Opmerkelijk: Bettiol helpt Pogacar, met twee ploegmaats in de kopgroep

donderdag 7 juli 2022 om 13:53
Opmerkelijk: Bettiol helpt Pogacar, met twee ploegmaats in de kopgroep

foto: Cor Vos

Een opmerkelijk beeld in de finale van de kasseienrit naar Wallers. De Italiaan Alberto Bettiol van EF Education-EasyPost rijdt op een gegeven moment naast Tadej Pogačar, roept hem iets toe en gaat vervolgens ontzettend hard op kop rijden. Op zich niets mis mee, ware het niet dat Bettiol twee ploeggenoten in de kopgroep had zitten én kopman Rigoberto Urán op achterstand reed.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De tweet van ploegbaas Jonathan Vaugthers na afloop was veelzeggend. “Dit gaat straks een interessante nabespreking zijn”, twitterde de Amerikaan. Al tijdens de rit stelden commentatoren – Robbie McEwen in het bijzonder – vragen over de handelswijze van Bettiol. De Australiër vroeg zich zelfs hardop af of de Italiaan niet al een contract getekend had voor 2023 bij UAE Emirates, de ploeg van Pogačar. “Het is not done, het stinkt”, zei McEwen over de move (zie hieronder) van de EF-coureur.

Na de bespreking kwam Vaughters terug op het voorval, vertelt hij bij VeloNews. “Ik denk niet dat hij kwade bedoelingen had. Ik denk dat Alberto iets te enthousiast werd. Het is lang geleden dat hij nog eens goede benen had. Hij heeft een aantal serieuze gezondheidsproblemen gehad, maar die liggen nu achter hem. Alberto voelde zich fantastisch. Daarin is hij zijn hoofd een beetje verloren. Het was een fout van hem door daar de kop te nemen. Maar we hebben alles uitgepraat en we kijken vooruit.”

Wel beaamt de Amerikaan – die namens zijn ploeg Magnus Cort en Neilson Powless mee had in de kopgroep van zes – dat de situatie anders was geweest als Powless het geel net had misgelopen. Hij staat nu tweede op dertien tellen. “Neilson verloor het geel niet door de acties van Alberto. Dat was alleen zo geweest als Pogačar nu de leider was geweest. Maar kijk naar Wout van Aert, die op eigen kracht terugkwam in de koers en zijn trui verdedigde. De Belg verdient daarom het gele tricot.”

De hoofdpersoon in kwestie reageerde zelf ook op het voorval bij La Gazzetta dello Sport. “Tadej zei tegen me: ‘Let’s go, Alberto!’. Ik zei hem dat ik niet te hard op kop kon rijden, omdat ik twee ploegmaats van voren had. Ik wilde alleen het peloton breken”, vertelde de Italiaan, die zei dat hij zonder lekke band de benen had om Pogačar en Jasper Stuyven te volgen. Zijn eerste reactie was dat hij zijn versnelling plaatste om valpartijen te vermijden en de mogelijkheid om naar de kopgroep toe te rijden.

Bij de start van de zesde etappe kwam Bettiol op vraag van verschillende journalisten nog eens terug op zijn koers van een dag eerder. “Uiteindelijk heb ik een fout gemaakt en ik heb sorry tegen Neilson gezegd”, klonk het. De Italiaan zet zijn weg voort.


Dit artikel delen:

11 Reacties

Titaantje 7 juli 2022 om 14:07

Apart. Ik vind het sowieso opvallend hoeveel transfernieuws er dit jaar al is in mei/juni, terwijl contracten toch echt pas in augustus getekend mogen worden. Dat was precies altijd om dit soort acties te voorkomen in de grootste wedstrijd van het jaar. Een Hermans en anderen hadden zich beter ook gewoon aan deze regel gehouden…

0
oostrijck 7 juli 2022 om 14:09

Bettiol heeft nog een contract voor volgend jaar, maar anders zou je denken dat hij richting UAE gaat. Misschien heeft Bettiol wat bijverdiend ten koste van zijn ploegmaten ? In ieder geval een zeer merkwaardige move gisteren. Wat Bettiol ook zelf zegt, hij reed vol op kop. En toen Pogacar later wegreed zat Bettiol er zelf niet bij.

0
Arie den Blanken 7 juli 2022 om 15:55

Dit soort praktijken ( je ploegmaats af en toe eens flikken ) is al zo oud als het wielrennen in ploegen bestaat.

0
jsprunk 7 juli 2022 om 14:14

Misschien had hij niet door dat er iemand voor hem reed. Zou niet de eerste keer zijn in de afgelopen maand ;)

0
thorsen 7 juli 2022 om 14:50

Je ziet wat je wilt zien…

0
NDI22 7 juli 2022 om 15:29

Er was nog minimaal een zelfde situatie waar Bettiol doortrok en daarna even overlegde met Pogacar.

0
thorsen 7 juli 2022 om 15:40

Ah, dus jij weet precies wat er gezegd is? Of… zag je wat je wou zien? ;)

0
NDI22 7 juli 2022 om 16:27

Wat maakt dat nou weer uit? Bettiol had 2 jongens in de kopgroep en Uran in de 2e groep. Echt totaal geen reden voor hem om tempo te maken tenzij het voor Pogacar was. Of vind je het normaal dat hij tegen zijn teamgenoten werkt..?

0
zacht 7 juli 2022 om 16:53

Fijn dat de capo en zijn consigliere ook even hun mening komen geven.

0
GinneR 7 juli 2022 om 18:19

Nu is Powless alsnog op 4 seconden het geel misgelopen…

0
Mechia 7 juli 2022 om 19:46

Ook raar van Vaughters. Van Aert redt het zelf. Dat klopt nog wel maar als ze eerder Pogi hadden bijgehaald waren ze minder hard doorgetrokken. Schrijnend

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone