Opinie | Wielerkoersen door ‘Den Haag’ geslachtofferd

Opinie | Wielerkoersen door ‘Den Haag’ geslachtofferd
donderdag 1 oktober 2020 om 08:15

Hoe bizar is het? In Maastricht verblijven in deze dagen talrijke wielerploegen om vanuit het Zuid-Limburgse land de Ardennen-klassiekers in Corona-oranje Wallonië te rijden. Gewoon op de originele parcoursen werd daar vandaag de Waalse Pijl verreden en staat zondag Luik-Bastenaken-Luik op het programma.

Diezelfde ploegen die nu in hotels in en rondom Maastricht bivakkeren om in België te koersen, kunnen op zaterdag 10 oktober echter niet in het Limburgse land de Amstel Gold Race rijden. De overheden hebben vanmiddag Nederlands enige WorldTour-klassieker verboden.

Voor iedereen met een logisch verstand valt het niet te rijmen dat in bijna alle Europese landen tot dusver vrijwel alle wielerkoersen doorgaan, maar dat er in Nederland sinds maandagavond een streep door het wielerseizoen 2020 is gezet.

Die ene regel die minister-president Mark Rutte maandag op de persconferentie uitsprak, maakt het organiseren van een wielerkoers onmogelijk. Landelijk: geen publiek bij sport, niet bij amateursport, niet bij profs.

foto: León van Bon/Topcompetitie

Bronnen in het Binnenhof
Bronnen in het Binnenhof in Den Haag hebben ons bevestigd dat deze nieuwe Corona-regel in Nederland is uitgesproken om vooral samenscholing rond voetbalwedstrijden te voorkomen. Niet alleen in en rondom de stadions, maar vooral supporters die samen thuis of in een horecagelegenheid een wedstrijd gingen bekijken. Dat wilde de regering proberen te voorkomen. De recente incidenten in Tilburg (Willem II) en Rotterdam (Feyenoord) hebben de politieke discussie gevoed of voetbalwedstrijden in deze crisisperiode wel kunnen.

Alleen het weren van het publiek bij het voetbal of het stilleggen van de Eredivisie (wat in Den Haag ook ter sprake is gekomen) zou voor een politieke rel hebben gezorgd. Daarom is besloten om de geen-publiek-regel bij alle sporten toe te passen. Met dat besluit is vooral het wielrennen door ‘Den Haag’ geslachtofferd. Bij sportwedstrijden in stadions kun je makkelijk garanderen dat er geen publiek aanwezig is, want dit is honderd procent controleerbaar. Dit in tegenstelling tot de wielersport die op de openbare weg plaats vindt.

De overheid had nooit alle sporten over een kam moeten scheren. Het is irreëel om te eisen dat een wielerorganisator moet garanderen dat er geen publiek komt. Daarom had er voor wielerwedstrijden de uitzondering op de regel moeten komen dat er geen publiek bij start, finish en op belangrijke zones (lees klimmetjes) aanwezig mag zijn.

Openbare weg
De rest van het parcours is de openbare weg en daar kom je altijd mensen tegen. Iedereen moet immers ook de ‘straat’ op om te gaan winkelen in het centrum van de stad, om de plaatselijke markt te bezoeken of om naar de supermarkt te gaan. Met strikte maatregels en campagnes om het publiek weg te houden, had je op die gedeeltes van de Amstel Gold Race nooit veel mensen gehad.

Ik durf nu al te stellen dat er op zaterdag 10 oktober in de enkele winkelstraten in Maastricht en Valkenburg meer mensen zullen zijn, dan er ooit geteld zouden worden op het 16,9 kilometer lange parcours dat de Amstel Gold Race had uitgestippeld.

De klimmen van de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg zouden publieksvrij worden gemaakt. Alle toegangswegen richting het parcours konden worden afgesloten. De start wat uitgetekend op de onbereikbare parkeerplaats van het Holland Casino op de Cauberg, terwijl de finish hermetisch afgesloten zou zijn.

De Amstel Gold Race ging zelfs zo ver dat het Grendelplein in Valkenburg hermetisch werd afgesloten en dat er hoge hekken met zwarte doeken zouden komen te staan, waardoor je de wielrenners vanuit het centrum van Valkenburg nooit kon zien.

Geen garantie
De organisatie bezocht onder aanvoering van koersdirecteur Leo van Vliet dinsdag zelfs alle hotels, horeca-gelegenheden, bungalowparken en campings die binnen het parcours lagen. De respons was hartverwarmend, alle eigenaren waren bereid om hun bezoekers weg te houden van het parcours. Leo van Vliet & co kon alleen nooit de garantie geven dat de inwoners van dit gebied niet voor hun deur gingen kijken naar de passerende wielrenners.

Het is bizar dat op een steenworp afstand van Zuid-Limburg in een gebied dat op de Corona-kaart veel roder kleurt dan het Limburgse heuvellandschap in deze dagen de Ardennenklassiekers wel ‘gewoon’ plaats vinden. Hier mogen de ploegen in de inmiddels bekende teambubbel koersen en wordt publiek bij start, finish en op bepaalde klimmen geweerd.

Zo vond de start van de Waalse Pijl plaats in het centrum van Herve, maar hebben de autoriteiten de finish op de beklimming van de Muur van Huy wel helemaal publiekvrij gehouden. Zondag zal de finish van Luik-Bastenaken-Luik in het hartje Luik plaats vinden. Ongetwijfeld zal de finale van de oudste klassieker het nodige volk trekken.

BinckBank Tour
En de BinckBank Tour wordt na een ingelaste rustdag de komende dagen helemaal verder verreden over Belgische grondgebied. Voor de Limburgse wielerfans een troost. Vrijdag vindt er in Riemst, op welgeteld 9,8 kilometer van het Vrijthof in Maastricht, de tijdrit van BinckBank Tour plaats.

De beslissing om alle wielerwedstrijd af te lasten, zal de nodige wenkbrauwen doen fronsen. Natuurlijk moeten de corona-regels gerespecteerd worden en moeten we ons er bewust van zijn dat we middenin een pandemie leven die weer gevaarlijk aan het opleven is. Het inperken van een tweede Corona-golf is nu zonder enige twijfel maatschappelijk veel belangrijker dan wielerwedstrijden.

Grote vraag is echter of goed georganiseerde ‘koersen’ wel een gevaar vormen? Het bezoeken van een wielerwedstrijd op de openbare weg is van een totaal andere orde dan een bezoek in een stadion. De betreffende organisaties wilden er alles aan doen om het parcours zo publiekvrij mogelijk te houden.

De Tour de France was op sommige dagen zeker geen goed voorbeeld. De grote hoeveelheden publiek op bijvoorbeeld de Col du Peyresourde en in het centrum van Lyon zouden in Nederland waarschijnlijk tot politieke debatten hebben geleid. In Frankrijk maakte het Elysée zich hard dat de Tour Parijs zou halen. Een heel andere trots dan er in Nederland voor de wielersport is. Al wil ik de incidenten in de Tour zeker niet goed praten.

foto: Cor Vos

Pandemie
Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op 11 maart bekend maakte dat er officieel sprake is van een pandemie, blijft ieder land een eigen koers varen tegen Covid-19. In de ruim zes maanden dat we nu al verder zijn is er van eensgezindheid in de aanpak nog altijd geen sprake.

Daarom is het in deze dagen een gekke gewaarwording in het Van der Valk Hotel in Maastricht. De ene helft van de gasten loopt met een mondkapje rond, terwijl de andere helft vreemd opkijkt naar die personen die zich zo strikt aan de Covid-19 regels houden. De eerste helft zijn de wielerploegen, de andere helft zijn de Nederlanders die zich volgens de regels van Mark Rutte niet als gemaskerde personen hoeven rond te bewegen. Al maakte Rutte tijdens het debat op woensdag een vreemde switch door nu ineens wel een dringend advies uit te spreken, dus nog altijd geen verplichting, om mondkapjes te dragen.

Het valt daarom ook niet te rijmen dat Nederland richting de wielersport het strengste beleid van Europa voert. Of voert de Nederlandse politiek met de geen-publiek-regel bij de wielerwedstrijden alleen maar de makkelijkste weg?

Dit artikel delen:

83 Reacties

Michelangelo 30 september 2020 om 21:15

Raymond reageert een beetje verongelijkt, als een kind wiens snoepzak is afgepakt.

De wielerkoersen zijn niet geslachtofferd: ze zijn om zeep geholpen door falend kabinetsbeleid, en door Nederlanders die het houden van afstand van elkaar, het voldoende handen wassen, beperken van sociale contacten en thuisblijven bij ziekte een te grote opgave vinden. En een mondkapje zien als muilkorf.

We vinden onszelf in Nederland al maandenlang “zielig” en beknot in onze zwaarbevochten vrijheid. En omdat de overheid zelf ook geen duidelijke aanpak voorstaat, hebben we nu de situatie die we al wekenlang zien aankomen. Mensen houden zich niet aan de regels, het weer dwingt ons weer naar binnen, en het virus steekt weer vrolijk de kop op. En het kabinet is volledig de controle kwijt.

Resultaat is dat het kabinet nu op het punt staat om drastische maatregelen te nemen. Dit was te voorkomen geweest, maar we staan helaas waar we staan. En de cafebaas zegt dat sluiting van de cafes niet helpt, de voetbalclub zegt dat de voetbalsupporters niet bijdragen aan verspreiding, en die wielerliefhebbers zien ook anderen als oorzaak van de problemen.

Het bij elkaar brengen van mensen is al van begin af aan een cruciale factor geweest. Vaak binnen, maar ook buiten. Denk aan de champions league wedstrijd. En zeker met een AGR is het gewoon niet uit te sluiten dat er toch veel publiek komt kijken, of zich verzamelt. Zonder mondkapjes, want die willen we niet.

Jammer? absoluut. Maar uiteindelijk de enige logische keuze als je als kabinet weer een duidelijke koerswijziging wilt (en moet) doorvoeren.

Verweggistan 30 september 2020 om 21:29

Eens

Pauls30303 30 september 2020 om 22:22

Ik voorzie een nieuwe opinie schrijver voor Wielerflits

$kedel 30 september 2020 om 22:37

Alles behalve een logische keuze..
Naast het feit dat een beetje publiek in de buitenlucht weinig kwaad kan (met óf zonder mondkapjes) worden er allerlei uitzonderingen gemaakt voor zogenaamd essentiële theatervoorstellingen e.d. In zaaltjes waar je echt niet veiliger bent.
Pure lafheid van burgemeesters en veiligheidsregios.

roeleur 1 oktober 2020 om 01:06

Dit soort maatregelen is alleen maar het gevolg van regeringsbeleid dat achter de corona feiten aansukkelt en maar op zoek blijft naar testcapaciteit en beschermingsmateriaal. In Duitsland bv. is de pandemie veel beter onder controle omdat men goed voorbereid was en massaal ging testen. Zo werden in augustus terugkerende reizigers verplicht te testen op straffe van een boete. Hier liet de overheid tot voor twee weken terug alles weer begaan en schaalde de GGD in de zomer weer af. De jarenlange bezuigingen op de zorg en het alleen al door de vergrijzing ontstane grote tekort aan ic-bedden zorgen nu voor onnodige en weinig effectieve maatregelen die weer te laat komen en de economie grote klappen gaan toebrengen. De verantwoordelijkheid wordt nu graag bij de burger gelegd, die de restricties beter moet naleven en nog maanden of wie weet hoelang vol moet houden. Maar de brand die nu woedt is vooral zo groot doordat deze overheid het te kostbaar vond om er een brandweer op na te houden want och, hoe vaak heb je nou een brand?

Merlinappa 1 oktober 2020 om 07:21

+1

zacht 1 oktober 2020 om 07:49

Je beste werk sinds de Sixtijnse kapel.

HaxVanMeeswijk 1 oktober 2020 om 08:07

De spijker op zijn kop, Michelangelo.

JP LeDouche 1 oktober 2020 om 09:54

Eens met hierboven. Verder: wielerflits lijkt te veranderen in een eenzijdig opinieplatform (ter meerdere eer en glorie) van Kerckhoffs. Verongelijkt en op basis van de waan van de dag. Komt er een alternatief? En waar zijn Maxim en Youri?

zacht 1 oktober 2020 om 10:37

Wie heeft Youri en Maxim nodig als je Michelangelo hebt? Neem die tekst hier boven. Plak er een portretfoto boven, een paar nietszeggende plaatjes ertussen en je hebt een prima tegengeluid.

Geen gek idee eigenlijk. Een opinie-battle tussen de voormalige riooljournalist en de vriend van de grootste wielermisdadiger allertijden aan de ene kant, en welbespraakte WF-leden aan de andere kant.

Michelangelo 1 oktober 2020 om 11:38

Ik heb nog even gekeken in mijn foto archief, maar ik heb helaas geen foto van mezelf in een “autoverkoper-uit-de-jaren-90-outfit”… ;-)

Rik Verstraeten 1 oktober 2020 om 12:11

Dit bombastisch schrijven van de gevallen engel is te gek voor woorden. Waar het over gaat is het totaal gebrek aan consequent handelen in Nederland (maar ook in België en vele andere landen). Nog steeds klitten heel veel mensen samen in bars, restaurants, evenementen, al of niet met mondmasker. En waar het wel moet of aangeraden wordt, zien we dan nog vaak het mondmasker op de kin of onder de neus.
De stilaan dramatische stijging van de besmettingen in Nederland, kan nooit liggen aan het organiseren van wielerwedstrijden tot nu toe (evt wel aan allerlei andere sportmanifestaties, zoals voetbal, waar met name het publiek een loopje neemt met de maatregelen). Dus, zolang Nederland (net als sommige andere landen) dergelijk hypocriet en contraproductief beleid blijft voeren, zal Nederland blijvend (toch zeker tot de zomer 2021) geconfronteerd worden met het jojo-effect wat betreft besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens ten gevolge corona.

Ingmar T. 1 oktober 2020 om 12:45

Reactie op:
Het virus steekt zijn kop op.

1) FEIT. Corona virussen steken hun kop op van DEC-APR.
Bron:
https://www.medscape.com/answers/302460-86798/what-are-the-seasonal-patterns-of-rhinoviral-coronaviral-enteroviral-and-adenoviral-upper-respiratory-tract-infections-uris
Conclusie: Het virus steekt niet zijn kop op, dat is hetgeen men ze je willen doen laten geloven. De pos. PCR testen steken hun kop op. Dat wil absoluut niets zeggen over “het virus”.

2) FEIT. De ziekenhuizen zijn (nagenoeg) leeg, en de dodenaantallen onbeduidend (in het grote geheel gezien).
Bron:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken
(Tabblad vanaf 27 Februari).

3) FEIT. In het buitenland waar nagenoeg dezelfde situatie heerst gaat de koers gewoon door.

4) FEIT. In het buitenland waar men structureel mondkapjes draagt (B-Fr-It-Sp) is precies hetzelfde aan de hand als hier. Meerwaarde mondkap, ik zie hetniet? Als men een signaal wilt afgeven dat men afstand moet houden, kunnen we ook een gele ster opspelden, (vroeger heeft dat al een “geholpen”), kortom m.i. even effectief.

5) FEIT. In Zweden waar men een gehele andere weg ingeslagen is, en men heel veel maatregelen niet doorvoert is structureel dezelfde situatie als hier, sterker nog, het is er beter vertoeven.
Bron:
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa
(Zweedse RIVM).

De overheid dient te handhaven op haar regels. Als al iemand fout geweest is, is het de burgemeester (overheid) zelf. Niet de fans die staan te rolle-bollen. Sommige groepen doen – mogelijk (ik betwijfel dat, maar allez…) – iets verkeerd, dus “straf” je de gemeenschap? Dat is idioot, dit is duidelijk een teken van onmacht en verkeerd beleid vd overheid, niet van de burgers. De burgers staan schijnbaar niet achter het beleid, dan moet de overheid weg, niet andersom. En als bovenstaande niet geldt, dient de overheid te handhaven. PUNT. Alles andere is idioot.

wielrenner 1 oktober 2020 om 13:22

Heel begrijpelijk, jammergenoeg denken de zuiderburen er anders over. Hoe hypocriet het ook is. Communicatie in de landelijke politiek en tussen de EU buurlanden is dan ook om te janken.Zo komen we er natuurlijk nooit.

Lex 1 oktober 2020 om 14:54

Alle sport tm de kleinste jeugdwedstrijden zijn geslachtoverd omdat voetbalsupporters het voor een ieder verzieken. Ouders mogen niet eens meer naar trainingen kijken van hun 6.7 en 8 jarige kinderen

doorak 2 oktober 2020 om 00:27

@Michelangelo Pure nonsens. Jij mist de context zoals Rik Verstraeten aangeeft.

Tevens ben je geen vervanger of optie daartoe om een stuk te schrijven zoals Kerkhoffs doet.
Dat je elke hersenscheet alhier deponeert om jezelf als alternatief te promoten is lachwekkend. Hetgeen niet betekent dat je er altijd naast zit, wel dat je er vaak naast zit of slechts en alleen je eigen visie de enige waarheid toedicht.

Michelangelo 2 oktober 2020 om 11:28

@Doorak,
Die drol is eruit… lucht het op?

Verweggistan 30 september 2020 om 21:26

Juist niet door Den Haag, maar door lokale bestuurders, want die hebben hier het laatste woord. Was het maar gewoon simpelweg allemaal vanuit Den Haag beslist maandag dat alles gewoon afgelast was, was makkelijker, helderder en terecht geweest.

Fast Freddy 30 september 2020 om 21:54

Geen speld tussen te krijgen. Je kunt er lang of kort over praten, maar afgelasting was niet nodig.

Marco 30 september 2020 om 22:06

Dat klopt.. precies zoals voetbal zonder publiek kon het gewoon doorgaan.. echter wanneer mensen luisteren en thuis naar de tv kijken. .. alleen doen ze dat niet

horsm 30 september 2020 om 23:03

Ik denk ook dat het aangeeft wat de status van het wielrennen is in NL – ik denk dat er niet veel mensen van wakker liggen dat er dit jaar geen AGR is. Sterker nog, ik had zelf ook nog niet door dat het zaterdag al zou zijn.

Wheely 30 september 2020 om 23:19

Het zou niet komende zaterdag zijn maar die daarop.

horsm 30 september 2020 om 23:40

Haha… nouja zo zie je. De Girostart heb ik wel in mijn agenda staan.

Derierre de la course 30 september 2020 om 22:24

Deze afgelasting is in de eerste plaats allemaal aan ons eigen groepsgedrag te wijten. Dat de regering daar lafjes op gehandhaafd heeft doet niet af aan de eigen verantwoordelijkheid van de gehele bevolking. Deze is met voeten getreden en nu is het op de blaren zitten. Voor de jeugd die tot laat uit wil, het personeel dat ondanks de waarschuwingen toch weer massaal op kantoor gaat zitten, door de consumenten die weer met z’n allen gaan winkelen in overvolle straten, door de voetbalsupporters die in het stadion willen kijken en door de wielrenners die zijn koersen afgelast zien worden. Iedereen heeft ergens wel een steek laten vallen en we hebben elkaar er vooral niet op aangesproken.

kleomantre 30 september 2020 om 22:47

Keertje met Fredje Grapperhaus babbelen, die herkent zich daar vast in

sl2512 30 september 2020 om 23:10

En dat is volkomen logisch als er totaal geen perspectief wordt geboden en de feiten aantonen wat dit virus daadwerkelijk is: gevaarlijk voor een kleine groep, volstrekt onschuldig voor de meerderheid.
Een 1,5 meter samenleving tot er een vaccin is idioot, onhaalbaar en zonder garantie.
Het is disproportioneel en historisch zonder precedent om gezonde mensen op te sluiten in huis en verplicht met die kapjes op te laten lopen

guyremgabdel 30 september 2020 om 23:43

@derrierelacourse, ik ben het volledig met je eens. Als iedereen na de match gewoon naar huis ging en niet zonodig “iets” moet vieren, (misschien is dat vieren voor sommigen soms belangrijker dan de match zelf ?), dan zouden die huidige maatregelen zo streng niet hoeven.

wielrenner 1 oktober 2020 om 13:24

Absoluut met je eens!

horsm 30 september 2020 om 22:46

Volgens mij geeft ‘Den Haag’ brede richtlijnen en deze worden door lokale autoriteiten geïnterpreteerd. Het stuk slaat dus de plank wat mij betreft echt weer eens mis.

tendam 30 september 2020 om 23:02

MARK RUTTE DRAAIT HOOGSTPERSOONLIJK AMSTEL GOLD RACE DE NEK OM.

horsm 30 september 2020 om 23:03

Hahaha

Merlinappa 1 oktober 2020 om 07:22

Dit. Volgens mij mag/mocht er in België ook geen publiek zijn bij sport. Daar wordt dat toch anders geïnterpreteerd door de lokale overheden.

horsm 1 oktober 2020 om 12:10

Precies. De kop zou ook eigenlijk moeten zijn ‘De Limburgers draaien de nek van de Gold Race om’ of ‘Maastricht pakt de koers van ons af’ – maar ik denk niet dat RK of Wielerflits zo’n kop aan durft.

Wat dat betreft is het lekker makkelijk om alle schuld op ‘Den Haag’ af te schuiven. Ook heel erg Telegraaf-achtig. ‘Den Haag’ dat is nooit wij.

horsm 30 september 2020 om 22:59

@redactie, van mij mogen de koppen van de opiniestukken wel wat minder schreeuwerig en populistisch. Dit is ook weer een die prima past bij de ‘krant van wakker Nederland’ maar veel minder bij Wielerflits.

Marco 30 september 2020 om 23:18

Wat ook fijn is om te lezen.. de organisatie van de binckbank tour roept de mensen op thuis te blijven. . Dat lees je hier een paar dagen geleden. RAYMOND KERCKHOFFS roept de Limburgse wieler liefhebbers op om in Riemst te gaan kijken.

Voor de Limburgse wielerfans een troost. Vrijdag vindt er in Riemst, op welgeteld 9,8 kilometer van het Vrijthof in Maastricht, de tijdrit van BinckBank Tour plaats.

Wat hebben ze daar aan als ze thuis tv kijken?

horsm 30 september 2020 om 23:55

Ja, verdomd. Wat ongepast, eigenlijk.

horsm 1 oktober 2020 om 12:16

Marco heeft hier wel echt een heel erg goed punt. De eigenaar van Wielerflits beklaagt zich hier eerst uitgebreid over 'Den Haag' die de koers 'slachtoffert' en roept vervolgens impliciet (maar duidelijk) de lezers op om ons niks aan te trekken van de wensen van de organisatie, en tegen alle richtlijnen in naar België te gaan om de koers te bekijken.

Eigenlijk is dit onverantwoord. Stel dat mensen dit forum serieus nemen en langs de kant gaan staan? Dan kan er binnenkort helemaal niet meer gefietst worden. Dan kunnen we hier over een paar weken een opiniestuk plaatsen met als kop "Wielerkoersen door 'Columnist Wielerflits' geslachtofferd."

@redactie, ik zou dit rectificeren.

FDJ 30 september 2020 om 23:11

Ik ben het volledig eens met Raymond Kerckhofs. Het is bizar dat buitenevenementen (waar heel weinig risico is) de dupe worden van de maatregelen terwijl zij verre van de aanjager van de tweede golf zijn.

Sterker nog als je nog verder gaat zie je pas hoe krom het is. Als je als Nederlander naar de Provincie Luik gaat moet je in Quarantaine, maar de Nederlandse renners die vanuit de Waalse Pijl morgen een Trainingsrondje in het heuvelland maken zullen geen strobreed in de weggelegd worden en zullen heus niet de hele dag op hun kamer zitten.

Dan kun je omgekeerd toch die paar mensen voor hun huis ook wel accepteren. Er zijn maatregelen genomen omdat het moest, maar maatregelen in de verkeerde sectoren. Een maatregel moet uit te leggen zijn en dat zijn deze niet meer. De weerstand zal dus groeien.

sooike 30 september 2020 om 23:36

Als Kerckhoffs en zijn krantje er nu ook voor gaan zorgen dat iedereen zich gedraagt volgens de regels die worden voorgeschreven, zijn we al een stuk verder dan het stukje, waarin hij zich verongelijkt voor doet. De Telegraaf hitst graag op, nou, ga je gang en breng het volk aan het verstand dat alleen het laakbare gedrag van vooral mensen uit de Randstad de oorzaak is van deze nieuwe maatregelen.

bilthoven 30 september 2020 om 23:47

Volgens mij is Raymond al een tijdje weg bij de Telegraaf!

horsm 1 oktober 2020 om 12:19

Je kan de man uit de telegraaf halen, maar niet de telegraaf uit de man… ;-)

wielrenner 1 oktober 2020 om 13:30

Het is inderdaad zoals je het stelt. Ik kwam vandaag sinds 4 weken (met mondkapje) rond 9 uur 's morgens weer eens in een winkel en sprak mijn verbazing uit dat niemand een mondkapje droeg. Er bevonden zich zeker 40 mensen in de zaak(de Action).
De knaap achter de kassa antwoordde dat het toch maar een dringend ADVIES was en niet verplicht……
Kijk en zo sukkelen we verder.

52voor11achter 30 september 2020 om 23:46

Duidelijk gevalletje: Not in my backyard. Iedereen moet zich aan de regels houden anders werken ze niet, maar wij niet want we houden van wielrennen en voor ons moet dus een uitzondering worden gemaakt.

doorak 2 oktober 2020 om 00:33

Jij hebt er werkelijk niets van begrepen.

Een BLM demo op de Dam kon ook en liet zien dat dit geen gevolgen had mbt een uitbraak.
Verder gaat het om hetgeen er zich aldaar in de hotels afspeelt. OM het verschil tussen de oorzaak, gedrag voetbalsupporters of een aantal locals die voor hun huis de koers langs zien komen, immers al het overige publiek wordt streng geweerd.

Luke 30 september 2020 om 23:48

Eens met Raymond. Overal in Europa zijn mondkapjes binnen verplicht omdat aangetoond is dat ze de verspreiding vertragen. Wielerwedstrijden kunnen overal wel doorgang vinden omdat aangetoond is dat besmetting in de buitenlucht nauwelijks plaatsvindt, zeker met aanvullende maatregelen. Den Haag maakt zich internationaal belachelijk met hun eigenwijze en inconsequente beleid, Holland op zijn smalst…

Michelangelo 1 oktober 2020 om 09:35

De enigen die zich “belachelijk maken” zijn types die zich verzetten tegen iedere maatregel.
We moeten anderhalve meter afstand houden –> waarom? In andere landen is het een meter! En het is niet haalbaar.
We moeten onze sociale contacten beperkten –> Zo wil IKKKK niet leven. En IKKK ben jong, dus MIJJJJ overkomt niks. De ouderen moeten maar binnen blijven.
We worden dringend geadviseerd om mondkapjes te dragen –> Dan ben ik gemuilkofd, er is niks bewezen, het werk schijnveiligheid in de hand.
Bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen worden verboden –> maar waarom kan het in Frankrijk wel en bij ons niet,

Etc…

In plaats van onszelf gewoon te conformeren aan enkele simpele maatregelen en daarmee het dagelijks leven de kans geven om zo goed mogelijk door te gaan, zetten we liever de hakken in het zand of bepalen we voor onze eigen “DIKKE IK” wel welke regels we willen volgen.

En als het dan uit de hand loopt, dan doen we “huilie huilie” omdat onze wielerwedstrijd niet door kan gaan. Alsof dat veel erger is dan de zorg die weer overloopt. Of de economie die we met ons eigen gedrag de volgende knauw geven.

Als ik dit allemaal zie en hoor, dan kijk ik vaak heel meewarig vanuit Italie naar wat er in het eigenwijze Nederland gebeurt. Ze roepen het hardst over hoe hun vrijheid is afgenomen, maar ze hebben op geen enkel moment letterlijk opgesloten gezeten in hun huizen. Triest, zielig, meelijwekkend.

Maar ja, da’s mijn bescheiden mening….

Romāns Vainšteins 1 oktober 2020 om 10:10

Jouw ‘bescheiden’ mening komt bijzonder aanmatigend en ook nog enigszins verheven over. Net alsof je het allemaal voor iedereen doorziet en precies weet waar de klepel hangt.

Marik 1 oktober 2020 om 10:20

Nederlanders gaan hun gedrag niet aanpassen na een paar argumenten. Het zit in de aard van de Nederlanders op tot op zekere hoogte non-conformistisch te zijn. De oorsprong daarvan gaat eeuwen terug. Las daar net een zeer interessant artikel over:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/30/mondkapje-dat-bepaal-ik-zelf-wel-a4014263

We kunnen met z'n allen daar wat van vinden, Nederlanders zijn eigenwijs enz. enz.
Maar een volksaard ga je niet zomaar veranderen. Interessant is welke maatregelen er worden genomen waarbij er rekening wordt gehouden met diezelfde volksaard. Je kunt van de regering Rutte vinden wat je wilt, maar vanaf eind maart is er een intelligente lockdown toegepast waarbij er juist rekening is gehouden met de Nederlandse cultuur en volksaard. Wij zijn geen Frankrijk, België of zelfs Duitsland.

JP LeDouche 1 oktober 2020 om 10:24

@Vainsteins Pot verwijt ketel.

Rudy 1 oktober 2020 om 10:40

Er is helemaal niet aangetoond dat niet medische mondkapjes helpen tegen het “killervirus”. De kapjes die wel zouden helpen, de medische mondkapjes, zijn verboden, omdat de regering gefaald heeft in haar inkoopbeleid.

Romāns Vainšteins 1 oktober 2020 om 06:42

Volgens mij blazen de betrokken gemeenten hier de boel af en niet ‘Den Haag’.
Persoonlijk denk ik dat het evenement gewoon door kan gaan en zelfs met wat toestromend publiek dit gevaar niet groter is dan 1 enkele ochtend in de Hornbach te Zoetermeer. Daarentegen staat de koers erg ongelukkig gepland mbt de huidige ‘cijfers’, is nog lang niet alles omtrent de ziekte helder en is het een prachtig doelwit voor symboolpolitiek. Het is kortom niet wat ik zou doen maar wel begrijpelijk dat dit nu zo gebeurt, er rest ons niets anders dan omdenken en naar een volgende uitgave uitkijken.

jsprunk 1 oktober 2020 om 07:17

Moeten we nu ook op Wielersites dat kinderachtige geneuzel aanhoren over “wij mogen dit niet, maar de buren mogen dat wel”?

We hebben er met zijn allen voor gezorgd dat er maatregelen kwamen door de basismaatrgelen onvoldoende op te volgen. Dan kunnen we nu zeuren en de randen van de regels blijven opzoeken, maar we kunnen beter een paar weken op de rem trappen en deze golf laten uitdoven voor we onze niet-zo-belangrijke bezigheden weer oppakken.

Merlinappa 1 oktober 2020 om 07:29

De grootste grap is nog wel dat 90% van de Nederlanders geen ene fuck geeft om wielrennen buiten de Tour de France om, terwijl wij hier doen alsof het het einde van de wereld is als de AGR niet door gaat.
Kijk alsjeblieft even naar het grotere plaatje, ongeacht of je de regels overdreven vindt of niet.

En Kerckhoffs slaat hier, behalve zijn duidelijk zichtbare teleurstelling, ook nog eens flink de plank mis. De regering heeft de regels gemaakt ja, maar de lokale overheden beslissen over de uitvoering hiervan. Ook jammer dat dat ophitsende Telegraaf-toontje af en toe nog steeds terug is te lezen. Het zou je sieren om mensen juist te verenigen en bij elkaar te brengen, want met polariseren lossen we deze crisis sowieso niet op.

ChassePatate 1 oktober 2020 om 13:12

Het is een “opinie”, staat er duidelijk bij. Gelukkig mag iedereen hier in dit land nog een eigen mening hebben. Al heb ik het idee dat sommige forumbezoekers die best willen uitbesteden aan de Staat….

doorak 2 oktober 2020 om 00:45

Chasse Patate doe geen moeite dat begrijpt éénoog Merlinaapa niet.
Hij begrijpt niet dat burgemeesters altijd risicomijdend zijn ook al is het nauwelijks een risico. Zie BLM demo op de Dam die wel mocht en Tour de France waar ook geen uitbraak als gevolg van is geconstateerd. En al zeker niet omdat publiek van buitenaf streng zou worden geweerd bij de AGR, de enkele locals in hunb eigen straat zijn het probleem niet in de buitenlucht.
Omdat Rutte niet de voetbal supporters durft aan te pakken slaan ze nu door en betrekken ze dit op alle sport. EN dat is juist het handvat wat de burgemeesters nu aangrijpen.

Het is zoals met de mondmaskers in de winkels wat Rutte overliet aan de winkeliers. De dag erop gaven direct enige ketens aan geen mondkapje verplicht te stellen om zo de concurrentie voor et blijven. Ofwel Rutte brand zelden of nooit zijn vingers maar laat dit risico bij de anderen. Echter hij is wel de aanzet tot onduidelijkheid en of zoals in Limburg het handvat voor de burgemeesters die nu zo beslissen. Echter men doet dit n.a.v. de aanwijzingen vanuit dfe persconferentie deze week dus die zijn wel degelijk de aanleiding.

Merlinaapa doet erg zijn best om als schrijvertje aangenomen te worden. Blijkbaar werkeloos en verkeert ongeveer fulltime op het WF klavier.

Limal 1 oktober 2020 om 08:06

Heel spijtig dat de Amstel niet doorgaat en ik ben er ook van overtuigd dat dit betrekkelijk veilig had gekund.

Maar, en dit is voor de samenleving de essentie van de zaak: de sterke stijging van zowel het aantal positieve gevallen als de positiviteitsratio per test in Nederland maken een mentaliteitsverandering absoluut nodig. Het werd tijd dat de Nederlandse burgers enkele trappen tegen de schenen kregen om in te zien dat ze terug meer op hun hoede moeten zijn. In België zit dat besef er toch al wat meer in en de cijfers spreken voor zich:
https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&minPopulationFilter=1000000&time=2020-02-01..latest&country=BEL~NLD&region=World&casesMetric=true&interval=smoothed&smoothing=7&pickerMetric=location&pickerSort=asc
(noot: de laatste 2 datapunten van België moet je negeren, die zijn niet compleet)

LyndaLid 1 oktober 2020 om 08:07

Ja klopt helemaal Raymond.

Of:

Een groot deel van de Nederlanders heeft gewoon laten zien geen verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor hun eigen gedrag, getoond nul empathie te hebben voor de medemens en al helemaal niet voor degene die in de zorg zich helemaal de tyfus werken, en we moeten allemaal niet zo jammeren als verongelijkte kleuters omdat er een wielerkoersje niet doorgaat.

Ik zeg optie 2.

josemanuelfuente 1 oktober 2020 om 08:42

‘maar hebben de autoriteiten de finish op de beklimming van de Muur van Huy wel helemaal publiekvrij gehouden’

Al was het niet veel, stond wel degelijk publiek.

Baukema Tomoulin 1 oktober 2020 om 09:03

Het probleem nu is dat wij voetbal hooligans behandelen alsof ze bedreigde diersoorten zijn, en dit doen we al tientallen jaren. Hoezo mogen die mafkezen bij ekaar komen van de Tilburgse burgermeester? Hoezo mag dat uitschot a tientallen jaren binnensteden vernielen en hebben ze continue zware ME inzet nodig bij risico wedstrijden? Waarom passen wij zelfs de NS dienstregeling aan omdat voetbalfans van verschillende clubs elkaar zouden kunnen treffen op een willekeurig station? Waarom durven we die lui niet aan te pakken en dikke taakstraffen op te leggen? Waarom kunnen alle andere sportfans gewoon normaal doen en naast elkaar leven en kunnen die hooligans dat niet? Nu is wielrennen de dupe van de angst om een pure voetbalpubliek verbod op te leggen.

Romāns Vainšteins 1 oktober 2020 om 09:06

Eigenlijk moet je een soort van blij zijn dat per stad de lokale bavianen een soort van tijdsbesteding hebben gevonden waarbij je ze nog enigszins op de monitor hebt. Dat is de reden dat er tijd en aandacht in geïnvesteerd wordt.

skylimit 1 oktober 2020 om 09:47

Dit slaat toch als een tang op een varken. Hedenmorgen lees ik in de krant dat in Belgie de mondkapjesplicht en quarantaineduur versoepeld wordt!
Je krijgt hier toch de stuipen van !!! Zou het virus nu echt aan de landgrenzen stoppen, omdat het niet een juist id kan overleggen.

Aan al die wetenschappers, virologen en andere wijsneuzen ga terug in je grot en ga je huiswerk is goed doen en zorg voor een deugdelijk plan van aanpak bij virussen in de toekomst (in stillte graag, zoals voorheen bij grote griepepidemien).
Nu is er angst/paniek/chaos en een groot deel van de bevolking die denkt zoek het lekker uit met je Corona dit en Corona dat.
Ja, ik weet dat er brandhaarden zijn en dat er problemen in de zorg zijn, die door de overheid zelf zijn veroorzaakt door de jaren heen. Incidenten heb je altijd, daar moet gericht naar een oplossing gezocht worden, c.q. noodzakelijke maatregelen genomen worden. In plaats daarvan wordt de makkelijke weg gezocht en dat is al gebleken dat dat niet de oplossing is.

JP LeDouche 1 oktober 2020 om 10:08

Waardoor beleid t.a.v. mondkapjes in NL en België nu redelijk gelijkgetrokken is. Wijsheid komt met de tijd.

Verder geloof ik ook dat COVID door Mark Zuckerberg en de UCI ontwikkeld virus is, ontsnapt uit een WADA-lab, dat de overheid ons monddood wil maken, ik heb recht op m’n terras met gasverwarming en het is allemaal de schuld van Wouter Bos.

Michelangelo 1 oktober 2020 om 10:21

@skylimit,

Ben jij ook 1 van die vele mensen die ZELF wel bepaalt welke maatregelen je wel of niet opvolgt, afhankelijk van hoe goed ze in JOUW straatje passen?
En zit daar misschien niet een hele belangrijke oorzaak van de problemen die we nu hebben?

Het Nederlandse beleid is gestoeld op eigen verantwoordelijkheid en solidariteit. Maar iedereen die Nederland een beetje kent, weet dat dit geen stand gaat houden. Simpelweg omdat Nederlanders te vaak redeneren vanuit eigenbelang in plaats van het collectieve belang, en dat de hiervoor benodigde solidariteit ontbreekt. De keerzijde van een liberaal land, waar de “DIKKE IK” regeert en kabinetsbeleid erop gericht is dat als iedereen maar goed voor zichzelf zorgt, het met ons allemaal wel goed komt.

En helaas heeft het kabinet vanaf het begin al de deur voor “plan B” dichtgegooid, mocht “plan A” van eigen verantwoordelijkheid niet werken. Want van begin af aan is besloten om niet te handhaven, het is zelfs kabinetsbeleid. En nu kun je niet meer terug.

En het resultaat: publieke verontwaardiging bij alles en iedereen die nu even niet meer kan doen wat hij of zij wil… En degenen die het hardste roepen zijn vaak diegenen die het meeste schijt hebben gehad aan de corona regels….

Paul Bus 1 oktober 2020 om 10:19

Volgens het officiele Covid rapport gebruikt door de nederlandse politie zijn er 6393 doden in Nederland ,dat is 0.04%van de bevolking,vind ik persoonlijk geen reden om Nederland op de kop te zetten.Ik blijf het hele beleid (wereldwijd)disproportioneel vinden.

horsm 1 oktober 2020 om 12:28

Je begrijpt hopelijk wel dat dat het aantal doden is NADAT Nederland op zijn kop is gezet. M.a.w. dat het er meer zouden zijn als dat niet was gebeurd….

oscarito1908 1 oktober 2020 om 10:40

Gelukkig hebben sommige culturele podia versoepelingen gekregen. Lang leve de falende overheid.

Arie den Blanken 1 oktober 2020 om 11:51

Geen falende overheid maar de Nederlandse verkeerde mentaliteit.
Goed geïllustreerd door Andreas Voss als een aspect waarom er in Duitsland veel minder besmettingen zijn dan hier. ,,Als je een Duitser zegt dat hij moet springen, dan zal hij je vragen: hoe hoog? Een Nederlander vraagt: waarom?”

Paul Bus 1 oktober 2020 om 12:18

Legitieme vraag me dunkt,u volgt zeker alles klakkeloos?

oscarito1908 1 oktober 2020 om 12:23

Mand,nu.

Arie den Blanken 1 oktober 2020 om 12:59

Ja , de cijfers wijzen uit dat dit in deze situatie de enige juiste manier is. Bovendien wordt dit extra gedragen doordat in mijn schoonfamilie een aantal mensen in de zorg werken en daar ben ik solidair mee. Die terugkerende ellende proberen te voorkomen met alle mogelijke manieren vind 100 keer belangrijker dan het doorgaan van allerlei amusementsevenementen zoals een AGR. Zelfs voor het mij geliefde veldrijden maak ik in deze geen uitzondering.

ChassePatate 1 oktober 2020 om 13:06

Wat een onzin. Verschil is dat ze in Duitsland vanaf het begin duidelijk zijn geweest en niet allerlei ongefundeerde ideeen en regels hoog van de toren blazen, die vervolgens niet te realiseren zijn of terug worden gedraaid. Ik noem de corona=app, de corona-wet, het testbeleid met bijbehorend contactonderzoek, de mondkapjes (wel/niet), de scholen dicht omdat het volk het wil. Met als klap op de vuurpijl een minister van justitie die alle regels aan zijn laars lapt en mag blijven zitten. Kom me nou niet aan met “goed overheidsbeleid”…

Paul Bus 1 oktober 2020 om 13:11

Beste Arie was u 2 jaar geleden in vrijwillige lockdown om de zwakken te beschermen en de zorg te ontzien?Toen waren er opeenvolgende golven van de griep met meer slachtoffers als nu Covid,maar het leven ging gewoon door.Waarom is dit plots zo anders dan normaal?

$kedel 1 oktober 2020 om 13:24

@Arie den Blanken

Want die 3 potentiele besmettingen moet je echt hoe dan ook voorkomen?
Misschien een idee om massaal preventief in quarantaine te gaan tot het voorbij is? ;)

Pol 1 oktober 2020 om 13:25

Beste Arie
Ik heb op deze site nog nooit iets positiefs van jou gelezen. Als jij wat schrijft is het altijd NEGATIEF, maak niet uit wat voor onderwerp het is maar het moet NEGATIEF zijn. Je bent de grootste zwart kijker die er is.

Marik 1 oktober 2020 om 13:51

Arie lees mijn bijdrage hierboven en je snapt dat het niet zo makkelijk is als jij nu schetst.

Rik Verstraeten 1 oktober 2020 om 12:20

Prima stukje van Kerckhoffs. En alvast veel meer “to the point” dan de vreselijk aanmatigende, soms bombastische schrijfsels van zich ten onrechte aan kunstenaars spiegelende, gefrusteerde forumvervuilers. Indien di Lodovico Buonarroti Simoni de Nederlandse taal machtig was geweest, zou hij zich zijn graf omgekeerd hebben.

horsm 1 oktober 2020 om 12:27

Hahaha…

Michelangelo 1 oktober 2020 om 12:58

RIk,
Je bent toch niet toevallig het alter ego van de lege zwaardvechter of de bliksem die hem heeft moeten smeren?
Want jouw compliment zou zo uit de koker van een van deze beide bijdragers in ballingschap kunnen komen…

doorak 2 oktober 2020 om 00:50

Tja Rik, de “alleen onze mening telt” trollen hebben uiteraard gelijk blind als ze zijn voor de context en met de waas voor de ogen o.a. omdat ze zelf graag zich als columnist hadden gezien alhier. Te triest voor woorden.

Paul Bus 1 oktober 2020 om 12:20

“Where ignorance is bliss, ‘tis folly to be wise.”

jooprioolpijp 1 oktober 2020 om 13:19

Het eigenlijke probleem is dit: je kunt in deze situatie (hoe je d’r ook gekomen bent, en wiens schuld dat eventueel ook is) nu eenmaal niet alle mogelijke evenementen in detail behandelen, en daarom vaardigt de landelijke overheid een vrij algemene regel uit, en de lokale overheid kiest voor een recht-toe-recht-aan interpretatie die voorkomt dat er ‘zij wel en wij niet’-klachten komen. Diepzinniger is het niet. Jammer maar begrijpelijk.
Overigens, hier in Duitsland dragen we al maanden mondkapjes in winkels e.d. – geen enkel probleem. Vast niet de enige reden, maar de cijfers zijn wezenlijk beter dan in NL.

Henry van den Biggelaar 1 oktober 2020 om 13:28

Ik heb gisteren de waaier gemist. Ik reageer nu pas op de opinie van RAYMOND KERCKHOFFS. IJzersterk stuk. Illustratief zijn de feiten over Maastrichts hotel, annulering van de AmstelGoldRace (het was onmogelijk eisenpakket!) en supersnelle aanpassing van de BinckBank-etappes. Wat improvisatietalent en welwillende overheden voor elkaar krijgen. Petje af!
Over de kritieken gericht aan Kerckhoffs, wat mij betreft totaal misplaatst. Raymond, schuif aan in een talkshow en zet de wielersport voor het voetlicht. Het nieuwe wielerseizoen is er zo weer.
Als niemand reageert wordt de Nederlandse wielersport vermorzeld. De knwu-lobby kan worden ingezet!

Tot slot
RAYMOND, JOUW OPINIES MOGEN ER ZIJN!
ALARMKLOKKEN LUIDEN IN VROUWENWIELRENNEN spreekt mij ook erg aan, als organisator van wielerklassieker.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair