Oppermachtige Valverde schiet voor de vijfde keer raak in Waalse Pijl

Oppermachtige Valverde schiet voor de vijfde keer raak in Waalse Pijl

foto: Sirotti

woensdag 19 april 2017 om 16:47

Alejandro Valverde was al recordhouder in de Waalse Pijl en heeft daar in 2017 nog een schepje bovenop gedaan. De bijna 37-jarige Spanjaard wist voor de vijfde keer in zijn carrière de Muur van Huy als snelste op te rijden. Daniel Martin en Dylan Teuns mochten mee op het podium. Robert Gesink was de beste Nederlander op plek vijftien. Zestal kleurt de dag
In de eerste kilometers bundelden twee drietallen de krachten. Een kopgroep van zes vormde zich: Yoann Bagot (Cofidis), Nils Politt (Katusha-Alpecin), Olivier Pardini (WB-Aqua Protect-Veranclassic), Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert) Romain Guillemois (Direct Energie) en Daniel Pearson (Aqua Blue Sport). Zij verzamelden een maximale voorsprong van een dikke zes minuten, maar Movistar had de touwtjes stevig in handen. In de bevoorrading kwam Michael Valgren hard ten val, waardoor zijn koers erop zat.

Jungels strandt in zicht van de haven
Op een kleine veertig kilometer voor het einde zat de vlucht erop. Alessandro De Marchi besloot aan te vallen. Hij verzamelde snel een voorsprong van twintig seconden. Bob Jungels waagde vanuit het peloton de sprong. Niet veel later liet de Luxemburgs kampioen zijn Italiaans kompaan achter en ging hij solo opzoek naar de zege. Het zag er heel even goed uit, toen Jungels bijna een minuut voorsprong had op tien kilometer voor het eind. De rekenmeesters in het peloton hadden hun zaken echter op orde. Op de Muur van Huy werd Jungels gegrepen en daarna was het de piepjonge David Gaudu (20) die de knuppel in het hoenderhok smeet. Valverde schoof in zijn wiel, wipte erover heen en won met een straatlengte voorsprong.

Dit artikel delen:

118 Reacties

Kosmonaut 19 april 2017 om 17:06

Niks aan te doen, gewoonweg suprieur. Opvallend hoe blij hij ermee is, leuk om te zien.

0
Retro Lex 19 april 2017 om 17:09

@ Peter
Het is niet zozeer de koers of de winnaar. Het is meer dat andere teams al het werk doen voor movistar in deze GP Valverde.
Orica reed heel goed op kop. Maar zouden die echt denken dat Albasini kon winnen.
Andere ploegen moeten echt het kopwerk opdringen aan Movistar. Tot ze opgerookt zijn alleen dan is er enige kans

0
Jacco van Stierop 19 april 2017 om 17:10

Gelukkig zijn er nog zekerheidjes in het leven.

0
marehoek 19 april 2017 om 17:11

Met dank aan de andere ploegen wat een sufferds, waarom laten ze Valverde
niet het gat dichtrijden

0
Noud89 19 april 2017 om 17:11

Ik vind dit gewoon een prachtige koers. Af en toe een keer een koers waar de ontknoping op een muur ligt is niets mis mee. Is het voorspelbaar? Jazeker, maar een officieus WK voor puncheurs is best een verrijking voor het wielrennen.

0
nederbelg 19 april 2017 om 17:12

@rv
‘Movistar en QS lijken alle redenen te hebben om de boel dicht te houden’. QS heeft nota bene de boel trachten open te breken vandaag en ik zie geen enkele reden waarom ze dat zondag niet zouden overdoen, zelfs zonder Gilbert. Lefevere wil winnen, en de kans dat Martin dat zo dagvoorzitter elkaar krijgt door te wachten is klein….

0
Kwiat 19 april 2017 om 17:12

Ereplaatsen zijn belangrijk, te belangrijk wat mij betreft. Valverde en Movistar moet je het werk laten opknappen, tenzij je plek 2 tot en met 10 erg belangrijk vindt, en dat is het geval met die dekselse WT-punten onder andere. Valderde lacht nu behoorlijk in zijn vuistje. Ploegen als Orica en Sky moeten dat toch ook wel beseffen?

Ondanks dat vond ik het een prima wedstrijd, en de beklimming van de muur is altijd spektakel. Alleen de tactiek schiet toch echt tekort vandaag.

0
Piet Lut 19 april 2017 om 17:12

Hadden ‘we’ Paris-Roubaix ook saai gevonden als Boonen wel had gewonnen?

Deze koers hoort gewoon thuis in de World Tour en er is er nou eenmaal eentje het sterkst op dit soort aankomsten. Ieder zijn specialiteit. Anderen dokkeren liever over keitjes bv

0
flyellus42 19 april 2017 om 17:12

wanneer leren ze bij TLJ nou eens dat goed positioneren ook hoort bij het wielrennen. Wat heeft het voor zin om met 3 man tot de voet van de slotklim achterin te zitten van de groep van 30-40 man.

0
Roelien 19 april 2017 om 17:12

Robert Gesink kon goed leven met zijn vijftiende plaats in de Waalse Pijl. “De Muur van Huy liegt niet, hier kun je jezelf niet verstoppen.” Alejandro Valverde won voor de vijfde keer.
De Achterhoeker van LottoNL-Jumbo erkende dat hij iets beter geplaatst had kunnen beginnen aan de slotklim. “Maar uiteindelijk zat ik voor het echt begon in het wiel van de besten. In het begin heb ik altijd wat moeite met de versnelling, maar later kom ik als een diesel op gang. Ik denk dat dit mijn plek was. Tegen een man als Alejandro Valverde kan ik hier niet op. Ik reed in de voorlaatste beklimming van de Muur naast hem en toen zag ik al hoe soepel hij naar boven reed.”

Voor Gesink begint na deze laat toegevoegde wedstrijd de aanloop richting de Tour de France. “Hierna rijd ik de Tour de Romandie en de Tour of California, het NK en vervolgens de Tour de France.” Bron Cycling online

0
kelderfan 19 april 2017 om 17:15

Leuke koers gezien en knap dat Gesink in de top vijftien eindigt. De muur van Huy is toch steile pukkel.

0
schipperaar 19 april 2017 om 17:15

@flyellus
Omdat de rest te hard reed, al jaren een probleem.

0
Romāns Vainšteins 19 april 2017 om 17:22

@ Nederbelg > Martin wordt hier 2e vanuit een behoorlijke achterstand en heeft al 1,5 x gewonnen op de cote d’Ans met zijn huistactiek en kan op die specifieke heuvel nog wel wat beter uit de voeten. Ik bang dat vandaag hen doet besluiten om deze (logische) koerswijze (trouwens evenals vorig jaar) in te zetten zondag.

0
thorsen 19 april 2017 om 17:22

Valverde is gewoon een koning. Hij rijdt alles en wint nog steeds. Hij heeft zowat meer overwinningen dan een Froome uberhaupt koersdagen heeft dit seizoen.

Weg met dat nutteloze trainen en pieken, en niks rijden!

0
dumoman 19 april 2017 om 17:23

Laat ze van deze koers maar de Spaanse Pijl maken; dan kan Valverde in Spanje blijven en kunnen we hier ongemerkt aan voorbij gaan.

0
Scott Sunderland 19 april 2017 om 17:24

Zowaar wat verbetering voor Slagter. De 21ste plaats op 16 seconden is niet spectaculair maar het lijkt me dat hij behoorlijk diep zat de laatste maanden qua vorm. Dan is dit een stap in de goede richting. Volgend jaar naar een iets kleinere ploeg hopelijk. Dat kan hem goed doen. Hij lijkt toch wat moeilijk met de prestatiedruk​ in deze grote ploeg om te kunnen gaan.

0
ValverdeBassoNibali 19 april 2017 om 17:25

Het probleem is dat de ‘grote’ mannen niet eerder op de Muur durven gaan. In de jaren voor zijn heerschappij ging er -bijna- altijd al wel een favoriet eerder aan. Nu is het wachten, wachten en wachten tot 250 meter van de streep. Dan ben je kansloos tegen Valverde, maar als er eerder door wordt getrokken kan Valverde het lastig krijgen. Is al vaker bewezen.

0
wielrenner 19 april 2017 om 17:25

Advies voor Ploegleiders in LBL; ga in de aanval!!!

0
denise 19 april 2017 om 17:30

Triestig. Het lijkt wel een veldritwedstrijd. De winnaar is voor vele jaren gekend.

0
nederbelg 19 april 2017 om 17:36

@rv
Wachten met Martin, opnieuw ten aanval met Jungels- laten we daarop hopen wat het QS kamp betreft.

0
Pol 19 april 2017 om 17:40

@Sephiroth
Ik heb nergens de naam Gesink geschreven, ik bedoel alle Nederlanders die meer trainen dan koersen.

0
achtpuntzes 19 april 2017 om 17:42

@ wielrenner:
ploegleiders moeten niet in de aanval gaan. hun renners dan weer wel.

0
Ainu 19 april 2017 om 17:42

Hoe blijft hij het toch maar doen? Heel straf. Er zitten toch nog mooie namen bij die ook geen trap te veel geven, en toch komen ze niet in de buurt. Hij is buiten categorie.

De andere ploegen snap ik toch niet helemaal. Oké, aan Jungels laten rijden hebben ze ook niets, maar laat dan toch op z’n minst de ploeg van de torenhoge topfavoriet de kastanjes uit het vuur halen. Probeer hen nerveus te maken. Dit was de rode loper uitrollen.

0
Dick H. 19 april 2017 om 17:45

Opmerkelijk de plaatsen van Kelderman en Matthews. Ik had de laatste hoger ingeschat.

0
hnac 19 april 2017 om 17:45

@VBN dit is oh zo waar. Die editie dat geloof ik Evans won met Anton en Contador in zijn wiel. Gewoon vanaf de voet knallen. Dan komt Valverde te laat!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone