergezet.

Daarnaast heb je de eigen inbreng van rensters, ego en teamwork wat door het hele team niet goed is uitgevoerd.
Geen correctie onderling in de wedstrijd,wie was de onbetwiste kapitein, eerlijkheid over fitheid in de race, en geen correctie van buitenaf hierin door bondscoach.
Daarnaast rijd er 1 renster rond die een afscheidswedstrijd rijd? Ze mocht toch meerijden, dan volle bak erin, geen geouwehoer. Je rijd mee voor het team of je rijd niet.

Het team (rensters en begeleiding) moeten unaniem beslissen wat het strijdplan wordt. Gaat het in de wedstrijd anders door individuen die denken hun eigen plan te kunnen trekken dan heb je nadien wel een evaluatie momentje nodig…
Elkaar iets gunnen is moeilijk in topsport als je denkt allemaal te kunnen winnen.

En nu lekker met zn allen een kopje thee drinken met een koekje erbij. Misschien nog een borrel om alles weg te spoelen. Whiteboard erbij of een heerlijke kringsessie alles evalueren… sjop sjop

0
Solkanar 26 september 2021 om 01:28

Onze weelde is een zwakte! We hadden bijna allemaal rensters mee die van zichzelf dachten dat ze wereldkampioen konden worden en zo hebben ze gereden met het bekende resultaat. Als ze aangeven niet voor de ploeg te willen rijden, gewoon niet meer selecteren en in hun plaats enkele jonge meiden die heel graag en heel goed het werk willen doen.
De tactiek op dit parcours is echt niet ingewikkeld. Op het Flandriencircuit gaan voor een harde koers om het pak echt uit te dunnen (en niet zoals nu halfslachtig zodat er nog meer dan 30 vrouwen op het plaatselijk circuit komen).
Als dat niet lukt twee ronden lang met gans de ploeg werken voor Vos! De boel samen houden en op het eind een leadout maken voor de sterkste sprinter.
Eigenlijk wat Italië heeft gedaan en wat België morgen ook moet doen. Je kan nog de sprint verliezen maar je zal als team gepresteerd hebben.

0
VerstandOpNul 26 september 2021 om 07:32

Wel grappig dat Loes zich op haar eigen site een “energieke teamverbinder” noemt.

“Ik ga voor het hoogst haalbare en weet hoe je kunt winnen: je moet overtuigd zijn van jezelf en geloven in de kracht van het team waar je deel van uitmaakt.”

“Het is mijn kracht om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en de organisatie perfect te stroomlijnen.”

0
ssj 26 september 2021 om 08:25

Moet je nagaan. Als het Loes dan al niet lukt is er voor ons stervelingen al helemaal geen hoop

0
Anton van Valouwe 26 september 2021 om 11:19

“energieke teamverbinder” – doekje voor het bloeden!

0
platteprijs 26 september 2021 om 08:04

Het lijkt er toch erg op dat er bij de KNWU 2e- en 3erangsvakmensen werken. Veneberg, Gunnewijk en Van Bon met zijn juniorenselectie voor het WK. De tactiek van Helmantel bij de beloften was ook al niet al te slim. Koos is waarschijnlijk de uitzondering. Daar gaat Bos geen verandering in brengen. Ik vraag me af hoeveel tijd een oud-politicus heeft voor zo'n functie tussen al zijn andere (bij)baantjes en commissies. Rest de vraag: gaat er op korte termijn nog schoon schip gemaakt worden in de KNWU?

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone